Skocz do zawartości
IGNORED

Jak wyprowadzić sygnał audio z tidala z telewizora z androidem na stary wzmacniacz hi-fi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy jest możliwe wypuścić dźwięk z telewizora z androidem na stary wzmacniacz przy wykorzystaniu zewnętrznego DACa i co ważne aby działało to tak jak gniazdo słuchawkowe z regulacja głośności z pilota do androida (tego od TV - jeden pilot do wszystkiego )?
inaczej:
Czy system android w telewizorze umożliwia sterowanie głośnością z pilota jeżeli do wyjścia USB podłącze zewnętrzny przetwornik DAC na DragonFly i czy to zagra z jakością jaką daje tidal?

W opisie tego dragon fly jest podane że działa on z urządzeniami z androidem:  laptopem i smartfonem, a mi zależy aby z telewizora z androidem wyprowadzić jakościowy sygnał na wzmacniacz Hi-Fi Vintage (bez wejść cyfrowych).

I zależy mi aby było sterowanie głośnością z pilota androida(telewizora) tak jak mam teraz przez wyjście słuchawkowe - bo to bardzo wygodne a stary rotel ra 2020 (z głośnikami t+a) ma super dźwięk ale nie ma pilota - trzeba by wstawać z kanapki żeby podgłośnić:(

Czy tak będzie działać np w połaczniu z tym dragon fly?

Lub czy znacie drodzy forumowicze inne rozwiązanie speniające te 3 warunki: 
jakosc sygnału tidal
na stary wzmacniacz hi-fi
i strerowanie sygnałem i głośnościa z pilota od androida (TV)?

Z góry dzięki za pomoc. 
Kris

10 godzin temu, kboruta333 napisał:

jakosc sygnału tidal

Nie wiem, co rozumiesz przez pojęcie "jakość sygnału tidal" ale telewizor nie jest wartościowym źródłem sygnału dla przyzwoitego systemu audio. Nawet jeśli wyprowadzisz sygnał z wyjścia audio telewizora na dobrej klasy przetwornik a z niego na wzmacniacz, nadal będzie to dźwięk bardzo słabej jakości

Nie sadze, by gniazdo USB w telewizorze bylo wyjsciem Audio (raczej do pdlaczenia zewnetrznych dyskow, pendriwow itd.), wiec DragonFly i podobne odpadaja

Pozostaje wyjscie optyczne (najprawdopodobniej bez regulacji glosnosci) albo kombinowanie z konwerterem z HDMI na inny standard (wtedy moze nawet z regulowana glosnoscia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego z telewizora?

Czy masz inne zrodlo (smartfone, PC,..)?

Ukryta Zawartość

Do słuchania na poddaszu mam CD i  rotela ra 980 bx i T+A tmr 100 i dzwięk jest mega Z laptopa gorzej wiec przymierzam sie do zakupu dragon Fly bo również słuchałem u znajomego tego sygnału na dobrych słuchawkach przez LG V60 z b.dobrym DAC z Tdala Master Quality Audio i dzwięk mnie powalił. TO sprawiło że szukam rozwiązania aby uruchomic taki dzwięk na dole w salonie gdzie tez mam dobry wzmak vintage i kolumny i telewizor z androidem. Mega wygodne jest używanie jednego pilota do wszystkiego (pilot z androida) czyli do zgłaśniania też. Tylko jest to możliwe przez wyjscie słuchawkowe i dzwięk jest ""średni"":). Żona nie chce na meblach kolejnego laptopa, nikt nie chce podchodzic do rotela żeby zgłasniać - wolą tak jak jest. A ja szukam czy się da z androida telewizorowego dobry sygnał wyprowadzić, Sadziąłem że jak dragon fly obsługuje androida w laptopie i w smartfornie na androidzie to tez zadziała z androidem telewizora. zadałem to pytanie zanim kupiłem tego dragon fly bo tez mysle o wymianie telewizora na większy i moze jakies protokół powienien mieć żeby dragon zadziałał . Będę badął tez opcje z konwerterem z HDMI co podpowiedział xajas (dzieki). 

28 minut temu, kboruta333 napisał:

A ja szukam czy się da z androida telewizorowego dobry sygnał wyprowadzić, Sadziąłem że jak dragon fly obsługuje androida w laptopie i w smartfornie na androidzie to tez zadziała z androidem telewizora. zadałem to pytanie zanim kupiłem tego dragon fly bo tez mysle o wymianie telewizora na większy i moze jakies protokół powienien mieć żeby dragon zadziałał . 

Tu nie chodzi o to, co Dragon obsluguje, tylko o to co telewizor przez USB wypuszcza.

Poniewaz telewizory nie uzywaja USB jako wyjscia Audio odpadaja wszystkie (nie tylko Dragon) przetworniki USB-DAC 

Czyli pozostaje kombinowanie z HDMI albo zakup dodatkowego przetwornika DAC z wejsciem optycznym i regulowana glosnoscia z pilotem 

BTW.

Dragon nie jest zly, ale raczej do sluchawek.

Do stacjonarnego systemu znajdziesz lepsze przetworniki USB-DAC

Edytowane przez xajas

Warunków ogólnych nie spełnia, ale jakbyś złagodził kryteria 😉 

Ukryta Zawartość

był taki wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, xajas napisał:

Nie sadze, by gniazdo USB w telewizorze bylo wyjsciem Audio (raczej do pdlaczenia zewnetrznych dyskow, pendriwow itd.), wiec DragonFly i podobne odpadaja

to nie będzie tak działało. Musisz kupić normalny DACz wejściem optycznym i wyjściem analogowy na wzmacniacz. Jakość tego urządzenia będzie zależała od efektu końcowego, jednak musisz mieć na uwadze fakt jak wspomniano wyżej, że TV dobrym źródłem dźwięku nie jest. Co do wyjścia słuchawkowego, to już gorzej się nie da 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, kboruta333 napisał:

Do słuchania na poddaszu mam CD i  rotela ra 980 bx i T+A tmr 100 i dzwięk jest mega Z laptopa gorzej wiec przymierzam sie do zakupu dragon Fly bo również słuchałem u znajomego tego sygnału na dobrych słuchawkach przez LG V60 z b.dobrym DAC z Tdala Master Quality Audio i dzwięk mnie powalił. TO sprawiło że szukam rozwiązania aby uruchomic taki dzwięk na dole w salonie gdzie tez mam dobry wzmak vintage i kolumny i telewizor z androidem. Mega wygodne jest używanie jednego pilota do wszystkiego (pilot z androida) czyli do zgłaśniania też. Tylko jest to możliwe przez wyjscie słuchawkowe i dzwięk jest ""średni"":). Żona nie chce na meblach kolejnego laptopa, nikt nie chce podchodzic do rotela żeby zgłasniać - wolą tak jak jest. A ja szukam czy się da z androida telewizorowego dobry sygnał wyprowadzić, Sadziąłem że jak dragon fly obsługuje androida w laptopie i w smartfornie na androidzie to tez zadziała z androidem telewizora. zadałem to pytanie zanim kupiłem tego dragon fly bo tez mysle o wymianie telewizora na większy i moze jakies protokół powienien mieć żeby dragon zadziałał . Będę badął tez opcje z konwerterem z HDMI co podpowiedział xajas (dzieki). 

proponuje poszukac bardziej przyjaznej towarzyszki zycia.