Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, tomek7776 napisał:

i co taka cisza od niedzieli?

czy cos jest nie teges?

Teges. Wszyscy upajają się muzyką . 

Ja szukam w wolnych chwilach preampa . 

• 2 tygodnie później...
2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To już nie mój poziom cenowy , ale dzięki za info . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

posluchasz.moze dokupisz lepsze lampy...

pamietaj...nie ma pilota.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

posluchasz.moze dokupisz lepsze lampy...

pamietaj...nie ma pilota.

Tego to już obserwuje od dawna . 

Wolałbym dołożyć trochę i kupić używanego WBA Blazebird. W SFL 2 pomimo niewątpliwych zalet jest jednak leciwą konstrukcja i obawiam się , że jakby coś padło to może być problem 

Ukryta Zawartość

sfl 2 na zwyklych lampach gra o 1,5 klasy lepiej od wypasionego WBA blazebirda balance ,takiego za 15-16tys zl..

mozesz zapytac tego goscia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

sfl 2 na zwyklych lampach gra o 1,5 klasy lepiej od wypasionego WBA blazebirda balance ,takiego za 15-16tys zl..

mozesz zapytac tego goscia

Ukryta Zawartość

Każdy swoje chwali . Posiadacze WBA Blazebird uważają dokładnie odwrotnie. Pewnie obiektywny jest ten kto porównał oba head to head . Nie mam doświadczenia i nie wiem czy "magia brzmienia " lamp 2A3 których w Slf 2 nie ma ,a w Blazebird są, jest taka oczywista. Brak pilota to jednak uciążliwość dzisiaj . 

Ukryta Zawartość

mam sfl 2 od 17lat.mialem i najbardziej wypasionego WBA blazebird balance.

wiec mialem porownanie.

bledne jest tez zalozenie ze kazdy wba blazebird gra tak samo.

Teraz, carlos med napisał:

Każdy swoje chwali . Posiadacze WBA Blazebird uważają dokładnie odwrotnie. Pewnie obiektywny jest ten kto porównał oba head to head . Nie mam doświadczenia i nie wiem czy "magia brzmienia " lamp 2A3 których w Slf 2 nie ma ,a w Blazebird są, jest taka oczywista. Brak pilota to jednak uciążliwość dzisiaj . 

mialem oba jednoczesnie  wba przez pare miesiecy,wiec nie masz znowu racji.

Teraz, tomek7776 napisał:

wiec mialem porownanie.

No to rozumiem , że masz porównanie o jakie trudno . 

A ostatecznie na jakich lampach masz SFL 2??

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

wiec mialem porownanie.

mialem oba jednoczesnie  wba przez pare miesiecy,wiec nie masz znowu racji.

Teraz, tomek7776 napisał:

nie rozumiesz wogole istoty tematu.

Nie chodzi mi o rację , źle mnie zrozumiałeś, ja nie słyszałem żadnego z nich . Czytam tylko opinie właścicieli WBA , ale oczywiście zgadzam się że po pierwsze mogą być subiektywne bo bez porównania z SFL 2 a po za tym tak jak piszesz każdy Blazebird gra inaczej bo z założenia jest personalizowany . 

A z lamp do SFL 2 co byś zaproponował?? Może nie z górnej półki z ale też nie bazowe rozwiązanie . Wielu pisze że współcześnie produkowane żadne nie dorównują tym z epoki ??

6 minut temu, tomek7776 napisał:

nie rozumiesz wogole istoty tematu.

To jaka jest istota tematu ?? 

Pewnie że brzmienie każdy musi dobrać sam dla siebie wybierając wszystkie elementy ...w tym Preamp..lampy , które dla jednego takie a dla drugiego inne będą najlepsze brzmieniowo itd. I usłyszeć to na własne uszy ,a nie przeczytać . Tylko na tej zasadzie każdy każdemu może powiedzieć, że ten drugi nic nie rozumiem , a chyba nie o to chodzi . 

Godzinę temu, carlos med napisał:

No to rozumiem , że masz porównanie o jakie trudno . 

A ostatecznie na jakich lampach masz SFL 2??

mam i telefunkeny e88cca po tysiac euro za pare.(4 pary)

mam tez nowe orginalne Silvany.

natomiast WBA swietnie gral u mnie na 2a3 Psvane markII,ktos go swietnie jak to nazwales spersonalizowal,

natomiast kolejny wlasciciel za namowa cudakow,pewnie z forum zaaplikowal mu repliki western union ,i PORAZKA na calej linii.

ten sfl z linku z hifi zloty to tez byl moj przez pare miesiecy,ze szwajcarii w perfekcyjnym stanie,i on pobil na glowe tego wba wypasionego rowniez.

teraz czlowiek sprzedaje ,wstawil NOS lampy,13tys chce.

bo kupuje jakis pre Marka Levinsona .z tych starszych 30 letnich.

