Skocz do zawartości
IGNORED

tuning Radmorów LS-30

prezes2005

Rekomendowane odpowiedzi

mlb, 21 Mar 2008, 07:31

>>Jak się chce być obsługiwanym przez kelnera, to się nie wchodzi do baru SAMOOBSŁUGOWEGO!

>

>Taa... McDonald z sushi i cenami dobrej restauracji japońskiej! Owszem, widziałem w USA sushi w

>hipermarkecie, ale ceny były na poziomie mrożonych krewetek, a nie świeżutkiej ryby prosto z portu!

330zł za komplet rzetelnie opracowanych, pomierzonych zwrotnic złożonych z markowych komponentów to nie jest żadna ekskluzywna cena, to jest cena wręcz hipermarketowa. A jak chcesz mieć jeszcze taniej, to sobie sam opracuj. A potem policz ile godzin nad tym siedziałeś, i ile kosztuje jedna godzina Twojej pracy. Może wtedy coś dotrze, i zaczniesz szanować cudzą pracę.

Cholera, każdy Polak chciałby być godziwie opłacany za swoją pracę. Ale jak przychodzi mu zapłacić za cudzą pracę, to zaczyna się marudzenie.

Oczekujesz propozycji zmian w zwrotnicy? A po co? Czyż nie będą to działania po omacku?

Mógłbym zaproponować wywalenie kondensatora 15uF z gałęzi wysokotonowej, i przerobienie tego na II rząd.

Mógłbym zaproponować wywalenie korekcji impedancji z gałęzi niskotonowej, i zmniejszenie tego konda 15uF do 6,8-8,2uF.

Ale nie zaproponuję, bo choć wiem, że każdy z głośników rozpatrywany osobno z taką filtracją będzie pracował prawidłowo, to nie wiem czy w ogóle głośniki tak filtrowane będą się zgrywać fazowo. Wszelkie propozycje jakie padną w tym wątku na tej zasadzie, będą tylko próbą działania po omacku. Marudziłeś, że Akkus nie chce wziąć na warsztat i pomierzyć Twojej pary kolumn, choć odchyłka od tego co zamieścili na stronie byłaby zapewne najwyżej ok. 1dB, a teraz chcesz wykonywać ruchy na oślep, z dokładnością przypominającą ciupanie siekierką przez pijanego? I po co Ci to? Po to żeby zaoszczędzić z 50zł, i nie dać zarobić Akkusowi na sprawdzonym, pomierzonym projekcie?

Aby powrócić do tematu modyfikacji Radmor LS-30,

schemat zwrotnicy LS-40, oraz LS-30

W LS40 pomimo zastosowania dużolepszego głośnika wyskotonowego (Dynaudio) zwrotnica jest zupełnie inna także dla Davisa,

może co bardziej doświadczeni forumowicze się wypowiedzą....

Ciekawą opcją, być może na modyfikację LS-30 może być użycie wysokotonowego również Davis,

taką konstrukcję w swojej ofercie posiada obecnie AudioAcademy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

LS30 nie weszła?

Ukryta Zawartość

post-16896-100006813 1206141498_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Oczekujesz propozycji zmian w zwrotnicy? A po co? Czyż nie będą to działania po omacku?

Jakbyś łaskawie zauważył, nie jestem założycielem tego wątku i tematu tuningu swoich ls30 nie traktuję priorytetowo - nie mam do nich większych zastrzeżeń, pisałem o tym od początku. Mam obecnie większy zysk na jakości dźwięku przy modyfikacji wzmacniacza czy wymianie kabli.

Ale skoro wątek jest w dziale DIY (przetłumaczę dla pewności: zrób to sam) - odsyłanie do gotowych rozwiązań nie mieści się w temacie wątku. Czy teraz rozumiesz? Nie chcesz pomagać - nie pomagaj. Tak, być może akkus zrobił to lepiej - ale czy to znaczy że ludzie nie mają prawa do robienia tego po swojemu?

Wesołych Świąt mimo wszystko życzę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, 22 Mar 2008, 00:19

>>Oczekujesz propozycji zmian w zwrotnicy? A po co? Czyż nie będą to działania po omacku?

>

>Jakbyś łaskawie zauważył, nie jestem założycielem tego wątku i tematu tuningu swoich ls30 nie

>traktuję priorytetowo - nie mam do nich większych zastrzeżeń, pisałem o tym od początku. Mam obecnie

>większy zysk na jakości dźwięku przy modyfikacji wzmacniacza czy wymianie kabli.

Podłącz do tego zestawu jakieś równo grające kolumny to zmienisz zdanie.

>Ale skoro wątek jest w dziale DIY (przetłumaczę dla pewności: zrób to sam) - odsyłanie do gotowych

>rozwiązań nie mieści się w temacie wątku.

>Czy teraz rozumiesz?

A kto w tym wątku przywołał temat modyfikacji Akkusa? Przecież nie ja. Tym bardziej nigdzie nikogo nie odsyłałem.

>Nie chcesz pomagać - nie pomagaj.

Nie tyle nie chcę, co nie widzę sensu robienia tego na zasadzie gdybania.

>Tak, być może akkus zrobił to lepiej - ale czy to znaczy że ludzie nie mają prawa do robienia tego

>po swojemu?

Mają prawo. A inni ludzie mają prawo do komentowania po swojemu.

>Ciekawą opcją, być może na modyfikację LS-30 może być użycie wysokotonowego również Davis, taką konstrukcję w swojej ofercie posiada obecnie AudioAcademy.

Rzeczywiście ciekawa opcja. Także opis ze strony producenta sugerowałby podobną charakterystykę ich produktu do LS-30:

"Helene lubią dobre wzmacniacze lampowe, jak i ciepło brzmiące wzmacniacze tranzystorowe o dużej wydajności prądowej."

Kto wie, czy nie o takim właśnie rozwiązaniu myślał konstruktor LS-30 mówiąc o konieczności pójścia na pewien kompromis ze względu na cenę - TW 26 K Davisa jest sporo droższy od woofera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

A tu są obrazki z symulacji głośnika TW 26 K zamiast Seasa - bez wymiany zwrotnicy. Wygląda to całkiem interesująco.

Ukryta Zawartość

post-1032-100006543 1206365848_thumb.gif

post-1032-100006544 1206365842_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>A tu są obrazki z symulacji głośnika TW 26 K zamiast Seasa - bez wymiany zwrotnicy.

MLB,

a co to jest za głośnik? pytam, bo ja się głośnikami praktycznie nie interesuje, więc po prostu nie znam producenta, opinni itd.

Wcześniej, Adam (McGyver) pisał, że w modyfikacji uwzgłednił by zmianę (powiększenie?) obudowy dla woofera Davis.

Taki zabieg ma miejsce również w Radmor LS40 względem LS-30.

W LS 40 obudowa, objętość dla Davisa jest sporo większa niż przypadku 30-tki.

Przy okazji, czy ktoś z kolegów zna historię Ramdor LS-30? pytam głównie o stolarkę, obudowy.

Posiadam kilka materiałów na temat w/w głośników, i znalazłem taki szczegół.

Otóż występują dwie wersje obudów,

ze ścięta górną krawędzią, oraz bez ścięcia...

jednak żadnych więcej informacji, która wersja była pierwsza, i jeśli to ścięcie (lub jego brak) ma wpływ na dźwięk, to jaki?.

załączam szkice obudów, oraz właśnie dwa różne typy obudowy.

Pozdrawiam Świątecznie

Ukryta Zawartość

post-16896-100006539 1206367641_thumb.jpg

post-16896-100006540 1206367640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>a co to jest za głośnik?

też kewlarowy, jak na obrazku.

>Wcześniej, Adam (McGyver) pisał, że w modyfikacji uwzgłednił by zmianę (powiększenie?) obudowy dla woofera Davis.

>Taki zabieg ma miejsce również w Radmor LS40 względem LS-30.

>W LS 40 obudowa, objętość dla Davisa jest sporo większa niż przypadku 30-tki.

Owszem, komora jest większa. Natomiast słyszałem opinie (sam nie miałem okazji porównać) że ls40 nie są już tak udaną konstrukcją jak ls30, stąd nie jestem pewien czy powiększenie komory to dobry pomysł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Zgodnie z zapowiedzią chciałem opisać wrażenia z modyfikacji kolumn ls30. Do modyfikacji wybrałem najtańszy wariant akkusa.

Zwrotnice przyszły dobrze zapakowane w kartonie. Zostały zmontowane na dwóch płytkach mdf (na kanał). Elementy zwrotnicy zostały przyklejone do tych płytek i połączone na "pajączka", co nie jest wygodne, gdy trzeba przylutować do połączenia dwóch elementów np. dwa kable (gdy jedno się będzie trzymało, pierwsze się może rozlutować). Do tego dochodzi osiem kawałków mat bitumicznych.

Po kilku godzinach walki z materią, kolumny są gotowe :)

Wrażenia dźwiękowe:

Cóż, to już są inne kolumny... Dźwięk został rozjaśniony i bas się wyraźnie zmniejszył (relatywnie). Wokale nabrały blasku i wyrazistości (Bjork). W muzyce słychać o 50% więcej dźwięków, które wcześniej były schowane w tle. Gitary w końcu nabrały odpowiedniej ostrości !

Kolumny straciły romantyzm i kolorową barwą (podbarwioną, jak się okazuje), ilość basu się zmniejszyła, ale za to wydaje się bardziej wyrównany (rozważę przysunięcie kolumn do ściany, żeby dodać trochę mięsa).

Stereofonia się poprawiła, pojawiły się plany dźwiękowe, których wcześniej raczej nie było.

Teraz te kolumny przy gorzej zrealizowanej płycie potrafią zmęczyć.

Myślę, że potrzebuję jeszcze czasu żeby się przyzwyczaić do nowego dźwięku (eee, sorry, elementy i spojenia muszą się wygrzać ;).

Na pewno nie jest to modyfikacja dla każdego, trzeba się dobrze zastanowić jaki charakter dźwięku się lubi.

pozdro

Paweł

Miałem okazję poznać opinię osoby, która przeprowadziła taką samą modyfikację i potem też trochę narzekała na bas.

Osobiście takie komentarze wcale mnie nie dziwią. Cofnięty środek daje właśnie wrażenie pełniejszego basu. Jednak taki zabieg ogranicza szczegółowość dźwięku. Będzie on matowy, bez blasku.

Jak pisałem wcześniej lekkie wycofanie "środka" ma swoje zalety. Tylko, że przesadzenie w tym aspekcie powoduje znaczące braki w brzmieniu.

jozefkania, 24 Mar 2008, 19:09

>Miałem okazję poznać opinię osoby, która przeprowadziła taką samą modyfikację i potem też trochę

>narzekała na bas.

>Osobiście takie komentarze wcale mnie nie dziwią. Cofnięty środek daje właśnie wrażenie pełniejszego

>basu. Jednak taki zabieg ogranicza szczegółowość dźwięku. Będzie on matowy, bez blasku.

Dlatego też zwiększenie objętości obudowy i przestrojenie bassrefleksu jest sensowne. Basu przybędzie, a jak sie to dobrze zestroi, to i kontrola pozostanie dobra.

>Jak pisałem wcześniej lekkie wycofanie "środka" ma swoje zalety. Tylko, że przesadzenie w tym

>aspekcie powoduje znaczące braki w brzmieniu.

Pełna zgoda, ale LEKKIE wycofanie.

Lekkie, czyli łagodne i płynne siodełko w granicach 3-4dB, ale nie 12dB gwałtowne zafalowania!. Spadek 12dB w zakresie dwóch oktaw to daje filtracja jednego głośnika I rzędem.

>też kewlarowy, jak na obrazku.

no tak, sam wczesniej wklejałem link i pisałem o Helene AA właśnie z tym głośnikiem, a teraz nie zajarzyłem :-)

swoja droga 360 eurosów za parę.... a jak się nie spodoba? kurcze, a słuchał ktoś produktu AudioAcademy z tymi głośnikami?

XYZPaweł,

bardzo dziękuję za opinię, i jak to zwykle bywa, lepiej okazuje się inaczej. Oswoj się z dźwiękiem, i napisz jeszcze na spokojnie porównanie.

A jeszcze raz zapytam odnośnie tych dwu rodziajów obudów w LS-30, zna ktoś odpowiedź, wyjaśnienie?

McGyver, 24 Mar 2008, 19:15

>Pełna zgoda, ale LEKKIE wycofanie.

>Lekkie, czyli łagodne i płynne siodełko w granicach 3-4dB, ale nie 12dB gwałtowne zafalowania!.

>Spadek 12dB w zakresie dwóch oktaw to daje filtracja jednego głośnika I rzędem.

Dla jasności. Też pisałem, że 3dB to odpowiedni zakres.

Takie wycofanie średnich tonów, jakie zafundowano w LS30 jest ewidentną wadą. Tego żadne urządzenie nie jest w stanie skompensować.

Te głośniki są "przetłumione" na zwrotnicy.

Recenzje, recenzje.......

Oceńcie sami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Cóż, to już są inne kolumny... Dźwięk został rozjaśniony i bas się wyraźnie zmniejszył (relatywnie).

Dziękuję za podzielenie się wrażeniami. Ponieważ są "na gorąco" - ciekawa byłaby także opinia po 1-2 tygodniach użytkowania.

Z tego co piszesz to chyba faktycznie nie jest modyfikacja dla każdego. Ja akurat nie powiedziałbym że ls-30 są "ciemne" i trzeba je dodatkowo rozjaśniać, u mnie momentami wymagały lekkiego temperowania góry - ale to już kwestia wzmacniacza i źródła z jakim współpracują. Jeśli chodzi o bas - znowu opinia wymagająca zastanowienia - wg mnie ls30 nie grzeszą nadmiarem basu - to znowu zależy od wielkości pomieszczenia i użytego wzmacniacza.

Jeszcze odnośnie obudowy - jakiś czas temu Gregaudio zmieniał wystrój zewnętrzny tych kolumn i zaokrąglał krawędzie (co miało na celu poprawę przestrzeni):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To może być odpowiedź na pytanie F4 odnośnie wersji ze ściętą krawędzią lub bez - modyfikacja wykonana prawdopodobnie w tym samym celu co u Grega.

Jest są też dostępne opinie forumowiczów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jak tak się wczytać w tę recenzję to można wyczytać jej rzeczywisty charakter ;)

http://www.hifi.pl/recenzje/kolumny/radmorls30.php

Mi też odpowiadał ich bas (ani za duży ani za mały, teraz mi go trochę brakuje...), no może czasami brakowało potęgi brzmienia. Dźwięk się rozjaśnił za przyczyną średnicy. Teraz myślę, że jak by tak zmieszać cechy przed i po modyfikacji to byłoby dobrze :)

Po prostu te kolumny mają swoje ograniczenia i trzeba się do tego przyzwyczaić (tani tweeter i mały niskośredni w małej skrzynce). Ja już myślę o Akustykach RD2 :)

pozdro

Paweł

ciekawy watek, szkoda ze mam obecnie malo czasu (i brak widokow na szybka zmiane tego stanu) zeby cos w temacie dodac.

kwestie LS30 drazylem jakis czas, jako ze w koncu zaczelo mnie meczyc ich brzmienie. Wnioski sa nastepujace:

1. nie wiadomo czy nie bylo roznych wersji LSow bo wiele osob mowi ze sa przygaszone (obnizenie wysokich tonow) a mnie, poza brakami w srednicy, zawsze przeszkadzala ich ostrosc

2. moje pomiary daly nieco inne (dziura na srednicy owszem jest ale w innym miejscu i ksztalcie) wyniki niz Akkusa ale byc moze dlatego ze byly to moje poczatki dzialan z JIGiem i moglem cos schrzanic (co do schrzanienia wynikow pomiarow osobno tweetera i woofera bez zwrotnic jestem pewien). poza tym -> pkt 1

3. charakterystyki 2 kolumn (lewa,prawa) roznia sie niestety dosc wyraznie - znacznie wiecej niz wspominane 0.5dB. W szczegolnosci chki tweeterow sa inne.

4. zaczalem dlubac przy zwrotnicy ale doszedlem do wniosku ze aby uzyskac sensowny rezultat nalezy ja raczej gruntownie przekonstruowac. Pewna poprawe dalo skorygowanie l-pad'a, wyrzucenie 1 kondensatora (2 rzad tweetera zamiast 3) i korekcja drugiego (= obnizenie podzialu dla tweetera). Ale byly to polsrodki majace sporo minusow, poza tym prac niestety nie dokonczylem.

Jak znajde wyniki pomiarow to wrzuce

• 4 miesiące później...

Może się komuś przyda... nie pamiętam już gdzie to znalazłem... i nie wiem czy to aby na pewno będzie zmiana w dobrym kierunku. Pomiarów żadnych niestety nie było a sam na oko nie potrafię ocenić jakości projektu (a da się na oko...?). W każdym razie ja zaryzykuję bo koszt w sumie niewielki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy nie byłoby dobrym (tzn. tanim) rozwiązaniem obniżenie fr tweetera poprzez rozwiercenie magnesu i założenie mu puszki wytłumiajacej lub tubki a'la nautilius, a później przestrojenie całej zwrotnicy ku nizszej częstotliwości?

Było już o tym na forum. Jak znajdę to wkleję link.

Ogólnie jest to strasznie trudne do wykonania. Opiłki z wiercenenia mogą się dostać do szczeliny magnetycznej i głośnik będzie się nadawał do wyrzucenia.

borowieck, 14 Sie 2008, 13:07

>Czy nie byłoby dobrym (tzn. tanim) rozwiązaniem obniżenie fr tweetera poprzez rozwiercenie magnesu

>i założenie mu puszki wytłumiajacej lub tubki a'la nautilius,

>a później przestrojenie całej

>zwrotnicy ku nizszej częstotliwości?

A po diabła ryzykować spierdzielenie tweetera? Istnieje gotowa wersja Seasa KT25 z puszką, i zwie się KT26. Można też wsadzić od razu KT28 skoro i tak chcesz grzebać w zwrotnicy.

VoiceKraft- na temat ostatnich Twoich wpisów:

Twój nick mówi wszystko: jesteś zapatrzonym na chiński szajs, kompletnym ignorantem niegodnym wypowiadać się na tym forum.

Osobiście używam Radmorów (model LS10), słuchałem różnych ich typów- każdy był na poziomie klasy co najmniej średniej.

McGyver. Było to pytanie natury ogólnej, a nie dotyczące tylko Radmora. Gdzieś na necie widziałem wpis gościa, który zmodyfikował w ten sposób Tonsile i bardzo taką modyfikację sobie chwalił. Chciałbym wiedzieć co o tym sądzicie.

Ukryta Zawartość

Tutaj było na temat tego przewiercania.

Brudna robota. Niebezpieczna. Szkoda zachodu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.