Skocz do zawartości
IGNORED

tuning Radmorów LS-30

prezes2005

Rekomendowane odpowiedzi

@Filozof71 - w Poznaniu bywam rzadko niestety - ale jak będziesz w wwie to zapraszam, odezwij się na priv.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Molibden, 19 Mar 2008, 17:03

>A może obniżyć o 1 rząd filtr dla woofera i i ew. tweetera (który ma teraz chyba 3 rząd) żeby

>poprawić charakterystykę lub zmniejszyć nieco tłumienie wysokotonowego?

Rząd tłumienia woofera i tweetera to nie wszystko. Trzeba uważać co wtedy się dzieje ze zgraniem fazowym głośników.

McGyver, ja wspomniałem o wypadkowej, ale moją wątpliwość dotyczy wybrzuszenia charakterystyki głośnika a nie wypadkowej. Na załączonych rysunkach zaznaczyłem o co mi chodzi. Wybrzuszenie to znajduje się pod wypadkową w obu przypadkach.

pozdrawiam Filozof71

No dobra.

Skoro już sytuacja zrobiła się poważna i do akcji wkroczyły wykresy, to użyłem śrubokrętu, kartki oraz programu - i o ile nie popełniłem błędu, symulacja zwrotnicy w LS-30 powinna wyglądać jak poniżej.

Wynika stąd, że projektant (którego nota bene kiedyś miałem przyjemność spotkać na audioshow) w swoich konstruktorskich zamiarach nie przewidywał dziury na średnicy głębokości 12 dB - skąd się więc wzięła na wykresach z Akkusa? Czyżby chcieli "pomóc" potencjalnym klientom w podjęciu decyzji o zakupie zwrotnicy u nich?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McGyver

>Rząd tłumienia woofera i tweetera to nie wszystko. Trzeba uważać co wtedy się dzieje ze zgraniem fazowym głośników.

Zgadza się, trzebaby znaleźć właściwą fazę dobierając precyzyjniej elementy. Ale kierunek pozostanie ten sam.

Tego właśnie się spodziewałem, III rząd na kopółce i II rz. na dole, w dodatku z korekcją impedancji. Czyli dość trudny układ. Myślę że w ramach eksperymentu uproszczenie filtra na dole o kondensator da na początek poprawę, potem pozostaje pominięcie drugiego kondensatora w gałęzi tweetera, za cewką i zmniejszenie wartości pierwszego. Ddalej dostrojenie efektywności kopółki. Trzebaby tylko znać wartości użytych elementów, czy mlb mógłbyś nam je podać?

jeszcze symulacja fazowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sumie czemu nie:

C1=5,6 uF

C2=15 uF

C3=15 uF

Ce=4,7 uF

L1=0,39mH (0,53ohm)

L2=1,5mH (0,22ohm)

R1=2,7 ohm

R2=6,8 ohm

Re=3,9 ohm

wartości spisane z elementów, a nie zmierzone.

przepraszam za off-topic ale ... czy dołączając do szerokopasmowego (4R) niskotonowy (4R) równolegle z cewką w szeregu zmieni się opór na 2R, czy zostanie 4R? jaka cewka "tnie" wyżej szerokopasmowy 4mH czy 2mH? z góry dzięki za info.

>Co to za program?

x-over pro 3... gdzieś znalazłem w sieci.

Dzięki Mlb!

Opór omowy będzi 2ohm, zaś przebieg impedancji ze wzgl. na indukcyjność cewki i głośników będzie się zmieniać z częstotliowścią, ale i tak minimum będzie na 2ohm gry |Z|=R

Cewka 2mH tnie wyżej szerokopasmowy. Ale tego typu głośnik powinno się wg mnie łączyć z niskotonowym kondensatorem, nie cewką. Robiąc w ten sposób jak opisałeś tniesz go od góry (cewką), a nie od dołu (kondensatorem).

Gość

(Konto usunięte)

Mam te kolumny i faktycznie da się zauważyć, że grają dołem i górą, z dość słabymi wokalami. Ale generalnie je lubię (chociaż myślę o zmianie na Akustyki na RD1 lub RR1 (słyszał je ktoś ?))

Żaden CD czy wzmacniacz nie jest w stanie tego zniwelować.

Ja zamówiłem w akkusie tą najtańszą modyfikację (i tak drogo - 330 zł), w piątek może dojdzie, jak zmontuję i potestuję, to opiszę wrażenia :)

pozdro

Paweł

mlb, 19 Mar 2008, 22:53

>>Co to za program?

>

>x-over pro 3... gdzieś znalazłem w sieci.

Zdaje się że ten program liczy teoretyczne zwrotnice, bez uwzględnienia rzeczywistych charakterystyk głośników, chyba nie uwzględnia też fazy. I zapewne tu leży pies pogrzebany, bo to co Akkus zamieścił na stronie to jest pomiar zdjęty z rzeczywistej kolumny.

posiada dość pokaźną bazę głośników i ich parametrów... ale może faktycznie charakterystyki tam nie ma, chociaż można ją wprowadzić. Masz może?

XYZPawel, 19 Mar 2008, 23:05

>Mam te kolumny i faktycznie da się zauważyć, że grają dołem i górą, z dość słabymi wokalami. Ale

>generalnie je lubię (chociaż myślę o zmianie na Akustyki na RD1 lub RR1 (słyszał je ktoś ?))

>

>Żaden CD czy wzmacniacz nie jest w stanie tego zniwelować.

>Ja zamówiłem w akkusie tą najtańszą modyfikację (i tak drogo - 330 zł), w piątek może dojdzie, jak

>zmontuję i potestuję, to opiszę wrażenia :)

>

>pozdro

>Paweł

Nie uważam żeby to było drogo. Za tymi kilkoma elementami składającymi się na zwrotnicę stoi rzetelna fachowa wiedza i bogate doświadczenie praktyczne. Ponadto sprzęt pomiarowy jakiego nikt, kto zamawia takie modyfikacje nigdy nie kupi. Akkus nie sprzedaje kilku elementow poskładanych do kupy. Akkus sprzedaje rzetelnie zaprojektowany i wykonany, sprawdzony w praktyce i skończony produkt. Takiego produktu nie można wyceniać przez proste zsumowanie z tabelki cen tych kilku cewek i kondensatorów.

>Nie uważam żeby to było drogo. Za tymi kilkoma elementami składającymi się na zwrotnicę stoi

>rzetelna fachowa wiedza i bogate doświadczenie praktyczne.

Częściowo się zgadzam. Albo się nauczysz, albo musisz zapłacić. Ale cena mimo wszystko jest dość wysoka, bo montując zwrotnicę od akkusa nie mamy gwarancji czy dobrze pasuje akurat do naszego egzemplarza - głośniki zawsze mają rozrzut parametrów.

mlb, 19 Mar 2008, 23:43

>>Nie uważam żeby to było drogo. Za tymi kilkoma elementami składającymi się na zwrotnicę stoi

>>rzetelna fachowa wiedza i bogate doświadczenie praktyczne.

>

>Częściowo się zgadzam. Albo się nauczysz, albo musisz zapłacić. Ale cena mimo wszystko jest dość

>wysoka, bo montując zwrotnicę od akkusa nie mamy gwarancji czy dobrze pasuje akurat do naszego

>egzemplarza - głośniki zawsze mają rozrzut parametrów.

Nie, no bez jaj! To nie są alphardy ani inne badziewie! Istotne różnice między egzemplarzami nie wystąpią.

Różnice będą co najwyżej takie, że ma sens dobieranie głośników w pary z dokładnością do 0,5dB.

Gdyby rozrzuty były takie jak piszesz, to w zasadzie każda para kolumn powinnaby mieć indywidualnie dla siebie zrobione zwrotnice. Robi tak jakiś producent o skali produkcji większej niż manufakturowa?

Gość

(Konto usunięte)

McGyver

>Nie uważam żeby to było drogo. Za tymi kilkoma elementami składającymi się na zwrotnicę stoi

>rzetelna fachowa wiedza i bogate doświadczenie praktyczne. Ponadto sprzęt pomiarowy jakiego nikt,

>kto zamawia takie modyfikacje nigdy nie kupi. Akkus nie sprzedaje kilku elementow poskładanych do

>kupy. Akkus sprzedaje rzetelnie zaprojektowany i wykonany, sprawdzony w praktyce i skończony

>produkt. Takiego produktu nie można wyceniać przez proste zsumowanie z tabelki cen tych kilku cewek

>i kondensatorów.

Piszesz jakbyś był ich przedstawicielem handlowym ;)

Ale, ok. Przebolałem kasę i kupiłem, trochę w ciemno, ale zobaczymy. Martwię się tylko, czy ta modyfikacja nie weszla za bardzo w zakres głośników gdzie one źle pracują, wysokotonowy powinien pracować od 3kHz minimalnie.

pozdro

Paweł

>Nie, no bez jaj! To nie są alphardy ani inne badziewie!

Oczywiście że nie są. Ale skoro człowiek płaci 1,5 kzł, to firma mogłaby mu zaoferować indywidualny pomiar kolumny i ewentualną korektę. Kity DYI na całym świecie są stosunkowo tanie, bo zawsze istnieje ryzyko że nabywca coś źle podłączy albo nie do końca pasują do sprzętu nabywcy. Zdjęcie charakterystyki to kilka minut, korekta elementów również - więc nie przesadzajmy.

Przy okazji tego wątku nasuwa mi się pewna myśl. Chciałbym poznać opinie forumowiczów na mój pogląd.

Lekkie obniżenie poziomu "wyższej średnicy" wcale nie musi być wadą. Powtarzam lekkie. Czyli np. około 3dB.

Taka charakterystka ma swoje zalety. Brzmienie będzie się cechowało:

- brakiem agresji na średnicy

- delikatnie cofniętą sceną, co może polepszyć wrażenie głębi obrazu dźwiękowego

- wokalne nie będą ostre, ani jasne

XYZPawel, 19 Mar 2008, 23:52

>Piszesz jakbyś był ich przedstawicielem handlowym ;)

>Ale, ok. Przebolałem kasę i kupiłem, trochę w ciemno, ale zobaczymy. Martwię się tylko, czy ta

>modyfikacja nie weszla za bardzo w zakres głośników gdzie one źle pracują, wysokotonowy powinien

>pracować od 3kHz minimalnie.

>

>pozdro

>Paweł

Nie piszę jakbym był ich przedstawicielem handlowym, tylko wkurza mnie to, że Polacy generalnie lekceważą cudzą pracę i wartości intelektualne. Ktoś nad opracowaniem tego siedzał długie godziny, żeby móc to zrobić wcześniej przez długie lata zdobywał wiedzę i doświadczenie, a potem jeszcze za ciężką kasę zakupił narzędzia i oprzyrządowanie. A Ty byś mu chciał za jego pracę zapłacić tyle ile kosztują te cewki i kondensatorki?

To idź może do sklepu, kup te cewki i kondensatorki i sam sobie zrób zwrotnice.

Ile kosztuje 100 kartkowy brulion w twardej oprawie? 4złote? powiedzmy że 4 złote. To idź do księgarni, i powiedz że zapłacisz za książkę tyle co za zeszyt, bo papier z którego jest zrobiona nie może być więcej wart....

Tyle.

jozefkania, 19 Mar 2008, 23:58

>Przy okazji tego wątku nasuwa mi się pewna myśl. Chciałbym poznać opinie forumowiczów na mój

>pogląd.

>Lekkie obniżenie poziomu "wyższej średnicy" wcale nie musi być wadą. Powtarzam lekkie. Czyli np.

>około 3dB.

>Taka charakterystka ma swoje zalety. Brzmienie będzie się cechowało:

>- brakiem agresji na średnicy

>- delikatnie cofniętą sceną, co może polepszyć wrażenie głębi obrazu dźwiękowego

>- wokalne nie będą ostre, ani jasne

Masz oczywiście rację. Tylko że w LS30 zafalowania charakterystyki w zakresie 1,2kHz do 4,8kHz (czyli w zakresie zaledwie dwóch oktaw!) sięgają 12dB, i bynajmniej nie są łagodne.

>Masz oczywiście rację. Tylko że w LS30 zafalowania charakterystyki w zakresie 1,2kHz do 4,8kHz

>(czyli w zakresie zaledwie dwóch oktaw!) sięgają 12dB, i bynajmniej nie są łagodne.

Zapomniałeś dodać: w mierzonym przez akkusa egzemplarzu. Podtrzymuję swoje zdanie: gdyby była to szanująca się firma, dawałaby gwarancję skuteczności modyfikacji sprawdzając każdy egzemplarz to u siebie zamiast wysyłać do klienta paczkę ze zwrotnicą i matą wygłuszającą.

o rany, no to im wyślij te swoje kolumny, a zobaczysz że pomiary nie będą się różnić od tych zamieszczonych na stronie o więcej niż 1dB. Zapłacisz dodatkowo za przesyłkę kurierską w obie strony, a i indywidualne potraktowanie Twoich kolumn zostanie odpowiednio wycenione. Zwrotnice do LS30 kosztują tyle ile kosztują właśnie dlatego, że jest to raz a dobrze opracowany projekt, i teraz tylko powielany, a nie robienie tego od nowa za każdym razem. Przecież to jasne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.