Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe ;)

NaLeSnick

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tylko Nadredaktor przyśle mi sieciówkę za 480 zł (niestety to może trochę potrwać ;)) to Wam napiszę jak to jest naprawdę z tymi ustrojstwami, ale jak nie usłyszę choćby 1 % poprawy to się wkur... ;-))

tomek__w, 21 Lut 2005, 01:44

>(jedne krecone w zaciskach, inne skrecane na zywca ze soba bo elektryk czasu nie mial)

Nie dla tego, ze czasu nie mial, tylko takie polaczenie jest lepsze i pewniejsze.

zyzio, 22 Lut 2005, 18:31

>Jak tylko Nadredaktor przyśle mi sieciówkę za 480 zł (niestety to może trochę potrwać ;)) to Wam

>napiszę jak to jest naprawdę z tymi ustrojstwami, ale jak nie usłyszę choćby 1 % poprawy to się

>wkur... ;-))

Zyzio, za 480 PLN to on Ci tylko 'obnaży' niedostatki Twojego systemu:-)))

Bartol

Ja zapatruje sie na to tak.

Idealnym przebiegiem napiecia w gniazdku byla by oczywiscie sinusoida 50Hz. Na pewno jest tam cale widmo smieci, na pewno tez przewod biegnacy obok wzmacniaca, CD'ka, cos jeszcze moze zlapac. Czy ma to znaczenie?, skoro juz do mieszkania przyleciala masa smieci, to ten ostatni odcinek (ekranowanie) juz nic nie zmienia, troche smiecia wiecej, jaka roznica. Iistnieja pojemnosci miedzy zylami kabla, odpowiednie polaczenie zyl, moze pewnie zwiekszyc wypadkowa pojemnosc, a skoro pojemnosc to i jakis kondensator mamy, wiec i jakies filtrowanie wysokich czestotliwosci, na ile ma to znaczenie?, moze ktos wie ;). I chyba wazniejszy aspekt, ja zrobilem sobie kiedys prosty test, z listwy zasilajacej usunalem wnetrze (dlawiczek, diodki, ...), wymienilem przewod zasilajacy na gruby (3x1.5). No i okazalo sie, ze da uslyszec roznice w brzmieniu systemu zasilajacego ze zwyklej "sznurowki" a grubszego przewodu, poprawa basu zdecydowana, co by sugerowalo, ze ten ostatni odcinek psuje szybkosc i jakos odpowiedzi impulsowej sieci zasilajacej. Mozna by powiedziec, co z tego, skoro mozna miec kiepska instalacje w scianie (ja mam taka wlasnie), ale skoro slychac efekt, to pewnie mimo wszystko pod tym wgledem prezentuje sie ona lepiej od "sznurowki".

Ale najwazniejsze i tak (co wiele razy "madrzejsci" ode mnie pisali) to porzadny zasilacz w sprzecie, tyle, ze w klasie sredniej, w dzisiejszych czasach i wykonaniu, o takie ciezko.

Bartol, 24 Lut 2005, 11:42

>Jednak nadal nikt nie napisal, czym sa owe smiecie

W jakim sensie "czym" ?, sa energia ;), ktora doklada sie do "podstawowej" sinusoidy 50Hz, powodujac jej "znieksztalcenie", w takim sensie pytales?

tak, dokladnie o to sie pytalem. Nie jestem elektrykiem, elektronikiem, tylko zwyklym informatykiem.... Wiec, jak blondynka w temacie musialem otrzymac odpowiedz wprost. Podana na tacy. Ale teraz wszystko jasne:)

Kabel heliona rzeczywiście przymuli system już lekko przymulony ,natomiast neutralny lekko ociepli .Nic nie ujmuje daje natomiast lepszy wgląd w scenę,nie rozjaśnia co przytrafia się niketórym kablom.Mam artykul w Audio [przedruk z niemieckiego Audio] w którym problem jest dokładnie opisany ,dodatkowo jest test kabli sieciowych i kilku filtrów . Nie wiem tylko jak udostępnic to ogólnie.Pamietam że syf wprowadzają podłączone do sieci wszelkie urządzeni AGD,i nie chodzi tylko o te w naszym mieszkaniu[urządzenia same zbieraja syf z sieci i do sieci go emituja] .Dlatego im wieksze miasto tym wiekszy problem,z dala od miasta a zwłaszcza póznym wieczorem gdy malo kto korzysta z wszelakich urzadzeń problem prawie nieistnieje i niema sensu wywalac kase na drogie akcesoria.Ja mam kab. heliona i filry Audiograde działa to ,tylko poprawia nic nie psuje mi wystarczy.Pamiętam jeszcze że każdy kabel inaczej wplywał na dżwięk jedne dodawaly dynamiki inne uspakajaly sprzęt ,najgorzej wypadły nie ekranowane .Stąd wyciagnęto wniosek że kable należy dobierać indywidualnie do własnych preferencji.

Dziki102 - " Pamiętam jeszcze że każdy kabel inaczej wplywał na dżwięk jedne dodawaly dynamiki inne uspakajaly sprzęt ,najgorzej wypadły nie ekranowane .Stąd wyciagnęto wniosek że kable należy dobierać indywidualnie do własnych preferencji."

Dużo w tym prawdy :)

"W temacie" UPS-ów:

UPS, który na wyjściu daje gładką sinusiode z włąsnego generatora i jest w stanie zasilić 2x100W system audio kosztuje około 2500. Mocniejsze odpowiednio drożej. No i stawiać trzeba w drugim pokoju, bo szumi.

Ururam Tururam, 25 Lut 2005, 13:19

>"W temacie" UPS-ów:

>

>UPS, który na wyjściu daje gładką sinusiode z włąsnego generatora i jest w stanie zasilić 2x100W

>system audio kosztuje około 2500. Mocniejsze odpowiednio drożej. No i stawiać trzeba w drugim

>pokoju, bo szumi.

Ale to i tak chyba lepiej niż wydawać 10kPLN na kabel - i chronimy się przed skokami napięcia (co się u mnie raz zdarzyło - poszła cała elektronika)

Poglądowe zestawienie możliwych problemów z napięciem sieciowym i sposobów na ich usuwanie można znaleźć tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.