Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie odtwarzacza sieciowego do kina domowego Panasonic PT170 kablem optycznym

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie o podłączenie radyjka internetowego przez kabel optyczny. Obecnie mam radyjko internetowe podłączone kablem optycznym do kina domowego panasonic PT170 i przy słuchaniu radia internetowego a w zasadzie przy przełączaniu pomiędzy różnymi stacjami internetowymi w momencie przełączania do póki nowa stacja nie wskoczy tzn nie połączy się (buforowanie) co trwa 2-3 sekundy to w głośnikach kina domowego słyszę trzaski (coś jakby trzaski przy działającym radiu FM gdzie nie jest ustawiona częstotliwość danego radia). Po 2-3 sekundach łączy się z nową stacją radiową i już trzasków nie ma tylko leci dźwięk stacji internetowej. Ten sam kabel optyczny używałem do przesyłu dźwięku z telewizora do amplitunera pioneer i wtedy przy zmienianiu kanałów w tv takich trzasków nie było. Tu przy połączeniu radia internetowego do panasonica PT170 takie trzaski były od początku. Jaka może być tego przyczyna?

Zmieniając stację w radiu internetowym poprostu wciskam mute w pilocie od kina domowego na czas zbuforowania następnej stacji i jeszcze raz jak już się zbuforuję (wiem to wkurzające rozwiązanie ale trzasków nie słychać przez te 2-3 sekundy).

Moje radio internetowe HAMA DIT 2000 ma jeszcze złącze coaxial wyjście ale nie mam takiego kabla i nie mam jak podłączyć, żeby przetestować bo mój panasonic PT170 ma tylko optical in.

Jakość dźwięku jest lepsza poprzez kabel optyczny czy coaxial?

Z radia internetowego nie będzie różnic jakościowych, bo sygnał cyfrowy z radia jest o wiele mniej wymagający od możliwości przesyłowych każdego rodzaju połączenia.

Wina trzasków leży po stronie radia- zapewne spapranej konstrukcji, która sprawia, że przy braku sygnału użytecznego, na wyjściu pojawiają się błędy słyszalne jako trzaski.

Przewód coax to nie problem- praktycznie każdy cinch- cinch da radę przekazać sygnał cyfrowy. Potrzebujesz do sprawdzenia konwerter coax/opt, ale moim zdaniem to bez sensu, bo jest bardzo prawdopodobne, że i na polaczeniu coax będą zakłócenia.

Dziękuję za info, sprawdzałem na innym kablu optycznym i jest to samo. a czy konwerter cyfrowo analogowy może coś pomóc? Coś takiego jak poniżej w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ewentualnie inny DAC?

Jeszcze radio internetowe podłącze u kolegi do amplitunera optycznym albo analogowo i przetestuję może zmiana sprzętu coś da. W radiu hama mam także wyście analogowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcin12345

Ten sam model radia internetowego i przy przełączaniu nie słychać trzasków jak u mnie i właśnie się zastanawiam jak jest podłączone do czego i jakim kablem?

Podłączyłem analogowo kablem 2x cinch - 2x cinch. W panasonic do aux a w radiu do analog out. Problem zniknął już nie słychać trzasków przy przełączaniu stacji radia internetowego do momentu zbuforowania no ale to analog jakość wiadomo jaka a nie po to wymyślili optyczne... hdmi itd 

Coś poradzicie na mój problem?

Jak myślicie zastosować jakiegoś DACa, żeby analogowo z radia internetowego poprzez 2x cinch sygnał do DACa (analogowo-cyfrowego) i DAC przetworzy na lepszą jakość cyfrowy dźwięk i do panasonica do wejścia optycznego lub hdmi bo tylko te dwa mam cyfrowe w moim panasonicu. Będzie lepsza jakość dźwięku w ten sposób i nie powinno być tych trzasków? 

Kombinowane wiem no ale co zrobić innego bo mute w panasonicu za każdym razem przy przełączaniu stacji radia internetowego, żeby nie słyszeć trzasków odpada.

Kupując Hama DIT2000 które ma cyfrowe optyczne i coaxial bez hdmi a mając wcześniej kino panasonic PT170 które ma tylko cyfrowe hdmi i optyczne myślałem kabel optyczny i będzie dobrze a tu trzaski wkurzające.

Co robić? za analogowo - cyfrowego DACa trzeba troche dać. Nie chodzi mi o takiego za kilka stówek ale z drugiej strony taki za 20-30 zł z allegro to nawet pewnie szkoda kasy 

Ukryta Zawartość

Co poradzicie?

Ukryta Zawartość

Jest jak zwykle trzecia droga 😉 

PT170 ma chyba tylko wejście SCART i tu bym próbował zrobić dobry kabel,

który by przynajmniej nic po drodze nie psuł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, januss73 napisał:

Osobny DAC raczej nic nie da. Próbowałeś zrobić jakiś update firmware tego radia?

Musze sprawdzić może jest jakaś aktualizacja ale to stary model już ale zobaczę może akurat. Podłącze przez ethernet do rutera i może się zaktualizuje

2 godziny temu, audioburak napisał:

Jest jak zwykle trzecia droga 😉 

PT170 ma chyba tylko wejście SCART i tu bym próbował zrobić dobry kabel,

który by przynajmniej nic po drodze nie psuł.

Ma SCART ale to przecież analogowe, ma tak samo aux  i podłączyłem przez aux 2x cinch i problem trzasków zniknął, no ale to analogowe a mi chodzi o lepszą jakość pod cyfrowe ma wejście hdmi oraz wejście optyczne. A radio hama ma wyjście cyfrowe optyczne i coaxial a nie ma hdmi.

Przyjmujesz ( może słusznie, a może nie 😉 ) że DAC w PT170 jest lepszy, niż w nowszym 

urządzeniu Hamy. Podłącz obiema metodami z nawet tanim, ale przejrzystym kablem na AUX

i optykiem i porównaj, bo może założenie jest błędne, a różnice śladowe ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

Przyjmujesz ( może słusznie, a może nie 😉 ) że DAC w PT170 jest lepszy, niż w nowszym 

urządzeniu Hamy. Podłącz obiema metodami z nawet tanim, ale przejrzystym kablem na AUX

i optykiem i porównaj, bo może założenie jest błędne, a różnice śladowe ...

Tak właśnie zrobiłem podłączyłem jednocześnie tanim 2x cinch - 2x cinch przez aux analogowo i optykiem za około 20 zł. Głośniej grało przez optyka i lepsza jakość to przetestowałem już wcześniej. Nie jestem melomanem no ale dostrzegłem lepszą jakość i głośniej przez optyka na tym samym poziomie volume oczywiście.

W dniu 30.11.2021 o 16:21, januss73 napisał:

Osobny DAC raczej nic nie da. Próbowałeś zrobić jakiś update firmware tego radia?

Zrobiłem update nawet przez wifi się udało a już miałem podłączać rj45 🙂 było nowe oprogramowanie do ściągnięcia... ściągnęło i zainstalowało bez problemów i......PROBLEM TRZASKÓW NA KABLU OPTYCZNYM ROZWIĄZANY teraz przy zmianie stacji internetowych nie ma żadnych trzasków jest ok 🙂 🙂 🙂 

Dziękuję januss73 👍