Skocz do zawartości
IGNORED

EPOS ELAN 30. moc 4ohm 150W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam od paru lat kolumny Eposy ELAN 30 o impedencji 4ohm i mocy 150W, ktore używałem z Pioneer VSX-1123 kina domowego. Postanowiłem zainwestować w stero i poprawić odsłuch dokupując Streamera Coctail Audio N25 oraz wzmacniacz Creek 50A + używam z kina domowego DVD/CD Pioneer BSP-150. Miało to stanowić 1 zestaw do odsłuchu. Ku mojemu zdziwieniu słuchując głośniej CD Creek (na jego skali głośniści 15) zaczął sie wyłączać pokazując informacje o przegrzaniu. Postanowiłem wymienić Creeka na mocniejszy EXPOSURE 2010s2d w celu poprawy brzmienia i mocy. Zestaw pograł 2 dni grzejąc sie prawie do 52C i wzmacniacz EXPOUSURE padł,  wygląda że uszkodziły sie końcówki mocy ponieważ po włączeniu wzmacniacza głośniki buczą, trzeszczą... 

Czy ktoś może mi wytłumaczyć przyczyne awarii ponieważ wzmacniacz tej klasy myślę że powinien spalić prędzej kolumny niż siebie ?

Proszę równierz o pomoc w wskazaniu ze sprzętu poniżej coś co będzie dobrze napędzać moje kolumny i nie będzie się przegrzewać, podoba mi się brzmienie Creeka jak i Exposura i przy wymianie planuje cos ze sprzetu poniżej 

EXPOSURE 2510 LUB 3010s2d

lub

NUPRIME IDA-16

Słucham Rocka, POPu i RNB, lubie niskie tony jak i vocal no i ważne dla mnie przy głośniejszym odsłuchu.

Pozdrawiam,

Edytowane przez sebamin
https://www.audiostereo.pl/topic/157439-epos-elan-30-moc-4ohm-150w/
  • sebamin zmienił(a) tytuł na EPOS ELAN 30. moc 4ohm 150W

Wsystko zależy od tego, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup. Wszystkie wzmacniacze tej marki grają dobrze. XS2 pojawia się na rynku wtórnym w bardzo rozsądnych cenach. 

Warto jeszcze w tej kwocie sprawdzić Arcama SA30. Oba są na tyle popularne, że nie będzie problemów z wypożyczeniem i przetestowaniem u siebie w domu 

We wstępnym "odsiewie" warto odrzucić wzmacniacze, którym producent nie zaleca podłączenia kolumn 4 ohm. Te Eposy to konstrukcja 2,5 drożna, więc impedancja znamionowa 4ohm, a minimum pewnie w okolicy 3ohm.

Edytowane przez porlick
8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Warto jeszcze w tej kwocie sprawdzić Arcama SA30. Oba są na tyle popularne, że nie będzie problemów z wypożyczeniem i przetestowaniem u siebie w domu 

Na stronie firmy w ktorej testuje sprzęt mają dostepne nastepujące marki AUNE, AYON, EMOTIVA, EXOGAL, GOLD NOTE, KINKI STUDIO, PIER AUDIO,  PRIMARE, PRO-JECT, SOUL NOTE czy coś z tego oprocz wspomnianych wczesniej producentow można porownac ODSŁUCHEM do ARCAMA ?

6 godzin temu, porlick napisał:

We wstępnym "odsiewie" warto odrzucić wzmacniacze, którym producent nie zaleca podłączenia kolumn 4 ohm. Te Eposy to konstrukcja 2,5 drożna, więc impedancja znamionowa 4ohm, a minimum pewnie w okolicy 3ohm.

Ciekawostka jest taka ze sprzedający wie o impedencji kolum i Creek czy Exposure był do tego przystowany stałą mocą wyjściową w zakresie dla pierwszego 50W i dla Exposura 75W. Zastanawiam sie czy mając kolumny 150W musze patrzec na wzmacniacze ktore dysponują wiekszą moca  np w zakresie 120W -220W? Wracając do Creeka ten wyłączał sie po około 20min słuchania, Exoposur widać nie miał zabezpieczenia i grał do końca, o awariii dowiedziałem się gdy go ponownie włączyĺem...

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 18.12.2021 o 23:08, piotrek7 napisał:

Dopisz do listy Naima 

Odradzam. Przez kilka lat byłem fanem naima. Do czasu aż nie zmieniłem głośników - i mit naimowskich watów i wydajności prysnął po dwóch godzinach, a jeśli głośniej próbowałem słuchać, to po godzinie niespełna. Przegrzewał się i wyłączało go zabezpieczenie termiczne. A miałem wtedy końcówkę nap 250. Dopiero AR z mocą 220w na 4 omach ciągnie bez wysiłku, ale też trafo ma 1,2 kW i potężną baterię kondensatorów. Moim zdaniem szukanie w sumie podobnych wzmacniaczy nie ma sensu. Trzeba smoka i już, o ile z głośnikami jest na pewno wszystko ok i po prostu potrzebują dużo prądu.

36 minut temu, pantagruel napisał:

Odradzam. Przez kilka lat byłem fanem naima. Do czasu aż nie zmieniłem głośników - i mit naimowskich watów i wydajności prysnął po dwóch godzinach, a jeśli głośniej próbowałem słuchać, to po godzinie niespełna. Przegrzewał się i wyłączało go zabezpieczenie termiczne. A miałem wtedy końcówkę nap 250. Dopiero AR z mocą 220w na 4 omach ciągnie bez wysiłku, ale też trafo ma 1,2 kW i potężną baterię kondensatorów. Moim zdaniem szukanie w sumie podobnych wzmacniaczy nie ma sensu. Trzeba smoka i już, o ile z głośnikami jest na pewno wszystko ok i po prostu potrzebują dużo prądu.

a co myslisz o Exposure 3010s2d na 4 ohm ma ponad 200W wydajności jak to tak można określić....

Popatrz na wzmacniacze z klasy D i wypożycz na odsłuch, chociażby Nad C-399 (+ NAD MDC BluOS 2i - jak słuchasz Tidal, itp.) lub Peachtree Audio nova 300 (albo 500 jak budżet trochę naciągniesz).

Edytowane przez Maraudio
14 godzin temu, pantagruel napisał:

Uparłem sie i zamowiłem Exposura 3010s2d, jak reką odiął nic sie w nim nie grzało a grałem na nim ponad 4godz na różnej intesywności głośności mam nadzieje że w koncu znalazłem odpowiedni produkt...

13 godzin temu, Maraudio napisał:

Popatrz na wzmacniacze z klasy D i wypożycz na odsłuch, chociażby Nad C-399 (+ NAD MDC BluOS 2i - jak słuchasz Tidal, itp.) lub Peachtree Audio nova 300 (albo 500 jak budżet trochę naciągniesz).

Nad dosyć ciekawy nowoczesny wzmacniacz, mając odtwarzacz strumieniowy CoctailAudio 25 jest nie do konca tym czego potrzebowałem, postawiłem na Exposura brzmienie mi odpowiada, zobacze jak sie sprawdzi....