Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana monitorów na podłogowe, czy sub

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Przemysław_51508 napisał:

Nie.

O! To mnie zaskoczyłeś. Ja u siebie nie mierzyłem i dlatego zakładam, że górki i dołki jak Kasprowy. Natomiast w kwestii fajne monitory ale brak zejścia, vs fajne monitory a do tego fajne zejście, dołożenie suba oceniam jednoznacznie na plus.

Być może z B&W zamiast 606+608 fajniej zagrałyby 603, z pewnością lepiej technicznie możnaby wpasować jakieś monitory aktywne. Ale tu zyskałem na basie nie tracąc całej reszty, której latami szukałem, czyli dokładnie to o co pytał autor.

Zaznaczyć należy, że poprzednie kilka kolumn podłogowych jakoś nie chciały w mojej akustyce zagrać basem pod moje gusta, za to z subem jest ok. Czy to zasługa możliwości regulacji, czy dodatkowych 200W wzmacniacza na same niskie częstotliwości nie wiem.

Nikomu nie odbieram przyjemności ze słuchania zestawów z submem dla mnie okazała się to ślepa uliczka. 

Przyjemnych odsłuchów życzę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nie.

Jakbyś napisał jeszcze o co ci chodzi?

Miałem parę zestawów z różnymi subami, w tym dedykowanymi, nigdy nie udało mi się optymalnie ich zgrać. Optymalnie w moim przypadku oznacza, zgranie fazowe, nie powodujące dodatkowych modów w paśmie względem tych samych monitorów bez suba. Oczywiście wszystko wydawało się na początku fajnie brzmiące, tylko po pewnym czasie okazywało się że jednak to nie to co powinno być. 

Nikomu nie odbieram przyjemności ze słuchania zestawów z submem dla mnie okazała się to ślepa uliczka. 

Koniec tematu z mojej strony. 

jak sie stosuje sub od kina domowego .to nie dziwne ze jest to slepa uliczka.

kolega xajas ma w temacie subow najwieksze doswiadczenie.i radze slugac jego w tym temacie.

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

jak sie stosuje sub od kina domowego .to nie dziwne ze jest to slepa uliczka.

Który z subów, którego używałem był od kina domowego?

Jakbyś napisał jeszcze o co ci chodzi?
Miałem parę zestawów z różnymi subami

Powyzej wspomniales chyba tylko REL t5, a ten nie posiada mozliwosci plynnego zgrania fazy z glownymi zestawami glosnikowymi, o ktorym sam piszesz, ze ci jest wazne. Oferuje tylko zmiane polaryzacji o 180°.
Jesli ci to jest wazne (mnie tez to jest wazne), nie kupuj takiego subwoofera.

Osobiscie nie lubie roznicowania miedzy subwooferami „do kina“ i „do stereo“, ale gdyby mnie ktos o to zapytal, gdzie widze roznice, to wlasnie w plynnym zgraniu czasowym.
W „kinie domowym“ jest to mniej krytyczne, bo to zgranie fazowe (czasowe) przejmuje Amplituner KD, w ktorym mozesz w setupie zdefiniowac odleglosci poszczegolnych glosnikow, albo startujesz autokalibracje.
W zestawie stereo nie masz tej mozliwosci, wiec musisz dokonac tego dopasowania „manualnie“ uzywajac plynnej regulacji fazy w subwooferze

BTW. Nie utozsamial bym braku zgrania fazowego z tworzeniem dodatkowych modow. Mody to kwestia rozmiarow pomieszczenia a nie zgrania przetwornikow

4 minuty temu, xajas napisał:

BTW. Nie utozsamial bym braku zgrania fazowego z tworzeniem dodatkowych modow.

A z czym?

Znam mody mojego pomieszczenia. Jeśli dostaje dodatkowe modyfikacje pasma po dodaniu suba, nie znikające całkowicie po odwróceniu fazy to nie jest kwestia samego pomieszczenia. Jak mówiłem w żadnym, z subów, które miałem nie miałem płynnej regulacji fazy, a samo jej odwrócenie i jazda subem po pomieszczeniu nie dała zadowalającego mnie efektu. 

W obecnym zestawie z podobnym pasmem przenoszenia co ostatnie dwa zestawy z subem, nie mam tych problemów z modami. Więc siłą rzeczy podejrzany jest moim zdaniem jeden. 

Problemy z „dziurami“ w pasmie wynikajace z niewlasciwego zgrania fazowego to nie to samo co dziury wynikajace z modow

Efekt modow jest inny w kazdym miejscu pomieszczenia.
Efekt braku zgrania fazowego jest raczej taki sam w kazdym miejscu pomieszczenia

Zle zgrany subwoofer spowodowal powstanie dodatkowych dziur ale nie dodatkowych modow

• Pokaż nowe odpowiedzi