Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie sa dobre sklepy w Poznaniu?

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie nie jestem z Poznania, ale będąc ostatnio na targach wstapiłem do Audiomedia na Głogowską.

Właściciel sam zaproponował mi wypożyczenie sprzętu do odsłuchu, oczywiscie za kaucją. Były to 2 wzmacniacze ze średniej półki. Nie pamiętam, ile mieli głośników ok. 800 zł., ale w ogóle kolumn było sporo.

W każdym razie warto spróbować, a na Szwajcarskiej (Media Markt, jakby ktoś się zastanawiał) zapomnij o dobrych warunkach do odsłuchu, o wypożyczeniu nie wspominając.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

800zł to może nietypowy segment rynku dla tego sklepu, ale sam sklep bardzo ok. HiEndCorner na Szewskiej

Jednakże jak mam byc szczery dysponując taką iloscią gotówki lepiej rozejrzyj sie za czyms używanym.

Na www.hifi.pl ktos sprzedaje Dali 505 za 850zł, za 800 - Audiowave 171. Do Dalaków jeszcze tylko integra arcama i masz super brzmienie za niewielkie pieniądze.

Co wy chcecie od szefa na glogowskiej, ten koles jest jak najbardziej czlowiekiem z ktorym idzie wszystko dogadac bez problemu i nie wyciaga z ludzi beznadziejnie siana, a jak wam sie uda jeszcze dobrze trafic na odsluch w sobote jak czasem go znajomy odwiedza to juz wogle jest pieknie, choc panowie z Top HiFi maja rownie dobre poczucie humoru, tez sie przyjemnie u nich zakupy robi !!

Nie reklamuję się, ale w kartonach mam KEF Cresta 2 w tej cenie, używane przeze mnie przez 2 lata. Opisywane dość entuzjastycznie w swoim czasie. Porównywałem przy zakupie z najniższymi B&W i czymś polskim i biły je na głowę. Mogę wypożyczyć...

Co chcę od szefa...? Na pytanie co to za sprzęt i itd. odp. A co mnie interesuje, gra czy nie...itd A sprzęt miał atrakcyjną cenę, ... tylko szef zapomniał dodać , że nie produkowany od roku... A internet potężne żródło informacji.........................

Wiesz czasem nie tylko kobiety maja swoje trudne dni w miesiacu, wybaczyc trzeba , bo znajomemu ladnie zjechal z cena kolumienek, tylko dlatego ze nie bylo org kartonow, jesli omnie chodzi to naprawde idzie sie z nim spokojnie dogadac, albo byles poprostu ktoryms z kolei ktory zadal to pytanie i musial sie wyzyc w koncu, swoja droga zabawna sytuacja.

Moim zdaniem najlepsza obsługa (i najbardziej przyjazna) to HiFi Corner na Szewskiej (fot. 1).

Kolejny sklepik to TOPHiFi (brak fotki) na Garbarach, później nieistniejący już Modit (fot. 2) na Dąbrowskiego i na szarym końcu niestety mój 'ulubieniec' z Audio Media 70 - Pan Jerzy:) (fot. 3). Taka właśnie kolejność.

[obrazekLUKASZ-266925_1.jpg] [obrazekLUKASZ-266925_2.jpg] [obrazekLUKASZ-266925_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2999-100009646 1170264767_thumb.jpg

post-2999-100009647 1170264765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest też sklep z głośnikami na Dąbrowskiego, jakby w podwórzu, gdzieś na wysokości kina Rialto.

Z tym sklepem kojarzy mi się zabawna historia: poszedłem tam kiedyś kupić kabel na interkonekt "z metra". Panowie cos ciężko myśleli, zaczęli szukać, okazało się, że z jednego typu to się skończył a drugiego mieli chyba ze 2m jakiejś 3-żyłowej plecionki. Ponieważ za bardzo mi się nie podobała (brak ekranowania, cena chyba ze 30 zł/m) i wogóle chciałem coś bardziej typowego, to żeby dowiedzieć się więcej zapytałem: -A ten kabel jest symetryczny czy asymetryczny?! Pan: - Y, no, tego, ja nie wiem... ? Aha, to dziękuję! ;-) hahah!!

