Skocz do zawartości
IGNORED

jak wyciagnac czysty bas

kuna

Rekomendowane odpowiedzi

dlugosc tego postu w stosunku (sorki za zwrot), do jego poziomu to chyba rekord tego forum?

gratuluje wyrozumialosci i cierpliwosci.

"kuna" mozesz byc dumny ze Ci poswiecono tyle czasu. ale chyba nadaremnie....

A co do tych Twoich kolumn kuna to tak jak co niektorzy Ci radza wyrzuc przez okno albo poczytaj na ten temat to zrozumiez oc im Chodzi to po prostu nie zagra:(jesli tego nie zmienisz no ale coz powodzenia Ci zycze narka:)

Ejże... bractwo audiofilskie, cierpliwości, nie zniechęcać się!

kuna: jeśli chcesz odpowiedzi, ZADAJ PYTANIE. Konkretne, szczegółowe, i na temat. Pytanie "co ja mam zrobić z tonsilami" takie nie jest, i w tym przypadku "wyrzucić" rzeczywiście stanowi właściwą odpowiedź. Ewentualnie "sprzedać, dołożyć, kupić inne kolumny".

Pytania naprowadzające:

- po co chcesz modyfikować tonsile? Chcesz zrobić z nich subwoofery, czy mają służyć jako zestaw stereo?

- czy chcesz kupić nowe kolumny?

- co ci nie odpowiada w obecnym brzmieniu?

- O CO TY WŁAŚCIWIE PYTASZ?

Chłopie, masz ponoć 17 lat. W tym wieku trudną sztukę komunikacji międzyludzkiej powinieneś mieć już opanowaną, przynajmniej w stopniu podstawowym. Odrobinę wysiłku.

kuna:

Musisz przerobić skrzynkę (usunąć głośniki średnio/wysokotonowe, połatać dziury, całość wzmocnić, prawdopodobnie zmienić pojemność - chyba prościej będzie zrobić nową), policzyć parametry filtra i BR, złożyć filtr. A co ja ci powiem? Po spisaniu swoich pytań (jasnych i precyzyjnych) zadaj je w dziale DIY, zaczynając od najważniejszego: "czy to ma jakikolwiek sens?".

KUNA

Właściwie ostatni wpis Teo podsumowuje wszystko co należy. Ja bym jeszcze dorzucił (chociaż się nie znam na subwooferach) - ustaw sobie korektor zupełnie płasko albo jeszcze lepiej wyrzuć go na chwilę z toru czyli podłącz tylko CD bezpośrednio do wzmacniacza plus kolumny, sprawdź czy nie opierają się o żadne meble i posłuchaj dosyć głośno czyli gałka wzmacniacza na godz 10 (wtedy nie powinno być jeszcz żadnych przesterowań) -jeśli burczy pierdzi czy cokolwiek to rozejrzyj się za innymi kolumnami poprostu. Jeśli jest OK to znaczy że może przesadzasz z korektorem ale jest on uszkodzony ???

A jeśli masz zwyczaj przekręcania gałki np na godz 3 to niczego nie zmieniaj i nie kupuj żadnego sprzętu, bo żaden tsprzęt tego nie wytrzyma.

Mi się wydaje, że to efekt przegrzania głośników, miałem kiedyś coś takiego. Wymiana kabli nic nie dawała, kondensatorów też nie. Częściowo pomogło przemrożenie głośników przez tydzień w zamrażarce (koniecznie muszą być suche), ale po dwóch miesiącach znowu wysokie tony wkradały się w niskie (a dodatkowo średnie w wysokie). Dopiero wymiana membran pomogła na stałe.

Piękny wątek.

Jak uzyskać czysty bas? - Włóż do pralki brudny, użyj zwykłego proszku, wypierz i wyjmij czysty...

A tak bardziej poważnie - odpowiedzi już padły w tym wątku, to nie jest proste.

Kuna --> co jest złego w tym dźwięku? Charczy Ci jak dasz głośniej czy co? I kto CI naopowiadał bzdur że to wina wysokich częstotliwości? Myśle że w Tonsilu pomyśleli,żeby te kolumny jakoś grały,a napewno nie charczały przy normalnym odsłuchu.Jak je przerobisz na subwoofer to z czego będziesz miał reszte częstotliwości?

Może najpierw upewnij się czy to głośniki basowe charczą czy może jakieś inne.Później sprawdź czy basowce nie są uszkodzone mechanicznie. Możesz też te technicsy na próbe podłączyć.

niedawno wymienalem w nich membramy na kewlarowe takie zulteone troche daly poprawy niz orginaly ale to nie to.te technicsy dzialaja bez zarzutu na srednich i niskich tonach jak sie odlaczy im subwoofer bo one niby maja.dajcie mi konkretne czesci ktore mam kupic do tych tonsili i ile to wyjdzie

"prosta z mostu" to będzie tak: nie bierz się za rzeczy, na których nie dość, że się nie znasz, to nawet nie wiesz o co pytać. Sprzedaj tonsile. Sprzedaj technicsy. Kup inne kolumny.

Jak będziesz w stanie podać, jaką kwotą dysponujesz, wróć i spytaj, co warto kupić. Na pewno usłyszysz sensowne propozycje. Przejdziesz się wtedy do paru sklepów, posłuchasz tego i owego, wybierzesz coś dopasowanego do własnego gustu.

A w Jaworznie fajnie się nurkuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.