Skocz do zawartości
IGNORED

Q-AUDIO żle gra

Dziki102

Rekomendowane odpowiedzi

Darek daj spokój.

Ci co Cię znają wiedzą, że gość sciemnia nie wiedząc czego chce. Taki to już typ człowieka. Powiem tylko, że zrobiony mi przez Ciebie autonomiczny tor analogowy w cd. Sony 30 gra perfekcyjnie. Przestrzenny, ciepły, szybki dzwięk w pełni kontrolowany.

Kwadratura koła, hehe

darkul: weź życzenia na piśmie. Jak ktoś po 3-4 latach zmienia zdanie to albo mu się odwidziało, albo przejrzał, albo.... się wyrobł, albo "zmienną jest" ;-)))

Nie ma tego złego, co by...

A poza tym Dziki102 może sobie kupić, co chce (co w danej chwili mu się spodoba ;) gdzie indziej. Nie ma przymus, że u darkula.

Tylko - przewidując - po 3-4 latch gdzie pójdzie na skargę i czy jest ktoś, kto potraktuje Go poważnie ? ;)) Bo ja - nie. Sorry./

Pozdr. czytających.

PS. Dom wariatów - słowo daję. Jak dzieci. Że się podeprę cytatem:

"Opowiadał niemy głuchemu, że niewidomy widział w telewizji, jak bezzęby wygryzł włosy łysemu".

O tym tu rozmawiamy. Na bocznicę z tym.

Amen.

dziękuję wszystkim mieliście niezły ubaw ale śmiech to zdrowie zrozumiałem jedno sprzętu trzeba posłuchać nic na gębe jadę najpierw do wrocka w poszukiwaniu sprzętu [dżwięku ] moich mażeń zacznę od jakiegoś arcama ciekawe czy ktoś policzył moje błędy ? [są gorsi ? ] sory darku.

Stary bo 1996 r.

ten dzwiek mi sie osobiście niebardzo podobał...i tak jest do dzis...z innym doborem w sprzezeniu zwrotnym to i mi sie podoba..ale do słuchawek sa juz ewidentnie lepsze scalaki...ale czy by sie podobały..Panie Romku..Panu?

[obrazekLUKASZ-265532_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiem szczerze, ze nigdy nie rozumialem idei "sprzetu szytego na miare" i kupna w oparciu o zapewnienia konstruktora, a nie normalny odsluch. To sie nie moglo dobrze skonczyc i sie nie skonczylo. Lesson learned.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Elberoth

Nie rozumiesz..hm,albo ciebie stac na rózne nietanie klamoty...lub lubisz sie chełpic czyms nietanim?

=====

Znani mi melomani[nielubie słowa audiofile]często marzą o sprzecie na miare..choć czesto ich na to nie stać.

Podejścia są rózne a cel ten sam....zadowolenie.

Często to trwa latami...a czasem odręki.

-> Dziki

Mozliwe ze popelniles gdzies blad "gruby" po drodze (kolumny+pokój to 60% brzmienia....) a czesto warto po prostu pobawic sie rozmymi kolumnami i ich ustawieniami w danym pokoju, zaadaptowac porzadnie pokoj pod wzgledem akustycznym.

A tak wogole mysle ze zadowolila by Cie dobra lampa. Taka nie mulaca kremowa ani cienka rachityczna ale po prostu DOBRA. Jest pare ciekawych urzadzen na rynku, warto sie rozejrzec i przede wszystkim SLUCHAC !!!

NIE WARTO pytac czy cos gra tak i tak i czekac na subiektywne opinie roznych sluchaczy - narazasz sie tylko na popelnienie kolejnego bledu.

Dla wielu takich sluchaczy dydaktycznie jest puscic muzyke z dobrze zgranego i sutawionego zestawu w cenach "budzetowych"...

-> Elberoth

Prawisz jak wujek z Ameryki ktory zjadl wszystkie rozumy i ma "kupe kasy na wszystkie zachcianki' (tu mi sie z autopsji przypomina wlasnie taki wujek ;)))) - proponuje wspomniec temat wzmacniaczy DIY Pass lub nawet GainClone, nie mówiac o szerokim rynku dobrych rozwiazan DIY w temacie kolumn ktore brzmia czesto po prostu lepiej niz ich odpowiedniki "cenowe" od markowych delarów....

