Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie Large, Medium, Small a SUB ?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawienie Large, Medium, Small a SUB ?

Pytanie (może banalne): Jeśli przody ustawimy w amplitunerze jako Large (przenoszące pełen zakres częstotliwości) to co z subem ?? Czy podnosząc mu górny zakres tak, że będą się pokrywać zdublujemy ilość basu ?? Jak to w zasadzie powinno być prawidłowo ustawione ? Przody na Large i obcinamy Suba czy może z zasady Sub na pełen zakres, a przody np na Medium ?! Co z tyłami i całą resztą jeśli też klasyfikują się jako Large ?

Pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/15808-ustawienie-large-medium-small-a-sub/

jesli przod ustawisz na large to do suba poplynie tylko to co bardzo nisko. przestawiajac wielkosc kolumn na srednie do suba poplynie wiecej czyli odciecie powstanie wyzej. a przy ustawieniu male - small, do suba poplynie najwiecej czyli obetnie bardzo wysoko. nie ma mozliwosci zebys zdublowal czestotliwosc w kolumnach i w subie poniewaz amplituner dzieli pasmo na dwie czesci (w ktorym miejscu to uczyni to wlasnie zalezy od ustawien w menu) i jedna czesc posyla na kolumny a druga na suba. dziala to tylko w ustawieniu w menu suba jako BOTH bo jesli jest ustawione na SUB to do suba poplynie tylko sciezka nagrana specjalnie dla suba czyli ta po kropce (.1) i w ampli nie ma wtedy nic do regulacji.

jesli tyly ustawisz na large to ampli potraktuje je jako duze i wysle do nich to co sie dla duzych nalezy, wiec jesli sa jakie malawe to moga to ciezko zniesc...

a prawidlowo jest ustawic kolumny tak jak jest naprawde czylo jesli sa duze to large itd..

ja mam ustawione przody na large i od pasma 40 Hz bo przenosza niższe niż 40 Hz

ale to sa głośniki naprawde duże bo maja po dwa basowe takie jak w sub E150 JBl serii Northridge

suba E-250 nie ustawiałem - jest jak jest bo fakt że się nie znam

boki i tyły na małe bo to sa efektowe ale nie tylko bo podczas muzy

z Logic 7.1 tez pracuje wszystkie 8 głośników

czyli reasumując: Głośniki na small i crossover powiedzmy na 60 = na głośniki poleci do 60hrz poniżej na suba. Głośniki na large i wszystko poleci na głośniki. Ale mam pytanie: ponieważ muszę ustawiać głośniki na small i resztę przerzucać na ściszonego suba, bo za bardzo to u mnie dudni, to czy takie ustawienia działają rónież na ścieżkach 5.1? czy wtedy dźwiek jest przypisywany do każdej kolumny osobno i wszelakie ustawienia amplitunera (co do wielkości głośników) nie mają zastosowania?

>jesli przody ustawimy w amplitunerze jako Large (przenoszące pełen zakres częstotliwości) to co z subem ??

Sub odtwarza tylko sygnal 0.1 czyli LFE = low frequency effects

>Czy podnosząc mu górny zakres tak, że będą się pokrywać zdublujemy ilość basu ??

nie , sciezka 0.1 zawiera "inny" dedykowany sygnal niz sciezki 5.0

>Jak to w zasadzie powinno być prawidłowo ustawione ? Przody na Large i obcinamy Suba czy może z zasady Sub na pełen zakres

Typowo (zalezy od producenta) sub dostaje tylko sygnal Co z tyłami i całą resztą jeśli też klasyfikują się jako Large

Jesli ustawisz na small to sub przejmuje sciezke 0.1 + dolna czesc sygnalu (np. ponizej 100Hz) ze sciezek 5.0

Jesli nie masz suba to kanaly 5.0 przejmuja sygnal 0.1 czyli LFE

xajas

www.jaschiks.com

xajas

ale przy braku suba gdy fronty są ustawione na "Large" a pozostałe na "Small" kanał 0.1 przejmą tylko fronty i dodatkowo przyjmą też część z centrala i satelit poniże "crossover frequency" - czy się mylę ?

i pytanie jeśli central schodzi do 80Hz, surroundy do 70Hz a fronty do 50Hz (suba brak) to jakie powinny być ustawienia optymalnie ?

u mniej fronty są na Large, pozostałe na Small i Crossover dla centrala na 80Hz a dla surrondów na 70Hz - czyli jak rozumiem kanał 0.1 + wszystko z centrala poniżej 80Hz i surroundów poniżej 70Hz idzie na fronty ? Czy też powinienem ustawić crossover dla centrala i surrondów na 80Hz (jednakowo) ?

