Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesny odtwarzacz CD na poziomie Pioneera PD-75 , PD-73 jaki i za ile? Jest coś sensownego za 3-4tyś?

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, costa brava napisał:

Nie wiem jak  pliki z dysku USB , nie porównywałem 

Tak samo jak z CD. Z racji mojego lenistwa pozrzucałem swoją kolekcję płyt CD do plików FLAC. Jako transport służy DCD Denon 800 NE, gdzie podłączyłem pendrive o pojemności 128 GB z w/w plikami. Jest niesamowicie wygodnie bo nie muszę się wachlować ze zmianą płyt podczas słuchania. Z poziomu pilota mogę zmieniać albumy.

6 hours ago, Audroc said:

No ok, tylko że ten Cyrus czyta tylko i wyłącznie 16 bitowe płyty CD. Natomiast nowe DACi grają z gestymi plikami i dopiero tam pokazują pazur. 

Ja również do płyt CD mam oddzielny odtwarzacz, do SACD oddzielny i do tego nowoczesny DAC przez który puszczam wszystko w locie konwertowane na DSD.

Ludzie, jak widzę ciągle wracają do tematu odsłuchu płyt CD na nowoczesnych DACach-to czesto błąd.

Do płyt CD najlepiej, choc oczywiście nie jest to regułą, zastosować stary "instrument" jak ja to nazywam w postaci starego, dopieszczonego pod względem dźwięku pod płyty CD właśnie odtwarzacza. Tak ludzie robią trzymając stare Pioneery, Yamahy czy bardziej wymyślne, niszowe firmy. 

No tak, stare cd brzmia tylko dobrze na starych, dopieszczonych odtwarzaczach/dac (najlepiej pewnie z ubieglego wieku) a nowe pliki na nowych, mniej dopieszczonych dac z ubieglego polrocza...czlowiek "uczy" sie cale zycie na tym forum. 

Wieza STEREO Technics :)

Witam czy za 3-4 tysiące znajdzie się coś godnego uwagi będącego w stanie zabrzmieć lepiej od PD-75,73? Nowe lub nie starsze niż 10 lat?   

Miałem kiedyś PD-75, miłe przyjemne granie ale zupełnie nie warte pieniędzy jakie sobie obecnie ludzie winszują za ten CD. Wady - kiepski PRAT, generalnie dźwięk mało rozdzielczy i dosyć wolny, słaba jest również scena - skupia się na budowaniu dużych planów z przodu.

Natomiast bardzo dużo potrafi mu dać dopasowany interkonekt i kondycjoner.

Czy bym go kupił teraz - nie,mimo że wygląda dalej świetnie, a czas wczytywania płyty był jak w ESD Sony. Poza tym w nim był chyba laser, który 10 lat temu był już nie do kupienia, wiec sprzęt bardzo podwyższonego ryzyka.

Po nim miałem Krella 300CD, który moze nie był tak przyjemnie analogowy. ale w każdym innym zakresie pokazał Pioneerowi jego miejsce - w kartonie i na aukcji w Allegro

Tidal ma też mocno podbite niektóre pasma, szczególnie MQA. 
Co do samych płyt SACD to ten koncept przecież upadł. Mam wydania na CD, które brzmią dużo lepiej, niż te na streamie, ale do tego nie trzeba nawet odtwarzacza, bo można sobie je na dysk ripować. 

9 godzin temu, costa brava napisał:

Jakoś sucho beznamiętnie ten stream

Bo stream ma za zadanie na wszystkim zagrać dobrze, niektórych nowych remasterów nie dam się tam słuchać, przykład: 
Metallica - Kill'em all. Bas wali we wszystkie strony, góra dosłownie syczy - tak jest wszystko podbite. 

27 minut temu, g88 napisał:

Tidal ma też mocno podbite niektóre pasma, szczególnie MQA. 
Co do samych płyt SACD to ten koncept przecież upadł. Mam wydania na CD, które brzmią dużo lepiej, niż te na streamie, ale do tego nie trzeba nawet odtwarzacza, bo można sobie je na dysk ripować. 

Bo stream ma za zadanie na wszystkim zagrać dobrze, niektórych nowych remasterów nie dam się tam słuchać, przykład: 
Metallica - Kill'em all. Bas wali we wszystkie strony, góra dosłownie syczy - tak jest wszystko podbite. 

Zależy na jakim sprzęcie.  U mnie streaming brzmi analogowo, przestrzenne z emocjami. Stream vs nosnik roznic brak lub sa minimalne .

4 minuty temu, aryman napisał:

Zależy na jakim sprzęcie.  U mnie streaming brzmi analogowo, przestrzenne z emocjami

To chyba znamy inne znaczenie słowa "analogowo", na szczęście mam gramofon 😉 
Z czym porównywałeś ten streaming ?