Panie Dziki, proszę wybaczyć, ale publicznie wylewa pan żale do Dakrula, zamawia sprzęt bez wcześniejszego odsłuchania, oczekuje rzeczy niemożliwych od słuchawek na ich brzmieniu opierając swoje oczekiwania i nie pisze z jakimi system współpracuje głośnikami. Pana wpisy są żenujące, pisze pan jak jakiś rozwydrzony 12-latek, a nie dorosły człowiek i nie potrafi powiedzieć o co mu chodzi. Pojechał pan z Darkulem jak nie wiem z kim, a zasługuje na on szacunek bo wg mnie jest KIMŚ na forum. Do końca nie zmienił pan tonu i nadużywa cierpliwości naszej i konstruktora, który cierpliwie znosi ten bełkot, a nie musi.

Cyt. ?słaba stereofonia calkowicie bez głębi wszystko na jednej lini szybko męczy niema mowy o trójwymiarowej scenie? ? pieprzy pan od rzeczy, takie wrażenia zapewnia już bardzo przeciętny sprzęt, a co dopiero dobrze dopracowany. To co pan opisuje to dyletanckie dopieprzanie się, po kilku latach dochodzimy do taakich wniosków? Gratuluję wyrobionego słuchu. Proszę iść do Media Marketu znajdzie pan coś dla siebie, a jak nie to specjaliści od sprzedaży doradzą. Ma pan swoje zdanie czy kieruje się zasłyszanymi opiniami czy może tym co jest ?trendy??

Ten temat tu w ogóle nie powinien zaistnieć.

Barthuss -> jest zasadnicza różnica pomiędzy dopracowanym projektem DIY jakim jest Gainclone, a "szyciem sprzętu na miarę", będącym w istocie jednym wielkim eksperymentem za pieniadze kupującego, którego wynik jest całkowicie nieprzewidywalny.

I przeciw takiemu nabijaniu ludzi w butelkę stanowczo protestuję. Że hasłach w stylu rozwala wszystko do 10.000zł, do 30.000zł itd nie wspomnę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

przepraszam,że się wtrącę

hmmmm

"do darkula czy podtrzymuje pan swoją opinie że cd396/q-audio niema konkurencji do 10 000 zł jeżeli tak to bardziej chodzi o pomiary [nieistotne dla mnie] czy lepszy jest dzwięk [pod jakim wzlędem] co to znaczy ociężały wsadziłem do denona hd 600 udeżyl potężny bas aż się wystraszyłem [myślałem że to kolumny na ful poszły] do tego ogromna scena i wyrażnie wyczuwalna odległosc między wokalistą a churem!"

chodzi mi o kolumny.a gdzie słuchawki?

->Dziki, miałem nie wsadzać nosa ale jednak trochę nabazgrolę. Temat zacząłeś jak już pisali moi poprzednicy nienajlepiej. Na początek - nie wierzę w to, iż nie miałeś pojęcia jaki będzie odzew na forum. Wiadomo nie od dziś, że właścicieli różnych ustrojstw Darka jest na forum całkiem spore grono (cd (miałem), wzmacniacze dzielone (miałem), słuchawkowce, integry itp). Taki wpis a raczej temat wątku może dyktować jedynie wielkie zdenerwowanie choć czy uzasadnione to niech to ocenią inni ale jednoznacznie moim zdaniem jest świadomie skierowane przeciwko konstruktorowi.

Źle się stało, że zamówił Pan w ciemno jego wyrób bez słuchania opierając się tylko na recenzjach innych ludzi, którym defacto takie brzmienie odpowiada! Przecież można było do testu zamówić nawet prototyp na desce i zobaczyć jak to będzie grało. Strata niewielka w porównaniu do obecnego problemu posiadania czegoś co w pierwszej euforii grało wspaniale a teraz źle. Ha, powie Pan modyfikacji CD na desce nie będzie ale to już można załatwić chociażby prosząc kogokolwiek na forum (nawet kilka osób z różnymi tuningami) o wypożyczenie jeśli nie to o umożliwienie odsłuchu tym bardziej, że Pańskie kolumny można zabrać niemalże do kieszeni :-).

