Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zinteg sony es na początek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć proszę o poradę w zakresie wzmacniacza doświadczonych formulowiczów. Kilka m- cy temu nabyłem amplituner sony str-av320 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jest pewien niedosyt zwłaszcza jeśli chodzi o tuner i zaczęła mi chodzić po głowie seria es. Z ciekawszych znalazłem ta-f 550, 590 i 650 es podobnej cenie i stanie. Chcialbym poprzestać na linii 5xxx i 6xx w rozsadnej cenie.Gram na kolumnach podstawkowych ELAC Debut 2.0 B6.2 i takie zostaną. Nie mam preferencji co do muzyki, slucham starych kaset i radia. Czy któryś z tych modeli będzie ciekawszy w tym układzie? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

14 godzin temu, Steffano napisał:

Cześć proszę o poradę w zakresie wzmacniacza doświadczonych formulowiczów. Kilka m- cy temu nabyłem amplituner sony str-av320 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jest pewien niedosyt zwłaszcza jeśli chodzi o tuner i zaczęła mi chodzić po głowie seria es. Z ciekawszych znalazłem ta-f 550, 590 i 650 es podobnej cenie i stanie. Chcialbym poprzestać na linii 5xxx i 6xx w rozsadnej cenie.Gram na kolumnach podstawkowych ELAC Debut 2.0 B6.2 i takie zostaną. Nie mam preferencji co do muzyki, slucham starych kaset i radia. Czy któryś z tych modeli będzie ciekawszy w tym układzie? Będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Wzmacniacze Sony są nie mile widziane na forum  jako urządzenia HI FI  High End Dlatego szkoda doradzać gdyż za chwilę zlecą się trolle anty wszystko co wyprodukowało Sony.

Im nawet nie pasuje dobrze brzmiący TA F870ES

cytat z innego wątku:

"opel zawsze bedzie oplem .... zeby pójść wyżej trzeba by przesiąść się na bmw"

jest roksan, naim, accuphase, itd itd .

"opel zawsze bedzie oplem .... zeby pójść wyżej trzeba by przesiąść się na bmw..potem na mercedesa"...czyli kult szwabskiego moto złomu..a na koncu dochodzi sie do wniosku ze najlepiej jednak na JAPOŃSKĄ toyotę...bo zamiast jak niemieckie auta stać głównie w drogim w serwisie poprostu jeździ..I TAK JEST Z TYMI SONYMI...a jak minie to zawsze mozna zamienic na Accuphasa, Luxmana..na szczeście tez Japońskiego..

Przykładowy Roksan więcej powietrza niż elektroniki nowe modele praktycznie  niczym się nie różnią a jak to wygląda w Sony.

Poszukaj informacji na zagranicznych forach szczególnie w Japoni np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na forum uprawiana jest stronnicza propaganda jak na całym świecie, trzeba mieć swój rozum i z treści stronniczego bełkotu wyciągać własne wnioski.

Szkoda czasu na walkę ze  stronniczą propagandą na temat wielu tu poruszanych wątków.

k1.jpg

k3.jpg

dvps9kgut.jpg

SCD1-inside.jpg

SCD-777ES 내부.jpg

1114roksan.inside.jpg

dz05MzImaD04MjY=_src_36130-roksan_k3_amp_fot3.jpg

post-25069-100004346 1254493724.jpg

ta-e1(2).jpg

Sony-TA-N1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz z radia i tak będzie niedosyt, bo wszystko jest w kiepskiej jakości plikach

dosyłane do nadajników. Pewnie już ta Yamaha by lepiej zagrała:

Ukryta Zawartość

oczywiście jeśli nie używasz gramofonu bez pre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tą budową to tak nie do końca jest.. miałem mam kilka topowych urządzeń wzmacniaczy z tamtych lat i nie do końca te bebechy przekładają się zawsze na lepszy dźwięk, a jak ktoś się śmieje z tych pustych wzmacniaczy to polecam posłuchać quada 77 albo krella kav 300i sony es wysiada niestety to nie ta klasa przejrzystości dźwięku, sony niestety spowalnia dźwięk i bas i średnica jest jakaś bez przekonania słuchałem 770es

