Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki HDMI ARC transport?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podłączacie swoje telewizory do DAC? Przecież optyczny TOSLINK to jakaś tragedia. Na szczęście jest w dzisiejszych czasach HDMI ARC, które na razie głównie służy do podłączania soundbarów 😄 Na szczęście są 'chińskie' HDMI audio extractory, z których dostaniemy wyjście coaxial, które brzmi o wiele lepiej.

Teraz moje pytanie czy znacie jakieś 'porządne' urządzenia, które zamienią HDMI ARC na S/PDIF coaxial (albo AES)? 

https://www.audiostereo.pl/topic/158471-jaki-hdmi-arc-transport/
16 godzin temu, xed napisał:

rzecież optyczny TOSLINK to jakaś tragedia.

16 godzin temu, xed napisał:

z których dostaniemy wyjście coaxial,

A to jest jakaś głębsza różnica? 

IHMO i tak ciężko z TV dostać jakiś sensowny materiał do grania. W moim przekonaniu na ten materiał co leci z telewizji wystarczy byle co... Chyba, że oglądasz z BD, to może warto zacząć się pochylać nad tematem. 

P.S. Ja optykiem. Teoria mówi mniej więcej tyle, że to co dostaniesz z HDMI po ekstraktorze to to  samo co po optyku bez. Zawsze możesz dać do optyka diodę odbiorczą i masz czysty spdif elektryczny 🙂

Hipotezy są fajne. Też mi się kiedyś wydawało, że to powinno być to samo. Jednak wolałem sprawdzić i porównując bezpośrednio obie metody jest duża różnica.

To znaczy, że nie oglądacie filmów z Netflixa z dźwiękiem przez wasze systemy? 😄 Większość muzyki którą słucham to są teledyski z Youtube. Też mi się kiedyś wydawało, że potrzebuje tylko Tidal i lossless, ale to jednak nie o to chodzi. Jakoś ludzie słuchają lamp i winyli 😛 

17 godzin temu, xed napisał:

Jak podłączacie swoje telewizory do DAC? Przecież optyczny TOSLINK to jakaś tragedia. Na szczęście jest w dzisiejszych czasach HDMI ARC, które na razie głównie służy do podłączania soundbarów 😄 Na szczęście są 'chińskie' HDMI audio extractory, z których dostaniemy wyjście coaxial, które brzmi o wiele lepiej.

Teraz moje pytanie czy znacie jakieś 'porządne' urządzenia, które zamienią HDMI ARC na S/PDIF coaxial (albo AES)? 

Ja mam w telewizorze COAX i brzmi obłędnie. Nie jest to żaden Sony, Philips ,LG, Samsung.

Napisze tak, obraz ostry, ale ma niestety tylko 60hz, ale za to dźwiękiem się broni i ma w Androida. Telewizor mam od 2015/16 r. 

Pierwsze co to miałem podpięte DAC FIIO D03K i już wtedy usłyszałem bardzo dobry dźwięk. Teraz mam rDac i jestem mega mocno zadowolony.  Brzmi to wspaniale. Dzwiek z telewizora brzmi lepiej niż z laptopa. 

Mam też Sony z 2009 i ma lepszy obraz 120h, ale ma Toslink 😞 Dzwiek słabiutki. 

Ciekawostka

Zainstalowałem sobie na TV z Androidem VRADIO i mogę sobie słuchać radia jakiego chce, pilotem zmieniam jak mi się stacja nie podoba. U mnie tv robi za główne źródło. 

18 godzin temu, xed napisał:

Zobacz czy masz może w ustawieniach opcje RAW/PCM (w moim jest do wyboru)

Jak masz to ustaw na RAW. Powinno brzmieć znacznie lepiej.

Jakość dźwięku też idzie poprawić zmieniając DAC na wyższej klasy. Właśnie, a jaki DAC posiadasz?

Jakie kolumny, wzmacniacz? 

11 minutes ago, Bukaj said:

Zobacz czy masz może w ustawieniach opcje RAW/PCM (w moim jest do wyboru)

Jak masz to ustaw na RAW. Powinno brzmieć znacznie lepiej.

Mogę potwierdzić, ustawienie w telewizorze wyjścia cyfrowego jako 'passthrough' brzmi lepiej niż 'PCM' 🙂 

13 minutes ago, Bukaj said:

Jakość dźwięku też idzie poprawić zmieniając DAC na wyższej klasy. Właśnie, a jaki DAC posiadasz?

Jakie kolumny, wzmacniacz?

Pewnie można zmienić DAC. Ale na razie zastanawiam się nad lepszym HDMI ARC na coaxial 😛 DAC to Hegel HD30, grający z Hegel H200 i Martin Logan EM ESL. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xed napisał:

Mogę potwierdzić, ustawienie w telewizorze wyjścia cyfrowego jako 'passthrough' brzmi lepiej niż 'PCM' 🙂 

Pewnie można zmienić DAC. Ale na razie zastanawiam się nad lepszym HDMI ARC na coaxial 😛 DAC to Hegel HD30, grający z Hegel H200 i Martin Logan EM ESL. 

Ukryta Zawartość

Szukaj na aliexpress. Masz tam mnóstwo do wyboru 🙂

Ukryta Zawartość

Just now, Bukaj said:

Szukaj na aliexpress. Masz tam mnóstwo do wyboru 🙂

Tak to mogę szukać całe życie 😛 Po to pytam, żeby ktoś podpowiedział, które urządzenia będą lepsze. Np. może Bluesound NODE. 

Nie wiem czy ktoś używa takiego czegoś. Może zakup innego będzie dla Ciebie wystarczalny lub też nie...

Po prostu większośc podpina kabel Toslink do TV, druga część do DAC i wychodzi analogiem do wzmacniacza.

Jak gra źle , to musisz zmienić źródło czyli TV na coś co zagra lepiej. Tyle Ci mogę podpowiedzieć. 

1 godzinę temu, Bukaj napisał:

Po prostu większośc podpina kabel Toslink do TV, druga część do DAC i wychodzi analogiem do wzmacniacza.

W moim wypadku podpięcie  TV po optyku do dacka w Onkyo A-9070 lub do node2i jest o wiele cichsze. Z tego co się orientuję to masa ludzi narzeka na takie połączenie pod względem głośności.☹️ 

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

20 minut temu, rd79 napisał:

W moim wypadku podpięcie  TV po optyku do dacka w Onkyo A-9070 lub do node2i jest o wiele cichsze. Z tego co się orientuję to masa ludzi narzeka na takie połączenie pod względem głośności.☹️ 

Regulować głośność powinno iść z pilota.

Ja mam ustawione tak, że głośniki wbudowane w TV są wyłączone, aktywny jest tylko sygnał przez COAX idący do daca, a z niego do wzmaka.  Głośność na pilocie ustawiłem na 75% i tak słucham sobie muzyczki

@BukajMi chodzi o to, że słuchając Spotify np na node2i mam nastawioną głośność na wzmacniaczu -30dB i przełączę na Spotify w TV to przez optyka dźwięk jest o wiele cichszy i muszę podkręcić wzmacniacz o jakieś 20 dB żeby wyrównać dźwięk. Jest to bardzo wkurzające bo gdy głośno słucham teledyski na YouTube i przełączę znowu na coaxial (tak mam połączony Node2i ze wzmacniaczem) i zapomnę ściszyć to można zawału serca dostać 😉Szukam rozwiązania jak to wyrównać. 

Edytowane przez rd79

7 minut temu, rd79 napisał:

@BukajMi chodzi o to, że słuchając Spotify np na node2i mam nastawioną głośność na wzmacniaczu -30dB i przełączę na Spotify w TV to przez optyka dźwięk jest o wiele cichszy i muszę podkręcić wzmacniacz o jakieś 20 dB żeby wyrównać dźwięk. Jest to bardzo wkurzające bo gdy głośno słucham teledyski na YouTube i przełączę znowu na coaxial (tak mam połączony Node2i ze wzmacniaczem) i zapomnę ściszyć to można zawału serca dostać 😉Szukam rozwiązania jak to wyrównać. 

No, a nie możesz obsługiwać głośności telewizora? Nie wpływa to na głośność optyka?

Jakby działało to możesz wzmocnić głośność telewizora tak, żeby zgrało się z node2i

U mnie tak się nie da😕 Próbowałem różnych myków. Mój tv chyba jakiś ograniczony jest. Czytałem ,że w niektórych modelach tv można sobie ustawiać głośność na optyku, u mnie nie ma takiej opcji. Wyjście słuchawkowe to już całkowita żenada. Mój Node2i nie posiada HDMI,w nowszym modelu już jest. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupienie jakiegoś konwertera HDMI ARC na coaxial nad którym zastanawia się @xed