Skocz do zawartości
IGNORED

DacMagic 100 - wymiana diod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako nie pierwszy i zapewne nie ostatni użytkownik DacMagic'a mam problem z diodami sygnalizującymi jego stan pracy. Mianowicie niektóre z nich ledwo świecą a niektóre czasem mrugają a czasem nie świecą wcale. (dac ma niecały rok, bez komentarza) Wyczytałem że producent poszedł nawet tutaj po kosztach, montując najtańsze badziewie i wystarczy wymienić diody na coś "lepszego", by świeciły równo i zapewne dłużej niż te fabryczne, co według zapewnień innych którzy wymieniali trudne do znalezienia nie będzie, bo ponoć zamontowana jest tam tandeta wszechczasów. Niestety każdy wpis jaki znalazłem o wymianie diod, pisany był raczej (sądząc po stylu pisania) z osobami które takie rzeczy robią na co dzień. Ja lutuję coś o ile w ogóle w niedziele i święta 😄 

Pytanie brzmi: czy mogę dać jakiekolwiek inne niebieskie diody pasujące rozmiarami? (z lutowaniem diod powinienem sobie raczej poradzić). Prawdopodobnie nie trafię z jasnością ich świecenia i będą miały inną intensywność od fabrycznych, ale nie w tym problem. Używam tego ja, więc nie będzie mi przeszkadzało jeśli będą świecić mocniej, liczę się z tym jak najbardziej. Ale, czy nic się nie stanie jeśli zamontuję diody które będą się w jakiś sposób różnić parametrami od tych oryginalnych? W sensie czy Dac nie ucierpi? Czy nie wpłynie to na jakość dźwięku jeśli będą miały inne parametry, bądź czy czegoś nie "przeciążę"? 😄 Szukałem schematu by dowiedzieć się dokładnie jakie tam diody są, ale albo źle szukam, albo po prostu nie ma nigdzie. 

Wybaczcie język i nazewnictwo, nie znam fachowych terminów i piszę tak by w miarę czytelnie przedstawić mój problem / obawy. 

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi / wskazówki.

Pozdrawiam 🙂 

https://www.audiostereo.pl/topic/157258-dacmagic-100-wymiana-diod/

Zostaw w spokoju te diody i zamiast tego kup SMSL Sanskrit 10th MKII, do tego ładowarkę do iPhone 1A, ustaw filtr nr 2 i ciesz się dźwiękiem o niebo lepszym. CA sprzedaj jak jest.

Edytowane przez dementor

Tak, na 99 % jest to wina diod. Przeglądałem jakieś stare wątki na różnych forach, dawno już zamknięte, gdzie po wymianie okazywało się że w końcu świeciły poprawnie. Nurtowała mnie jedynie kwestia samego bezpieczeństwa Dac po takiej wymianie. Dziękuję Wam za odpowiedzi, dziś lub jutro będę działać i dam znać czy to faktycznie naprawiło problem, być może komuś się tutaj to przyda. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Diody wymienione, średnica 3mm gdyby ktoś szukał (to ważne, bo wchodzą one w takie plastikowe "kanały" na panelu frontowym i szersze by się nie zmieściły). Oczywiście zgodnie z moimi oczekiwaniami wszystko jest teraz ok. Świecą mocniej niż fabryczne, lecz niewiele mocniej i mi osobiście nie przeszkadza ich intensywniejsze światło. Wszystko działa jak powinno, nic się nie stało, dac żyje, ja również 😄 Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam 😀

dm10000.jpg

20 godzin temu, gnorafal napisał:

Diody wymienione, średnica 3mm gdyby ktoś szukał

Gdzie kupowałeś te diody? Na jakie napięcie i czy są niebieskie, gdyż rozważam zakup takiego DAC'a.

23 godziny temu, desperado napisał:

Gdzie kupowałeś te diody? Na jakie napięcie i czy są niebieskie, gdyż rozważam zakup takiego DAC'a.

https://allegro.pl/oferta/dioda-led-3mm-3v-niebieska-matowa-5-sztuk-5923132925?snapshot=MjAyMS0xMS0yN1QwNDozODo0Ni4yMjZaO2J1eWVyO2RkMjVlODBlMjFiNDk0MmRjYTAwYjBlYTZmYzE0YjUyNmJkNTY4ZjlhMmQ0MjM0MDBjMDljMDlkZjg4MDdjZDc%3D tutaj kupiłem. 

22 godziny temu, MarcinStereo napisał:

W moim egzemplarzu diody prawie nie świeciły 🙂 dac grał jako tako , podbijał strasznie bas.

U mnie również były problemy z diodami, ale jak widać tanim kosztem można to samemu naprawić 🙂 A jeśli wolno spytać, na co wymieniłeś DM100? I jak wypada w bezpośrednim porównaniu?