Jeśli lubisz tą markę to kupuj wzmacniacz es powinien być lepszy od tego amplitunerka, ale słuchając ze źródeł typu radio, deck to nie przesadzałbym bo te mają swoje ograniczenia 

Postaraj się kupić jak najwyższy model ES-a. Miałem kilka z serii 5 i 6, miałem 930QS i 940QS- te były juz po prostu tragiczne. Nawet wymiana opampów niewiele pomogła.

Myślę że seria 7 już powinna Ci zagrać, przecież nie oczekujesz cudów, jak myslę. Ma grać jak porządny wzmacniacz i tyle. 

Trochę zdziwiony jestem tym wpisem o nagonce na SONY.

Owszem Toyoty też nikt nie szanuje, firma ma Lexusa jak chce zdobyć droższego klienta, Pioneer ma w tym celu TADa i tak dalej. Kilka lat temu jak SONY wprowadzało SACD to w Stanach pisali że powinni to zrobić pod inną marką to CD padło by na amen. Coś więc w tym jest, tylko trochę to śmieszne jak na takim nieznanym w końcu na świecie forum gdzieś w Polsce wszyscy mają megalomanię i tylko Accu itp. Sam mam Accu ale nie osmieliłbym się napisać że to najlepszy sprzęt świata, kupiłem z ciekawości bo SONy już miałem, trzeba poznać żeby wyrobić sobie zdanie.

Tak też zrób- kup sobie SONY i Accu jednego potem sprzedaż. Oba to najpopularniejsze sprzęty, więc nie będzie problemu z odsprzedażą.

Jakbym miał kupić sony to chyba coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   z tych starych to jedynie sony ta-f555es, ale tam kondensatory nie wytrzymują i dużo trzeba wymieniać i zrobić porządny przegląd.

Ukryta Zawartość

W dniu 8.03.2022 o 10:42, Dune napisał:

Jakbym miał kupić sony to chyba coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   z tych starych to jedynie sony ta-f555es, ale tam kondensatory nie wytrzymują i dużo trzeba wymieniać i zrobić porządny przegląd.

Z tego co kiedyś czytałem na firum i pamiętam to wzmacniacze Sony z nowszej seri typu 7ES 30ES lub 50ES tylko dobrze wyglądają a dzwiękowo są przeciętne...

Ukryta Zawartość

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

57 minut temu, Dimension napisał:

Z tego co kiedyś czytałem na firum i pamiętam to wzmacniacze Sony z nowszej seri typu 7ES 30ES lub 50ES tylko dobrze wyglądają a dzwiękowo są przeciętne...

Nie miałem i nie słyszałem jeśli to prawda to cóż para poszła w gwizdek? szkoda bo budowa wewnątrz przemyślana, a sprzęt do tanich nie należał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Dimension napisał:

Zgadzam się z tą opinią. Miałem dłuższy czas 770ES i był sporo lepszy od 5ES. 7ES słuchałem okazyjnie i od biedy za 3-4 tys. to może by się opłacało, ale i w tych pieniądzach można znaleźć lepsze wzmacniacze.

A 770/707 i 870/808ES to są dobre wzmacniacze, tylko wymagają jednej drobnej i w zasadzie bezbolesnej operacji, żeby zagrały na miarę tego, jak wyglądają i jak są zbudowane.

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.03.2022 o 15:34, Szeryfo napisał:

(…)

A 770/707 i 870/808ES to są dobre wzmacniacze, tylko wymagają jednej drobnej i w zasadzie bezbolesnej operacji, żeby zagrały na miarę tego, jak wyglądają i jak są zbudowane.

Masz na myśli słynny myk z tzw „odmuleniem” wersji na rynek DE?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell