Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe ;)

NaLeSnick

Rekomendowane odpowiedzi

Jako sceptyk w temacie sieciówek dałem się namówić na stosunkowo tani gruby wąż marki NORTH Type A za 140 zł.

Wykonanie muszę przyznać jest bardzo dobre.Wewnątrz trzy żyły po 2,5mm2 w ekranie miedzianym, solidne wtyki sieciowe jak do zasilania urządzeń przemysłowych, elegancka koszula. Po podłączeniu do CD SONY 555ESD lekko szczęka mi opadła. Wysokie są znacznie bogatsze a basisko pokazało co potrafi ten CD.Poza tym scena stała się znacznie większa. Zasilam oczywiście przez kondycjoner. Bez kodycjonera wpływ jest raczej iluzoryczny.

Zatem odszczekuję co kiedykolwiek złego napisałem na temat sieciówek.

Mam jednak problem który mnie nurtuje, a mianowicie moje gniazdka sieciowe nie mają bolców uziemiających. Zatem czy system kondycjoner, sieciówka a następnie CD pracują w optymalnych warunkach i co z tym fantem zrobić ?

>Mam jednak problem który mnie nurtuje, a mianowicie moje gniazdka sieciowe nie mają bolców

>uziemiających. Zatem czy system kondycjoner, sieciówka a następnie CD pracują w optymalnych

>warunkach i co z tym fantem zrobić ?

marekzawa ------------>>

Proste rozwiązania są najlepsze. Należy uziemić :-)

Biorac pod uwagę opinie wielu uzytkowników ze kondycjonery psują brzmienie to już wiadomo po co są sieciówki... One po prostu naprawiają to co wcześniej zostało zepsute.

Bez kondycjonera sieciówka nie działa, zgodnie z powszechnie znana prawdą że jesli czegoś nie daje się naprawić to znaczy że nie jest popsute.

marekzawa, 25 Lut 2005, 21:54

>Chyba nie sugerujesz zakopania bolca w ziemi ? :-))

marekzawa ------>

Słyszałem, że jeden gość wbił pręt stalowy do doniczki z ziemią na balkonie i pociągnął "ziemię" kablem do gniazdka. W audioklanie to czasem opowiadają jako anegdotę.

A tak poważnie z tym zakopaniem bolca to prawda. trzeba tylko zapytać elektryków, jak głęboko i z czego ten bolec ma być.

BRODA-> Myślę, że kable sieciowe przynależą do drugiej kolumny w w/w tabelce, tzn. mogą przyczynić się do zmniejszenia zawartości szumu wysokoczęstotliwościowego w napięciu sieciowym, podobnie zresztą jak kondycjoner sieciowy oparty o transformatory (kolumna trzecia). Ogólnie jednak widać, że to tylko część możliwych problemów z napięciem sieciowym, więc nie przesadzałbym z kablami sieciowymi, dla mnie to ostatni element do zmiany w systemie i bezwzględnie musi dawać słyszalne i wymierne efekty w porównaniu do standardowego kabla, co nie zawsze jest oczywiste. Z tabelki również widać, że najlepszym rozwiązaniem byłby sprzęt zasilany bateryjnie / lub użycie podtrzymywaczy napięcia dużych mocy (pod warunkiem, że generują naprawdę dobrej jakości sinusoidę (też nie jest to oczywiste). Pod nieobecność takich rozwiązań jakiś przyzwoity kondycjoner nie zawadzi.

Ja miałem parę kondycjonerów i kilka listw.Kondycjonery wypadały blado o wiele lepiej było z listwami.Ale uważam,że wystarczą dobre sieciówki nie te za kilka kilo zł i bardzo dobre zasilanie we własnym sprzęcie i bedzie oki.

pozdr.

o zakopywaniu kabla uziemiajacego nie slyszalem jeszcze, piorunochron owszem. Jesli potrzebna komus masa czyli 0V, grzejnik domowy chyba kazdy ma - jak slusarz bedzie w domu lepiej mu tego nie pokazywac, bo bedzie sie wkurzal:).

Jesli komus wpadnie do glowy zrobic sobie samemu uziemienie, przez wkopanie czegos do ziemi, ostrzegam, to musi zrobic fachowiec, aby uziom mial wlasciwa skutecznosc, tego zelastwa trzeba wkopac duzo, odpowiednio gleboko, sa normy, ktore o tym mowia, ale w zadnym razie nie jest to jeden pret!, potrzebny potem jest pomiar skutecznosci zerowania.

I przestrzegam przed podlaczaniem sie do piorunochronow, to proszenie sie o pozar domu, badz zabicie kogos, tak robic nie wolno.

"Mam jednak problem który mnie nurtuje, a mianowicie moje gniazdka sieciowe nie mają bolców uziemiających. Zatem czy system kondycjoner, sieciówka a następnie CD pracują w optymalnych warunkach i co z tym fantem zrobić ?"

