Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmienić Dynaudio X34 na X38?

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwalam sobie założyć nowy temat, wprawdzie w klubie Dynaudio zapytałem o to samo, ale tam mieszają się jednak różne tematy, poza tym zakładka Hi-Fi cieszy się największym powodzeniem. Tak więc liczę na podzielenie się Waszymi doświadczeniami, zwłaszcza tych, którzy mieli okoliczność z obiema Dynkami.

Pytanie jak w tytule: czy warto zmienić Dynaudio X34 na X38?

Pokój 27m2, otwarty na przedpokój ok. 6 m2, aktualny system jak w stopce.

Muzyka z plików, Tidal'a i Spotify: jazz, soul, r&b, wokale, lżejsze klimaty z rozrywką włącznie.

W dużym skrócie szukam muzykalności okraszonej fajnym drivem bez kluchy i "pluszowego kocyka" w dźwięku plus jak najlepsze wokale, to jest to, co lubię najbardziej.

Nie, żebym nie doceniał jakości X34, co to to nie:) Ale z X38 będzie chyba bardziej liniowo, no i bas z 2 osiemnastek będzie chyba bardziej naturalny, niż jednak ten trochę "podpompowany" w X34. Poza tym wydaje mi się, że na niższych poziomach X38 powinny zagrać lepiej niż X34, przy średnich poziomach będzie większa skala i rozmach, a przy naprawdę głośnym graniu ewentualny bałagan i nerwowość będą występować (o ile w ogóle) przy jeszcze mocniejszym odkręceniu gały w prawo;) - choć i w tym aspekcie filigranowe X34 potrafią zmieść sporo konkurencji.

Tak, wiem, wzmacniacz. W razie czego docelowo wysupłam pewnie dyszkę na nową amplifikację.

Ale na razie skupmy się na głośnikach, także będę wdzięczny za podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

P.S.

Emit 50 to chyba jednak nie ten poziom, co X38. Poza tym wolałbym jednak "made in Denmark"...

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

A nie lepiej poszukać czegoś z wyższych serii? Choćby Focus. Dość popularne na rynku wtórnym i w związku z tym można znaleźć w sensownych cenach. 

Tutaj jest wątek podobny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tutaj:

Ukryta Zawartość

Generalnie bez odsłuchu nie kupuj. Najlepszą opcją byłby odsłuch u siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 3.02.2022 o 18:56, tomek11 napisał:

Pytanie jak w tytule: czy warto zmienić Dynaudio X34 na X38?

Tomku, jakie wnioski? Zmieniasz? Pozdrawiam. 

W dniu 22.02.2022 o 19:00, captainprice napisał:

Tomku, jakie wnioski? Zmieniasz? Pozdrawiam. 

X34 wciąż potrafią mnie pozytywnie zaskoczyć. Ostatnio nabyłem drogą kupna Naima XS2 i mam nowe doznania. Motoryka i chęć grania tego niepozornego piecyka są super. Ale przy spokojniejszych klimatach, wokale, małe składy, Unison Research Unico Primo jednak wygrywa swoją barwą i jednocześnie wcale nie jest rachityczny przy muzyce "z prądem". Choć oczywiście Naim akurat to robi lepiej, ale to chyba żadne odkrycie.

Żeby zmienić X34 na X38 najpierw trzeba znaleźć takowe w białym kolorze. Coś tam się czasami pojawia na różnych bardziej i mniej znanych serwisach, głównie Niemcy, Skandynawia, Holandia, ale do tej pory jakoś nie znalazłem tej mojej jedynej "perełki", która by mnie przekonała do importu w ciemno. Krajowych ofert w białym kolorze nie ma, te co były wcześniej jakieś poobijane, jak z lombardu;)

W dniu 3.02.2022 o 19:54, AndrzejPiaseczno napisał:

Generalnie bez odsłuchu nie kupuj. Najlepszą opcją byłby odsłuch u siebie.

No pewnie, ale to mało realne. Po pierwsze, ofert jest jak na lekarstwo. Po drugie, w białym kolorze jeszcze mniej. Po trzecie prawdopodobieństwo znalezienia takich głośników "po sąsiedzku" przy jednoczesnym namówieniu sprzedającego na odsłuch u mnie jest praktycznie zerowe. 

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3