Skocz do zawartości
IGNORED

AD1865 DAC na zmęczone uszy

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Te akapity jako całość nie mają sensu z tym zdaniem właśnie. Jakoś to mało logiczne.

No ale działa, i jest też na ten temat sporo w sieci 🙂

Jestem na tym forum od niedawna i tak mnie zastanawia dlaczego tyle osób nadal używa tych przestarzałych kostek dac? Nie lepiej zrobić przetwornik na jakimś nowoczesnym sabre ( nie mówię tu o tych wyżyłowanych za pińcet za kość ) albo akm ? 

3 minuty temu, malyelektronik napisał:

Jestem na tym forum od niedawna i tak mnie zastanawia dlaczego tyle osób nadal używa tych przestarzałych kostek dac? Nie lepiej zrobić przetwornik na jakimś nowoczesnym sabre ( nie mówię tu o tych wyżyłowanych za pińcet za kość ) albo akm ? 

Bo najlepsze są stare przetworniki, wino i skrzypce 😉

Też się zastanawiam ( nie piszę tego prowokacyjnie proszę wyjaśnijcie mi 🙂 ) o co chodzi że często porusza się tu wymianę opampow na dyskretne (które nie oszukujmy się nie dorównują parametrami do monolitycznych kostek) albo bufor wyjściowy daca na lampie? Dla wyzylowania parametrów to w ogólne nie ma sensu, więc nie lepiej używać jakiegoś equalizera do dostosowania dźwięku do swoich potrzeb ? 

45 minut temu, malyelektronik napisał:

O Panie!

To żeś dołożył do pieca!😂

To tutaj odwieczny spór czy parametry grają....Było naście ognistych dyskusji.

Adwersarze okopali się na swoich pozycjach i tak trwa ta wojenka...

Osobiście -mialem DAC na 2xESs9028 , teraz z wielką przyjemnością buduje i słucham różne stare R2R.

Brzmi mi to lepiej (OPINIA😁)

Edytowane przez Scott L.F.

Załóżmy że parametry nie grają no to może po prostu robimy coś o niskim poziomie zniekształceń i stosujemy jakiś korektor jeżeli ktoś potrzebuje więcej „czegoś” ? Napisałem to tu bo zauważyłem że to jest aktualny wątek o dac nie chce żeby ktoś sobie pomyślał że ja kogoś tutaj chce się przyczepić więc jeżeli wam zaśmiecam wątek to sory ale nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie . A mianowicie… na pewno siedzący w diy zdążyli zauważyć że to nie jest tanio szczególnie jakby chcieli sobie zrobić sprzęt w ładnej obudowie. Jakość do ceny jest dopóki trzymamy te nasze sprzęty na dechach albo wbobudowach z odzysku… większość diyowcow albo chce zrobić sobie coś dla własnej satysfakcji albo jak wcześniej wspomniałem wyjdzie mu taniej niż w sklepie a zależy mu na parametrach. A tu (niekoniecznie w tym wątku) niespodzianka, co chwila polcane płytki z ali i szukanie w tym dobrego dźwięku bądźmy szczerzy te taniochy z aliexpres to raczej psują dobre „imie” diy 😞 

Ja akurat płytki projektuje sam.To dla mnie DIY.Zrobic maksymalnie ile się da samemu.Nauczyc się , spróbować , wyciągać wnioski....

Nie szukam "taniej" 

Gdybym podliczył to co wydalem na DIY (wiadomo, rozłożone w czasie..) to pewnie miałbym super zestaw z salonu.

Masz szczęście, że jeszcze nie zajrzeli tu ci wybitniejsi z nas; obdarzeni wybitnym słuchem...

🙂

Ale spoko. Będziemy Cię bronić... Obyś tylko i Ty nie zaczął słyszeć niesłyszalnego...😉

Po co te analizy na temat tego czy owego daca/sprzętu. Szkoda czasu i energii na coś, co już było wielokrotnie opisane, wyjaśnione, zmierzone...itd.itp. - to wszystko jest na forach, w datashitach czy kolorowych gazetkach 😉.Jesteś ciekaw jak to gra to pora zaprojektować coś własnego i posłuchać, a później coś innego, w innej konfiguracji. Zawsze własne projekty brzmią najlepiej.

Edytowane przez Tymianek

Mam małe doświadczenie ale robiłem kiedyś eksperyment z generatorem na 50mhz i obserwowałem za pomocą sondy aktywnej co się dzieje z sygnałem przy chociażby zmianie ułożenia oddaleni elementów i fakt to widać gołym okiem ale jeżeli zmiana kondensatora czy rezystora w paśmie akustycznym jest zauważalna to chyba byl to jakiś filtr który nagle zaczął ciąć pasmo za wcześniej 🙂 

2 minuty temu, Tymianek napisał:

Szkoda czasu i energii na coś, co już było wielokrotnie opisane, wyjaśnione, zmierzone...itd.itp. - to wszystko jest na forach, w datashitach czy kolorowych gazetkach 😉

Szczególnie jak jest na forach i w kolorowych gazetkach to jest to ostoja prawdy... 😉

4 godziny temu, malyelektronik napisał:

Mam małe doświadczenie ale robiłem kiedyś eksperyment z generatorem na 50mhz

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Pilnuj jednostek; MHz jak domniemam...

Dzieci nie odróżniają mega od mili 😃

Ja zdecydowanie wolę granie AD1865 niż np. AK4490, AK4324, AK4396, wszystkich CS, WM - PCM1794 lubię, ale to trochę podkręcony dźwięk, TDA1541 czy 1543 są ok, ale brak im szczegółu Ad1865. Słuchałem wielu , wielu innych i na razie nic nie przebiło AD1865 naturalnością, selektywnością i "klimatem" oraz "kulturą". Nie słyszałem najnowszych Sabre,  AKM czy BB, więc może one są lepsze ..... jakoś nie czuję potrzeby zmian.

W dniu 31.10.2024 o 11:55, malyelektronik napisał:

Moja opinia jest taka .

Lata , kiedy powstawały kości takie jak właśnie AD 1862  AD1865/1864 PCM58 1702 PCM63 itp to były lata , kiedy standard CD miał swoje złote lata i jego pozycja wydawała się niezagrożona.
Branża STEREO to był wówczas duży światowy biznes i wielcy producenci ( AD , BB ) naprawdę się starali .

Koniec lat 90tych -początek lat 2000- pracowałem w salonie audio .

Klasyczne zestawy stereo średniej klasy ( Denon , Yamaha czy bardziej specjalizowane marki brytyjskie ) sprzedawały się świetnie .

Klocki , które teraz kupujemy jako "dawcy narządów "

W naprawdę wielu domach dobre stereo było powszechne .

Teraz standardem jest duży TV , soundbar i głośnik bluetooth

. Klasyczne stereo stało się baaardzo niszowe .

A wielcy producenci maja większy interes aby obsłużyć rynek TV , urządzeń wielokanałowych i przenośnych.

No i telefony (smartfony) ....

Ale to tylko moja opinia...

A co do samego AD1865 - odkąd uruchomiłem swojego DAC na tej kości - trudno mi zdjąć słuchawki z głowy ..

Płyta za płytą....Chciałem testować inne analogi ale jakoś nie mogę się zmobilizować....

A moje zdanie jest następujące.

Kosci dac 16 bitowe zapewniają jakość akceptowalną jako "najwyższą". Dalszy postęp 18 bitów, 20, 24, 32 bity to w pewnym sensie (tak od 24 bitów), jak to wielokkrotnie głosiłem, zgodność ze standardem szyn danych. Po prostu tak się to robi. jest to przydatne dla przetwarzania w dziedzinie cyfrowej. 

Dlatego.

O jakości równorzędnych kości dac decydują; stopnie analogowe. Te o najlepszych parametrach istnieją od czasow 1541. Dlatego jak zasilanie zrobi się na poziomie, co obecnie jest dużo łatwiejsze (znakomite kości stabilizatorow monolitycznych), zastosuje znakomite i dostępne zegary, zastosuje najlepsze konwersje I/V i analogówkę to bywa, że lepiej zagra stare.

Są tacy, którzy nawet twierdzą, że delta-sigma mająca produkty przemiany gdzieś tam, gdzie słuch nie sięga, brzmi gorzej...

I takie różne inne teorie.

Moje zdanie jst takie, że rzeczywiste możliwości "rozdzielczości" kości dac kończą się przy 22-24 bitach. I jest na to uzasadnienie techniczne. Możliwość percepcji kończy się gdzieś przy 16 bitach, chciaż słyszałem na tzw. odsłuchch DAC`a z kością 24 bity jako bardziej szczególowo odtwarzającego specyficzny materiał muzyczny. Są na to świadkowie. 

Zawsze można sknocić aplikację koości dac. Stąd takie grono zwolenników również staroci...

Pamiętam przetworniki 14 bitowe. Panował powszechny zachwyt. Trwał aż kilku wykolejeńcom spodobał się ponownie drapak z jego ograniczeniami i ta tandeta wróciła. Nie mówcie mi zatem, że 32 jest lepsze. Lepsze dla ludzkości jest bardziej tandetne, bo gra tam wszystko, oprócz muzyki...

Mam takie pytanie:

Zachęcony bardzo pozytywnym opisem na jednym ze znanych blogów DAC A właściwie plyty do DIY na PCM1701 z  ali zamówiłem taki  " gotowiec"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja na PCM1701P z filtrem DF1704 I 8xNOS dla porownania

Ponieważ mój transport CD ma opcje łączenia z DAC przez dual AES zastanawiam się, czy można taki DAC wykorzystać jako obsługujący jeden kanał z wejscia AES w taki sposób aby z jego wyjść XLR (wykorzystać wszystkie 4 kości PCM1701P które na obu kanałach dostaną ten sam sygnał z jednego AES ztransportu CD przez AES in w DAC) uzyskać na jednym "uwspólnionym" wyjściu XLR analogowy sygnał z jednego kanału. Drugi kanał z drugiego wyjścia AES z transportu CD przez AES in w drugim tak samo przygotowanym DAC. Czy można "na próbę " użyć w tym celu przejściówki z 2 x XLR Female --> 1 x XLR Female ?

Obecnie od dawna gram na DAC na PCM63P-K, ale ten z ali na PCM1701P mnie zaintrygował.

P.S. Pozostawmy na boku kwestie na których kościach DAC jest lepszy oraz kwestie budowy tego DAC z ali - wiem że prosto zrobiony i wszystko można w nim poprawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Scott L.F. napisał:

@carlos med

Ale czemu takie pytania w temacie o AD1865?

Ok, nie w temacie, przeglądałem kilka tematów i pomyliłem najwyraźniej. Co prawda na AD1865 też są takie DAC na ali 😉 Jak ktoś może prosto odpowiedzieć,  będę wdzięczny. Nie będę ciągnął tematu.

Pozostaje kwestia bardzo rzadko poruszana i chyba ogólnie nie znana, o które wspomina artykuł który zdaje się cytowałem, przetwarzania PCM - DSD w kościach Delta Sigma, to ono psuje dźwięk i odpowiada za złą opinię nowych kostek. Ostatnio przeszedłem na DSD256 I jest eureka! 🙂 Wadą nielogiczna wielkość plików, ale kupiłem sobie kartę 512GB i da się z tym żyć, nawet mój przenośny Astell obsługuje DSD i brzmi to wybornie. Jest jeden problem: nie ma powrotu do PCM na Delta Sigma. Natomiast rozumiem fenomen starych R2R - są po prostu natywne dla PCM I nie cierpią na problemy z konwersją 😉 Teraz zamiast AD1865 kombinuję jakiś transport cyfrowy i NAS 4TB...

Edytowane przez bart.dev
W dniu 31.10.2024 o 11:55, malyelektronik napisał:

Ciężko zrobić przetwornik "na jakimś Sabre albo Akm" bo wymaga głębszej wiedzy, czterowarstwowej płytki i sporo czasu. Nie neguję że AD1865 nie jest fajne, ale jest też po prostu proste w aplikacji, z nowszymi już nie tak łatwo się bawić niestety. Pokażcie mi jakiś dobry KIT albo płytkę pod nowoczesną kość typu AK4499EQ? Żeby nie było, też takiej wiedzy nie mam, stąd radzę sobie inaczej 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi