Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesny odtwarzacz CD na poziomie Pioneera PD-75 , PD-73 jaki i za ile? Jest coś sensownego za 3-4tyś?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy za 3-4 tysiące znajdzie się coś godnego uwagi będącego w stanie zabrzmieć lepiej od PD-75,73? Nowe lub nie starsze niż 10 lat?   

Arcam CDS50 to fajna opcja. Dobrze wyposażony, czyta SACD, streaming. Ze zniżką forumową mieści się też w budżecie 🙂

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

4 godziny temu, przemass napisał:

Witam czy za 3-4 tysiące znajdzie się coś godnego uwagi będącego w stanie zabrzmieć lepiej od PD-75,73? Nowe lub nie starsze niż 10 lat?   

PD-75 znam bardzo dobrze. Dla mnie jeden z ładniejszych jakie powstały ale dzisiaj ich ceny to wariactwo. 

W podobnej sygnaturze brzmienia i w tej cenie gra NAIM CDX i Wadia 830. NAIM dużo lepszy a Wadia to przepaść. Z tym że obydwa ciężko dostać. 

Arcam CDS50 to też podobny kierunek brzmienia. Ładny wyświetlacz, lepsze brzmienie ale nie licz na jakość mechaniczną czy działanie jak tamtych odtwarzaczy. To zresztą tyczy większości dzisiejszych odtwarzaczy niezależnie od ceny. 

13 minut temu, muda44 napisał:

...ale nie licz na jakość mechaniczną czy działanie jak tamtych odtwarzaczy. To zresztą tyczy większości dzisiejszych odtwarzaczy niezależnie od ceny. 

Mógłbyś rozwinąć tą myśl @muda44 ?

Edytowane przez Elbing
3 minuty temu, Elbing napisał:

Mógłbyś rozwinąć tą myśl @muda44 ?

Czasy najlepszych napędów CD skończyły się pod koniec lat 90tych. Później było coraz taniej, gorzej. Dzisiaj już mało kto inwestuje w takie napędy a jak inwestuje to też nie ta jakość, trwałość co kiedyś.

mechanika czy optyka @muda44 ? czy też montowane przetworniki DA najsłabszym punktem współczesnych odtwarzaczy CD ?

Wiem, że to tańszy model ale jak byście ocenili rotel rcd 791?  Zastanawiam się czy nie kupić. Bardzo dużo dobrego słyszałem o tym cd- Playerze.

6 godzin temu, quatross napisał:

Marantz CD6007 może raczej (zamiast roteli)?

Dzięki ale marantz który zaproponowałes to współczesna konstrukcja.  Pytam o rotela rcd 971 , którego historia to ponad 20 lat. Model owiany legendą.  Na rynku wtórnym kosztuje 1200 PLN ale podobno gra jak ,, milion dolarów ". Nie słyszałem go ale chciałem dopytać bardziej doświadczonych użytkowników czy mieli z nim styczność i jak wrażenia...

@g88 @muda44 Topping D70 nada się pod transport? Obecnie mam Pioneera PD-8500 ewentualnie DAC w A-91D.

Nie robiłem bardziej szczegółowych testów ale tak bym to punktował:

1. Pd-8500

2. Topping

3. A-91D

Różnice może i nie kolosalne ale zauważalne. Testowałem podając pd-8500 jako transport optykiem. 

7 minut temu, przemass napisał:

Topping D70 nada się pod transport?

Oczywiście, że tak. Przy założeniu, że zestaw ma grać gorzej od dobrego CD. Rozdzielczość na Sroppingu będzie ale NIC więcej. Nie spodziewaj się barwy, głębi i dociążenia dźwięku  

16 godzin temu, Elbing napisał:

mechanika czy optyka @muda44 ? czy też montowane przetworniki DA najsłabszym punktem współczesnych odtwarzaczy CD ?

Księgowi.

Kiedyś topowe odtwarzacze CD firm były ich wizytówką ale nawet niższe były solidnie zrobione. Przykład np SONY.

Pioneer np w modelu PD-9700 dawał przewymiarowane kondensatory które nawet dzisiaj nie wymagają wymiany.

Sam bym chciał kupić dzisiaj taki odtwarzacz żeby z 30 lat grał bezawaryjnie.

Niewiele drożej od Toppinga wychodzi iFi Audio Neo iDSD. Jeśli trochę się potargujesz, powinieneś urwać coś z ceny i będziesz miał fajnie grający zestaw. 

23 minuty temu, przemass napisał:

@g88 @muda44 Topping D70 nada się pod transport? Obecnie mam Pioneera PD-8500 ewentualnie DAC w A-91D.

Nie robiłem bardziej szczegółowych testów ale tak bym to punktował:

1. Pd-8500

2. Topping

3. A-91D

Różnice może i nie kolosalne ale zauważalne. Testowałem podając pd-8500 jako transport optykiem. 

Tyle że na starcie PD-8500 ma marnej jakości sygnał z tego wyjścia. Dobre wyjścia cyfrowe Pioneera  z tamtych lat są w PD-9700, 901 tyle że PD-30AE jako transport jest brzmieniowo dużo lepszy i jak na dzisiejsze czasy mechanika czy np przewijanie są na dobrym poziomie.

2 minuty temu, muda44 napisał:

Księgowi...

Więcej pytań brak. Czyli, żeby była jak największa stopa zwrotu - jak najmniej i jak najtańsze części i możliwie jak najwyższa cena. Choć jeszcze bardziej to chyba widać w kolumnach głośnikowych. 😁

4 minuty temu, Elbing napisał:

Więcej pytań brak. Czyli, żeby była jak największa stopa zwrotu - jak najmniej i jak najtańsze części i możliwie jak najwyższa cena. Choć jeszcze bardziej to chyba widać w kolumnach głośnikowych. 😁

Z kolumnami uważam że jest nieco inaczej. Dzisiaj łatwiej je zaprojektować ( komputery, programy, symulacje ) a w czasach możliwości sprzedaży w dużych ilościach na wielu rynkach niższe też ceny. Doskonałym tego przykładem są np Heco Aurora 1000. 

Jeśli kogoś zainteresuje srebrny Marantz SA-15S2 z wejściem optycznym (czyli możliwość pracy jako DAC) to proszę  pisać  🙂

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Sam bym chciał kupić dzisiaj taki odtwarzacz żeby z 30 lat grał bezawaryjnie.

Mój Creek Evolution 2 CD już przeszło 12 lat odtwarza płyty CD. Do 30 lat jeszcze brakuje 🙂

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Rozdzielczość na Sroppingu będzie ale NIC więcej. Nie spodziewaj się barwy, głębi i dociążenia dźwięku  

Potwierdzam, to są dobre DAC na papierze, bo mają wyśrubowane parametry. Niestety grają beznamiętnie i liniowo, odtwarzają dźwięki a nie muzykę. 

7 godzin temu, aryman napisał:

Dzięki ale marantz który zaproponowałes to współczesna konstrukcja.  Pytam o rotela rcd 971 , którego historia to ponad 20 lat. Model owiany legendą.  Na rynku wtórnym kosztuje 1200 PLN ale podobno gra jak ,, milion dolarów ". Nie słyszałem go ale chciałem dopytać bardziej doświadczonych użytkowników czy mieli z nim styczność i jak wrażenia...

Poprostu rotel. Chcesz żeby grało super? Polecam THULE Audio! 😉

6 godzin temu, g88 napisał:

Potwierdzam, to są dobre DAC na papierze, bo mają wyśrubowane parametry. Niestety grają beznamiętnie i liniowo, odtwarzają dźwięki a nie muzykę. 

A ktoś inny napisze że to własnie neutralnośc, brak ingerencji w oryginalny sygnał. Stare odtwarzacze spowalniały i podkolorowywały dźwiek. Odtwarzacz ma za zadanie jak najbardziej "cyfrowo" obrobić zapis z płyty, a potem jak ten precyzyjny sygnał trafi na wyjście to juz sprawa wzmacniacza i kolumn żeby odpowiednio go wypuścić w eter.

11 godzin temu, Audroc napisał:

A ktoś inny napisze że to własnie neutralnośc, brak ingerencji w oryginalny sygnał. Stare odtwarzacze spowalniały i podkolorowywały dźwiek. Odtwarzacz ma za zadanie jak najbardziej "cyfrowo" obrobić zapis z płyty, a potem jak ten precyzyjny sygnał trafi na wyjście to juz sprawa wzmacniacza i kolumn żeby odpowiednio go wypuścić w eter.

Ja nie twierdze, że one są złe, Topping czy SMSL są dobrze i solidnie zbudowane. Niestety po początkowych zachwytach taki dźwięk jest męczący. Sam kiedyś byłem miłośnikiem analitycznego dźwięku, ale mi przeszło 😉

Wracając do tematu, sam niedawno szukałam Odtwarzacza CD w podobnej cenie i zaproponowano mi modele, których nie dało się znaleźć na rynku wtórnym. Dlatego z nowych zaproponowałem Cyrusa CD-T, którego zakupiłem i jestem zadowolony. 

Edytowane przez g88
9 godzin temu, g88 napisał:

Ja nie twierdze, że one są złe, Topping czy SMSL są dobrze i solidnie zbudowane. Niestety po początkowych zachwytach taki dźwięk jest męczący. Sam kiedyś byłem miłośnikiem analitycznego dźwięku, ale mi przeszło 😉

Wracając do tematu, sam niedawno szukałam Odtwarzacza CD w podobnej cenie i zaproponowano mi modele, których nie dało się znaleźć na rynku wtórnym. Dlatego z nowych zaproponowałem Cyrusa CD-T, którego zakupiłem i jestem zadowolony. 

No ok, tylko że ten Cyrus czyta tylko i wyłącznie 16 bitowe płyty CD. Natomiast nowe DACi grają z gestymi plikami i dopiero tam pokazują pazur. 

Ja również do płyt CD mam oddzielny odtwarzacz, do SACD oddzielny i do tego nowoczesny DAC przez który puszczam wszystko w locie konwertowane na DSD.

Ludzie, jak widzę ciągle wracają do tematu odsłuchu płyt CD na nowoczesnych DACach-to czesto błąd.

Do płyt CD najlepiej, choc oczywiście nie jest to regułą, zastosować stary "instrument" jak ja to nazywam w postaci starego, dopieszczonego pod względem dźwięku pod płyty CD właśnie odtwarzacza. Tak ludzie robią trzymając stare Pioneery, Yamahy czy bardziej wymyślne, niszowe firmy. Są nawet tacy którzy po dziś dzień odtwarzaja płyty CD w 16 bitach- są takie stare odtwarzacze, ale też są nowe które maja takie przełączniki pozwalające słuchać natywnie płyt CD.

Edytowane przez Audroc
2 godziny temu, Audroc napisał:

No ok, tylko że ten Cyrus czyta tylko i wyłącznie 16 bitowe płyty CD

Zrób sobie ślepy test. Pliki Hi res nie maja prawa brzmieć lepiej. Ile masz tych płyt SACD bo nowych jakoś nie widać na rynku…

Ja sobie zrobilem test , to samo z płyty CD i potem z Tidala 

Szczęka mi opadła 

Nie ma to jednak jak stara dobra płyta 

Jakoś sucho beznamiętnie ten stream

A płyta gra jak na żywo,  jest głębia,  jest muzykalność, wokale,  instrumenty, az ciarki przechodzą 

Cały czas mowa o jakosci 44,1/16 

Używałem tego samego cdka jako odtwarzacz płyt  i jako dac ze streamera 

nie masz sie co dziwic.bo dokladnie tak jest.

strumieniowanie i pliki to sciema.

wygodne....ale jakosc dzwieku nie tak dobra jak cd. sacd .dvd audio

to samo tyczy sie tv 4K.

z nosnika rewelacja .ze strumienia juz nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi