Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 20m2, 12 tys, Wharfedale Evo 4.4 z możliwością odsłuchu. Gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
Od kilku miesięcy czytam i oglądam kolumny a teraz chciałbym ich w końcu posłuchać i kupić. Na podstawie  dźwięku z youtuba / wyglądu kolumn, wybrałem kolumny Wharfedale Evo 4.4 jako faworyta. Wstępnie AudioLaba 6000 - chociaż z tego co czytałem, wydaje się on za słaby, bo niby te kolumny potrzebują conajmniej 100w na kanał przy 4 ohm. Cabridge Audio 81 ponoć zbyt jasny.

Słuchane będzie raczej cicho / średnio niż głośno, a do tego podobno im mocniejszy wzmaczniacz tym lepiej?

Czy ktoś ze sklepów tutaj ma te kolumny na Dolnym Śląsku (do 300km dojade) z możliwością odłuchu, dobrania wzmacniacza i przede wszystkim porównania ich z tańszymi kolumnami / monitorami np Quad S2, WharfeDale 4.2,  albo podłogówkami Kefa q 750, q50, Acoustcis Energy itd?

Czy do mojego pomieszczenia (zdjęcie z wymiarami i rzut poniżej), Wharfedale Evo 4.4 nie będzie za duże? Pokój ma, 5.5m x 3.5 m ~ 20 m2 - zaznaczyłem na nim miejsce usytowania kolumn. 

Jako źródła planuje użyć syngału z telewizora po kablu optycznym, więc zależy mi żeby albo był to wzmacniacz z dac, albo amplituner stereo, albo solo wzmacniacz i do tego dac. Na ten moment nie mam nic, nawet kawałka kabla, więc interesuje mnie najlepiej jeden zakup wszystkiego za jednym razem.

Prośba o informacje gdzie mogę te kolumny odsłuchać, porównać do innych zestawów (jakich) i czy w ogóle jest sens je wstawiać do mojego pomieszczenia

Słuchamy dosłownie wszystkiego, brzemienie potrzebne bez przesadnej góry, bo jakoś odbieram to jako jazgot ale uniwersalne raczej.

Budżet 12k, ale nie 12 z możliwością podciągniecia do 15tu, bo już na 12 został naciągnięty z 8.

Proszę o info!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rzut pokoju.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzesiek 1
poprawki błędów

Zapraszam do Pabianic u nas porównasz  większość z wymienionych kolumn a i znajdziesz również wiele innych - jeszcze raz zapraszamy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 godziny temu, Grzesiek 1 napisał:

Cześć.
Od kilku miesięcy czytam i oglądam kolumny a teraz chciałbym ich w końcu posłuchać i kupić. Na podstawie  dźwięku z youtuba / wyglądu kolumn, wybrałem kolumny Wharfedale Evo 4.4 jako faworyta. Wstępnie AudioLaba 6000 - chociaż z tego co czytałem, wydaje się on za słaby, bo niby te kolumny potrzebują conajmniej 100w na kanał przy 4 ohm. Cabridge Audio 81 ponoć zbyt jasny.

Słuchane będzie raczej cicho / średnio niż głośno, a do tego podobno im mocniejszy wzmaczniacz tym lepiej?

Czy ktoś ze sklepów tutaj ma te kolumny na Dolnym Śląsku (do 300km dojade) z możliwością odłuchu, dobrania wzmacniacza i przede wszystkim porównania ich z tańszymi kolumnami / monitorami np Quad S2, WharfeDale 4.2,  albo podłogówkami Kefa q 750, q50, Acoustcis Energy itd?

Czy do mojego pomieszczenia (zdjęcie z wymiarami i rzut poniżej), Wharfedale Evo 4.4 nie będzie za duże? Pokój ma, 5.5m x 3.5 m ~ 20 m2 - zaznaczyłem na nim miejsce usytowania kolumn. 

Jako źródła planuje użyć syngału z telewizora po kablu optycznym, więc zależy mi żeby albo był to wzmacniacz z dac, albo amplituner stereo, albo solo wzmacniacz i do tego dac. Na ten moment nie mam nic, nawet kawałka kabla, więc interesuje mnie najlepiej jeden zakup wszystkiego za jednym razem.