Po co piszę takie ogólnie wiadome rzeczy? Ano po to aby po raz kolejny uświadomić nowych, ktorzy zachorowali na zachowanie odrobiny rozsądku żeby później nie było takich rozczarowań i niepotrzebnych nerwów.

Na koniec Panie Dziki, darkul ma swoją szkołę brzmienia i wątpię, czy będzie ona Panu odpowiadała jeśli przez tak długi czas coś jest wciąż nie tak. To nie cudotwórca, choć jeśli komuś podpasuje to dla takiej osoby klocki za (10kz hm... troszkę przesadzone) np. 5-7kz mogą się schować w kategorii oczywiście cena->możliwości->oczekiwania->satysfakcja.

>annawroc niesłyszałem jeszcze kolumn które zagrałyby jak hd-600 czy bd-990 słuchałem wysokich modeli BW , SHAN [jeśli dobrze napisałem nazwe] dynaudio , martin logan zbliżyły się dopoziomu słuchawek żecz wtym że słuchawki za małe pieniądze są blisko prawdy[wmoim jej rozumieniu ]

konstruktorom audio dałbym taką radę na pytanie czy poprawiony sprzęt będzie grał lepiej niemówcie że to co klijent ma jest do d... a po tuningu będzie super poinformujcie też że sprzęt zagra zupełnie inaczej a tak napewno się stanie jeśli wymieni się nawet jedną część

Dlatego jestem przeciwnikiem tuningu, bo wiem co mam, podoba mi się i nie chcę żeby było inaczej, bo może być gorzej w moim mniemaniu, a lepiej wg tuningującego ;-) Najpierw musiałbym posłuchać stjuningowany klocek, dokładnie taki jaki posiadam, wtedy jesli byłoby lepiej oddałbym go w ręce konstruktora :-)

Dziki > wiesz ze fizyki nie oszukasz,tak samo jak matematyki wiec nigdy ale to nigdy ze słuchawek nie uzyskasz np precyzyjnej lokalizacji instrumentów tak samo jak nie usłuszysz poprawnie wszystkich czestotliwosci (fala o czestotliwosci 100 Hz ma długosc ok 3,4 metra) .Miłego słuchania na słuchawkach:)

>jaroman

niby i tak jest,,,

Ale średnica membrany i odległośc od ucha przetwornika słuchawkowego daje nam mimo wszystko czystszy bas!

Zniekrztałcenia dobrych przetworników słuchawkowych są [według pomiarów grubo pon.0.5% dla całego pasma..przy 1mW]jest to swietny wynik w porównaniu z nawet swietnymi głośnikami.... głównie wynika to z lepszego stosunku siły magnesu[czy tez jego oddziaływania]na pole w szczelinie...niz to mamy w głośnikach.

Lecz na słuchawkach nie bedziemy mieli naturalnej "stereofonii"..czy tez podmuchów powietrza,tąpnięc...czy tez efektu pogłosu ..czyli tego co daja nam nawet średniej klasy zest.głośnikowe.

Więc słuchawki sa świetne jako monitory dzwięku...ale czy brzmienia....hm,są kompromisem .

"...Pozatym łatwiej jest kontrolowac małą leciutką membranke głosnika słuchawkowego niz głosnika w kolumnie np 16 cm ,nie wspominając o 25,czy 30 cm :)"

Wymyślasz teorie. Większa membrana = większa cewka i magnes. Dobre brzmienie słuchawkowe nigdy nie dorówna dobremu brzmieniu kolumn chociażby przez wspomniane przez Darka dodatkowe efekty (tąpnięcia, głęboka scena itd.). Po za tym od słuchawek szybciej ogłuchniesz, a każdy audiofil na emeryturze chciał by cały dzień słuchać muzyki :-)

W tym wszystkim jednego nie kumam....

Czy tak prosty wzmak jak przedstawiony na schemacie czy tez w cedeku moze olśnić poszukującego dzwięk perfekcyjny???

Moim zdaniem nie.... no ale do tego wszystkiego dochopdzi percepcja słuchu....indywidualna.

>igod

Zastanów sie....jeszcze raz nad swoją odpowiedzia.....i bardziej zprecyzuj[chodzi mi o to co łatwiej napędzić..którą membranę] .

Pomijam już kwestję impedancji słuchawek,znacznie wyższą od głośników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.