Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze słabą jakością streamingu Deezer, Tidal , a wybór docelowego źródła

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, NRK napisał:

Czas na MK2, trochę chłopaki poprawili.😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co poprawili w mk2? Bo mk1 też jest roon ready. 

Dźwiękowo coś się zmieniło? Nie sądzę. 

Chromecast built-in wykorzystujesz do streamingu Tidala z telefonu? 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, DAWH napisał:

Mk1 + zasilacz liniowy

Ten model nie obsługuje Tidal Connect, zresztą MK2 też jeszcze nie:

We are currently working with Tidal to make Tidal Connect available on all Prisma models by free automatic software update in 2022, which will provide Master file playback among other feature and performance enhancements.

Ukryta Zawartość

A na stronie Tidala:

Mogę połączyć się z moim głośnikiem za pomocą Chromecast, Bluetooth lub TIDAL Connect. Którą opcję powinienem/powinnam wybrać? Dlaczego? 

Jeśli TIDAL Connect jest dostępny, wybierz tę opcję! TIDAL Connect obsługuje pełny zakres jakości dźwięku, jaki można znaleźć w aplikacji TIDAL.

Ukryta Zawartość

Odpowiedź dotyczy GŁOŚNIKA, ale to chyba ten sam protokół? Którego Primare jeszcze nie obsługuje.

A jeżeli chodzi o Chromecast, to:

Since the Chromecast is not running Tidal app, the Tidal streams encoded with AAC and 16 bits / 44 kHz are available to Chromecast devices.

Ukryta Zawartość

Mogę się mylić, ale z tego wynika, że pełnej jakości Tidala nie da się na razie uzyskać w NP3, a Chromecast obsługuje wyłącznie stratne AAC. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

8 minut temu, Terrapin napisał:

Ten model nie obsługuje Tidal Connect, zresztą MK2 też jeszcze nie:

We are currently working with Tidal to make Tidal Connect available on all Prisma models by free automatic software update in 2022, which will provide Master file playback among other feature and performance enhancements.

Ukryta Zawartość

A na stronie Tidala:

Mogę połączyć się z moim głośnikiem za pomocą Chromecast, Bluetooth lub TIDAL Connect. Którą opcję powinienem/powinnam wybrać? Dlaczego? 

Jeśli TIDAL Connect jest dostępny, wybierz tę opcję! TIDAL Connect obsługuje pełny zakres jakości dźwięku, jaki można znaleźć w aplikacji TIDAL.

Ukryta Zawartość

Odpowiedź dotyczy GŁOŚNIKA, ale to chyba ten sam protokół? Którego Primare jeszcze nie obsługuje.

A jeżeli chodzi o Chromecast, to:

Since the Chromecast is not running Tidal app, the Tidal streams encoded with AAC and 16 bits / 44 kHz are available to Chromecast devices.

Ukryta Zawartość

Mogę się mylić, ale z tego wynika, że pełnej jakości Tidala nie da się na razie uzyskać w NP3, a Chromecast obsługuje wyłącznie stratne AAC. 

Nie do końca, bo support Tidal wciska m.in pliki Masters, MQA. Mnie to nie interesuje. 

Jeśli chodzi o flac 16bit/44.1 khz i standard CD red book, to w zupełności mi wystarcza. Chromecast built-in nie ogranicza jakości w tym zakresie częstotliwości. 

Tidal Connect chcą uruchomić żeby móc wciskać ludziom MQA i wyższy abonament. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, DAWH napisał:

Co poprawili w mk2? Bo mk1 też jest roon ready. 

Dźwiękowo coś się zmieniło? Nie sądzę. 

Chromecast built-in wykorzystujesz do streamingu Tidala z telefonu? 

Ciężko mi jest porównać jeden do drugiego, gdyż pierwszą wersję miałem jakieś dwa lata temu.

Potem przerwa i teraz mam nową wersję. Nie wiem co poprawili w sofcie względem pierwszej przez ten czas.

Odczuwalna różnica jest w obsłudze, jest szybszy i jeszcze bardziej stabilny. Dodali to co piszą renderer mqa, nie pamiętam czy w pierwszej wersji był upsampling pcm, tutaj jest i dodatkowo dla Ronna włączasz(jak chcesz) dsd64.

Z tym, że on wtedy przełącza się w tryb natywny. Wydaje mi się, że dodali parę serwisów w aplikacji np.tunein.

Głównie używam go do Roona, chromecasta nie używam.

1 minutę temu, DAWH napisał:

Chromecast built-in nie ogranicza jakości w tym zakresie częstotliwości. 

Sam Chromecast nie, ale Tidal via Chromecast? AAC to też 16/44.1 ale jednak jakość gorsza od CD.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

8 minut temu, Terrapin napisał:

Sam Chromecast nie, ale Tidal via Chromecast? AAC to też 16/44.1 ale jednak jakość gorsza od CD.

Sprawdzałem różne sposoby odtwarzania Tidal, włącznie z upnp, a nawet bezpośrednio z Audirvany studio, nie zauważyłem jakiejkolwiek degradacji dźwięku Tidal przez Chromecast built-in.  

2 minuty temu, DAWH napisał:

Sprawdzałem różne sposoby odtwarzania Tidal, włącznie z upnp, a nawet bezpośrednio z Audirvany studio, nie zauważyłem jakiejkolwiek degradacji dźwięku Tidal przez Chromecast built-in.  

Bo jej nie ma, tak więc nie wiem skąd ta dyskusja.

Godzinę temu, NRK napisał:

Ciężko mi jest porównać jeden do drugiego, gdyż pierwszą wersję miałem jakieś dwa lata temu.

Potem przerwa i teraz mam nową wersję. Nie wiem co poprawili w sofcie względem pierwszej przez ten czas.

Odczuwalna różnica jest w obsłudze, jest szybszy i jeszcze bardziej stabilny. Dodali to co piszą renderer mqa, nie pamiętam czy w pierwszej wersji był upsampling pcm, tutaj jest i dodatkowo dla Ronna włączasz(jak chcesz) dsd64.

Z tym, że on wtedy przełącza się w tryb natywny. Wydaje mi się, że dodali parę serwisów w aplikacji np.tunein.

Głównie używam go do Roona, chromecasta nie używam.

Jaki masz DAC?

Mk1 też jest szybki i stabilny.

A czy możesz sprawdzić jak dźwiękowo wygląda u Ciebie streaming Tidal przez Chromecast w stosunku do roon? Jak byś to porównał to będę wdzięczny 🙂

53 minuty temu, NRK napisał:

Bo jej nie ma, tak więc nie wiem skąd ta dyskusja.

Ale problem w tym, że prawie cały ten wątek ludzie wpają mi że jest, choć ja sam nie słyszę różnicy. Że mój transport przez to że ma Chromecast built-in nir może zagrać dobrze. 

Po tych "dobrych radach"wypadało by mi zmienić transport na taki z Tidal Connect i mój problem rozwiązany. 

A jak piszę że wyszło że to DACa mam mocno niedopasiwanego do systemu to nadal odbywa się krucjata transportu Primare, którego w tym wątku sluchaly może dwie osoby. 

To jest jakas komedia a nie merytoryczna wymiana doświadczeń. 

Edytowane przez DAWH
11 minut temu, DAWH napisał:

Jaki masz DAC?

Chord dave

11 minut temu, DAWH napisał:

Mk1 też jest szybki i stabilny.

MK2 jest jeszcze lepiej dopracowany. Idzie odczuć różnicę w prędkości działania. 

12 minut temu, DAWH napisał:

A czy możesz sprawdzić jak dźwiękowo wygląda u Ciebie streaming Tidal przez Chromecast w stosunku do roon?

Nie ma żadnej różnicy. Aczkolwiek nie skupiałem się nad tym. Powiem tak, mam jeszcze sotma. Jeśli chodzi o serwisy pokroju Tidal itp, to wolałem słuchać po np5 po coaxialu niż sotma po usb.

Magia coaxiala? kto wie.

15 minut temu, DAWH napisał:

Ale problem w tym, że prawie cały ten wątek ludzie wpają mi że jest, choć ja sam nie słyszę różnicy. Że mój transport przez to że ma Chromecast built-in nir może zagrać dobrze. 

Jakbyś miał Node z wypasionym zasilaczem lub malinę, to by tego problemu nie było. No ale ty słuchasz a reszta się bawi.

9 minut temu, NRK napisał:

Chord dave

MK2 jest jeszcze lepiej dopracowany. Idzie odczuć różnicę w prędkości działania. 

Nie ma żadnej różnicy. Aczkolwiek nie skupiałem się nad tym. Powiem tak, mam jeszcze sotma. Jeśli chodzi o serwisy pokroju Tidal itp, to wolałem słuchać po np5 po coaxialu niż sotma po usb.

Magia coaxiala? kto wie.

Jakbyś miał Node z wypasionym zasilaczem lub malinę, to by tego problemu nie było. No ale ty słuchasz a reszta się bawi.

Bardzo ci dziękuję za merytoryczne informacje. Jako nieliczny w tym wątku używasz transportu NP5 prisma. DACa masz fenomenalnego. 

Wiesz, jak przez połowę wątku ludzie mylą urządzenie Chromecast Audio z oprogramowaniem Chromecast built-in, a następnie radzą żeby pozbyć się Primare, bo nie ma prawa dobrze zagrać, nawet jeśli nie mieli z nim żadnej styczności to robi się niesamowity szum informacyjny. 

Jeśli większość wątków na tym forum tak wygląda, to ja dziękuję. 

Edytowane przez DAWH
32 minuty temu, DAWH napisał:

Wiesz, jak przez połowę wątku ludzie mylą urządzenie Chromecast Audio z oprogramowaniem Chromecast built-in, a następnie radzą żeby pozbyć się Primare, bo nie ma prawa dobrze zagrać, nawet jeśli nie mieli z nim żadnej styczności to robi się niesamowity szum informacyjny.

To akurat jest proste, większość słucha na papierze.

A może ktoś z was stwierdzić, czy jest jakaś różnica pomiędzy przewodami Coax, których używaliście ? 
Sam zastanawiam się nad zamontowaniem nakładki Allo Digi One i połączenia Maliny z DAC właśnie za pomocą kabla Coax. Teraz leci po USB 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.