31 minut temu, tomek7776 napisał:

ten sfl z linku z hifi zloty to tez byl moj przez pare miesiecy,ze szwajcarii w perfekcyjnym stanie,i on pobil na glowe tego wba wypasionego rowniez.

teraz czlowiek sprzedaje ,wstawil NOS lampy,13tys chce.

bo kupuje jakis pre Marka Levinsona .z tych starszych 30 letnich.

To widzę , że tych egzemplarzy Sfl  jest mało na rynku i wąskie grono z nich korzysta. 

Ciekaw jestem jak brzmi ten sfl z OLX na tych Teslach z lat 60 o których pisal w ogłoszeniu  .  Widzę że gość podnosi cenę . 

W dniu 16.02.2022 o 14:04, tomek7776 napisał:

na teslach nie bedzie dobrego dzwieku.

lampy do zmiany.

targuj tego zlotego za 13 tysi

A jak wg Ciebie wypada porównanie SFL-2 do tranzystora takiego jak Mark Levinson No28 lub 26 ?? 

Wpadłem z tematu. Cały czas te KEFy próbujesz Zasilić? I teraz przedwzmacniacz?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

8 minut temu, Tomek1777 napisał:

Wpadłem z tematu. Cały czas te KEFy próbujesz Zasilić? I teraz przedwzmacniacz?

Zmieniłem MA SILVER 300 na Contour Dynaudio 3.3 , szukam preampa 

5 minut temu, carlos med napisał:

Zmieniłem MA SILVER 300 na Contour Dynaudio 3.3 , szukam preampa 

Ala rzeźbisz eh, no ale walcz. Może kiedyś dotrzesz do świadomości że potrzebujesz w takich warunkach mieć "dorosłe"  kokumny.

13 minut temu, Tomek1777 napisał:

Ala rzeźbisz eh, no ale walcz. Może kiedyś dotrzesz do świadomości że potrzebujesz w takich warunkach mieć "dorosłe"  kokumny.

Myślę , że "rzeźbienie" jest istota tego hobby i sprawia dużo radości . Sam pewnie nadal rzezbisz , bo w tej pogoni nie ma końca , więc się nie dziw . Zawsze może być lepiej , ale nie nazwałbym Dynaudio Contour 3.3 "niedorosłą" kolumną. Może kiedyś sięgnę po 15" na basie , ale w brzmieniu 3.3 jest "coś" czego może później brakować. Zamiast się nabijać poradź coś z preampem , czy wogole warto ? 

Teraz, carlos med napisał:

Myślę , że "rzeźbienie" jest istota tego hobby i sprawia dużo radości . Sam pewnie nadal rzezbisz , bo w tej pogoni nie ma końca , więc się nie dziw . Zawsze może być lepiej , ale nie nazwałbym Dynaudio Contour 3.3 "niedorosłą" kolumną. Może kiedyś sięgnę po 15" na basie , ale w brzmieniu 3.3 jest "coś" czego może później brakować. Zamiast się nabijać poradź coś z preampem , czy wogole warto ? 

Kibicuje. Ja leżę i slucham muzyki. Żadnych zmian

9 minut temu, carlos med napisał:

Tak Ci się tylko wydaje. Ja też cieszę się muzyką. 

Jeszcze raz powiem. Żadnych zmian. Wiem co mówię. Miny gości którzy goszczą u nas w domu mówią same za siebie.  Dzisiaj przyszli do młodego kolesie po osiemnaście lat.  To puściełem im mój jazzik. Jeden zapytał  "czy w ogóle może jeszcze lepiej zabrzmieć muzyka"? Pewnie tak?  Ale aktualnie mnie to nie interesuje. Nawet nie wiesz ile tracisz z tymi Dynkami. Nie to żebym chciał cie nawracać. Ale zanim wydasz kilkanaście kilo pln na przedwzmacniacz i usłyszysz 5 % progresu. Kup kolumny które wywrócą Twój muzyczny świat do góry nogami. I tak to sie tak zakończy tylko przejdziesz wszystkie etapy..

