Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo -> 5.1 za mniej niz 1500?

shu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nadzieje, ze piszę gdzie trzeba i nie powtarzam niepotrzebnie. ;-) Do rzeczy...

W chwili obecnej jestem w posiadaniu następującej wieży Technicsa:

- wzmacniacz SU-VX720 [tak wiem ;-)]

- odtwarzacz cd SL-PS900

- magnetofon RS-AZ7

I takich kolumn:

- 2x JPW [dwudrozne, ~50W, model nieznany]

- 2x TONSIL ZG-40 [do remontu]

Do tego wszystkie podłączony jest komputer wyposażony w Audigy 2 ZS.

Sytuacja jest taka, że głównie słucham muzyki z komputera oraz oczywiście oglądam filmy i gram. W związku z tym odtwarzacz/magnetofon zupełnie się marnują, a i karta w komputerze się marnuje przerabiając dźwięk przestrzenny na stereo. Dużo sprzętu na nic.

Chciałbym ten zestaw zamienić na coś 5.1 za kwotę około 1500zł, przy czym, aby mieć wspomniane 1500zł muszę coś z tego zestawu sprzedać. Biorąc pod uwagę tak mały budżet rozważam dwie sytuacje:

1. Sprzedać wszystko i kupić zestaw komputerowy Creative GigaWorks S750 lub Logitech Z-5500

2. Sprzedać jedynie wieżę, kupić amplituner Pioneer VSX-D514 i wyremontować kolumny TONSILa.

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest ktoś w stanie obiektywnie ocenić efekt jaki osiągnę w obu przypadkach? Czy lepiej 'hajendowe' głośniki komputerowy, czy lepiej słaby wzmacniacz KD + 4 kolumny. Zaznaczam, że słucham głównie muzyki, więc bardziej cenie sobie jakość dźwięku niż to, że subwoofer zmiecie mnie z fotela. No i _jestem_ zadowolony z obecnego zestawu, jeśli chodzi o brzmienie.

Z góry dziękuje

Łukasz

PS.: Wspomniane kolumny JPW, może ktoś potrafi zidentyfikować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/15818-stereo-51-za-mniej-niz-1500/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.