Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

O kurcze czyli jednak polecacie yamahe. Rzeczywiscie stylistycznie by fajnie sie zgralo... No i ten laser kolejny plus... Ale powiedzcie mi czy prawda jest ze to cd jest ze tak powiem malo miesiste, bo natknalem sie na takie opinie? Ja wlasnie lubie cieple brzmienie z solidna podstawa basowa i czy w takim wypadku nie odczuje niedosytu w tym cd?

Ps Szczerze to nie spodziewalem sie takiego szyvkiego i zyczliwego odzewu na moje pytanie i jestem milo zaskoczony;) Dzieki;)

ta yamaha nie ma czegoś takiego jak "solidna podstawa basowa"

jeśli szukasz odtwarzacza z solidnym basem to może zwróć uwagę na CD-ki Sony, gdyż one uważam że basik mają bardzo dobry, w zależności ile chcesz przeznaczyć na odtwarzacz to może być np CDP-920QS, CDP-930QS, może jakiś z serii ES np CDP-X202ES, CDP-XA2ES, CDP-XA3ES, ale to tylko moja subiektywna ocena

Sony CDP-X202ES jest bardzo dobry, a niedrogi - ogólnie polecam, tak ogólnie:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

weź poczytaj testy tych odtwarzaczy, wiem że rezenzenci nie zawsze są obiektywni, ale ogólne cechy brzmienia może uda ci sę wyłuskać

Edytowane przez bobaj

Tylko ze mnie interesuja wylacznie nowe Cdeki... jest cos fajnego z fajnym (nisko schodzacym) basem tak kolo tysiaca? Moze marantz 5004 ? Podpowiedzcie prosze

Przecież sam budżetowy odtwarzacz CD nagle w naszym systemie nie dostarczy niesamowitego basu. Do tego potrzebne są odpowiednie kolumny i wydajny i mocny wzmacniacz. CD może jedynie lekko zaakcentować dane pasmo a nie je tworzyć. Jeśli ktoś w samym odtwarzaczu szuka źródla basu jest w wielkim blędzie i głębokiej niewiedzy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek Tobie o cos chodzi czy Ty tak masz po prostu... xD To oczywista oczywistosc ze samo cd nie sprawi ze nasz system nagle zara glebokim basem ale druga oczywistoscia jest to ze jezeli cd jest odchudzone z niskiego basu to chociaz wzmacniacz i kolumny potrafia przeniesc niskie czestotliwosci to jak go nie dostana od zrodla to tego nie zagraja.

Tak czytam testy h/k hd980 i nie sa takie tragiczne wiec moze by on sie nadal... i chyba nalezy od do cieplejszych cd.

Aha co do xidaka to gdzies czytalem ze jemu wlasnie brakuje niskiego basu

Marantz 5004, Advance Acoustic MCD-200, Xindak C-06, NAD C515 BEE... Kurcze no poradzcie co kupic...

Za tysiaka z wymienionych cd będzie ciężko jak chcesz nowy sprzęt

Szukam dobrego taniego,używanego budżetowego CD godnego uwagi z ponad przeciętną jakością dźwięku w swoim przedziale cenowym.

Myslę ze ten temat przyda się nie tylko mnie bo na pewno wiele osób szuka takowego a nie znalazłem podobnego tematu na forum.No chyba ze przeoczyłem.

W dziale OPINIE jednak brakuje wiele modeli dostępnych na allegro a kupować w ciemno chyba nie warto.

kilka dni temu przeglądałem wątek lampizacja cd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno bardzo tani denon 755ar da sie bardzo małym kosztem zlampizowac i efekt jest powalajacy. Aż sam jestem ciekaw, może tędy droga.

Na allegro jest tego sporo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Qbas

Podobno bardzo tani denon 755ar da sie bardzo małym kosztem zlampizowac i efekt jest powalajacy. Aż sam jestem ciekaw, może tędy droga.

Na allegro jest tego sporo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi o odtwarzacze na kosciach PCM1702, takie jak np 755AR, 655AR czy 1450AR. Moim zdaniem jezeli ktos nie chce poddawac tuningowi odtwarzacza to lepiej kupic cos na PCM61P. PCM1702 maja potencjal, ale w takich tanich konstrukcjach jak wymienilem powyzej nie pokazuja niczego nadzwyczajnego i wtedy wlasnie potrzebny jest jakis tuning.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Czy Sony CDP-X3ES jest znaczącym skokiem jakościowym w stosunku do Marantza CD67SE?

Szukam czegoś, co ma szybszy, dynamiczniejszy dźwięk, ale o podobnej masie i z mniejszym uwypukleniem średnich tonów (Marantz ma je jakieś dziwne), a dodatkowo o braku jakichkolwiek naleciałości cyfrowych w wysokich tonach (jest to pasmo, na dokładności którego najmniej mi zależy, grunt żeby nie denerwowało).

Czy zatem opłaca się wydać 1000 zł na tego Sony, czy też będzie to bardziej skok w bok względem Maranza?

To oczywista oczywistosc ze samo cd nie sprawi ze nasz system nagle zara glebokim basem ale druga oczywistoscia jest to ze jezeli cd jest odchudzone z niskiego basu to chociaz wzmacniacz i kolumny potrafia przeniesc niskie czestotliwosci to jak go nie dostana od zrodla to tego nie zagraja.

Tak czytam testy

Oczywiście o nic mi nie chodzi. Masz rację, ale nie zapominaj, że poruszamy się w przedziale cenowym do 1000 złotych ( nawet jeśli weźmiesz pod uwagę sprzęt z drugiej ręki) i tutaj aż takiego słyszalnego wpływu na zmiany nie uświadczysz.

A testy? :) Dużo lepiej posłuchac samemu a nie czytać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No ja wiem wiem ze ten tysiak czy poltora za cd, zwlaszcza nowe to symboliczna suma ale no wbrew pozorom jest duzy wybor takich nowych cd za ta kwote, wiec szukam czegos najlepszego z tej grupy cenowej. Tak no pewno najlepiej bylo by samemu posluchac tych cd ale no po pierwsze to sami wiecie jak polskie salony myzyczne traktuja klienta ktory chce tylko posluchac cd, a po drugie to brak troszke czasu. Kurde no szkoda ze nikt nie chce pomoc bo wiem ze sa tu ludzie ktorzy sluchali czy tez w kazdej chwili moga posluchac tych cd. Widac fo pa jest wypowiadac sie o sprzetach za ta kwote

No ja wiem wiem ze ten tysiak czy poltora za cd, zwlaszcza nowe to symboliczna suma

zainteresuj sie inDAC-iem Stelmacha jako i ja czynię :) a w kwocie 1,5 tys powinieneś się zmieścić

No ja wiem wiem ze ten tysiak czy poltora za cd, zwlaszcza nowe to symboliczna suma ale no wbrew pozorom jest duzy wybor takich nowych cd za ta kwote, wiec szukam czegos najlepszego z tej grupy cenowej. Tak no pewno najlepiej bylo by samemu posluchac tych cd ale no po pierwsze to sami wiecie jak polskie salony myzyczne traktuja klienta ktory chce tylko posluchac cd, a po drugie to brak troszke czasu. Kurde no szkoda ze nikt nie chce pomoc bo wiem ze sa tu ludzie ktorzy sluchali czy tez w kazdej chwili moga posluchac tych cd. Widac fo pa jest wypowiadac sie o sprzetach za ta kwote

Nikt nie może ci wskazać, który najlepiej zagra, ponieważ bardzo dużo zalezy od indywidualnych preferencji (jeden woli wysokie inny basy) i tak naprawdę trzeba każdego odsłuchać. Na forum możesz skonkretyzować swoje potrzeby wybierając do odsłuchu kilka odtwarzaczy spośród wielu do wyboru na rynku. Po drugie musisz sie zastanowić czy w przyszłości nie będziesz chciał zmienić innych elementów sprzętu (wzmacniacz, kolumny) co też jest ważne przy wyborze jakiego chcesz dokonać.

Niewiem w jakich salonach próbowałeś odsłuchiwać, ale ja nigdy nie miałem z tym problemu. Mógłbym polecić ci salon, ale w sytuacji jeżeli zamieszkujesz w Trójmieście lub okolicach.

A ja dla odmiany mam 1500 zł do wydania, mętlik w głowie i nie lada dylemat! W szranki stają m.in. takie odtwarzacze:

* Pioneer PD-9700

* Sony CDP-X559ES

* Sony XA20ES + DAC Stelmacha 04 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

* Thule CD 150B

* Vincent CD-S3

* Xindak C-06

* Arcam Alpha 9

* Rotel RCD-991AE (tylko nigdzie nie mogę znaleźć)

Zależy mi bardzo, żeby to był odtwarzacz grający analogowo i ciepło, bardziej dołem niż górą. Taki, który świetnie sprawdzi się w szeroko pojętej muzyce "czarnej" - od klasycznego nowojorskiego rapu z tłustym basem, przez klasykę jazzu i bluesa, aż po spokojne i nastrojowe plumkanie (w rodzaju Tracy Chapman, Cassandry Wilson czy Eryki Badu). Nie interesuje mnie ostre rockowe (a tym bardziej metalowe) granie, ani muzyka klasyczna (od tej ostatniej mam radiową Dwójkę). Chciałbym też, żeby nie było problemów z częściami zamiennymi (zwłaszcza z laserem) w przypadku jakichś kłopotów. Który z powyższych odtwarzaczy wybralibyście na moim miejscu? A może żaden - jakieś inne propozycje?

Reszta sprzętu: Sony TA-F550ES (wzmak) + Pioneer F-91 (tuner) + KEF XQ30 (kolumny).

Ukryta Zawartość

Może się zdziwisz, ale z czystym sercem polecam ci Cambridge Audio Topaz 10. Niedawno takiego sprzedałem, ale w tej cenie (1100) był to znakomity CD z Wolfsonem i pasowałby to twoich muzycznych preferencji. U mnie z lampą sprawdził się wybitnie. Aż byłem zdziwiony. Zawsze jednak lepiej posłuchać przed zakupem.

Posiadam obecnie player HD980. Czy w ofercie Harmana ( chodzi o używki) można znaleźć coś o wiele lepszego jeśli chodzi o dźwięk ? I czy na wzmacniaczu klasy Hk 680 bedzie to widoczne

A ja dla odmiany mam 1500 zł do wydania, mętlik w głowie i nie lada dylemat! W szranki stają m.in. takie odtwarzacze:

A masz w tej chwili jakiś cd?

Bo w okolicach 1500 zł to ja poleciłbym ci Arcama rDaca, gdybyś miał transport.

Kupiłem ostatecznie Pioneera PD-9700 ze względu na sentyment do takich oldskulowych "pancerników". DAC-a nigdy nie brałem pod uwagę. Myślałem wprawdzie przez moment o czymś takim, jak Matrix Mini-i, ASUS Xonar Essence One (z uwagi na możliwość żonglowania opampami) czy Emotiva XDA-1. Ale w temacie DAC-ów jestem kompletnie "zielony" i nie mam pojęcia, co takie "pudełko" zmienia w dźwięku. Kojarzy mi się natomiast z wrogim i obcym mi światem FLAC-ów, DAB-ów, odtwarzaczy strumieniowych i innych wytworów XXI-wiecznej cywilizacji, która zabija tradycyjną radość z obcowania z muzyką (na fizycznych nośnikach). Jestem na wskroś konserwatywny, "analogowy" i staromodny w tej kwestii. Nie wykluczam jednak, że dam się w końcu przekonać :-)

Edytowane przez Chattab

Chattab nie musisz korzystać z flaców, itp.

Bardzo skrótowo. Wyobraź sobie, że dac wbudowany w CD stanowi jakiś nieduży procent jego wartości. Czyli dac zewnętrzny za 1500 zagra jak CD z przedziału 4000-5000 zł. Uproszczenie ale często się sprawdza.

Drugi element zabawy to transport. Można jednak kupić bardzo dobre mechanicznie z solidnym zasilaniem, starsze konstrukcje za niewielkie pieniądze. Dobre też są hi-endowe DVD, które teraz masz za grosze, bo nie odtwarzają, nie mają usb itd.

W ten sposób można złożyć świetnie brzmiący zestaw. rDaca można wypożyczyć w kilku miejscach za 2% wartości na dzień. U mnie został, pobił na głowę CD73. Nie było szans, że go oddam, choć nie byłem gotowy na ten wydatek :)

A mógłbyś wytłumaczyć w sposób łopatologiczny humaniście, na czym taka diametralna zmiana polegała w Twoim przypadku? Pojawiło się więcej szczegółów i smaczków w muzyce? Poprawił się bas, średnica, albo wysokie tony? Rozrosła się scena - w głąb albo na boki? Dźwięk stał się cieplejszy, bardziej analogowy? Czego najogólniej rzecz biorąc można się spodziewać po takim rDAC-u (wiem, że jest osobny wątek specjalnie o nim, ale nie chce mi się przez niego brnąć)?

Ja już sam nie wiem, w jaki sposób najskuteczniej i najłatwiej wpływać na dźwięk i modelować go pod swoje preferencje - dodatkowym elementem w torze (np. DAC), innymi kablami, a może zmianą akustyki pomieszczenia? Pewnie wszystkim po trochu.

Ja miałem (tzn. mam nadal do sprzednia) Arcama CD73. Porządny, ceniony cd (nowy za 2600 zł). rDac (1590 zł) ma tą samą szkołę brzmienia, tylko poprawiło się wszystko co wspominasz o klasę wyżej.

Cały dźwięk się bardziej otworzył, bas zrobił się dużo głębszy, scena lepsza. Uważam, że brzmienie arcama ogólnie idealnie trafia w Twoje gusta brzmieniowe, bo mam podobne. Nie jest to lampa, ale barwa jest naprawdę świetna, nasycona. Wysokie tony przejrzyste, ale zaokrąglone. Średnica lekko wyeksponowana na pierwszy plan - wokale!

Dlatego Arcam nie jest wzorcem audiofilskiej analityczności. Świetnie sprawdza się jednak w muzie jaką lubisz.

moim zdaniem playery HK są słabiutkie. Masz fajny wzmak (680 to fajna konstrukcja, ciężki i solidny skurczyson), natomiast CD poszukaj gdzie indziej - powaga.

Ile piniąsów masz i czego szukasz w dźwięku a będzie łatwiej z podpowiedzią.

Jędrek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jędruś
  • Pokaż nowe odpowiedzi