Edytowane przez Tomek1777

Również kibicuje i ciekaw jestem na czym ostatecznie się skończy. Pomimo polecanych ( również prze ze mnie ) tutaj różnych firm i modeli  raczej traktował bym to wszystko  z przymrużeniem oka i postarał bym się posłuchać konkretnych modeli u siebie bo co u mnie brzmi dobrze u ciebie może zabrzmieć zdecydowanie gorzej. Tomek7776 napisał ,że blazebird z lampami 2a3 Psvane brzmiał świetnie a po zmianie na WR-2a3 (chyba o te repliki chodziło) była tragedia. Gusta ,zestawy audio , pomieszczenia i akustyka są różne- słyszałem blejza na 2a3 Psvane oraz na Replikach i jak dla mnie Repliki brzmią zdecydowanie lepiej:) ale tak jak pisałem - są różne gusta i systemy 

44 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Jeszcze raz powiem. Żadnych zmian. Wiem co mówię. Miny gości którzy goszczą u nas w domu mówią same za siebie.  Dzisiaj przyszli do młodego kolesie po osiemnaście lat.  To puściełem im mój jazzik. Jeden zapytał  "czy w ogóle może jeszcze lepiej zabrzmieć muzyka"? Pewnie tak?  Ale aktualnie mnie to nie interesuje. Nawet nie wiesz ile tracisz z tymi Dynkami. Nie to żebym chciał cie nawracać. Ale zanim wydasz kilkanaście kilo pln na przedwzmacniacz i usłyszysz 5 % progresu. Kup kolumny które wywrócą Twój muzyczny świat do góry nogami. I tak to sie tak zakończy tylko przejdziesz wszystkie etapy..

Tylko pozazdrościć zestawu ... M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira....to nie może brzmieć nie obłędnie . Jak szukałem DAC też myślałem o Audiobyte ,ale nie o Wavelight bo to nie mój pułap cenowy . Może jak coś "dorosłego " się trafi zmienię Dynaudio, chociaż 3.3 za małe pieniądze kupiłem i to model z dobrych czasów Dynaudio. Może po prostu dołożę suba z DSP , jakiś Paradigm sub15 ?? 

Może coś takiego 

Ukryta Zawartość

Rozumiem , że z tym 5% nie masz na myśli tego , że pre generalnie wnosi 5% poprawy , tylko , że "niedorosłe" kolumny nie pozwolą pokazać jego wpływu ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
9 minut temu, carlos med napisał:

Tylko pozazdrościć zestawu ... M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira....to nie może brzmieć nie obłędnie . Jak szukałem DAC też myślałem o Audiobyte ,ale nie o Wavelight bo to nie mój pułap cenowy . Może jak coś "dorosłego " się trafi zmienię Dynaudio, chociaż 3.3 za małe pieniądze kupiłem i to model z dobrych czasów Dynaudio. Może po prostu dołożę suba z DSP , jakiś Paradigm sub15 ?? 

Rozumiem , że z tym 5% nie masz na myśli tego , że pre generalnie wnosi 5% poprawy , tylko , że "niedorosłe" kolumny nie pozwolą pokazać jego wpływu ??

Troche sie zagalopowalem. Jeśli meritum poszukiwań jest barwa, scena, detal. To faktycznie pre może dać dużo więcej procentów. Jeśli skala dźwięku,  realna dynamika, kontrola i realna barwa basu to max 5-10 % progresu. Mogę pozazdrościć nabytego doświadczenia i odsłuchania różnych klocków.  To jest fajna zabawa 😉. Może kiedyś do niej wrócę. Na razie zwycięskiego teamu się nie zmienia😁

12 minut temu, Tomek1777 napisał:

Troche sie zagalopowalem. Jeśli meritum poszukiwań jest barwa, scena, detal. To faktycznie pre może dać dużo więcej procentów. Jeśli skala dźwięku,  realna dynamika, kontrola i realna barwa basu to max 5-10 % progresu. Mogę pozazdrościć nabytego doświadczenia i odsłuchania różnych klocków.  To jest fajna zabawa 😉. Może kiedyś do niej wrócę.

No raczej właśnie barwa , scena , detal i tu 25 letnie Dynaudio rozwaliły współczesne konstrukcje za dwa razy tyle kasy  ...pewnie , że bez dynamiki i realnej barwy i kontroli  basu te pierwsze walory nie cieszą w 100% , ale żeby mieć to wszystko na raz to już trzeba trochę zaszaleć. Powiem szczerze , że do bardziej dorosłych kolumn trochę zraziły mnie Infinity R90 . To bardzo dobre kolumny bez dwóch zdań, nawet z moimi końcówkami zagrały potężnie ...no właśnie ,tak trochę estradowo . Myślę że w tym rzeźbieniu to bardziej jednak chodzi o szukanie własnego ideału brzmienia , którego długo każdy raczej nie może znaleźć , a później już przymyka się oko , a raczej ucho bo od pewnego poziomu już brzmi i tak dobrze i dalsze zmiany to już subiektywizm . 

A tak przy okazji .. te poniżej warte tej ceny ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med
Godzinę temu, Qban napisał:

Również kibicuje i ciekaw jestem na czym ostatecznie się skończy. Pomimo polecanych ( również prze ze mnie ) tutaj różnych firm i modeli  raczej traktował bym to wszystko  z przymrużeniem oka i postarał bym się posłuchać konkretnych modeli u siebie bo co u mnie brzmi dobrze u ciebie może zabrzmieć zdecydowanie gorzej. Tomek7776 napisał ,że blazebird z lampami 2a3 Psvane brzmiał świetnie a po zmianie na WR-2a3 (chyba o te repliki chodziło) była tragedia. Gusta ,zestawy audio , pomieszczenia i akustyka są różne- słyszałem blejza na 2a3 Psvane oraz na Replikach i jak dla mnie Repliki brzmią zdecydowanie lepiej:) ale tak jak pisałem - są różne gusta i systemy 

Oczywiście tutaj można tylko ogólne wskazówki napisać , ostatecznie trzeba szukać i słuchać samenu. Z tym odsłuchem u siebie to wiadomo , że problem jak sprzęt nie ze sklepu. Co do pre to nie upieram się tylko na lampę. Myślałem też o Mark Levinson No 28 (jest w dobrej cenie oferta ) lub 26 . Porównywałes może u siebie tranzystoowe pre z lampami ,czy od razu było wiadomo , że tylko lampa ?

24 minuty temu, carlos med napisał:

No raczej właśnie barwa , scena , detal i tu 25 letnie Dynaudio rozwaliły współczesne konstrukcje za dwa razy tyle kasy  ...pewnie , że bez dynamiki i realnej barwy i kontroli  basu te pierwsze walory nie cieszą w 100% , ale żeby mieć to wszystko na raz to już trzeba trochę zaszaleć. Powiem szczerze , że do bardziej dorosłych kolumn trochę zraziły mnie Infinity R90 . To bardzo dobre kolumny bez dwóch zdań, nawet z moimi końcówkami zagrały potężnie ...no właśnie ,tak trochę estradowo . Myślę że w tym rzeźbieniu to bardziej jednak chodzi o szukanie własnego ideału brzmienia , którego długo każdy raczej nie może znaleźć , a później już przymyka się oko , a raczej ucho bo od pewnego poziomu już brzmi i tak dobrze i dalsze zmiany to już subiektywizm . 

Widzisz w tej ukladance jest dużo niuansów a decydującą są nasze preferencje. Miałem etap że szukałem po omacku. Sluchałem parę konstrukcji poprawnych politycznie  z bas refleksem w końcu mialem takie niezłe konstrukcje po 2 sztuki Revelatorów i dwa, trzy wzmacniacze męczyły się z nimi okrutnie dopiero Krell postawił je do pionu. Co z tego, była szybkość nie było masy i uderzenia. No pierdziawki i tyle. Tak więc poszukiwanie basu zbliżonego do live zaprowadziły mnie do AS. Przy okazji okazało sie że nie mam też średnicy i wokale są plastikowe. Nie wyglądało  to dobrze. Przypadkowo trafiony wybitny dac, idealny duet z Krellem i kilkanaście przewalonych kabli w końcu topowe Enerr, Eqilibrium , streamer, switch, zasilacz... Mogło sie to różnie zakończyć ale mialem farta, zaskoczyło. Przede wszystkim teraz wszystko inne czego posłucham zagra za wolno, bez kontroli, zejścia. U mnie dźwiek jest duuży XXL, cholernie szybki i równie cholernie pastelowo-kremowy. Jest to pierwszy mój zestaw który daje mi autentyczną przyjemność sluchania fortepianu. Wczesniej eliminowałem taką muzykę twierdziłem że po prostu nie lubie tego instrumentu. To nie była prawda.

• Pokaż nowe odpowiedzi