Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz i kolumny do muzyki techno

jahaja

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o doradzenie jakiegoś zestawiku, jak w temacie wzmacniacz i kolumny(podłogowe). Głównie zależy mi na głębokim basie i głośnym graniu. Kwota jaka moge przeznaczyc to ok 800zł. Co byście zaproponowali???

Dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/15792-wzmacniacz-i-kolumny-do-muzyki-techno/

nie jestem autorytetem w dziedzinie stereo, aczkolwiek uwazam ze nie usluszysz tego co stara sie oddac muzyka techono w systemie stereo. lubie czasami sobie pojsc na dyskoteke i posluchac bitwy djow, jak sie taka odbywa. z tego co zauwazylem to jest to muzyka ktora prawidlowo usluszana zostaje tylko w systemie przeestrzeni (oczywiscie ze przestrzen moze byc wydobyta z stereo ale jesli chodzi o techno to nie!) dobry odluch techo (moje subiektywne odczucie) mozna wydobyc przy uzyciu wznamka z 4 wyjsciami (2 parami osobno wspolpracujacych kolumn) poniewaz w techno wazne nie jest tylko przejscie z lewa na prawo ale takze z przodu na tyl. jesli dysponujesz tylko budzetem 800 zl to plecam ci dozbierac jeszcze troche i kupic 4 kolumny podstawkowe ( dwie, ktore ustaw z przodu z glosnikami srednioniskotonowymi i wysokotonowymi, i dwie, ktore ustaw z tylu z glosnikami srenio i wysokotonowymi) oraz wzmacniacz, ktory bedzie potrafil to rozdzielic. koszt nowego takiego zestawu nie przekroczy 2500zl (polecam allegro, bo tam mozna kupic taki zestaw w nizszych kosztach a tak samo dobry, a nawet lepszy). oczywiscie tez zalezy z czego puszczasz sygnal, ja zakladam ze z komputera. ps: w techo (moje osobiste odczucia) nie gra waznej roli, tak jak w dobrej muzyce w stereo glosnik srednio tonowy, tylko basowy i wysoko tonowy. kolumny podlogowe -uwazam ze sa zbede do odsluchu techo (bo w przypadku tego rodzaju myzki tylko zawyza koszta a nie dadza nic wiecej niz podstawkowce w nizszej cenie)

ja nie wiem skad i jak juz podreslilem nie jestem specjalista. jednak sluchalem kiedys techno na 4 kolumnch i wzmaku firmy fischer (dosyc starym), podlaczonym do kompa. po wlaczeniu na nim surround te kolumny (nie wiem jakie, ale zawierajace glosniki takie jakie podalem) zagraly, oczywiscie na miare warunkow domowych, z takim rozchodzeniem sie dzwieku jakiego oczekuje od techno. oczywiscie nie wiem kto czego wymaga od jakiej muzyki - podaje tu tylko moje subiektywne oceny.

oczywiscie mozna kupic tani subbufer aktywny i dwie jakies kolumny z nim w zestawie zeby łupalo techniawe, ale przeciez nie o to chodzi w sluchaniu muzyki !!

jasne... tylko i wyłącznie stereo, nie słuchaj głupot, jeśli mówimy oczywiście o prawdziwym techno czyli setach z dykotek z muzyka techniczną a nie zwykłe łupu cupu. Do prawdziwego techno musza być nie o głęboki basie a przde wszystkim o szybkim precyzyjnym basie a wysokie jak najbardziej łagodne.

Pozdr.

...szybko , głośno , przyjemnie nie drażniąco to może Radmory Ls-30 ze wskazaniem na Ls40 - biorąc pod uwagę te dżwięki które sie wytwarza w tego rodzaju muzyce... na nich można długo wytrzymać

Tak jak pisze NADek, bass musi byc szybki, srednie sa bardzo wazne, poniewaz wiekszosc sampli to czyste przestery i musza brzmiec czysto, wysokie tony raczej troszke przytlumione zeby przy nawale beatow nie walic za bardzo po uszch.

Sluchajac techno w domu raczej nie osiagniemy tego co w klubach (bass ruszajacy trzewiami :]) wiec pozostaje tylko dobre czyste i szybkie brzmienie

Najważniejsze żebyś NIE kupił sprzętu firm NAD, Cambridge Audio, Wharfedale, Gale, Kef, Audio Mega. Jeśli tego unikniesz, to już będzie dobrze (one grają albo bardzo źle albo dobrze we wszystkim poza techno ;).

Ponadto w budżetówce do techno nadadzą się wyłącznie kolumny podłogowe - Diora, Tonsil itp... Popatrz sobie rzeczywiście także na polskie wzmacniacze (zwłaszcza radmor). Podobno jest też jakiś rewelacyjny Reloop w dobrej cenie (nowy).

Techno będziesz słuchał ostro podbite - przyda się loudness i duża wytrzymałość mocowa kolumn (to te waty, nie mają z głośnością nic wspólnego - za to decydują o tym czy gwizdek się spali jak podgłośnisz przy podkręconym sopranie).

Rozważ zakup subwoofera aktywnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.