>Rekin, TY jesteś chyba jakimś Agentem - co za foty :-D, no no!

Panowie z Szewskiej są OK, tylko trochę nieruchawi. 3 miesiące się prosiłem o odsłuch Usher-ów, aż w końcu pojechałem do Łodzi i kupiłem więcej niż miałem zamiar. Ale to ich strata nie moja. Ale są OK!!!

ja tez wole Szewską

Pan z Głogowskiej nie chciał mi podłączyć lepszego cd do odsłuchu słuchawek (o lampowcu juz nie wspomnę).

Słuchawki kupiłem gdzie indziej.

... a z szewskiej przynajmniej zadzwonią jak coś chce zobaczyć i akurat mają.

Fotki są z takiego pisemka co Hi-End się nazywa. Chyba nie myśleliście, że by się tak do mnie uśmiechali i pozowali.

Tyle to u nich nie kupiłem:)

Mam nadzieję, że z tytułu ich zamieszczenia nie zostanę przez nikogo pozwany.

A osoby na tych zdjęciach znam z wielokrotnych wizyt i częstych odsłuchów. Gość z Modita zajmował się o ile mnie pamięć nie myli konstruowaniem głośników i grał na basie. O Panu Jerzym krążą pogłoski, że to majętny człowiek, a sklep prowadzi tylko jako hobby. Natomiast panowie z Szewskiej to moi ulubieńcy. Odsłuchiwałem u nich już chyba wszystko przez ostatnich 6 lat. Niezwykle sympatyczni i naprawdę potrafią doradzić.

Jeśli chcecie zakupić gramofon, lub naprawdę się zrelaksować przy odsłuchu bez oddechu sprzedawcy na karku, to właśnie tam.

Niestety musze potwierdzic opinie krazace o sklepie na Glogowskiej.. juz na samym poczatku odczulem niemila atmosfere, a panowie robili wszystko od niechcenia. Mlodszy sprzedawca za duzo nie wie (ale chociaz na miejscu dzwoni, zeby popytac fachowcow), a starszy (P. Jerzy) byl dla mnie bardzo niemily - mowil zawsze tonem osoby ktora wie wszystko najlepiej a reszta to cwoki. Ogolnie bylem tam kilka razy i wiecej sie tam juz nie wybieram..

Przyłączam się do opinii.

"Głogowska" wydała mi się jakaś "napuszona" a kiedy powiedziałem, że poszukuję jakichś zestawów do mojego ulubionego Radmora 5102 (w podobnej cenie do max 1000zł) zmierzyli mnie tak jakbym pytał o plastikowe pierdziawki komputerowe. I to była moja ostatnia wizyta u nich.

"Dąbrowskiego" czyli salon Polpaku (ten w podwórzu) wręcz przeciwnie. Po pierwsze: mają tam zestawy przeważnie w mojej kategorii cenowej, po drugie: po 20-stominutowym oczekiwaniu podłączono mi zestaw o który pytałem ... posłuchałem ok. 20 minut .. później następny .. kolejne 20 minut ... co kto sobie życzy.

"Garbary" - hmmm.... cóż ... przyjemniej niż na Głogowskiej, milej ... uprzejmiej .... ale jedno małe "ale": poniżej pewnej kategorii cenowej nie schodzą... a na pytanie o takie własnie zestawy sprowadzają człowieka na ziemię... aczkolwiek trzeba przyznać, że z humorem i za to należy się "+".

"Szewska"... tam mnie jeszcze nie było ... ale to kwestia kilku dni ;)

Najbardziej polecam jednak sklep.... zapomniałem nazwy ... ale juz tłumaczę gdzie to: ul. Grunwaldzka w kierunku stadionu Lecha... za skrzyżowaniem z Żeromskiego jeszcze jakiś kilometr po prawej stronie jadą w kierunku stadionu. Wybór może nie jest taki jak "Garbarów"... ale jest tam taki człowieczek, który powie wszystko co i jak ... bez ściemniania .. naciągania... no może poza tym, że będzie zachwalał Celestiony ... ale z drugiej strony warto .. bo graja ładnie ... W każdym razie nie odczułem tak, że jestem ztych "gorszych" klientów szukających zestaw budżetowy do dość oryginalnego piecyka. Nawet z mojego CD Technicsa się nie zaśmiał !! To się nazwywa olerancja :) I to byłoby chyba na tyle bo o MM to pewnie nie trzeba wspominać.

Życzę miłego zwiedzania.

Luxmany i winyle 

Witam ponownie.

A więc zawitałem w końcu na Szewską ... HiEnd Corner czy jakoś tak .... w każdym razie potwierdzam przytoczone tu opinie ... to najlepszy sklep audio w Poznaniu chyba pod każdym względem .... choć zastanowia mnie przytłaczająca różnorodność zestawów ESA. Ale to oczywiście bardzo dobrze, bo i wybór większy ... szkoda tylko że tak duzy wybór tylko jednej firmy. Ale nie ma się co czepiać: obsługa rzeczowa i bezproblemowa ... człowiek gotowy był podłączyć niemal każdy zestaw o jaki pytałem... sam zaproponował elektronikę zblizoną do posiadanej przeze mnie brzmieniem tak abym wiedział czego się spodziewać ... repertuar równiez dobrano do najczęściej słuchanego jesli się nie posiada własnych płyt ... system ratalny ... (bo o taki pytałem) nawet w odniesieniu do sprzętu używanego był mozliwy do załatwienia ... No właśnie .. oprócz sprzętu nowego można po bardzo korzystnych cenach zakupić sprzęt uzywany.... Sam mam jeden na oku ;)

Reasumując: sklep godny polecenia ... i chyba będe tam częstszym gościem.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

>sms

"znajomemu ladnie zjechal z cena kolumienek, tylko dlatego ze nie bylo org kartonow"

hehehe, mi też zjechał z ceną B&W bo "nie było kartonów - wie pan zalało nam magazyn" okazało się, że kolumny były po prostu używane.

Panowie! "Audiomedia 66" bo tak nazywa sie sklep na Głogowskiej to jedyny sklep, w którym można zostawić swój sprzet w rozliczeniu i to jest jego główna zaleta. Swój pierwszy zestaw kupiłem właśnie tam i dotychczas przeprowadziałem kilka wymian właśnie w "Audiomedia". Właściciel sklepu proponuje nienajgorsze ceny za sprzęt w rozliczeniu i bez problemu ściągnie wszystko. Nie polecam jednak sklepu przy poszukiwaniach - klient jest traktowany z góry i lepiej przyjść tam po konkretne zakupy.

Sprzęt zostawiony przez klienta trafi na półkę i powinien być opisany jako używany. Z własnego dośwadczenia wiem, że tak nie jest i można świetnie kupić "nówkę bez oryginalnych kartonów"

• 4 tygodnie później...

A wiec zrobilem obchod po sklepach:)

Oto moja opinia napisana pare minut temu na forum hifi i muzyka ( z reklama tego forum ;)

Poznań...

Jako poczatkujacy po skorzystaniu z rad na forum audiostereo

Ukryta Zawartość

udalem sie na obchod polecanych/nie polecanych sklepow

1) Sklep na Dabrowskiego kolo kina Rialto

-Duzy wybor budzetowki np. koda, tanie modele paradigma, jbla, tawo itp.

-sredni sprzedawcy-srednio pomocni w doradzaniu

(czemu nie ma sie dziwic bo Pan mnie poinformowal ze w czasie kiedy ja odsluchiwalem jakis klient (bez sluchania!!!) kupil kolumny do kina domowego za 2 kzl)

-pokoj odsuchowy do kitu-kwadrat 3x3m zero akustyki

bylem bardzo rozczarowany... odsluchem 3 roznych kolumn i bylo b. kiepsko ale to raczej byla wina wzmacniacza koda-podobno przyzwoitego!!?? (byly to min jbl e30 wedlug mnie dobre kolumny ktore jakos sie z tym wzmakiem obronily)

ocena 4 minus za warunki odsluchu

-pozyczenie klockow do domu-nie wiem

2) Sklep na Szewskiej

-mili sprzedajacy

-dobry pokoj odsluchowy-"na oko" bo nie sluchalem

-mozliwosc pozyczenia kolumn do domu

-kolumny glownie od 1000 w gore

ocena-jak na razie wszystko ok-na pewno tam kiedys trafie

3) Top hifi ul Garbary

-zostalem milo poinformowany ze ponizej 1000 nic nie znajde :)

ocena?? ale i tam kiedys trafie

4)Audiomedia 70 ul. Glogowska

Znajac zle opinie o tym sklepie (z forum audiostereo) umowilem sie na odsluch :)

-Szef wydaje sie jednak wyniosly

-b. dobry i przyjemny pokoj odsluchowy

-mozliwosc pozyczenia kolumn do domu

-sluchalem kolumn z takim wysokim Panem (nie wymienianym w opiniach na audiostereo) i .... pozytywnie :)

Pan wiedzac ze i tak nie kupie nic powyzej 1000 podlaczyl Sonusy zeby poprostu posluchac jak dobry sprzet powinien grac. Sluchalem w sumie 4 kolumn-niektore po 2 razy

Tam kupilem kolumny na ktore jeszcze utargowalem rabat

ocena 4-5, poniewaz trzeba miec troszke samozaparcia i zdecydowania aby dogadac sie z szefem - krotko, konkretnie bez zbednych jak dla niego dywagacji :) (pewnie przy sprzecie za grube kzl jest inaczej :)

P.S.1 Po pierwszym osobistym "obejrzeniu sklepow" pozniej na telefon umawialem sie na godz na odsluchy.

P.S.2 W kazdym ze sklepow nie bylo problemu umowic sie na odsluchy ( niestety najczesciej wola w godzinach rannych) i wskoczyc np. ze wzmakiem

P.S.3 Niestety jestesmy skazani na te wszytskie sklepy bo nie kazdy z nich ma interesujacy nas sprzet

DZIEKI ZA RADY!!!

Pozdrawiam

Adam

Ukryta Zawartość

W Poznaniu, jak na razie, nie ma salonu sze sprzętem audio -(

Sklepy, prezentuja się skromnie, jeśli chodzi o wybór sprzętu i warunki odsluchowe.

Najciekawsze to (kolejność dowolna):

Top HiFi, ul Garbary

High End Corner, ul. Szewska

Audiomedia 70 ul, Glogowska (także najciekawszy komis ze sprzętem audio)

W każdym z tych sklepów, można odsluchiwać sprzęt audio bez umawiania się.

Można również przyjść z własnym urządzeniem, żeby dokonać porównań.

Posiadaczom Gainclonów polecam porównania z innymi wzmacniaczami (drogimi) :-)

Poozdrawiam

• 1 rok później...

W sumie przez przypadek znalazłem ten wątek, ale chętnie coś dodam a w sumie potwierdze inne opinie.

Nr. 1 pod względem obsługi HiFi Corner, dla mnie rewelacja.

Nr. 1 pod względem rabatów - Audiomedia, obsługa jak to zostało opisane - patrzy na klienta z góry.

TopHifi na Garbarach również miła obsługa i nawet rabaty dobra aczkolwiek jak zostało to opisane poniżej pewnego poziomu finansowego nic dla nich nie istnieje.

Zajebisty (sorry za nieaudiofilskie określenie) wątek. Nawet sprzedawców można sobie pooglądać. Hahaha - cała Polska teraz wie, z kim trzeba rozmawiać w stolicy Pyrlandii. Nie chcę nikogo obwiniać ani wychwalać, ale znam te sklepy i wielokrotnie rozmawiałem lub kupowałem coś u tych ludzi. To nie są oczywiście wszyscy sprzedawcy w tych sklepach (chyba zabrakło więcej fotek). Prawda jest taka, że byłem świadkiem różnego rodzaju wtop we wszystkich wymienionych sklepach. A Pan Jurek najgorzej przez Was oceniany jest owszem człowiekiem specyficznym, który mówi to co myśli nawet jeśli ta prawda jest brutalna dla klienta. Może dla wielu jest to zachowanie mało sprzedażowe, ale nie oznacza to, że nie warto robić z nim interesów i nie można się dogadać. Trzeba nabrać dystansu do pewnych spraw, tekstów, zachowań. Jak słyszałem wielu klientów, którzy z bliżej nieokreślonymi potrzebami chcieli coś kupić w takiej cenie, że sprzedawca powinien mu jeszcze zanieść do domu i dopłacić, to spotykałem się z ripostami Pana J. w takim stylu, że poszło klientowi w pięty. Co nie oznacza, że nie miał w 100% racji. Myślę, że ten sam klient w innych sklepach usłyszałby, że za te pieniądze otrzymuje "kosmos 2006" i czułby się wtedy komfortowo. To, że każdy chce zarobić - w końcu po to prowadzą ten biznes.

Ok, wyszło teraz, że bronię Pana Jerzego. Zalecam dużo dystansu do opinii sprzedawców, tak jak do recenzji z prasy czy choćby z tego forum. I zdobywanie samemu wiedzy nt dźwięku i sprzętu. Ale co ja Wam będę tłumaczył, to już wiecie. Sorry jeśli kogoś uraziłem tym wpisem, ale nie takie były mojej intencje. Niewiele jest sklepów w Poznaniu, zwykle marki tam sprzedawane są tylko w jednym ze sklepów. Warto a nawet trzeba rozmawiać ze wszystkimi i chyba ze wszystkimi można się dogadać, negocjować. Polecam

Pozdrawiam

Może troche nie na temat (pytanie było o kolumny), ale czuję się zobowiązany o czymś opowiedzieć. Jakieś pół roku temu schodziłem cały Poznań szukając wszędzie headshell'a do gramofonu. Niestety, w większości przypadków sklepó w do których wszedłem, spotkał mnie srogi zawód. I wcale nie chodzi mi o to, że prawie niegdzie nie można rzeczonego towaru kupić, ale raczej o podejście do klienta. Z najbardziej ekstremalną reakcją sprzedawcy spotkałem się w sklepie muzycznym na ul. Podgórnej, gdzie sprzedawca spojrzał na mnie jak na wariata i powiedział: "Proszę pana, to jest sklep MUZYCZNY". Zawtórowały mu głośne śmiechy z magazynu. Tak mnie zatkało, że nie odpowiedziałem nic tylko wyszedłem ze sklepu (moja noga więcej tam nie postanie).

Czuję się natomiast zobowiązany zareklamować sklep Music Center na ul. Rynek Śródecki 13/14 (zaznaczam co prawda, że to również sklep raczej z instrumentami niż z hi-fi). Niesamowicie miła i przyjazna obsługa. Pan Grzegorz (mam nadzieję, że nie pomyliłem imienia :) ) gdy już doszliśmy do porozumienia odnośnie tego co to jest headshell, powiedział że co prawda nie mają tego akurat, ale mam chwilkę poczekać i... wykonał kilka telefonów i zamówił mi towar na dwa dni później. Podsumowując, z mojego doświadczenia wynika, że im dalej od centrum miasta, tym większa szansa na godną obsługę (choć niewątpliwie chlubny wyjątek stanowi wg mnie "hi-end corner").

>Harry

Patrząc z jedenj strony masz rację (wiem co to upierdliwy klient, pracowałem 3 lata w sklepie detalicznym ze sprzętem komputerowym). Z drugiej jednak strony klient to klient i ma prawo do szacunku, szczególnie jeśli jego zachowanie mieści się w normalnym kanonie zachowań (czyli bez chamskiego zachowania i targowania się bez sensu).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.