3 godziny temu, g88 napisał:

To chyba znamy inne znaczenie słowa "analogowo", na szczęście mam gramofon 😉 
Z czym porównywałeś ten streaming ?

Mam kolego i gramofon i cd.  Streaming tiadal/spotify.

Może być też tak, że któryś z nas ma drewniane ucho i po prostu nie slyszy🤣🤣

No dla mnie Tidal na pewno nie brzmi analogowo, chyba że masz na myśli jakieś konkretne albumy, które mają analogowy charakter nagrania 😉

2 godziny temu, g88 napisał:

No dla mnie Tidal na pewno nie brzmi analogowo, chyba że masz na myśli jakieś konkretne albumy, które mają analogowy charakter nagrania 😉

To szeroki temat jest . Generalnie chodzi o to ze można tak zestawić kolumny , wzmak i źródło że streaming naprawdę może się podobać i porwać słuchacza.  Oczywiście nic nie zastąpi obrzędu dotykania płyty, oglądania okładki A później wirujacego talerza. Trzaski też robią robotę.  Generalnie jednak w  jakosci różnicę są niewielkie lub wcale ich nie ma 

3 godziny temu, g88 napisał:

to zalezy jaki masz transport i dac. Ja mam heos link hs2. Gra to naprawde niezle i nie slyszalem nigdy nic brzmiacego ostro szaro itp. Prawda jest taka ze ten heos w opisie mial analogowe brzmienie. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, aryman napisał:

To szeroki temat jest . Generalnie chodzi o to ze można tak zestawić kolumny , wzmak i źródło że streaming naprawdę może się podobać i porwać słuchacza.  Oczywiście nic nie zastąpi obrzędu dotykania płyty, oglądania okładki A później wirujacego talerza. Trzaski też robią robotę.  Generalnie jednak w  jakosci różnicę są niewielkie lub wcale ich nie ma 

Ja nie twierdze, że streaming jest do dupy, sam wole jednak Qobuza niż Tidala. A najbardziej lubie swoje dobre wydania na CD, choć dla mnie obrzędy z wkładaniem płyty to nic szczególnego 😉

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

to zalezy jaki masz transport i dac. Ja mam heos link hs2. Gra to naprawde niezle i nie slyszalem nigdy nic brzmiacego ostro szaro itp. Prawda jest taka ze ten moj w opisie mial analogowy ton.

Za transport robi Bluesound Node 3 + Chord Qutest

17 godzin temu, tomek7776 napisał:

nie masz sie co dziwic.bo dokladnie tak jest.

strumieniowanie i pliki to sciema.

wygodne....ale jakosc dzwieku nie tak dobra jak cd. sacd .dvd audio

to samo tyczy sie tv 4K.

z nosnika rewelacja .ze strumienia juz nie.

Zależy jakiej jakości odtwarzacz CD i jakiej jakości odtwarzacz plików. Jedne i drugie są dobre, bdb i kiepskie.

Obserwując to co jest produkowane widać że rynek  odtwarzaczy CD jest coraz gorszy,  nie rozwija się tak jak  odtwarzaczy plików / strumieniowych. 

4 minuty temu, muda44 napisał:

Zależy jakiej jakości odtwarzacz CD i jakiej jakości odtwarzacz plików. Jedne i drugie są dobre, bdb i kiepskie.

Tylko, że nie ma jak tego porównać. W serwisach streamingowych nie ma informacji, jakie wydanie się tam znajduje. 
Jedyna opcja to Rip konkretnej płyty do FLAC i porównanie z odtwarzaczem CD, wtedy można porównać co zagra lepiej. 

wiadomo ze plyta CD.

i opowiadanie,ze bit...to bit.

mozna miedzy bajki wlozyc.

bylo juz na tym forum kilka tematow o tym.

10 minut temu, tomek7776 napisał:

ad1 tak,to fakt.

ad2 jest coraz gorszy,bo promuje sie"nic nie bedziesz mial,i bedziesz szczesliwy"

Sam niedawno szukałem jako dodatkowe źródło nowy odtwarzacz CD do 20 000 i odpuściłem. Nie ma w czym wybierać a pliki mimo że wolę mieć " płytę w ręce " to niesamowita wygoda jednak.

11 minut temu, g88 napisał:

Tylko, że nie ma jak tego porównać. W serwisach streamingowych nie ma informacji, jakie wydanie się tam znajduje. 
Jedyna opcja to Rip konkretnej płyty do FLAC i porównanie z odtwarzaczem CD, wtedy można porównać co zagra lepiej. 

Ja już większość płyt zripowałem  ale w Wave i takie porównania robiłem. 1:1, w locie, te same kable zasilające i RCA.

16 minut temu, g88 napisał:

W spotify są informacje . W tiadal rzeczywiście brak info.

9 minut temu, tomek7776 napisał:

a co jest z nowych cd do 20tys zl?

No właśnie jak dla mnie nic ciekawego. 

A tak to najtańszy Accuphase z 22k trzeba dać. Esoteric jeszcze więcej a jak ma wyglądać, być dobrze zrobione i bdb grać to dochodzimy albo przekraczamy 50k.

Myślę że wrócę do opcji transportu CD...

13 minut temu, aryman napisał:

W spotify są informacje . W tiadal rzeczywiście brak info.

W którym miejscu na Spotify ?

2 minuty temu, g88 napisał:

W którym miejscu na Spotify ?

No Panie. Jest info z którego rocku jest płyta. Jesli jest to remaster, podana jest informacja na temat roku wydania remastera. Podane są też informacje kto zajmował się remasterem lub remixem. To wszystko już daje wiedzę z jakim wydaniem mamy do czynienia. Wiem , że to nie to samo co booklet z płyty. Mam wiele plyt cd i trochę vinyli. Bardzo długo nie mogłem się przekonać do streamingu. W końcu wszedłem w temat i teraz 90% to odsłuchy z sieci.

5 minut temu, aryman napisał:

No Panie. Jest info z którego rocku jest płyta

No właśnie oprócz daty wydania płyty nic innego nie widzę, a na pewno nie roku remasteru. Nie używam Spotify na co dzień, więc podeślij screen jeśli możesz 😉

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

to zalezy jaki masz transport i dac. Ja mam heos link hs2. Gra to naprawde niezle i nie slyszalem nigdy nic brzmiacego ostro szaro itp. Prawda jest taka ze ten heos w opisie mial analogowe brzmienie. 

A ja mam bsn oraz yba hertrige d100 dac. Do tego leema tucana i polskie monitory rls. Gwarantuje Ci że taki zestaw zapewnia wszystkie ważne ( jak dla mnie) wyróżniki dobrego, fajnego dźwięku. Jest i przestrzennie, dynamicznie, kiedy trzeba szczegółowo i ciepło.

Czy jest idealnie ? Niee, są pewne mankamenty. Generalnie dźwięk  brzmi świetnie, bardzo Rasowo. Streaming To jest przyszłość, to jest kosmos możliwości i tyle . A ukochanych artystów i tak nadal będę kupował na cd/vinyl.

Edytowane przez aryman
9 minut temu, aryman napisał:

Mam wiele plyt cd i trochę vinyli. Bardzo długo nie mogłem się przekonać do streamingu. W końcu wszedłem w temat i teraz 90% to odsłuchy z sieci.

U mnie 100% to płyty CD 😈

3 minuty temu, g88 napisał:

No właśnie oprócz daty wydania płyty nic innego nie widzę, a na pewno nie roku remasteru. Nie używam Spotify na co dzień, więc podeślij screen jeśli możesz 😉

Są daty remasterow .i nazwiska twórców nowej wersji wierz mi.

2 minuty temu, mdavis napisał:

U mnie 100% to płyty CD 😈

Też tak kiedyś miałem i nie mieściło mi się w głowie jak można ,, nie mieć, nie posiadac" i nie ustawiać na półce/ polkach plyt.... no ale mozna ..

Jeżeli brzmi to tak samo  I kosztuje dużo mniej to czemu nie ?

Chociaż np. Taki frankie goes to Hollywood nigdy nie słucham z cyfry. Uważam, że to by była profanacja. Tylko vinyl.i muszą być trzaski😀

9 minut temu, g88 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, aryman napisał:

Są daty remasterow .i nazwiska twórców nowej wersji wierz mi.

Też tak kiedyś miałem i nie mieściło mi się w głowie jak można ,, nie mieć, nie posiadac" i nie ustawiać na półce/ polkach plyt.... no ale mozna ..

Jeżeli brzmi to tak samo  I kosztuje dużo mniej to czemu nie ?

Chociaż np. Taki frankie goes to Hollywood nigdy nie słucham z cyfry. Uważam, że to by była profanacja. Tylko vinyl.i muszą być trzaski😀

Ukryta Zawartość

Oprócz daty wydania Albumu nic tu nie widzę 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, g88 napisał:

Oprócz daty wydania Albumu nic tu nie 

Na screenie,  który zamieściłem widać wszystko.

Godzinę temu, aryman napisał:

Na screenie,  który zamieściłem widać wszystko.

Mylisz remix z remastrem, co drugi utwór techno to pierdylion remixow. Na popularnych albumach nie ma żadnych informacji o płytach, oprócz daty wydania. Więc dla mnie takie samo gowno jak tidal 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi