Skocz do zawartości
IGNORED

Nad M51 vs Arcam irdac, stare ale czy jare

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam dac Arcam irdac z chinskim zasilaniem teradak. Nie moge powiedziec ze czegos mi wyrażnie w dżwięku brakuje ale

mam mozliwosc kupienia Nad M51. Posiadm wzmacniacz Nad c375bee więc  miałbym możliwosć podłączenia M51 bezposrednio do końcówki. Czy poziom grania tych daców jest zbliżony? Czy ktoś może miał możliwość porównania. Czym  różni się dżwięk tych urządżeń?

Nie chodzi mi o ilość wejść w Nad M51, i tak ich bym nie używał (HDMI, balanced etc) Chodzi tylkoo dżwięk(na tym forum chyba wszystkim nam zależy jednak na przyjemności z sluchania przede wszystim) Proszę nie brać pod uwagę ceny tych daków , to nie ma znaczenia , chodzi o porównanie/pojedynek.

Reszta toru: kolumny Castle knight 5

Jest jeszcze opcja wejścia w nowsze chińskie daki w tym samym przedziale cenowym ale na dziś rozważam M51. Co o tym sądzicie?

Nie wiem, ale się wypowiem. Nad w swoim czasie był konstrukcją szczytową firmy, więc komponenty użyte do jego budowy teoretycznie powinny być najlepszej jakości. Jeśli nie idziesz w stronę cyferek i nowych, na razie mało użytecznych formatów, to powinieneś być zadowolony z niego. Sam mam Abrahamsena V6 i w ogóle nie myślę na razie o zmianie.

Słyszałem tego NAD M51 i muszę przyznać że to kawał dobrego grania.

Wydaje mi się że różnice wychwycisz bez problemu in plus względem Arcama.

M51 w bardzo ciekawy spsób podaje górę jest ona fajnie zdefiniowana.

Kolumny Castle knight odpowiadają mi jeżeli chodzi o barwę i pasują do muzyki jaką słucham, jednak w połączeniu z nad c375bee i irdaciem trochę brakuje rozdzielczosci. Niskie częstotliwosci są trochę zamulone, jednorodne. Wyskim brakuje odrobinę blasku.
Czy nad m51 pomoże? Czy można go określić jako jasny?
Jest to użądzenie wiekowe , chyba produkowane było od 2012, technologia poszła do przodu jezeli chodzi o daci. Czy może w tych pieniądzach iść w nowe chińskie wynalaski jak audio gd, gustard topping etc
Wzmacniacz nad c375bee na razie raczej zostaje , to fajny mocny czołg pancerny, możne grać jako sama końcówka.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ten NAD może i jest wiekowy z tym że zastosowana firmowa technika przetwarzania sygnału Direct Digital była tak innowacyjna że do dziś ten DAC potrafi świetnie się obronić.
Wybitna dokładność i rozdzielczość to jego silne walory. Na pewno pomoże w systemach gdzie potrzeba rozjaśnić i ucywilizować przekaz. Rozważ na spokojnie tą inwestycje którą osobiście szybko bym wykorzystał zwłaszcza że okazje cenowe obecnie są słabe.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Jezeli uda mi sie dostac tego nada m51 to opisze jak to gra w moim systemie , oraz w porownaniu do arcama . Moze przyda sie to forumowicza w przyszlosci.

Dzieki za odpowiedzi.

DAC z 2012 roku z wejściami HDMI... wow nie wiedziałem, że coś takiego było.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Tak, potem ten dac byl produkowany jako Nad c510 jeszcze do 2015, czy 2016?

Jutro bede juz go testowal. Na polskie dalem 2200 zl, rok produkcji 2014

Zastanawiam się czy ten DAC NAD M51 da koledze @Lipa Schmeltzer walory których brakuje mu w graniu NADa 375Bee w połączeniu z Arcamem. Jak dla mnie przyczyny zamulenia na dole i braku blasku u góry trzeba szukać w samym wzmacniaczu lub jego złym zestawieniu z paczkami. Nie wiem jak grają te Knighty 5 ale może warto by się zastanowić czy nie lepsze byłoby wykorzystanie NADa 375Bee jako końcówki i zastosowanie do niego zewnętrznego PRE które w mojej ocenie da tutaj zdecydowanie więcej niż podmiana samego DACa. Jeżeli brakuje rozdzielczości na basie i dynamiki to polecam zapytać kolegę @Satori który ostatnio połączył swojego NADa c375Bee z PRE ROTELA RC1082 i chwali sobie to zestawienie. ROTEL słynie z bardzo dobrej kontroli na dole i ostrzejszej góry. Polecam zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

Edytowane przez Mariusz Marciniak

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Mam m51 od kilku dnii i mogę porównać z irdac. 

Jest to dac "bez duszy" Słuchając go mogę powiedzieć że jest to granie z komutera. Dla mnie jest to wada dyswalifikująca.

Dac skupia sie na górze pasma, gdzie jest bardzo rozdzielczy./szczegółowy. Trochę wyszczupla najniższe częstotliwości. Jest bardziej szczegółowy od irdaca ale irdac  gra bardziej równo i jest prawdziwszy. W moim systemie lepiej zagrał przedwzmacniacz w nad c375bee niz m51 bezpośrednio podłączony do końcówki c375bee. Podsumowując, poszukiwania trwają dalej.

Jeszcze dodam że słychać m51 że jest droższy od irdaca ale wg mnie nie jest wybitnie dobry dac. Jest bardzo rozdzielczy ale nie zachwyca.  Dupy nie urywa. 

Chodzą mi po glowie chińskie wynalaski; gustard, smls, moze audio gd tylko że ciężko o używki.

• 2 lata później...

Z góry przepraszam za wykopalisko. Dziś otrzymałem paczkę z NAD DAC C510. 

Kupiony w ciemno, na testy. Czy obecnie tak wiekowy sprzęt ma szansę, żeby się jeszcze bronić dzwiekiem? Obecnie posiadam jeszcze Topping E70V. Po krotkim odsłuchu mogę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony tym NADem. Czy to jest normalne, że ten NAD nie 'gra' niżej niż 20Hz? Poniżej chyba wszystko jest 'obcięte' 

W dniu 10.02.2022 o 23:44, Lipa Schmeltzer napisał:

Jest jeszcze opcja wejścia w nowsze chińskie daki

Ja z uporem maniaka będę polecał starsze chińskie daki. 🙂 

W dniu 23.02.2022 o 07:08, Lipa Schmeltzer napisał:

Mam m51 od kilku dnii i mogę porównać z irdac. 

Jest to dac "bez duszy" Słuchając go mogę powiedzieć że jest to granie z komutera.

Dlatego starsze chińskie daki. 🙂 

Są to przetworniki z duszą. I to lampową! 🙂 To gra muzykę a nie odtwarza bity! 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na słuchawkach oczywiście.

Od odtwarzania bitów mam DDC Singxera a Havana jest od grania muzyki. 🙂

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Chyba mózg podświadomie kazał mi to napisać po przeczytaniu specyfikacji 😉A przeważnie nie czytam:) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem wiele tych starych przetworników gra nawet lepiej. 

Nie przetwarza miliona herców, dsd ale ma w sobie nutkę melodii. Ponad dekadę temu sprzedałem swojego arcama rdac. Do tej pory gra u kumpla. A ja do tej pory pamiętam go. I mimo że sprawdziłem wiele po drodze to kurde no była to produkcja legendarna. Nawet jego temat tu na forum był dłuższy niż obecny chyba eversolo 🙂

Albo podobny. 

W dniu 20.02.2025 o 01:28, il Dottore napisał:

Od odtwarzania bitów mam DDC Singxera a Havana jest od grania muzyki. 🙂

Taka Havana? 🙃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, bodziocool napisał:

Taka Havana?

taka sama 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Może stare R2R, z dobrej jakości zasilaniem. Parę miesięcy temu odsłuchiwałem hajendową 10 lat temu Delta Sigma - nie było co zbierać w porównaniu z kilkoma wiele razy tańszymi, współczesnymi R2R...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. Najdroższy DAC SMSL jest na 4xPCM1702 i kosztuje 3500 baksów.

Nie bez przyczyny jest najdroższy. 🙂 

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Może stare R2R, z dobrej jakości zasilaniem. Parę miesięcy temu odsłuchiwałem hajendową 10 lat temu Delta Sigma - nie było co zbierać w porównaniu z kilkoma wiele razy tańszymi, współczesnymi R2R...

Taka prawda! To co odwalili teraz Chinole w R2R to jest MASAKRA dla starej konkurencji.

Słusznie napisano w jednej recenzji, że Chiny stały się obecnie dla Europy krajem jednoznacznie wrogim! Zamiatają konkurencją podłogę. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie miałem okazji chyba ale jak najbardziej wierzę. 

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Najdroższy DAC SMSL jest na 4xPCM1702 i kosztuje 3500 baksów.

Nie bez przyczyny jest najdroższy

Jest tak super?

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie miałem okazji chyba ale jak najbardziej wierzę. 

Jest tak super?

Nie wiem, ma super chipy, a chip dekodujący jest tak w 60% odpowiedzialny za SQ przetwornika. Pozostałe 40% to zasilanie, układy wejściowe (szczególnie USB) i wyjście.

10 minut temu, il Dottore napisał:

Nie wiem, ma super chipy, a chip dekodujący jest tak w 60% odpowiedzialny za SQ przetwornika. Pozostałe 40% to zasilanie, układy wejściowe (szczególnie USB) i wyjście.

Ja jednak wolę słuchać kompletnego gotowego produktu. Nie były układ ten sam a potem się okazuje że jednak sprzęty grają inaczej. 

Ale jeżeli będę miał kiedyś możliwość to pora staram się dłużej zaprzyjaźnić z tym urządzeniem