Skocz do zawartości
IGNORED

Kto pomoże w modernizacji zwrotnic/kolumn DALI 18 ?

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, katazipen napisał:

mam wszystkie fotki podaj email podeślę  bo tutaj muszę przerabiać na mniejszy rozmiar . 

Dwa duże VIFA , Wsokie chyba audax y słąbe jakociowo te audaxy  :    Audax TW025A0 APPC2 HD12x9D25 HD12x8D25 spares and replacement voice coils from Falcon Acoustics, The Leading Supplier of DIY Hifi Components.    i średnie hmmmm nie mogę odczytać .

Raczej grzebanie odpuszczam , tak mi doradzono choć myślę o wymianie elektrolitów i foliowych ale bez mierzenia tego to tylko można popsuć . A masz chęć takie kupić ?

Odpuść sobie od razu miałem chyba 850 , 870 już nie pamiętam , jak przywiozłem te to gęba mi opadła , nie ma nawet co porównywać , szukaj takich ja te w dobrej cenie , ja tydzień temu wystawiłem je za 1800 , i zacząłem jeździć po Polsce odsłuchiwać DALI oberon , DALI zensor Icon i jeszcze takie do 12-14 tysi, przyjechałem do domu a już miałem kupca za 1750 , przeprosiłem pana starszego że się rozmyśliłem  i wycofałem ogłoszenie . Co do kolumn  takiej klasy dziś kolumny kosztują nowe grubo ponad kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tyś zł ,  ale najlepiej żeby był w oryginale . Przyjedź do mnie to posłuchasz . 

8 minut temu, katazipen napisał:

Co do kolumn  takiej klasy dziś kolumny kosztują nowe grubo ponad kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tyś zł ,  ale najlepiej żeby był w oryginale

Tak, wiem. Sam mam stare Arcusy TM88 , które niedawno położyły u mnie tak wychwalane i o wiele droższe Cantony RC-L.

Arcusom tym, dzięki pomocy kolegom z tego wątku, wymieniłem kondensatory sekcji wysokotonowca.

Edytowane przez Felixs

właśnie tego chciałbym spróbować , jakby za mało jest wysokich , ale np: przy zmianie źródła pojawiło się więcej . I cały czas się zastanawiam Grzebać czy NIE ?

41 minut temu, Felixs napisał:

Tak, wiem. Sam mam stare Arcusy TM88 , które niedawno położyły u mnie tak wychwalane i o wiele droższe Cantony RC-L.

Arcusom tym, dzięki pomocy kolegom z tego wątku, wymieniłem kondensatory sekcji wysokotonowca.

Pod jakim względem wyparły i są lepsze Arcus y TM88?

Ja zaczynam szukać kolumn z przetwornikami min 25 cm , podobno tam jest bass... Ale nigdy nie słuchałem . Myślę na Kappa , 

1) Arcusy mają więcej finezji na wysokich tonach i są bardziej zróżnicowane, średnicy jest tyle ile powinno.

2) Niskich w Cantonach jest wyraźnie za dużo i wchodzą na średnicę. Testowaliśmy te skrzynki najpierw u znajomego na jego ASR emitter i moim Icepowerze 1200, później u mnie już tylko Icepower na 27m2 i 38m2

Ogólnie byłem zdziwiony niską kulturą grania RC-L. Kolega natomiast je uwielbia.

15 minut temu, katazipen napisał:

Myślę na Kappa

Też kiedyś myślałem o kappa, ale stwardniałe średniotonowce dyskwalifikują te kolumny.

To w którym kierunku uderzyć , jakich szukać ?  Na pewno Lubię dużo dołu... Przestrzeń najważniejsza . W moich jest dużo basu ale gdzieś mi go brakuje choć tak jak wspominałem przebiły dali oberon 7 .

Te Twoje 18 wyglądają na kolumny, które z basem nie powinny mieć problemu. Może masz problemy z akustyką, a może wzmacniacz jest problemem?

Pytanie do znających temat bo ja się nie znam, ale czy jest możliwość ,że Audaxy straciły ferrofluiod ( o ile go w ogóle miały) i dlatego kiepsko grają?

19 dali , 20 cm przetworniki , musiałbym posłuchać czegoś lepszego u kogoś to wtedy  miałbym porównanie .  W salonach mają super pomieszczenia że 13 cm tak dawało basem że głowę chciało urwać .  Z akustyką na pewno jest problem ponieważ bas jest tylko blisko kolumn za nimi i na przeciw przy samej ścianie na środku go nie ma .

Czyli raczej trzeba z nimi ( albo z fotelem ) polatać po pokoju.

Zastosowane woofery ( Fs chyba 28 Hz - strojone są na 33 Hz ) w dobrych warunkach

powinny nawet przesadzać z basem, a nie niedomagać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz, audioburak napisał:

Czyli raczej trzeba z nimi ( albo z fotelem ) polatać po pokoju.

Zastosowane woofery ( Fs chyba 28 Hz - strojone są na 33 Hz ) w dobrych warunkach

powinny nawet przesadzać z basem, a nie niedomagać.

@audioburakbas jest dużo podejrzewam że większość tutaj wchodzi i mówi że jest go OK, ale ja oczekuję czegoś więcej jakby chciałbym posłuchać czegoś bardziej mocnego i przestrzennego . Tylko w którą stronę iść ?  A Może w pokoju trochę coś pokombinować ? zasłony , dywan/wykładzina , coś na ściany ?

@jarekb założyłem nowe.....front >>>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lewa.jpg

prawa ściana.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi