Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc D20R czy Elac Vela 407 do Yamahy AS 1100 ?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Zeby za 3 miesiace nie zakładać tematu 

"Który  SUBWOOFER  ....... 

Ty słyszałeś w ogóle ProAci D2?

Nie sądzę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Chodzi mi o  to  ze  jak kupisz monitory to za jakiś czas będziesz szukał subwoofer.

no wiem , kapnąłem się co masz na myśli :)

3 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Chodzi mi o  to  ze  jak kupisz monitory to za jakiś czas będziesz szukał subwoofer.

Czyli nie słyszałeś. 

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Nie sądzę.

Pamiętam nasza kłótnie pół roku temu 😁

Są monitory i monitory 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Pamiętam nasza kłótnie pół roku temu 😁

A ja pamiętam jak na forum obok przyznałeś mi rację, że można uzyskać bdb efekt adaptacja pomieszczenia bez pomiarów. 😁

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Są monitory i monitory 

Zgadzam się. 

Just now, sir.jax said:

Nie sądzę.

Testowałem  je i nie tylko je (d2,pmc21,kef ls 50 )i wybor  padł na    Proac D18.gralo to z marantz pearl lite  +SA-15S2 cd,i nic się nie dusił  itd ,nie wiem z kad się biorą teorię  tego typu

7 minutes ago, sir.jax said:

Czyli nie słyszałeś. 

A ty slyszales d 20? 

1 minutę temu, Ronaldo9 napisał:

Testowałem  je i nie tylko je (d2,pmc21,kef ls 50 )i wybor  padł na    Proac D18.gralo to z marantz pearl lite  +SA-15S2 cd,i nic się nie dusił  itd ,nie wiem z kad się biorą teorię  tego typu

To widać zgrało się z modami pomieszczenia. Ja doświadczyłem zduszenia dosłownie Quadral Ascent 90Le w 17m. W 30m grały genialnie, w 17 przebasowione i jednocześnie przez bliska odległość od wysokotonowych zbyt dużo góry od 4-5kHz

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, Ronaldo9 napisał:

Testowałem  je i nie tylko je (d2,pmc21,kef ls 50 )i wybor  padł na    Proac D18.gralo to z  marantz pearl lite +SA-15S2 cd,i nic się nie dusił  itd ,nie wiem z kad się biorą teorię  tego typu

To nie są teorie, ale twoja to faktycznie często powielana na forach, że monitory potrzebują suba.

Ja nic nie pisałem o duszeniu się, napisałem, że bardzo często unikacie monitorów w pomieszczeniach 15-17m.

Napisz więcej o ustawieniu w jakim pomieszczeniu(wymiary), czy była adaptacja.

Bo u mnie D2 grają w 20m z adaptacją i jest tak, że nie ma mowy o wstawianiu podłogówek. 

Jak ma pierdolnąć to pierdolnie i nie wyobrażam sobie do tego suba.

4 minutes ago, sir.jax said:

To nie są teorie, ale twoja to faktycznie często powielana na forach, że monitory potrzebują suba.

Ja nic nie pisałem o duszeniu się, napisałem, że bardzo często unikacie monitorów w pomieszczeniach 15-17m.

Napisz więcej o ustawieniu w jakim pomieszczeniu(wymiary), czy była adaptacja.

Bo u mnie D2 grają w 20m z adaptacją i jest tak, że nie ma mowy o wstawianiu podłogówek. 

Jak ma pierdolnąć to pierdolnie i nie wyobrażam sobie do tego suba.

A co mało jest tematów  na temat suba do monitorów?????chyba rzadko zaglądasz na forum.co do duszenia się podłogówek to padała taka teoria już w 3 -4 poście. Jeżeli się nie mylę  to ktoś tu robił pomiary podłogówki vs monitory i o ile się nie mylę to monitorki  stwarzają więcej problemów. D20 nie sluchales ale się wypowiadasz.

15 minut temu, Ronaldo9 napisał:

D20 nie sluchales ale się wypowiadasz.

To D20, czy D18?

Oczekiwałbym w takiej rozmowie i udowadnianie swojej racji, trochę więcej danych. Jak rozmiary pomieszczenia, jak ustawione głośniki (odległości od ścian),  czy jest adaptacja.

Słyszałem wiele ProAców, łącznie z tymi które wymieniłeś, tyle, że nie u siebie, a to zmienia postać rzeczy, bo elektronika inna niż u mnie, metraż inny niż u mnie, okablowanie inne niż u mnie itd.etc.

A co do tematów, to owszem dużo czytałem, łącznie z takimi, że w 8-10m można wstawić "małe" podłogówki, a co poniektórzy jeszcze by dodali subwoofer.

Nie masz przed sobą laika, zatem zanim mnie posądzisz, to się zastanów, bo nie takie popierdólki jakie wymieniłeś miałem okazję słuchać, myślę, że  niektorych rzeczy nawet widziałeś na oczy i nie zobaczysz.

15 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Jeżeli się nie mylę  to ktoś tu robił pomiary podłogówki vs monitory i o ile się nie mylę to monitorki  stwarzają więcej problemów

Jakie to problemy?

W jakim metrażu?  

Z jaką elektroniką? 

itd.itp.

Edytowane przez sir.jax

7 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Oj są moitory do których absolutnie nie trzeba zadnego suba. 

Nie szukając daleko - proac czy polskie rls.

Na pewno też xavian ( Tych akurat nie słyszałem ale znam opinie i ludzi, którzy mają monitory xaviana ).

Tak więc na monitorach można uzyskać naprawdę super dźwięk. 

1 hour ago, aryman said:

Oj są moitory do których absolutnie nie trzeba zadnego suba. 

Może I są, ale temat jest o proac d20r  które miał mój kolega w 16-18m z pre /pow naima i nic się nie dusilo.Ja przed kupnem d18 wypożyczyłem d2,ktore grały  z tą samą elektronika w tym samym pokoju co d18 i ja wybrałem d18.Poruwnywalismy też pmc 22 vs 24, były też focal 1008be albo tannoy dc8 vs pmc fb1 signature i  podłogówki zawsze wypadały lepiej .Ja w swojej 17m klitce mam teraz tannoy  na 25cm driver  w ponad 100l skrzyni .kolumny stoja 80cm od tylnej sciany I 40cm od bocznych ,na ścianach  mam 7 pochlaniaczy(4 za sofa i 3 nad tv) I wszystko jest  cacy. Autor  wątku  zrobi co zechce ,ja tylko  wyrażam swoją opinię na temat kolumn które słyszałem  w 17m.

właśnie wróciłem z odsłuchu ProAc D20R , D2R i ELAC VELA 407 i 408 .Wróciłem z ELAC -ami 407 :) niestety w białym kolorze bo czarnych nie było a nie chciałem czekać bo podobno cennik już nieaktualny .Wieczorem wniosę do domu i podłącze żeby nikt w domu nie widział bo będzie hałas . W studiu pierwszy grał ProAc D20R , zrobił na mnie średnie wrażenie , miałem mieszane odczucia niby czuć w dźwięku klasę kolumn ale jakoś brakowało masy . Stereofonia znakomita ale powietrza w głąb bardzo mało . Bas krótki nie dudniący ale również jakby nie dociążony , wstęga nie przyciąga specjalnie uwagi . Ogólnie odniosłem wrażenie że to zestaw raczej do Jazzu i jakiejś kameralnej muzyki . Na pewno nie są to kolumny uniwersalne. D2R bardzo podobnie poza basem , jest go zdecydowanie mniej . D20R bas czuć na podłodze i ma się wrażenie że również lekko na sobie . ELAC -ki grają zdecydowanie dynamiczniej , dźwięk ma masę i jest bardziej jakby plastyczny , Bas potęga , ale nie rozlazły fajne proporcje miedzy dołem , średnicą i górą . myślę że dadzą radę w każdym rodzaju muzyki na wysokim poziome . Grają też dużo głośniej od ProAc -ów . Na D20R żeby poczuć dynamikę trzeba było odkręcić przynajmniej na godz. 10 -tą a na ELAC-ach na 9- tej już było kopnięcie . Zestawy były testowane na Yamaha AS 1200 po RCA z CD ROTELA  RCD 1572 mk II. Ciekaw jestem jak to zabrzmi u mnie :)

12 minutes ago, robbit said:

gra muzyka , jest super super super 🙂

I co nie dusza się???

2 hours ago, robbit said:

. D2R bardzo podobnie poza basem , jest go zdecydowanie mniej . D20R bas czuć na podłodze i ma się wrażenie że również lekko na sobie . 

A jak ogólnie oceniasz monitory vs podłogówki???

2 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

I co nie dusza się???

a skąd , grają wspaniale ale jest takie pierdolnięcie na basie że czuć jak powietrze drga , w utworze Depeche Mode płyta Ultra utwór Freestate tam jest takie rytmiczne tąpnięcie jakby mocno wytłumionego bębna no to czuć to tąpnięcie zajefajnie :) no i w ogóle jestem bardzo zadowolony jak na razie , dopiero zaczynam odsłuch , muszę przerzucić parę gatunków muzycznych żeby móc rzetelniej się wypowiedzieć . No i kolumny jeszcze nie są wygrzane , pewnie jeszcze coś tam się zmieni .Ale moc jest , Na dziewiątej godzinie to swobodnie już się nie porozmawia , już trochę głośniej trzeba mówić a w mieszkaniu na 10-tej góra 11-tej  chyba max bo jest takie duże natężenie  dźwięku . 

2 minutes ago, robbit said:

a skąd , grają wspaniale ale jest takie pierdolnięcie na basie że czuć jak powietrze drga , w utworze Depeche Mode płyta Ultra utwór Freestate tam jest takie rytmiczne tąpnięcie jakby mocno wytłumionego bębna no to czuć to tąpnięcie zajefajnie 🙂 no i w ogóle jestem bardzo zadowolony jak na razie , dopiero zaczynam odsłuch , muszę przerzucić parę gatunków muzycznych żeby móc rzetelniej się wypowiedzieć . No i kolumny jeszcze nie są wygrzane , pewnie jeszcze coś tam się zmieni .Ale moc jest , Na dziewiątej godzinie to swobodnie już się nie porozmawia , już trochę głośniej trzeba mówić a w mieszkaniu na 10-tej góra 11-tej  chyba max bo jest takie duże natężenie  dźwięku . 

A to są Twoje pierwsze kolumny  w życiu  czy juz coś miałeś wcześniej?

5 minut temu, Ronaldo9 napisał:

A to są Twoje pierwsze kolumny  w życiu  czy juz coś miałeś wcześniej?

nie , kilka gratów w swoim życiu przerzuciłem ale nie tej klasy . Najlepsze kolumny jakie kiedyś miałem tobyły monitory firmy OHM już nigdy później o tej marce nie słyszałem , potem monitory Yamahy które zresztą były znakomite jak na tak mała konstrukcję , i takie tam tonsile itd. Ale u kolegi słuchałem JBL-i  nie pamiętam jaki model ale takie spore ala piramidy coś tam 5000 o ile dobrze pamiętam , podpięte to miał do jakichś egzotycznych wtedy gratów i byłem zawiedziony dźwiękiem . 

będę musiał się przyzwyczaić to tych kolumn , grają bardzo gęsto , stopa od perkusji jest teraz słyszalna prawie tak jak wokal .

4 godziny temu, robbit napisał:

Na D20R żeby poczuć dynamikę trzeba było odkręcić przynajmniej na godz. 10 -tą a na ELAC-ach na 9- tej już było kopnięcie

No i co to oznacza, że kolumny do doopy, czy może wzmacniacz za cienki.

Bo ja wybieram to drugie.

Znam pewnego gościa, który robi sobie recenzje kolumn, nie zmieniając w każdym podejsciu wzmacniacza. Bardzo często jak mu coś nie pasuje w brzmieniu, przerzuca odpowiedzialność na kolumny 😁😁😁

Tak się składa, że aby uzyskać dobre , naprawdę dobre brzmienie, to trzeba umiejętnie dobrać każdy element do siebie.

Jak ktoś oczekuje równie dobrego brzmienia od kolumn bardziej wymagających tak samo jak od tych mniej wymagających, to coś tu jest nie tak i na pewno nie z kolumnami.

Edytowane przez sir.jax

4 minuty temu, sir.jax napisał:

No i co to oznacza, że kolumny do doopy, czy może wzmacniacz za cienki.

Bo ja wybieram to drugie.

Znam pewnego gościa, który robi sobie recenzje kolumn, nie zmieniając w każdym podejsciu wzmacniacza. Bardzo często jak mu coś nie pasuje w brzmieniu, przerzuca odpowiedzialność na kolumny 😁😁😁

Tak się składa, że aby uzyskać dobre , naprawdę dobre brzmienie, to trzeba umiejętnie dobrać każdy element do siebie.

Jak ktoś oczekuje równie dobrego brzmienia od kolumn bardziej wymagających tak samo jak od tych mniej wymagających, to coś tu jest nie tak i na pewno nie z kolumnami.

nigdzie nie napisałem że są do doopy , wręcz przeciwnie , opisałem jedynie różnice w odsłuchu  , ProAc - ki są świetne , powiem więcej , słuchałem ich jako pierwszych i w pewnym momencie pomyślałem " nie szukam dalej " na tyle mi sie podobało jak grają , ale posłuchałem jeszcze innych i padło na Elac-a , Gdyby było odwrotnie to pewnie powiedziałbyś że Elac dobry tylko wzmacniacz zły . Ale już tu się naczytałem jakto te wszystkie angielskie i inne wydmuszki deklasują Yamahę  , tylko dla czego w takim razie nie zalegaja na półkach jak inne . A poza tym nie można mieć wszystkiego najlepszego . Ja cieszę się z tego co mam czyli wzmacniacza do doopy i kolumn .

4 minutes ago, robbit said:

nigdzie nie napisałem że są do doopy , wręcz przeciwnie , opisałem jedynie różnice w odsłuchu  , ProAc - ki są świetne , powiem więcej , słuchałem ich jako pierwszych i w pewnym momencie pomyślałem " nie szukam dalej " na tyle mi sie podobało jak grają , ale posłuchałem jeszcze innych i padło na Elac-a , Gdyby było odwrotnie to pewnie powiedziałbyś że Elac dobry tylko wzmacniacz zły . Ale już tu się naczytałem jakto te wszystkie angielskie i inne wydmuszki deklasują Yamahę  , tylko dla czego w takim razie nie zalegaja na półkach jak inne . A poza tym nie można mieć wszystkiego najlepszego . Ja cieszę się z tego co mam czyli wzmacniacza do doopy i kolumn .

A jak duże było pomieszczenie  gdzie sluchales  d 20?

@robbit

Nie nie, to nie tak, że gdybyś wybrał ProAc to pojechałbym po Elacach,  czy wzmacniaczu.

Chyba zgodzisz się, że trzeba synegii urządzenia i kolumn do tego korelacji kolumn do pomieszczenia.

Ty posłuchałeś wszystkich jakie Ciebie interesowały w salonie, a nie u siebie, a akustyka naprawdę ma duży wpływ na to co słyszymy z danych kolumn.

Tak naprawdę każdą parę powineneś przynieść do siebie.

Widzisz , sam już dostrzegłeś, że stopa perkusji u ciebie jest prawie słyszalna tą jak wokal, a tak być nie powinno.

Poczekaj z ocenami I to kilka miesięcy, zależy jak długo u ciebie codziennie będą grały te ELAC, ale trochę czasu zejdzie.

Wiesz ile u mnie stały D2 zanim uregulowałem za nie rachunek?

3 miesiące, a nie 3 godziny odsłuchu nowych kolumn w salonie audio.

Yamaha to dobre wzmacniacze zwłaszcza te z nowej serii, kolega ma Yamahe AS2200 jest mega fajna.

To nie jest tak, że twój wzmak jest bebe, poprostu musisz do niego umiejętnie dobrać kolumny, nie poradził sobie tylkoz D20 i tyle.

Za to dobrze poradził sobie z Elacami i dobrze, grunt, że Tobie się podoba,bo to o to chodzi przecież.

Tak to już jest.

U mnie Moon i ProAc, niczego nie szukam już od kilku lat, bo i po co?

12 minut temu, robbit napisał:

jakieś 4x4 m +

Czyli ok 16m i to w kwadracie.

A jak to stało wzdłuż jednej ściany? 

Jak tak to słabo. 

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Wiesz ile u mnie stały D2 zanim uregulowałem za nie rachunek?

3 miesiące, a nie 3 godziny odsłuchu nowych kolumn w salonie audio.

tak tylko że w top hifi nie wypożyczają kolumn do domu więc musiałem skorzystać z oferty jaką mieli a Elaca I ProAca sprzedają tylko oni niestety . Z tą stopą na perkusji to źle sie wyraziłem , miałem na myśli ze tam gdzie w materiale jest zaakcentowana to ją słychać bardzo dokładnie , na starych kolumnach tego nie miałem , może dlatego że to obudowa zamknięta z membraną bierną .

13 minut temu, robbit napisał:

tak tylko że w top hifi nie wypożyczają kolumn do domu

Jak to nie.

Edytowane przez sir.jax

Teraz, robbit napisał:

dziś byłem świadkiem jak sprzedawca tak powiedział klientowi 

Ale gdzie w jakiej miejscowości, to jest indywidualne podejście, wiem, że nie wszędzie tak jest w ich salonach.

Teraz, sir.jax napisał:

Ale gdzie w jakiej miejscowości, to jest indywidualne podejście, wiem, że nie wszędzie tak jest w ich salonach.

w Katowicach

• Pokaż nowe odpowiedzi