Skocz do zawartości
IGNORED

Pulapki basowe w postaci mebli, czy to ma prawo dzialac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tylko nawet majac ojcowska stolarnie, nie jestem pewny, czy chcialo by mi sie wiercic te tysiace dziur Chyba bym kupil gotowe

No dziuek troche trzeba, ale reszta pracy dla przeciętnie uzdolnionego manualnie wcale nie trudna.

Inna sprawa czy będzie działać na to co ma 😁 czy np. pójdzie na opał 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20211012_173331_copy_2016x1134.jpg

20211012_173859_copy_3024x1701.jpg

20211012_195815_copy_600x1067.jpg

20211012_204252_copy_1134x2016.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli dobrze wyliczyłeś, to będzie działać, ale ze skutecznością pułapek generalnie jest tak se, a z takimi małymi dziurkami w tej ilości to już w ogóle... 

nagrywamy.com

No działa, ino ze nie na te czestotliwości😁 kradnie mi trochę wyżej niż mam moda i powstaje dziura basowa i jak pizg...e wzbudzeniem to rany boskie. Generalnie gorzej niż było, wietrzy się teraz na tarasie i czeka na porawke

Nie liczyłem , dostałem precyzyjne wymiary.

No działa, ino ze nie na te czestotliwości kradnie mi trochę wyżej niż mam moda i powstaje dziura basowa

Chwila, chwila. Jak stwierdziles ze ci „kradnie“ i powstaje dziura basowa. Pomiarem? Raz z pulapka i raz bez?
31 minut temu, halik napisał:

No działa, ino ze nie na te czestotliwości😁 kradnie mi trochę wyżej niż mam moda i powstaje dziura basowa i jak pizg...e wzbudzeniem to rany boskie. Generalnie gorzej niż było, wietrzy się teraz na tarasie i czeka na porawke

Pułapka z taką ilością wełny ma małą dobroc i działa dość szeroko, za to słabiej. Przy takiej powierzchni dziurek można liczyć na jakieś 2dB jak się dobrze trafi... 

nagrywamy.com

Zwykły pokój umeblowany, to już ma adaptacje, meble to są przecież skrzynki z otworami, czyli pułapki na jakąś częstotliwość.

xajas. Pomiarem nie, czekam na umika.usznie

Mam moda na 38hz (mierzone)ale rezonator nie trafił w te czestotliwosc wyciął mi troszkę wyżej czego efektem jest ściszenie basu, ale podbicie na modzie zostało i jest bardziej slyszalne

przemak. Wymiary wys 282,szer 60, gl 24 brutto. Ścianki sklejka 21mm, dziurki 3 mm rozłożone na całej płaszczyźnie przedniego panelu co 60mm.  W środku 15 cm wełny i 5 cm pustki powietrznej. Szczelne.

Miało działać. Jutro przyjdzie mikrofon to pomierzę dokładnie z rezonatorem i bez.

Edytowane przez halik
2 hours ago, halik said:

A przyklej do tej otworowanej płyty od środka jakiś bardzo cienki materiał z drobnymi oczkami - coś jak cienka firanka przez którą można dosyć łatwo przedmuchać powietrze. Powinno pomóc jeszcze poprawić pochłanianie, ale może lekko odjechać z punktem rezonansowym - leciutko się zmieni częstotliwość. 

A poszło ci z rezonansem w górę bo za dużo napchałeś wełny i się zmieniła pojemność komory.

Daj tej wełny mniej i bliżej tej otworowanej płyty. Pustkę zostaw przy plecach.

Wełna tłumi tu gdzie jest największy ruch powietrza - przy tylnej ściance rezonatora tego ruchu prawie nie ma 😞 Tutaj Everest się nie popisał i teraz ludzie bazujący na jego, poza tym fragmentem, dobrej książce, źle robią Helmholtze.

No i daj kilka wzmocnień poprzecznych - boki muszą być dobrze połapane bo inaczej sobie same drgają i cała zasada działania HH jest marnotrawiona. To mają być sztywne komory, inaczej masz pudło rezonansowe a nie HH 🙂

Edytowane przez avilla
Jutro przyjdzie mikrofon to pomierzę dokładnie z rezonatorem i bez.

Juz jestem ciekaw.

Jak juz robisz pomiary, czy mozesz zrobic 3 pomiary z pulapka?

1. z przodu w kacie
2. z tylu w kacie
3. z tylu pod sciana, na srodku
15 godzin temu, avilla napisał:

Daj tej wełny mniej i bliżej tej otworowanej płyty. Pustkę zostaw przy plecach.

Wełna tłumi tu gdzie jest największy ruch powietrza - przy tylnej ściance rezonatora tego ruchu prawie nie ma 😞 Tutaj Everest się nie popisał i teraz ludzie bazujący na jego, poza tym fragmentem, dobrej książce, źle robią Helmholtze.

ze zdjęć z budowy rezonatora jakie zamieścił halik, wygląda na to że dał on właśnie wełnę z przodu a pustkę z tyłu.

Poniżej wrzucam wykresy działania rezonatora jaki zrobił halik dla dwóch przypadków wełny z przodu i wełny z tyłu, wygląda na to że rezonator domyślnie strojony jest w okolice 33,5 hz zamiast 38 hz  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mujas

odnosze wrazenie, ze w powyzszych wypowiedziach jest cos pomieszane.

to z ta predkoscia ruchu powietrza odnosi sie do absorberow dzialajacych na zasadzie pianek (przeplyw fali dzwiekowej przez pianke) - nazwe to absorbery "przeplywowe" 

A zamkniete skrzynie z obliczonymi dziurami (BR), czyli Helmholtze, to absorbery "rezonansowe".

Pytanie: czy miejsce umieszczenia welny, wazne dla absorberow "przeplywowych" mozna transponowac na absorbery "rezonansowe"? przeciez te ostanie dzialaja na innej zasadzie i moga byc zupelnie puste bez welny . Wtedy maja najwyzsza efektywnosc ale wysoka dobroc (jak parametr Q w PEQ)

Gdybym chcial docelowo, waskopasmowo zwalczac okreslony mod absorberem "rezonansowym", na pewno nie wypychal bym go welna

Edytowane przez xajas
37 minut temu, mujas napisał:

ze zdjęć z budowy rezonatora jakie zamieścił halik, wygląda na to że dał on właśnie wełnę z przodu a pustkę z tyłu.

Poniżej wrzucam wykresy działania rezonatora jaki zrobił halik dla dwóch przypadków wełny z przodu i wełny z tyłu, wygląda na to że rezonator domyślnie strojony jest w okolice 33,5 hz zamiast 38 hz  

Ukryta Zawartość

Jaki to jest program? 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

17 minut temu, halik napisał:

mujas z Twojego wykresu wygląda że powinienem dać pustke z przodu?

Z kalkulatora wynika że tak; jak będziesz miał sprzęt pomiarowy i jeszcze pułapka jest możliwa do rozebrania to możesz sprawdzić dwie opcje, oczywiście ustaw ją w miejscu tego moda i zamieść wykresy 

Ale tu nie chodzi o użycie wełny jako typowej pełnej warstwy do pochłaniania jak największej energii fal. Ona ma tylko lekko „oporować” sprężynę powietrza w rezonatorze. Dlatego trzeba jej dać o wiele mniej - tak jak pisałem. Najlepiej by było dać ją w ogóle tylko dookoła każdego „otworu”. Tam jest największa szybkość przepływu powietrza. Ale to technicznie trudniejsze - łatwiej cienką (nie gęstą!) warstwę po całości.

Wełna zmniejszy dobroć układu ale powinna też znacznie zmniejszyć czas zaniku drgań. Inaczej to powietrze będzie sobie tak drgało niczym nie powstrzymywane nawet jak dźwięk już dawno zaniknie.  

Trochę tak jak w eksperymencie z dmuchaniem do pustej butelki - ona wydaje dźwięk nawet chwilę po tym jak skończymy dmuchać. Łatwo to sprawdzić samemu.

Kluczowa natomiast jest kwestia sztywności ścianek - po to aby ta sprężyna powietrzna była właśnie sprężyną. Bo jak ścianki rezonatora będą nawet minimalnie się wybrzuszać to trudno będzie o rezonans opisany przez HH i klops z całej zabawy.

Chyba właśnie dlatego w antycznych amfiteatrach robili rezonatory z ceramiki a nie np. jakiś skór czy zwierzęcych żołądków czy innych takich ingrediencji.

11 godzin temu, halik napisał:

Pustka powietrzna jest z tyłu rezonatora, mujas z Twojego wykresu wygląda że powinienem dać pustke z przodu?

widze ze walczysz nadal? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Polska walcząca.

Wczoraj przyszedł umik i zaczynam poznawać i bawić sie tym usrojstwem.

Pierwsze pomiary już mam , na razie bez rezonatora HH bo stoi na tarasie i ne chce go tachać na daremno.

upewnię się czy dobrze skalibrowałem mikrofon i poustawiałem w programie i wtedy go pomierze

Pierwsze pomiary robione przez pro,dwa ostatnie moje drugie moje

Ukryta Zawartość

prawy waterfall.jpg

test umik.jpg

test.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gdzie stal mikrofon?
czy zainstalowales plik kalibracyjny?
co to jest:? lewy, prawy, suma?

tu jest dobre YT do Unika i REW

mikrofon był w miejscu odsłuchów, na wysokości głowy

pierwsze dwa wodospady mierzone przez akustyka L i P osobno

następne dwa pomiary robione przeze mnie razem dla dwóch kanałow

niby zainstalowałem plik kalibracyjny, ale coś mi nie nie pasuje z głośnością.

Zrobię powtórkę po powrocie do domu

• Pokaż nowe odpowiedzi