Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zaczac kompletowac zetaw stereo

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakupu odtwarzacza CD, wzmacniacza i kolumn. Od czego warto zaczac kompletowac sprzet? Co ma najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku? Tzn. jaki komponent (bedacy najgorszym) , najbardziej wplynie na pogorszenie dzwieku jaki moglbym otrzymac z pozostalych? Mozna tez zadac inaczej to pytanie, co w pierwszej kolejnosci warto zmienic w posiadanym zestawie, zakladajac ze kazdy z kompomentow jest na "podobnym poziomie"?

Jaka moc wzmacniacza i odpowiednio kolumn bedzie najlepsza do mojego pokoju? Jakie kolumny, podstawkowe czy podlogowe?

Wymiary pokoju to 5.0 X 2.85 X 2.5 (dlug/szer/wys).

Licze ( i dziekuje z gory) na wyczerpujaca odpowiedz lub/i odeslanie do linkow.

Pozdrawiam

Adam

Witam. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupienie dobrego wzmacniacza (jako pierwszego elementu Twojego zestawu audio). Wybór wzmacniaczy jest bardzo duży (Yamaha, Cambridge Audio, Nad, itd.). Wszystko zależy od Twoich preferencji dźwiękowych. Jak już będziesz miał wzmacniacz, możesz z nim chodzić po sklpach audio i szukać właściwych kolumn. W Twoim pokoju to raczej wskazane są podstawkowe. Podłogowe mogłyby za bardzo dudnić ...... ****Jeżeli chodzi o Twoje pytanie odnośnie "Co ma największy wpływ ana dźwięk?" to już odpowiadam- przede wszystkim wzmacniacz i kolumny. Cd z reguły dobiera się na końcu. ***Napisz jakiej myzyki słuchasz, jaki dźwięk Tobie odpowiada i czy chcesz kupować sprzęt nowy, czy używany?

W kwestii: "jakie kolumny do danej wielkości pomieszczenia" - jest jeszcze jedno istotne pytanie.

Czy musisz nagłośnić cały pokój, czy może nie będzie przeszkadzać ustawienie mniejszych kolumn tak, żeby dobry dźwięk był dla jednej osoby na ulubionym fotelu?

W pierwszym przypadku konieczne są dość duże podstawkowce do takiego pokoju, albo podłogowe.

W drugim przypadku mogą wystarczyć malutkie kolumny, a za to bardziej klasowy dźwięk niż byłby z większych w podobnej cenie.

Podłogowe a podstawkowe - kwestia ceny. Podłogowce są przeważnie ok. 50% droższe od podobnej jakości podstawkowych.

IMHO kolumny w większości przypadków są wąskim gardłem najtańszych systemów, i ja bym od tego zaczął, o ile tylko nie chcesz ich zasilać z mini-wieży... Tzn. na kolumnach bym się skoncentrował, jeżeli w tej chwili masz jakikolwiek stacjonarny odtwarzacz CD (klasy minimum takiej jak na Allegro są od 100 zł) i jakiś wzmacniacz, choćby stara Diora w normalnym wymiarze lub midi (ale już nie nadają się polskie malutkie wzmacniacze od miniwieży "Unitra", ani większość starych polskich amplitunerów, no chyba że Radmor albo Tosca).

Jak sam napisales szukasz "zestawu stereo", wiec kompletowanie powinno polegac na dobraniu calosci ;).

Pierwsze co wybierz to glosniki, moga miec najwiekszy wplyw na granie "zestawu", pomysl o akustyce pomieszczenia, co i jak poprawic. Z glosnikami warto zgrac wzmacniacz. Nie wierz tym, ktorzy mowia, ze zestaw kompletuje sie od kabli ;).

A jeszcze lepiej jakbys zanim zacznies kupowac odwiedzil niejeden salon audio, posluchal spokojnie niejednego spretu, ale nie na zasadzie wyboru co kupic, ale zeby sie zorientowac cego oczekujes i co lubisz (jaki to mna grac).

Pozwoli ci to uniknac zbytniego marnowania pieniedzy (jesli takowego doswiadcenia nie posiadasz).

a rzeczywiście, nie zauważyłem że pokój jest raczej wąski, zasugerowałem się długością 5 metrów bo to już sporo:) Trudno będzie jakiekolwiek kolumny dobrze ustawić.

