Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD stary-nowy 3K

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy na dzień dzisiejszy opłaca się kupować cd z zasługami typu Arcam cd23, lub Arcam cd36. Szukam cd z takim dźwiękiem jak opisywany w podanych modelach, ale ~3000 za ~20 letnie sprzęty...🤔 Warto się w to pakować? Dostępność części chociażby... Funkcjonują jakieś dzisiejsze odpowiedniki tych sprzętów (chodzi o dźwięk oczywiście), czy w budżecie do 3K dzisiejsza technologia nie dorosła jeszcze do tej za 8K sprzed 20 lat? Jak to jest? Proszę żeby ktoś światły w temacie rozjaśnił mi sytuację.   

https://www.audiostereo.pl/topic/158489-odtwarzacz-cd-stary-nowy-3k/

Obecnie produkowane odtwarzacze CD w tym budżecie nie zagrają tak jak tamte Arcamy. Chociażby ze względu na ostatnie podwyżki. Jest to kwestia absolutnej jakości dźwięku kontra gwarancja i spokój głowy. Z naprawami jest różnie, niektóre rzeczy da się dostać, a niektórych nie. Loteria. 

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Dzięki za merytoryczny wpis. Tak podejrzewałem, ale wolę się upewnić.

W takim razie chyba zaryzykuję i pójdę w te starsze modele. Raczej cd36 ze względu na jego młodszy wiek, popularniejsze podzespoły i jak na razie - dostępność mechaniki. Taki bezpieczniejszy wybór.

Wspomnę tylko dla autora wątku i ewentualnych potomnych, że kupując używane audio, zwłaszcza w "sile wieku" należy je oddać na przegląd. Trochę jakby samochód używany kupować i nie zabrać go na serwis :)

39 minut temu, piotrek7 napisał:

Może kompromis i Arcam CDS27

W numerkach to kompromis, ale jeśli chodzi o wnętrze to już mu bliżej do rozwiązań z czasów optymalizacji 😉

27 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

zwłaszcza w "sile wieku" należy je oddać na przegląd

@Audiomagic.pl zgadzam się, ale mam też pewne obawy. Im mój samochód częściej bywa u mechaników tym z nim gorzej i częściej się psuje. Ale powiedz, to tylko ot, rzucona złota myśl, czy masz jakieś konkretne namiary na dobrego techno-elektronika. Kogoś kto zrobi profesjonalnie taki przegląd, a nie profesjonalna jest tylko cena, a kompetencji żadnych. Ciężkie są teraz czasy dla uczciwości i rzetelności ☹️

Jeśli byłbyś zainteresowany Marantzem SA-15S2,   srebrny, z wejściem cyfrowym optycznym, pełen komplet z kartonem, stan  idealny, daj  cynk 😉

Jeżeli jesteś z centrum (Łowicz) i możnaby podłączyć u siebie to kto wie... Nie mówię nie. Mieści się w budżecie?

Nie ukrywam, że afiksowałem się jakoś na cd36. Mam umówiony srebrny. Może uda mi się sfinalizować sprawę do końca tego tygodnia - więc jest chwila na skok w bok😁. Bujam się z tym już ponad półtora tygodnia. Sprzedający ma jakąś sprawę w centralnej Polsce i czekam aż się wybierze...

Jak ktoś miałby takiego cd36 w czerni i stanie mint to tym bardziej zdrada możliwa 🙏 Ciężko o ten model, a czarny to już fiu fiu,a akurat by mi pasował 🙂

W dniu 26.03.2022 o 15:22, skierniak napisał:

W numerkach to kompromis, ale jeśli chodzi o wnętrze to już mu bliżej do rozwiązań z czasów optymalizacji 😉

Ale to czasy gdy optymalizacja nie oznaczała rezygnacji z jakości. To dobry odtwarzacz. Prawdziwy Arcam

12 minut temu, piotrek7 napisał:

Ale to czasy gdy optymalizacja nie oznaczała rezygnacji z jakości.

🙃 użyłem słowa optymalizacja, żeby ładnie było. Jak popatrzeć i poczytać o tym urządzeniu to, na moje oko, Arcam nie mógł się zdecydować co chce zbudować i wyszło z tego niewiele dobrego. Chyba badali rynek. Ma cd ok, ma sacd ok, ma sacd a plików dsd nie zagra. Gdzieś tam ludzie narzekają na obsługę plików, aplikację. Wierzę, bo wygląda jakby funkcjonalność była dodana tylko po to, żeby można było powiedzieć, że jest. Jaki koszt ceny tego urządzenia stanowią rzeczy, które są niedopracowane?

Nie lubię niedopracowanych urządzeń i softu. Innym może nie przeszkadzać. Osobiście nie znam tego urządzenia, ale wiem, że po prostu nie jest dla mnie. 

W dniu 26.03.2022 o 15:22, skierniak napisał:

Kogoś kto zrobi profesjonalnie taki przegląd, a nie profesjonalna jest tylko cena, a kompetencji żadnych. Ciężkie są teraz czasy dla uczciwości i rzetelności ☹️

Na pewno Jacek Kawa z Retro Audio, na pewno Jarek Cygan z Cougars Audio, Rafał Motyl z Krakowa (nie pamiętam nazwy firmy niestety).

Dzięki @Audiomagic.pl za cenne namiary. Jak sprzęt dotrze i będzie wymagał interwencji to zwrócę się do polecanych ludzi. Jak by co do Warszawy mam blisko.

Również polecam Jacka Kawa Z Retro Audio. Sam oddawałem swoje prywatne sprzęty i byłem bardzo zadowolony 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.