Odpowiedz nie jest prosta i jednoznaczny gdyz kazdy prducent obchodzi sie conieco inaczej z takimi problemami. Ja osobiscie, zakladajac ze nie masz glosnikow wielkosci pudelka papierosow, zostawil bym wszystko na large i zignorowal ta wielokrotnie zbedna dyskusje o odciazeniu/przeciazeniu malych glosnikow. Moze jest ona wlasciwa dla malych plasticzanych zestawikow za 100PLN ale nie do normalnych glosnikow.

BTW. czy ogladasz filmy przy takiej glosnosci, ze masz wrazenie ze sprzet jest przeciazony? Ja slucham extremalnie glosno ale jeszcze takiego poziomu nie osiagnalem!!!

xajas

www.jaschiks.com

To co dzieje się z amplitunerem zależy od producenta. Generalnie opcja large nie powoduje przesunięcia najniższych częstotliwości do suba.

>xajas

Jestem pełen podziwu dla suba. Jaki wzmacniacz zastosowałeś ?

Jeżeli chodzi o przeciążenie głośników podczas odsłuchu kina domowego to niestety się nie zgadzam. Myślę, że Sonus Faber Concertino jestem w stanie doprowadzić do granicy wytrzymałości bez większych problemów oczywiście przy ustawieniu głośników jako large (pokój odsłuchowy 36m2)

>Jestem pełen podziwu dla suba. Jaki wzmacniacz zastosowałeś ?

Modul aktywny firmy Hypex

>Jeżeli chodzi o przeciążenie głośników podczas odsłuchu kina domowego to niestety się nie zgadzam. Myślę, że Sonus Faber Concertino jestem w stanie doprowadzić do granicy wytrzymałości bez większych problemów oczywiście przy ustawieniu głośników jako large (pokój odsłuchowy 36m2)

Kazde glosniki mozna przeciazyc i to niezaleznie od ustawienia, ale nie wieze by stalo sie to przy NORMALNYM, nawet stosunkowo glosnym ogladaniu filmu. De facto muzyka sluchana na tych samych glosnikach jest odtwarzana wiele glosniej a mimo to nie czuje "przeciazenia".

xajas

www.jaschiks.com

• 2 tygodnie później...

Witam.

Dopiero zaczynam przygodę z kinem domowym. Do tej pory wystarczało mi stereo, ale trzeba iść do przodu...

Chciałem się zapytać o ustawienia large/small, ale ponieważ znalazłem ten temat, wiem już to, co chciałem. Nurtuje mnie za to inny problem, niejako związany z ustawieniami. Na moim zestawie (Koda AV-600, F51) większość dźwięku dochodzi z głośników przednich. Tylne głośniki, to kolumny efektowe, więc do tej pory uważałem, że wszystko jest w porządku, kiedy odzywały się tylko od czasu do czasu. Jednak miałem okazję posłuchać Philips'a LX3900 (wszystko w jednym) i tam głośniki tylne grają, jakby cały czas. Nie umiem tego dokładnie opisać, ale chodzi mi o to, że przy odsłuchu LX3900 odnoszę wrażenie, jakby dźwięk otaczał mnie ze wszystkich stron cały czas, a przy Kodzie, tylko czasami. Czy tak ma być? Czy może w ustawieniach swojego AV powinienem coś zmienić?

Zetes

Zależy jak słuchasz i co słuchasz (oglądasz). Jeżeli tylko słuchasz muzyki nagranej w stereo no to

wszystko zależy jakie ustawienia zrobisz w amplitunerze (nie wiem jakie ustawienia

możesz ustawić w swoim ampie, ale napewno jakieś ustawienia tam są które pozwolą Ci usłyszeć

muzykę we wszystkich głośnikach). Możesz słuchać muzyki i ustawić w ampie. na

5 lub 6 kanałów, wtedy będziesz miał muzykę we wszystkich głośnikach, ja osobiście muzykę stereo słucham

na ustawieniach stereo na frontowych głośnikch.

Jeżeli natomiast oglądasz film - no to wiadomo (DD,DTS,Pro logic) tylne odzywają się wtedy kiedy muszą.

pozdr.

Slyman.

Stereo, to stereo. Słucham tylko na dwóch kolumnach i nie zamierzam inaczej. Chodziło mi o odsłuch w KD i "ilość" dźwięków wydobywających się z głośników tylnych. W ostatnim zdaniu Twojej wypowiedzi znalazłem odpowiedź na moje pytanie.

Dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.