Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś słuchał już Tannoy Fusion 2?

Rafael_I1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak się składa, że posiadam tannoye Fusion 2 i jeżeli jesteś nimi zainteresowany to musisz dobrać do nich wzmacniacz, który nie eksponuje wysokich tonów. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że zalecany jest wzmacniacz z wycofaną "górą". Fusiony 2 w porównaniu z serią mercury (np. M2) mają inną kopułkę wysokotonową, co również sprowadza się do tego, że dźwięk wysokich tonów (porównując obie serie tannoy'ów) jest inny. Jak to określił jeden z forumowiczów- kopułka w fusionach szaleje i jest to prawda. Dźwięk Fusionów jest bardziej ekspresyjny i mogłoby się wydawać, że ma więcej życia. Jeżeli słuchasz dużo ostrej muzyki i metalu to wydaje mi się, że jest to dobry wybór. Jeżeli natomiast wolisz posłuchać czegoś spokojnego (jazzu itd.) to proponowałabym raczej starą serię Mercury, ze wzgędu na swój neutralny, liniowy (nie narzucający się) dźwięk. ****Jeżeli chodzi o niższe rejestry (średnie i niskie tony) to są one porównywalne w obu seriach Tannoy'ów. *** Ogólnie mogę powiedzieć, że zarówno Fusiony, jak i Mercury są bardzo muzykalne, ale każade z nich prezentują dźwięk w nieco inny sposób. W serii Mercury wokal jest bardzo delikatny i spójny z resztą pasma. W fusionach natomiast wokal wysuwa się na plan pierwszy i trochę dominuje nad resztą pasma. Początkowo można to odebrać jako wielką zaletę. Jeżeli natomiast połączy się te kolumny ze w wzmacniaczem, który również ma nieco ożywione wyższe rejestry, to może być to męczące na dłuższą metę.

Wydaje mi się, że Fusiony są godne uwagi, ale należy dobrac do nich odpowiedni wzmacniacz, który nie eksponuje wysokich tonów i najlepiej, żeby był bardzo przestrzenny.

Możesz pokusić się również o połączenie Fusionów z Nadem. Nad nie ma wyosrzeń i też może zagrać bardzo dobrze z fusionami.****Najlepiej, żebyś mógł posłuchać.

Aha. Chciałam jeszcze dodać, że kiedyś ktoś napisał, że Fusiony nie są dociążone. Nie jest to prawdą. Posiadam zarówno Tannoy Fusion 2, jak i Tannoy M2 i muszę przyznać, że to Fusiony są dużo cięższe w porównaniu z M2.

Warto żebyś dobrał sobie również jakieś standy.....**** U mnie na razie kolumny stoją na szafie, ponieważ nie mam jeszcze stojaków, ale zrobiłam mały eksperyment i zestawiłam je niżej (stawiając na stołkach). Przyznam, że znacznie poprawiła się akustyka i bas był pełniejszy. Jak poeksperymentujesz z ustawieniem kolumn to na pewno będziesz zadowolony. Musisz tylko dobrać do nich właściwy wzmacniacz, a potem cieszyć się dźwiękiem....

• 1 miesiąc później...

Posiadłem 2; 3; i centra chyba z oznaczeniem R.

Z górą jak już czytałem zgadzam się w pełni. Po podłączeniu do Harmana 330 dzwięki docierały do przysadki mózgowej, było to wszystko niepoukładane, dołu nie było, sam środek i kłujące wysokie.

Po 2 tygodniach dotarło się wszystko i jest super.Jest lekko , dokładnie, wymagane dobre wytłumienie pokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.