Podstawkowe powinny się sprawdzić najlepiej, ale w takim pokoju musiałyby być chyba ustawione "na tle" krótszej ściany, a więc w odległości około 2 , a najwyżej 2,5 metra od siebie. W tej sytuacji optymalny dźwięk będzie 2 metry przed linią kolumn, a więc spokojnie wystarczą nawet miniaturowe monitorki.

Sam mam teraz podobnie ustawione minimonitorki w pokoju 4,5x3,8x2,65 i dźwięk jest dobry bo kolumny siłą rzeczy mają duuużo miejsca wokół, ale oczywiście całego pokoju nie są w stanie wypełnić dźwiękiem.

Obawiam się, że będziesz musiał wybierać pomiędzy dobrą stereofonią i przestrzenią (nieduże kolumny ustawione podobnie jak napisałem) a wypełnieniem całej 5-metrowej długości muzyką (większe kolumny "ściśnięte pomiędzy ścianami, albo rozstawione zbyt szeroko na tle dłuższej ściany).

Jednego producenta ja bym akurat odradzał. Raczej inne firmy robią dobre kolumny, inne dobre wzmacniacze, i jedynie CD można by szukać w ofercie producenta wybranego wzmacniacza...a i to tylko wtedy, gdy komuś bardzo zależy na komplecie wzorniczym wszystkich urządzeń w systemie.

Najbezpieczniej wybierać wzmacniacz razem z kolumnami. CD wg mnie jest już mniej istotny. Poszukaj wątku o proporcjach cen w systemach. Ja na kolumny wydałem ponad 50% warstości całego zestawu. Nadmieniam, że kolumny były DIY a wzmak i CD kupiłem używane. W takim pokoju to chyba jedyne rozwiązanie kolumny na dłuższej ścianie.

-> adamo_0

Sam troche nerwow stracilem nad swoim stereo i z doswiadczenia wiem, ze na jakosc dzwieku najwiekszy wplyw ma, w kolejnosci:

- pomieszczenie, jego przygotowanie

- kolumny

- wzmacniacz

- cd

- pozostale

Wydaje mi sie, ze dobre kolumny to podstawa, pozniej piecyk, ktory by je dobrze napedzil. No i jeszcze jedno, taka moja historia:

Tak sie zlozylo, ze jaki by system nie byl fatalnie gral w moim pokoju, jeszcze z tym walcze. Ale juz jestem na dobrej drodze, gdyz dzwiek jaki uzyskalem jest bardzo przyjemny i przestrzenny, teraz dopiero potrafie cieszyc sie ze sluchania muzyki. A wystarczylo troche pokombinowac z ustawieniem, wytlumieniem i innymi niby blachymi bardzo sprawami. Poprawa byla bardzo wielka, dzwiek stal sie, przynajmniej jak dla mnie (no nie tylko), swietny.

Nic nie dalo mi kombinowanie ze zmiana roznych segmentow, kilka dni temu sprawdzilem to z ciekawosci, i nie wnioslo to takiej poprawy jak przygotowanie pokoju (na moment powrocilem do starego ladu w pokoju :). Czasem bylem juz zdruzgotany tym wszystkim, ze moje stereo gra fatalnie - teraz to juz inna bajka.

Przy podstawkowcach oczywiscie bardzo wazne sa dobre standy, co tez jest jakims wydatkiem. Ale dzwiek z klasa do niewielkiego pokoju to chyba dadza tylko podstawkowce. Choc nie kazdy musi sie z tym zgodzic.