Prośba o informacje gdzie mogę te kolumny odsłuchać, porównać do innych zestawów (jakich) i czy w ogóle jest sens je wstawiać do mojego pomieszczenia

Słuchamy dosłownie wszystkiego, brzemienie potrzebne bez przesadnej góry, bo jakoś odbieram to jako jazgot ale uniwersalne raczej.

Budżet 12k, ale nie 12 z możliwością podciągniecia do 15tu, bo już na 12 został naciągnięty z 8.

Proszę o info!

Ukryta Zawartość

rzut pokoju.png

zadnych 4 ohmowych kolumn.bo zbankrutujesz na wzmacniacz do nich.

takie mam w 2 systemie.lubia byc blisko tylnej sciany.muzykalne .bardzo nisko schodza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

zadnych 4 ohmowych kolumn.bo zbankrutujesz na wzmacniacz do nich.

takie mam w 2 systemie.lubia byc blisko tylnej sciany.muzykalne .bardzo nisko schodza.

Ukryta Zawartość

Możesz trochę rozwinąć? Czemu 4ohmowe są złe i czemu bankrutuje się na wzmacniaczu do nich? Jeśli dobrze to rozumiem, to przy mniejszej impendacji kolumn moc wzmacniaczy jest w większości większa niż przy 8 ohm? Skąd się bierze problem?

Ukryta Zawartość

bo....wydajny...wzmacniacz jest bardzo kosztowny.

a kolumny podawane jako 4 ohmowe  nominalnie sa nizszej impedancji.co za tym powoduje potrzebe silnego wzmacniacza ....czytaj kosztownego.

bo inaczej dzwiek kicha.

jak lubisz brzdękanie.to nie musisz wydawac zalozonej kasy.da sie to osiagnac za duzo mniejsze pieniadze.

jak chcesz fajne granie...to na nowy sprzet brakuje ci srodkow.

zostaje uzywany.

te kolumny ktore ci zaproponowalem.delkasuja wszystko do 20tys zl.

a co najwazniesze graja muzyke.sa muzykalne.

Edytowane przez tomek7776

@grzesiek1  jeżeli będziesz miał możliwość posłuchaj Evo 4 z elektroniką Emotiva np. ,, dzielonkę ,, BasX A2 i PT1 ( na dniach ma być w sprzedaży) , lub PT100. Na metraż jaki posiadasz pomyśl o Evo 4.2 kolumienki które są u nas mało reklamowane ale są warte zainteresowania.

Eemeryt no właśnie jedne z tych które rozważam, ale taka dziwna sytuacja.  Zakładam że te evo 4.2 grają podobnie i lepiej sprawdzą się na mniejszym metrażu niż Evo 4.4 a z kolei od nich ponoć lepiej grają Quady S2.

Bardzo jestem ciekaw takiego porównania, umówiłem się na odsłuch w Q21, mam nadzieję że uda się je porównać.

Jeśli ktoś jeszcze chce zaproponować odsłuchy / propozycje to chętnie się udam.

Dzięki za odpowiedź

Dobrze że jedziesz na odsłuch , ale nie słuchaj ,, podpowiedzi ,, 😉 od siebie dodam jeszcze że posiadałem Audiolab 6000a i z Evo nie za bardzo się zrywał. Znaczy nie było źle ale jak dla mnie za cieplo to grało , z Emotiva jest znacznie lepiej , więcej szczegółów , przestrzeni , basik punktowy , ale trzeba posłuchać samemu bo nie każdemu będzie odpowiadać . 

Dzięki za te uwagi, własnie z youtuba ludzie pisali że audilobad ten 6000a to najlepsze dopasowanie pod Evo 4.4 - nawet mieli to na Bristol jakimś tam music show i ponoć najlepiej brzmiacy pokój. 

Zobaczymy, jeśli będzie opcja przesłuchania tej emotivy, to chętnie to zrobię, dzięki.

Ostatnie pamiętaj że inaczej zabrzmi muza w pokoju odsłuchowym a inacze w innym pomieszczeniu np. u Ciebie w domku. Najlepiej elektronikę odsłuchiwać u siebie . Powodzenia.