Masz po prostu stara instalacje elektryczna. Jezeli nie chcesz sie bawic w uziemianie bolca w gniazdku sieciowym, rozwiazaniem Twoich (i zarazem moich) problemow jest podlaczenie bolca do zera (tylko i wylacznie w gniazdku - nie w kondycjonerze!). Twoj kondycjoner być moze filtruje wysokie czestotliowsci i odprowadza je linia ochronna, ktorej stara instalacje nie posiada (wiec kondycjoner nie spelnia w 100% swojej misji).

Co do drogich sieciowek: ich zastosowanie ma sens, ale wtedy, gdy zasilamy z akumulatorow, lub filtrujemy napiecie dobrym kondycjonerem.

Ps. podoba mi sie pomysl z uziemieniem przez kaloryfer ;))

Pozdr.

I jeszcze sprawa odnosnie zaklocen w sieci: jak mozna sie domyslic jest ich sporo :) Dobry kondycjoner ma trzy zadania: ochrona przeciwprzecieciowa, przeciwzwarciowa oraz odfiltrowanie wysokich czestotliwosci (tych po kilka Mhz), czyli wszystkiego, co wplywa niekorzystnie na prace ukladow elektroniczncyh. Sama sieciowka w niczym nie pomoze, bo niby jak? Cechuje ja tylko pojemnosc (nota bene bardzo mala) i przewodnosc pradu..

Jako przyszly elektryk czulem, ze powinienem zabrac glos w dyskusji ;))

Pozdr!

• Redaktorzy

Przegłądając ofertę sieciówek zastanawiałem się nad popełnieniem jakiegoś rękodzieła zwanego inaczej DYI. Większość z forumowiczów zaopatrywała się w produkty lappa. W związku z czym mam pytanie: Jaki przewód wybrać i ilu żyłowy (choć z tego co się zorientowałem to chyba najpopularniejszy jest układ 5x2,5mm) ?

- Lapp Kabel SILFLEX® EWKF + C

- Lapp Kabel ÖLFLEX® 540 P / 540 CP

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

WarrioR, jako przyszly elektryk wolalbym zebys kopal rowy a nie byl elektrykiem skoro piszesz o laczeniu bolca z zyla N i uziemianiu przez kaloryfer... nie ma takich norm co na to zeawalaja i zaden ZE nie przyjmie odbioru takiej instalacji...

Brencik: a jak inaczej chcesz rozwiazac problem braku linii ochronnej w starej instalacji elektrycznej? Generalny remont polaczony z wymiana wszystkich kabli? Kabel wystajacy przez okno i polaczony z pretem metalowym wkopanym w ziemie?? Pomysl zanim cos napiszesz chamie jeden! Co za brak kultury! Nie mozesz wyrazic swojego zdania piszac normalnym tonem? Kto ma robic odbior takiej instalacji? Tata? Zastanow sie i idz do szkoly, a nie wyjezdzasz mi tu z normami.. Na te potrzeby uziemienie ma dotyczyc jednego gniazda i polaczenie bolca z linia N spelni swoje zadanie w zadowalajacy sposob! Bedzie tak znacznie lepiej, niz gdyby w ogole nie mialo byc linii ochronnej.. Wiesz w ogole jak sa zbudowane linie ochronna i neutralna? TAK SAMO....

PS. Tydzien temu rozmawialem o tym rozwiazaniu z przyszlym profesorem z Politechniki Poznanskiej (gdzie studiuje). Twoj wpis miasl jakies podstawy (teoria, praktyka?), czy jak wiekszosc Polakow znasz sie "na wszystkim" i uwazasz ze Twoja wiedza wystarcza do formulowania takich wnioskow?

Ururam Tururam: pewnie, ze pomaga, tylko w jakim stopniu? Ilosc miejsca jest ograniczona, wlasciwosci filtracyjne pewnie takze..

jar1: Tak sie sklada, ze robie swoj filtr. A zeby nie spartaczyc roboty, popytalem kogo moglem o rozne rozwiazania. Miedzy innymi mojego tate (30 lat w zawodzie), brata (swiezo po studiach - rowniez po wydziale elektrycznym) oraz znajomego, ktory postanowil zostac na uczelni. Co nieco sie dowiedzialem i mam podstawy zeby tak twierdzic jak napisalem.. a ty przychodzi taki jeden i od razu z pyskiem na mnie.. :/

namelessclub: za Twoja namowa odpalilem wyszukiwarke i oto pierwszy watek na ktory sie natknalem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto przeczytac wpis Hubi'ego! Bardzo dobrze wyjasnil zagadnienie podlaczania bolca do linii neutralno-ochronnej (PEN) w starej instalacji elektrycznej. Jest tez o uziemianiu kaloryferem (podsumowujac: pewnie, ze sie nie powinno, ale na upartego mozna).

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.