Wiec taka moja dygresja: z wielu systemow da sie uzyskac jeszcze lepsza jakosc dzwieku (czasem znaczaco, jak bylo to u mnie, tak na sluch i oko wygladalo to jakbym z telewizora przesiadl sie na kino :) przez odpowiednie przygotowanie pokoju, czasem dyskretne zmiany potrafia wiele dac, a co mi sie nie wydawalo nigdy tak istotne. Wiec same dobre klocki i kolumny to nie podstawa.

hmm jak dla mnie to tak:

Zacznij zakup od kolumn. Moim zdaniem to one maja najwiekszy wplyw na brzmienie. Tzn moim zdaniem najbardziej mozna zroznicowac dane firmy pod wzgledem brzmienia itp wynikajaca z roznicy przetwornikow, np tekstylne kopolki inaczej brzmia niz aluminiowe czy tez wstegowe. Tak samo jest z przetwornikami nisko-sredniotonowymi. Tak jak powiedzialem, moim zdaniem najlepiej zaczac od dobrych kolumn bo to ich charakter brzmienia bedzie mial najwiekszy wplyw na dzwiek ale to tylko moje zdanie. Pozniej wzmacniacz a na koncu cd.

Powinny spokojnie wystarczyc Ci dobre monitorki/ podstawkowce. Kolumny najlepiej ustawic na krotszej scianie.

Witaj,

Oczywiście wszystkie elementy są ważne. Ja bym zaczął od dobrania kolumn i potem poszukał reszty sprzętu. Jeśli namierzysz już kolumny, które Cię zainteresują poszukaj wzmacniacza w ofercie tego samego dystrybutora/sklepu - nie będziesz zmuszony do biegania ze swoimi kolumnami. Tym bardziej, ze dobre salony na ogół mogą Ci zaproponować sprawdzone zestawy w ramach swojej oferty (np creek+epos, nad+AE, etc). Wybierz swoje kolumny i potem się zastanawiaj dalej. nie napisałeś jaki budżet możesz przeznaczyć - zakładam zatem, że jeśli to pierwszy zestaw, to w grę wchodzi sprzęt klasy budżetowej - ok 1500-2500 za urządzenie. takie udane "zestawy" znajdziesz w ofercie prawie każdego dystrybutora. Jeśli budujesz jednak drogi system, to niestety zabawa będzie znacznie bardziej czasochłonna - wtedy opieranie się na ofercie jednego wybranego dystrybutora czy dobrego sklepu jest nieuzasadniona.

jeszcze jedna rada - przejrzyj opinie o sklepach audio na naszym forum. Znajdziesz dobre salony, np Audioforte na Rejtana w wawie, w którym sprzedawcy naprawde Ci pomogą. Na Ślasku polecany jest np tyski sklep Luzak. Nie napisałeś skąd jesteś ale napewno znajdziesz coś w swoim regionie. Jeśli nie to 1 lub 2-dniowy wyjazd do wawy powinien Ci pomóc. Wszystko zależy rprzede wszystkim od Twoich preferencji, gustu muzycznego, stopnia osłuchania, możliwości finansowych.

pozdr i powodzenia

Aby ulatwic odpowiedzi sprecyzuje o co mi chodzi i opowiem swoja historie ;-).

Po dlugich latach bez muzyki w domu (wlasciwie tylko koncerty) (w mlodosci byl to radiomagnetofon, niedawno komputer+kiepskie glosniczki) rok temu postanowilem cos poszukac i ze wzgledow finansowych wybor padl na zestaw do komputera (do niego podlaczany)- z wbudowanym wzmacniaczem : 2 satelity (dwudrozne) + subwoofer- calosc 50 W wykonana pewnie z plyty wiorowej lub mdf firmy Modecom. Gra to przyzwojcie jak na 160 PLN (pozniej dokupilem DVD -tani model philipsa, czyli kompromis stereo i kino domowe w jednym :)

Ale kiedy posluchalem ostatnio "normalnych" zestawow stereo i blizej zainteresowalem sie tematyka to ... zlapalem bakcyla :)

Tamten zakup przede wszystkim podyktowany byl finansami ale teraz kiedy wiem, ze sytuacja finasowa pozwoli mi "wlozyc" wiecej pieniedzy, chce sobie sprawic normalne stereo.

Z tego co napisano, chce wiec zaczac od kolumn + wzmacniacz- nowe lub uzywane a pozniej przyjdzie kolej na CD. Czy dobrze mysle? Na kolumny + wzmacniacz chce wydac okolo 800-1000 PLN i stad pytanie czy to moje DVD za 450 pln) nie "zmarnuje" kasy i wysilku wlozonego w kompletowanie kolumn + wzmacniacza?

I jak to jest, ze dany wzmacniacz moze inaczej grac z roznymi kolumnami? Czy naprawde jest roznica tzn. czy zdazyc sie moze, ze nawet "gorsze" kolumny z danym wzmacniaczem moga grac lepiej niz kolumny "lepsze"? (poronujac oczywiscie kolumny o tej samej mocy i impendancji). Na czym polega to dopasowanie, czy mowia o tym jakies parametry czy tylko ucho jest sposobem weryfikacji (jestem umyslem scislym i wierze w cyferki jako obiektywne :-).

Zestaw ustawie na dluzszej scianie (to chyba najlepsze dla ucha w takim pokoju rozwiazanie) a i bede mial miejsce zeby odsunac kolumny od sciany, poeksperymentowac z odleglosciami itd.

I wracajac do mocy ...jaki jest najlepszy stosunek mocy: wzmacniacz/kolumny i jaka odpowiednio moc bedzie idealna do mojego pokoju (5.0 X 2.85 X 2.5).

Zamierzam miec przedewszystkim dobry odsluch muzyki w "ulubionym fotelu" ale i przy 2-3 osobach na kanapie tez chcialbym cos z kina domowego "wyciagnac" :) (tu nawiazuje do kolumn podstawkowych vs. podlogowych)

Slucham nastepujacej muzyki: rock'a - blizej mi lat 70 tych :), jazzu +jego "lzejsze" odmiany, muzyka folkowa-etniczna. B. rzadko klasyki. Bez techno chociaz lubie interesujaca "elektronike".

Zalezy mi na dzwieku o naturalnej charakterystyce z naturalnym miekkim, dynamicznym basem bez dziwnych "podbic".

Mam nadzieje, ze jako laik nie wyrazilem sie w smieszny sposob ;)

Jezeli juz cos komus radziliscie to prosze o jakies wartosciowe i odsluchane polaczenia wzmacniacz+kolumny, calos w przedziale 600 - 1000 PLN a jesli do tego typu polaczenia moje dvd to "kicha" :) to prosze o info o CD.

Jeszce raz dzieki za rady

Adam

-> adamo_0

kurcze no nie wiem, budzet niewielki, wiec na twoim miejscu bym szukal na rynku wtornym wzmacniacza i kolumn, kolumny jakies monitorki, cos sensownego napewno mozna znalezc, odtwarzacz pewnie tez przydaloby sie zmienic ale bym sie wstrzymal i dozbieral pieniedzy, tylko trzeba wtedy uwazac na lasery, czy nie sa cholernie drogie, bo z ilosletnimi cd to roznie bywa jak sie z niewiadomego zrodla kupuje. Radzilbym przejzec forum, nieraz ktos szukal podobnie jak Ty. Moze dozbierac troszke i zainteresowac sie pianocraftem? Podobno na allegro niedrogo sa. Sam nie slyszalem ale z tego co na forum...chmm. Musialbys przejsc sie do jagiegos 'nie dla idiotow' i posluchac sam.

Przy takiej kwocie powinienes calkowicie skupic sie na wzmacniaczu i kolumnach. Wymiane zrodla zdecydowanie odradzam - w tej klasie urzadzen poprawa wniesiona przez wymiane dvd na cd bedzie minimalna lub zgoła zadna.

dokladnie, nie ma sensu wymieniac tego dvd. kiedys sobie mozesz kupic zwyklego cd playera, a teraz wydaj na kolumny + wzmacniacz. poszukaj na allegro, kupno uzywanego wzmacniacza nie jest specjalnie ryzykowne choc oczywiscie lepiej byloby samemu sprawdzic czy nic nie trzeszczy. co do kolumn, to jakies monitorki, tez z drugiej reki. jezeli kupujesz uzywane, to co pierwsz kupisz - bedzie dobre.

poszukaj na forum np. o starych luxmanach, za 400zl mozesz wyrwac bardzo chwalonego wzmaka, bardzo polecam nawet tansze rotele - sama mam w domu, deklasuje np. yamahe, tez za ok. 400zl, pojawialy sie ostatnio na allegro.

budzet masz amly, ale cos wykombinujesz - zreszta pros o rade tutaj - sensowne pytania spotykaja sie ze zrozumieniem i pomoca - jak widzisz na wlasnym porzykladzie:-)

pozdrawiam

paulinka

Masz tutaj rotela za 430zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub amplituner denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - choć lepiej polować na model denon dra-275!

polecam też wybrać się na polowanie głosników ramor ls10

jesli jednak chcesz od razu kupować to powalcz o:

Ukryta Zawartość

na Twoim miejscu poczekałbym na zestaw denon-dra-275 + radmor ls10 - nie przejmuj się, że to amplituner a nie rasowy wzmacniacz - w tej cenie możesz być spokojny. dźwięk zestawu znam dobrze i polecam. pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o źródło, to poprawę miałbyś wyraźną wydając na używany CD jakieś 200 zł (około 12-15 letni CD, ale z wyższej półki), na aukcjach są często np. solidne Denony z początku lat 90-tych nawet za 150 zł.

Jednak mając na uwadze aż tak mocno ograniczony budżet nie ma sensu rozdrabnianie się jeszcze na CD, bo dodatkowe 150 zł wydane na kolumny i wzmacniacz dadzą znacznie większą poprawę niż zmiana DVD na CD.

Jeżeli chodzi o wzmacniacz przy tak niskim budżecie, wydałbym na niego raczej poniżej 300 zł, a co najwyżej 350 zł gdyby trafiła się okazja zakupu czegoś naprawdę wyjątkowego w tej cenie. Ale raczej szukałbym wzmacniacza w cenie do 200-250 zł, oczywiście na rynku używanym. Kilka przykładowych propozycji masz w wątku o znaleziskach na aukcjach. Jeżeli chodzi o wzmacniacze, to z moich obserwacji wynika że za małe pieniądze nie ma sensu kupować sprzętu wyprodukowanego w ostatnich 10 latach, bo za taką cenę można kupić tylko coś, co będzie grało gorzej niż tańszy obecnie a znacznie starszy (20-30 letni) wzmacniacz.

Z kolumnami inna sprawa. Oczywiście w tej cenie (pozostaje na nie jakieś 400-700 zł) też wchodzą w grę wyłącznie kolumny używane.

Ale pierwsze co powinieneś zrobić moim zdaniem, to wygospodarować kilka dni na długie i dogłębne odsłuchy nowych kolumn w salonach, takich w granicach do 1000-2000 zł za parę nowych w sklepie. Dzieki temu będziesz wiedział co jak gra i czego oczekujesz. Słuchaj z popularnymi wzmacniaczami budżetowymi uznanych firm (nie wiem co teraz jest najtańsze z wartych posłuchania, ale kiedyś były to najtańsze modele firm NAD, Cambridge Audio lub Rotel). Wystarczy, że to będzie po prostu któryś ze wzmacniaczy tanich a popularnych wśród bardziej wymagających klienów niż nabywcy kompletów kina domowego. Na rynku używanym za kwotę 200-400 zł można obecnie bez problemów znaleźć wzmacniacz grający równie dobrze a czasem o klasę lepiej niż każdy z najtańszych nowych wzmacniaczy dostępnych w sklepie. A skoro za 200-400 kupisz lepszy - to nie ma sensu się teraz zastanawiać czy będzie charakterem dźwięku trochę bardziej taki czy może trochę inny. Po prostu jaki by nie był - i tak będzie lepszy, o ile dobrze wybierzesz. A jeżeli wybierzesz dobrze i jednocześnie pod swój gust - to będzie lepszy o klasę od tego co oferują sklepy w budżetowych cenach. Jednak nikt Ci chyba nie powie "kup ten, bo jest najlepszy w tej cenie" - bo nie ma takiej możliwości. Na rynku używanym jest kilkaset wzmacniaczy do wyboru w tej cenie, a najbardziej doświadczeni z nas słyszeli w tej cenie najwyżej kilka modeli. Zwykle ci co słyszeli więcej i mogliby coś powiedzieć konkretnie - to jednak słuchali rzeczy droższych niż Ciebie interesują.

