Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Od niedawna jestem zarejestrowany na forum.Szukam porady,odnośnie wymiany mojego posiadanego wiekowego sprzętu na lepszy.Obecnie posiadam kolumny Technics SB-T200, amplituner Sony STR-DE 435 i odtwarzacz CD Sony CDP-XE330.Sprzęt już dość wiekowy.Kolumny na razie zostają.Planuję zmienić ampli na wzmacniacz stereo, co do CD jeszcze się zastanawiam.Ale też skłaniam się do wymiany na lepszy,wyższy model.Sprzęt będzie służył tylko do słuchania muzyki odtwarzanej z płyt, bez sieciowych bajerów.Lubię posłuchać rocka lata 70,80 , muzyka filmowa.Sprzęt nowy albo używka .Budżet około 2500 zł z możliwością lekkiego przekroczenia jeżeli będzie potrzeba wymiany CD.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/158515-wymiana-sprz%C4%99tu/

Czyli gra dobrze, a chcesz tylko coś nowszego, czy też są jakieś uwagi do tego,

co w tej chwili słychać 😉  Byłoby dużo łatwiej, gdyby szło o głośniki, bo ogólnie

wiadomo, że najpoważniejszą zmianę wprowadzają kolumny. A tych na razie

nie ruszasz i dobrze byłoby wiedzieć o co idzie: z mało basu, za dużo, albo też

za dużo góry pasma albo za mało. Albo jest zbyt szczegółowo i przydało by się

trochę wszystko ocieplić - pozbawić tej szczegółowości. A może brak agresji ...

To lepiej wiedzieć, bo jeden poleci Audiolaba a inny Atolla ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sprzęt dawno temu kupowany był z myślą o kinie domowym.Z wiekiem moje preferencje się zmieniły.Brakuje mi tego " czystego dźwięku",nie wiem jak to inaczej nazwać.Przy rocku brak ostrości.

Posiadając amplituner kina trudno o lepszy ruch niż zamiana na wzmacniacz. Jeśli oczekujesz polepszenia dźwięku i słuchasz głównie muzyki to dobrze, że od tego zaczynasz. Sam kilka lat temu zrobiłem taką zamianę i pozytywną różnicę w zależności od wybranego wzmacniacza powinieneś zauważyć od razu. Jeszcze nie dawno w takim budżecie można było kupić sporo nowego sprzętu, ale obecnie ceny mocno poszły w górę i wiele tańszych wzmacniaczy w ogóle nie jest obecnie dostępna. Jeśli nie chcesz przekraczać założonego budżetu szukaj wzmacniaczy Nad C356BEE to ciągle produkowane urządzenia i może trafisz na niezbyt wysłużoną sztukę, albo nieco dołóż i z nowych masz Magnata MR780, czy Audiolaba 6000A.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję, zobaczę polecane wzmacniacze.Planuję zmienić bo już nie potrzebuję tych wszystkich "fajerwerków" jakie posiada ampli.Nie mam ostrego parcia na zakup "już tu i teraz".Poczekam ceny może polecą w dół, albo trafi się jakaś używka w dobrym stanie.Zawsze można wziąść coś lepszego na raty i rozciągnąć spłatę w czasie.

3 godziny temu, WiesiekW napisał:

Planuję zmienić ampli na wzmacniacz stereo, co do CD jeszcze się zastanawia

Dobry pomysł napewno dźwiękowo zyskasz na zmianie ampli na wzmaka, jak cd działa to bym wstrzymał się obecnie z wyminą. Jeżeli zależy Ci na ostrości to sprawdziłbym yamaszke as501 powinna się spisać w takim klimacie. 

Znacznie poniżej budżetu i znacznie powyżej wymagań możesz znaleźć Toppinga MX5 :) To świetny wzmacniacz stereo, o czym kilku użytkowników już napisało:

Warto rzucić uchem ;)

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

• 2 tygodnie później...

Oczywiście wszystko sprawa preferencji i zgrania z resztą toru, akustyką ale np. Cambridge Audio cxa 60 miałabyś wzmacniacz z DACkiem, a może trafiłbyś na Atoll 100.