Skocz do zawartości
IGNORED

Leema Acoustics Tucana II

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, Jan_P napisał:

Witamy w klubie. Mój Lumin T2 wpinałem bezpośrednio do Leemy za pomocą XLR. DAC w tym urządzeniu naprawdę gra dobrze dlatego nie miałem potrzeby używać czegoś innego. Moim zdaniem połączenie po RCA jest aksamitne natomiast po XLR jest więcej góry przynajmniej w moim systemie tak to odbierałem. Wzmacniacz naprawdę jest świetny do każdej muzyki.

Dzięki za info. 

• 3 tygodnie później...

Witam,

Drodzy koledzy, znacie może jakieś usterki które miewa ten wzmacniacz?

Moja sztuka przegrzewa się na lewym kanale i wyłącza po 5 minutach, prawy też coś szwankuje, obecnie w serwisie ale jeszcze nie ma diagnozy i ciężko ogarnąć co się dzieje, stąd moje pytanie o jakiekolwiek info na temat usterek tego wzmacniacza.

19 godzin temu, Artistplant napisał:

Witam, ktoś nie chce się pożegnać z Tucaną? miałem jakiś czas temu i chętnie bym wrócił ale cena nowych kosmos

U mnie ten wzmak jest na dożywociu.😀

Mam go od 1,5 rocku i nadal banan nie znika z twarzy. Wciąż mnie zaskakuje . Gra z takim realizmem i dynamika jakby muzycy grali,, tu i teraz".

W dniu 20.03.2023 o 13:20, Rogdar napisał:

Witam,

Drodzy koledzy, znacie może jakieś usterki które miewa ten wzmacniacz?

Moja sztuka przegrzewa się na lewym kanale i wyłącza po 5 minutach, prawy też coś szwankuje, obecnie w serwisie ale jeszcze nie ma diagnozy i ciężko ogarnąć co się dzieje, stąd moje pytanie o jakiekolwiek info na temat usterek tego wzmacniacza.

Ile lat ma wzmacniacz?

5 godzin temu, aryman napisał:

U mnie ten wzmak jest na dożywociu.😀

Mam go od 1,5 rocku i nadal banan nie znika z twarzy. Wciąż mnie zaskakuje . Gra z takim realizmem i dynamika jakby muzycy grali,, tu i teraz".

Ile lat ma wzmacniacz?

Trudno powiedzieć, nie jestem pierwszym. Zakładam że ma około 10 lat.

Serwis już ogarnął temat, teraz testują.

Zobaczymy czy u mnie zagrzeje miejsce, kupiłem niedawno bez odsłuchu do testów. Jestem wymagający i często zmieniam😮💨, lubie wzmaki SE w A klasie, ciekawe czy tucana je pobije w wokalu.

18 godzin temu, Rogdar napisał:

Trudno powiedzieć, nie jestem pierwszym. Zakładam że ma około 10 lat.

Serwis już ogarnął temat, teraz testują.

Zobaczymy czy u mnie zagrzeje miejsce, kupiłem niedawno bez odsłuchu do testów. Jestem wymagający i często zmieniam😮💨, lubie wzmaki SE w A klasie, ciekawe czy tucana je pobije w wokalu.

To ja już nie chce zmieniać wzmaka 😀

Kolumnami napewno się pobawie ale wmacniacz zostaje  na dlugo.

Ja wreszcie po wielu poszukiwaniach odpowiedniego źródła do Leemy Tucany 2 połączyłem ja z Accuphase DP-450 i jest cudownie. Wcześniej bardzo długo źródłem był Lumin T2 ale zawsze brakowało mi dołu w moim systemie. Połączenie z CD Accuphase rozwiązało ten problem, dodatkowo jego dac świetnie odtwarza pliki cyfrowe z NASA audio.

5 godzin temu, Jan_P napisał:

Ja wreszcie po wielu poszukiwaniach odpowiedniego źródła do Leemy Tucany 2 połączyłem ja z Accuphase DP-450 i jest cudownie. Wcześniej bardzo długo źródłem był Lumin T2 ale zawsze brakowało mi dołu w moim systemie. Połączenie z CD Accuphase rozwiązało ten problem, dodatkowo jego dac świetnie odtwarza pliki cyfrowe z NASA audio.

No to pięknie.  Mi z kolei brakuje góry no ale to kwestia kolumn.

19 godzin temu, aryman napisał:

Mi z kolei brakuje góry no ale to kwestia kolumn.

W moim przypadku to też kwestia kolumn ale to wokół nich buduje system dlatego długo szukałem źródła, które da gęsty bas.

2 godziny temu, Jan_P napisał:

W moim przypadku to też kwestia kolumn ale to wokół nich buduje system dlatego długo szukałem źródła, które da gęsty bas.

No To ja mam genialny bas z rls nereida. Góra niestety odstaje. Będę szukał dalej.

Cześć wszystkim, szukam wzmacniacza do Pylon Jasper MK2 i rozważam odlsuch Leem-y Tucana 2. Ktoś słuchał z Pylonami? Może tez ktoś porównywał Leema Tucana 2 lub wersja Anniversary Edition z Audio Analogue Puccini Anniversary? Słuchałem Pucciniego i gra naprawdę bardzo dobrze. 

Z góry dziękuję za opinie.

31 minut temu, Marc2022 napisał:

Cześć wszystkim, szukam wzmacniacza do Pylon Jasper MK2 i rozważam odlsuch Leem-y Tucana 2. Ktoś słuchał z Pylonami? Może tez ktoś porównywał Leema Tucana 2 lub wersja Anniversary Edition z Audio Analogue Puccini Anniversary? Słuchałem Pucciniego i gra naprawdę bardzo dobrze. 

Z góry dziękuję za opinie.

"Dla mnie ważne jest aby wzmacniacz miał wyjście baypass aby go użyć jako końcowki do KD"

Leema Tucana 2 nie ma wejścia na końcówkę mocy ... 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@Piopio trafna uwaga. A co sądzisz o takich zwrotnicach podpinasz glosniki i pokrętłem odpalasz albo KD albo stereo. Puccini nie ma bezpostednio baypass lub IN ale jak go do podepniemy źródłem do KD w pre out to działa choć trzeba wysterowac głośności co nie jest w pełni rozwiązaniem. Działa ale zabawa. Na szczęście koncerty i Netflix to ok 25% do 75 stereo. 

A jak byś porownal brzmienie Leemy i Pucciniego? Jak słuchałeś na Jasperach to chętnie wysłucham Twojej opinii.

33 minuty temu, Marc2022 napisał:

A jak byś porownal brzmienie Leemy i Pucciniego? Jak słuchałeś na Jasperach to chętnie wysłucham Twojej opinii.

Nie słuchałem na Pylonach. Generalnie Leema Tucana 2 to znakomity wzmacniacz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, Marc2022 napisał:

A w starciu  Puccinim?

Nie znam Pucciniego. 

@Piopio dzieki 😉

Aha, powiedz mi jeszcze czy Leemę można podpiąć rca d9 zrodla (obojetnie) i do pre out w KD? Taki zabieg z Puccinim wyszedł i działało . Nie wiem tylko czy to szło do przedwzmacniacza czy do koncowki .

21 minut temu, Marc2022 napisał:

@Piopio dzieki 😉

Aha, powiedz mi jeszcze czy Leemę można podpiąć rca d9 zrodla (obojetnie) i do pre out w KD? Taki zabieg z Puccinim wyszedł i działało . Nie wiem tylko czy to szło do przedwzmacniacza czy do koncowki .

Działać to będzie działało. Ale jakościowo to będzie masakra. 

• 2 tygodnie później...

Mieliście okazję posłuchać Tucana 2 vs Anniversary?  Faktycznie upgrade jest słyszalny? Są akurat dwie używane na olx, dystrybutor nie ma i prawdopodobnie cena ma iść do góry 😞

23 godziny temu, Artistplant napisał:

Mieliście okazję posłuchać Tucana 2 vs Anniversary?  Faktycznie upgrade jest słyszalny? Są akurat dwie używane na olx, dystrybutor nie ma i prawdopodobnie cena ma iść do góry 😞

Ja osobiście porównywałem te obie wersje ale nie bezpośrednio. Dźwięk zarówno z wersji Tucana 2 jak i Anniversary mi bardzo odpowiadał. Finalnie została wersja Anniversary.

10 godzin temu, Jan_P napisał:

Ja osobiście porównywałem te obie wersje ale nie bezpośrednio. Dźwięk zarówno z wersji Tucana 2 jak i Anniversary mi bardzo odpowiadał. Finalnie została wersja Anniversary.

Czyli warto wymienic na Anniversary? Jestem pod wrażeniem Tucany 2 więc jak jest jeszcze lepiej to chyba sie zdecyduję

Edytowane przez Artistplant
W dniu 20.04.2023 o 19:48, Artistplant napisał:

Czyli warto wymienic na Anniversary?

Jeżeli cena jest rozsądna to tak. Ten wzmacniacz jak wpasuje się do reszty toru to wzmacniacz ostateczny bo w tym przedziale cenowym trudno go zastąpić innym wzmacniaczem.

39 minut temu, Jan_P napisał:

Jeżeli cena jest rozsądna to tak. Ten wzmacniacz jak wpasuje się do reszty toru to wzmacniacz ostateczny bo w tym przedziale cenowym trudno go zastąpić innym wzmacniaczem.

Podjąłem decyzję, wystawiłem Tucanę, zobaczymy...szczerze w moim systemie ta "podstawowa" Tucana 2 gra lepiej niż wszystko co dotychczas miałem, Supernait 3, Moon 390/330 czy Hegel H390

W dniu 21.04.2023 o 21:57, Artistplant napisał:

Podjąłem decyzję, wystawiłem Tucanę

Czytałem Twoją opinię o tym jak fajnie zgrywa się Leema Tucana z Luminem T3 i muszę Ciebie zmartwić bo mi taki duet zagrał średnio i pozbyłem się Lumina T2 którego miałem ponad rok oraz po odsłuchach zrezygnowałem z zakupu Lumina T3.

7 godzin temu, Artistplant napisał:

To co u Ciebie zagrałio lepiej niż Lumin?

Moja Tucana 2 poszła szybko w dobre ręce, Anniversary w drodze…Lumin T3 czeka, zobaczymy czy warto było dołożyć

Jak już potestujesz i osluchasz się z wersja anniversary to podziel się proszę wrażeniami.  Sam mam tucane II i jestem ciekawy różnic...

8 godzin temu, Artistplant napisał:

Ja długi czas tak jak pisałem wcześniej używałem z Leemą Tucana II Anniversary Lumina T2 i kiedyś za namową kolegi miłośnika starszych sprzętów podłączyłem CD z lat 80 i to był błąd, bo od tej pory zacząłem poszukiwać innego źródła. Miałem na odsłuchach też Lumina T3 ale w moim systemie nie wniósł nic dobrego i zrezygnowałem z zakupu bo cena wtedy była jeszcze mocno wygórowana a dodatkowo jego brzmienie nie było tym czego szukałem. Obecnie połączyłem Leemę z CD -450 Accuphase i jest to dla mnie świetne rozwiązanie bo mogę odtwarzać zarówno płyty CD i jednocześnie mam świetny DAC w Accuphase który wykorzystuję do odtwarzania za jego pomocą plików cyfrowych z I-O Data Soundgenic. Zapraszam na odsłuch jeżeli będziesz w okolicy.

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.04.2023 o 23:06, Artistplant napisał:

Moja Tucana 2 poszła szybko w dobre ręce, Anniversary w drodze…Lumin T3 czeka, zobaczymy czy warto było dołożyć

Cześć,  wrzuć proszę kilka zdań w kontekście różnic dla Tucany2 vs Anniversary. Mam jeszcze jedno pytanie, słuchałeś Audio Analogue Puccini Anniversary? Jestem ciekaw różnic z Leemą. Mam Pylon Jasper 25mk2. Może ktoś słyszał z Jasperami?

Edytowane przez Marc2022
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.