Kolumny - jeżeli chcesz kupić tanie a dobre, to musisz ich posłuchac przed zakupem. Zakupy w ciemno moga mieć sens wyłącznie w przypadku kolumn bardzo popularnych na rynku polskim, o których można przeczytać wiele różnych opinii, najlepiej od byłych posiadaczy którzy przesiedli się już na sprzęt droższy (bo ci są najbradziej obiektywni - długo słuchali, a nie mają już danych kolumn, więc nie mają potrzeby ubarwiania opowieści... Wiadomo, jak coś się ma w danym momencie, to zwykle się mniej lub bardziej musi podobać, choćby było niezbyt ciekawe). Przykładem takich popularnych kolumn są małe Tannoye, o których często się tu wspomina. Jest ich tak duzo na rynku, że prawie cały czas ktoś chce jakieś sprzedac (gdyby było ich mniej, to można by pomyśleć że każdy posiadacz chce se ich pozbyć, bo ciągle je ktoś sprzedaje).

Ktoś na forum (chyba w wątku o ciekawych znaleziskach na aukcjach) wspomniał o kolumnach Kef kupionych niedawno za 350 zł. Tego typu kolumny za taką cenę można brać praktycznie w ciemno bez słuchania.

W wiekszości przypadków słuchanie jest zalecane bezwarunkowo dlatego, że kupuje się coś wybierając z kilku modeli podobnej klasy, z których każdy inaczej brzmi - i tu rzeczywiście różnice mogą być znaczne w zakresie dopasowania do gustu i w efekcie zadowolenia z zakupu. Coś może się bardzo spodobać, a z czegoś można by byc mocno rozczarowanym gdyby kupić to w ciemno, choć jedno i drugie jest w tej samej klasie jakościowo-cenowej.

Jeżeli jednak uda się trafic coś starszego, mało popularnego bo nieznanego, to może się okazać że za mniej kupisz coś, co było dawniej w znacznie wyższej klasie jakości i ceny wśród produktów obecnie w tym samym zakresie. Ja w ten sposób niedawno kupiłem wzmacniacz z klasy dobrej średniej sprzed 20 lat, a zapłaciłem za niego mniej niż ludzie płacą za najtańsze modele (IMHO bardzo marne) wzmacniaczy wyprodukowanych w ostatnich 10 latach.

Jak widzę jak na aukcjach ludzie się biją na poziomie 300-400 zł o niskie modele Technicsów z lat 90-tych, to nie wiem czy się śmiać czy płakać. I cieszę się, że mam już doświadczenia z takimi wzmacniaczami za sobą. Choc pewnie także wiele jeszcze przede mną doświadczeń w tym temacie:)

Odnośnie mocy. Do takiego pomieszczenia jak Twoje spokojnie wystarczy nawet wzmacniacz 2x15 wat/8 om.

No chyba, że robisz cykliczne bardzo głosne dyskoteki, to wtedy może nie wystarczyć, ale też niekoniecznie. W praktyce sama moc wzmacniacza niewiele o nim mówi. Lampowe wzmacniacze mają moc zwykle najwyżej 2x15W a jednak napędzają prawie każde kolumny.

Jednak wieksza moc się przydaje, jeżeli nie trzeba za nią dodatkowo płacić, bo większa moc w starych wzmacniaczach mówi sporo o ogolnej klasie sprzętu.

Jest też "stara indiańska zasada" przy wzmacniaczach, że im cięższy sprzęt tym lepszy. Oczywiście nie mozna tego traktowac ślepo, ale w praktyce wzmacniacz ważący powyżej 10 kg, nawet jeżeli ma 30 lat, to i tak powinien być znacznie lepszy niż najtańsze nowe w sklepie.

Ufff...wczułem się na chwilę w rolę starego doradcy ;) Powodzenia w wyborze najlepszego systemu;)

witam. chcialbym tez poglebic moja (nietsety jeszcze uboga) wiedze na temat kompletowania stereo. dodam jeszcze ze za jakis czas sie przeprowadzam (za jakis czas -okolo pol roku) dom w ktorym bede mieszkal nie jest jeszcze gotowy wiec mam pole do popisu w zakresie akustyki pokoju (wymiary 5mx4x2,5m) (jesli chodzi o akustyke to zaplanowalem wytlumienie pokoju, nierownomierne pokrycie scian, zaokraglenie rogow pokoju, dywany itp), ale prosze raczej o porade w zakersie samego zestawu. wybralem juz sobie kolumny podlogowe quadral atrium 6 (okolo 6000zl) (prosze tez o wyjasnienia czemu polecanie tak czesto kolumny podstawkowe- czy w takim pomiwszczeniu podstawkowe (wiadomo ze tansze) moga zagrac lepiej niz podlogowe?). kolumny te dlatego ze sluchalem juz ich w paru zestawach wzmak+cd i zawsze potrafily sie dostosowac, grac ladnie i kazda muzyke. jako wzmacniacz wybralem sobie marantz pm7200 lub denon pma 1500r - i tu wlasnie prosze was o porade! byl bym wdzieczy jesli polecili byscie jeszcze jakis inny wzmak (jego cena moze byc max do 4500zl). fajnie by tez bylo gdybyscie zasugerowali jakis z systemmem bi-wiring (zeby mial osobne wyjscia do wysokich tonow i do srednioniskich)(bo te kolumny maja wlasnie takie wejscie). nad cd jeszcze nie myslalem, ale najprawdopodobniej dobiore cos z tej samej firmy, co wzmak (cena 2500-3000zl), ale tez bede bardzo wdzieczny za jakies sugestie. poprstu jak pojde do sklepu na odsluch to chcialbym wiedziec ktore wzmaki warto przesluchac. z gory dziekuje za rady. ps: muzyka jakiej slucham to tworczosc mike'a oldfiled'a, pink floyd, sam rogger waters, clint mansell, kazik staszewski (kazik, kult) i tez czasami to co jest obecnie modne czyli hip hop itp.

Witam ...

Adamo .. ze swej strony jeśli chodzi o wzmacniacz to polecam Radmora z seri51** ale po dokładnym remoncie .. odnowieniu .. przeglądzie a to dlategoi że takowego posiadam i mogę coś na jego temat powiedzieć (posiadam model 5102TE z połowy lat 80-tych). Na allegro (najlepiej od człowieka o nazwie natrixnatrix - bez poddtekstów reklamowych) wersję TE dostaniesz za max 150zł a wersję 5102 (ładniejsza) za ok. 300-350 zł. A jak to gra?? Powiem Ci na przykładzie porównania do poprzedniego amplifera jakiego posiadałem Kenwood KA-1030. A więc gra o niebo lepiej pod każdym względem: dynamika dzwieku, tony niskie (a nawet bardzo niskie) tony wysokie i to przy potencjometrze na "0", stereofonia ... Wszystko to w porównaniu do "nowego" Kenwooda to dwie odległe planety. No i masz przy tym bardzo dobre radio bo Radmor to amplituner. Co do ciężaru o ktorym pisano wcześniej to coś w tym jest ... Mój Radmor waży ok. 11kg i jest 2x cięższy od kenwooda i tak tez gra ... jesli można tak obrazowo to określić. Myslę, że dobrym wyborem będą również wspominane tu Luxmany z "tamtych" lat lub temu podobne konstrukcje.

Jeśli chodzi o kolumny ... Ostatnio sporo osób poleca mi z nowych konstrukcji Gale 3030 - ok. 850 zł (3040 mogą męczyć Cię basem w Twoim pomieszczeniu) lub słuchane ostatnio przeze mnie choć na innym wzmacniaczu Kody F51 w promocyjnych cenach po nie całe 600zł. Ale równie dobrym wyborem będą używane większe podstawkowce lub mniejsze podłogowe. W cenie do 500 zł np. na allegro znajdziesz nieraz okazję. Ostatnio kilkakrotnie pojawiały się Monitor Audio Bronze B1 za rozsądne pieniądze ze standami. Myślę, że nie głupie rozwiązanie. Tak więc pomimo skromnego budżetu jeśli chcesz się ograniczyć do wzmacniacza i kolumn to można znaleźć coś ciekawego i mieć gwarancję, że zagra to jak należy. Oczywiście w porównaniu do wszelkiego typu zestawów komputerowych.

Tak więc - jak pewnie uważa większość formułowiczów - robisz krok w dobrym kierunku ... pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.