Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie sa dobre sklepy w Poznaniu?

adamo_0

Rekomendowane odpowiedzi

>Cooger

Ok, zgadzam się. Sam w końcu też jestem klientem. Najlepiej oczywiście samemu zdobyć minimalną wiedzę w tym temacie i w ten sposób nie dać się nikomu zmanipulować. Jednak tak sobie myślę, że wolałbym usłyszeń chyba wprost, że dany klocek nie jest nic nie wart (nawet jeśli wcześniej śnił mi się po nocach) niż cokolwiek bym w sklepie nie wskazał w palcem i usłyszał, że to najlepszy zakup.

Oczywiście pewne standardy obsługi powinny być zachowane. Zgadzam się. Sam pracuję w sprzedaży i szkoliłem z tego moich pracowników i wiem, że wśród typologii klientów są klienci mocno nastawieni na ja. I taki jestem ja. To ja decyduję co chcę kupić i teksty sprzedawców w postaci "większość z klientów kupuje Cambridge Audio lub Avance" (czyli wspomniany przeze mnie kosmos) do mnie nie przemawiają. Ok, wysłucham opinii jednego sprzedawcy i innego, ale decyzję podejmuję ja i moje ucho.

Dlatego też najlepiej jest jak najszybciej przejść do etapu świadomego kupowania i nie polegać na opiniach sprzedawców. A dopóki tej wiedzy nam brakuje, to cóż.....może taka mocno autorytarna wypowiedź osoby, która od dawna siedzi w tych klockach (która brzmi często brutalnie dla nas samych) uchroni mnie przed zakupem czegość na czym zawiódłbym się. Nazbyt często kupujemy emocjonalnie te nasze klocki.

Pozdrawiam

>Harry z Tybetu

Racja leży gdzieś pośrodku. Nie powiem, żebym spotkał się gdzieś z nastawieniem sprzedawców: Co Ty tutaj robisz - nie kupujesz to wynocha, jednak obsługa na Głogowskiej moim zdaniem mocno odstaje na niekorzyść.

Bywałem tam przez wiele wiele lat. Odsłuchiwałem dość sporo sprzętów, jednak za każdym razem pierwsze wrażenie, które również się liczy jest niekorzystne.

Wchodzę do sklepu - mówię "dzień dobry" i słyszę ciszę. Próbuję zapytać się o coś - facet udaje zajętego. Stoję 20 minut na środku i szukam kontaktu ze sprzedającym, a ten sobie biega od biurka do salki odsłuchowej ignorując mnie.

Właściciel chociaż również nieco oschły/gburowaty faktycznie nie jest taki zły. Jeśli ma akurat chwilkę, to można z nim pogadać. To dość konkretny facet i wali prosto z mostu - można się przyzwyczaić. Niestety również i on ma manierę wciskania tego co akurat jest na stanie sklepu.

Jego pracownik to jeden wielki minus. Gdy udaje się już nawiązać kontakt pozwala na zamienienie ze sobą kilku słów. Nie jest przy tym zbyt wylewny - żeby pogadać dłużej niż chwilkę klient musi się mocno wysilić.

Po opisaniu cech brzmieniowych poszukiwanego (np. wzmacniacza) i przedstawieniu z czym ma to grać (kolumny, źródło) przechodzę do celu mojej wizyty. Pytam, czy posiadają jakiś wzmacniacz odpowiadający mojemu opisowi - jeśli tak chciałbym posłuchać. Odpowiedź jest dla mnie niezrozumiała - bo słyszę, że posłuchać można po wcześniejszym umówieniu, natomiast na temat proponowanego wzmacniacza - cisza.

Długo by wymieniać moje tam wizyty. Kupiłem zaledwie trzy razy i to kabelki - zostawiając w sumie około 600zł.

Dawno tam się nie pojawiałem - bo niestety nie mam już ochoty, ani czasu na stanie na środku sklepu.

O pozostałych sklepikach powiem, że są na równym mniej więcej poziomie, a wybija się ponad ten poziom sklepik na Szewskiej. Tam pracują pasjonaci. Wielokrotnie rozmawiałem z właścicielem - bardzo miły człowiek w dodatku otwarcie przyznający, że sklep jako taki nie przynosi zbyt wielkich zysków z tytułu sprzedaży, natomiast głowne źródło utrzymania to całe systemy nagłośnieniowe, które wykonują.

Takie podejście jest faktycznie najlepsze dla klientów, bo nie występuje zjawisko nachalności u sprzedawców.

Pracownicy mają również moim zdaniem wielką zaletę - bardzo ciężko jest wydusić z nich jakąkolwiek opinię o różnych sprzętach. Znam ich wiele lat i nawet teraz ich opinie są bardzo wyważone jeśli już uda się coś wyciągnąć :)

TOP HiFi to sklep z dużym wtborem - raczej droższego sprzętu. Obsługa miła, jednak coś takiego jak na Szewskiej nie występuje (jakaś atosfera - sam nie wiem?). Możemy za to liczyć na profesjonalizm.

Chyba już wiem co występuje na Szewskiej i tworzy tą atmosferę, a czego nie ma wcale na Głogowskiej.

Nazwałbym to "przyjaznym zainteresowaniem".

Pozdrawiam

jestem z poznania

audiomedia - tragiczna obsluga ten koles z 3 fot po 5 minutach sluchania "i co zdecydowales sie?"

i tak w kolko popedza

kupilem kolumny w sklepie na dabrowskiego "koris", kolesie bardzo mili, oprocz jednego co sie lubi czasami wymadrzac ale to sie wytnie

przyszedlem rano i sluchac moglem poki kolejna osoba nie przyszla czyli wlasciwie sluchac mozna ile sie chce o ile nie ma kolejki :)

tam kupilem kef iq3 i wytargowalem 100zl :P

audiomedi ponownie nie polecam

no to ja też coś dopiszę

Ogólnie rzecz biorąc byłem w trzech powyższych sklepach. Wydaje mi się, że każdy z nich ma inne kolumny (firmy)

i jeśli jesteśmy zdecydowani na jakieś konkretne to i tak prawdopodobnie znajdziemy je tylko w jednym z nich

i jeśli będziemy chcieli coś kupić to i tak nie będzie można zwracać uwagi na fochy sprzedawców.

1. HiCorner ul. Szewwska

rzeczywiście są uprzejmi. Z tym, że jak już wspomniałem mają tylko wycinek oferty. Z tego co pamiętam to m.in. Focal-JMLab, ESA, Paradigm. Głośników całkiem sporo, dobry pokój odsłuchowy, choć nic nie słuchałem. Delikatnie próbują sprzedać/polecić to co mają i stoi od miesięcy (z taką częstotliwością tam bywałem i pamiętałem co mają), ale nic nahalnego, czyli w normie. Grzeczni. Doradzają chyba obiektywnie. Zgodził się (co sugerowałem), że JMLab są nieco suche/ostre.

2. Top-HiFi

mają m.in. B&W, Triangle, Yamaha, i pewnie coś jeszcze. były kiedyś Dynaudio, Vienna Acoustic. Całkiem sporo. Mają też trochę elektroniki np. Yamaha, Marantz i pewnie coś jeszcze.

Obsługa w normie.

3. Audiomedia 70 / Laser 66

ze względu, że tylko tutaj mieli to co chciałem, kupiłem właśnie tu.

Potwierdzam, że Kowalskich zainteresowanych sprzętem do 2000zł szef traktuje nieco z przymrużeniem oka. Jak by ich olewał. Ja kupowałem sprzęt za 1200zł i muszę obiektywnie przyznać, że obsłużony zostałem prawidłowo, choć odczułem, powiedzmy, średnio poważny stosunek do mnie. Na odsłuch trzeba się umuwić, ale udało mi się wcisnąć, bo była śnieżyca i gość z daleka nie przyjechał. Dostałem 1h na odsłuch. Mogłem podłączyć własny wzmacniacz, podłączyć kilka par głośników i wybierać te lepsze, w czym szef bez zbytniego zaangażowania, ale jednak mi pomógł. Przy tej cenie nie trudził się, aby mi coś doradzić, ale przynajmniej udostępnił dobre warunki odsłuchowe w czasie tej 1h. Wyprosił m.in. przygodnych słuchaczy, którzy się za nadto przyglądali i zamknął drzwi żeby był spokój. W końcu dostałem nawet rabat 100zł, gdyż chciałem też kupić podstawki. W końcu ich nie kupiłem bo kolor nie pasował, co szef obiektywnie przyznał i nie próbował wcisnąć, że jest inaczej. Przy zakupie głośników za tą kasę odczułem wrażenie, że szefowi zupełnie nie zależy na ich sprzedaniu, że nic (czytaj śmiesznie - dla niego - mało) na nich zarabia. Podsumowując, jeśli wiecie co chcecie, jesteście przygotowani na sposób obsługi, to można spokojnie kupować. Kilka miesięcy wcześniej bez większego problemu wypożyczyłem też jedną parę monitorów do domu. Ale tylko 1x. Nie było problemu.

Wybór głośników: wszystkiego po trochu. Wydaje mi się, że nie wciska kitu. Być może za tą cenę mu się nie chce. Wydaje mi się, że doradza (choć oszczędnie) obiektywnie. Jednak czuje się brak zaangażowania i wyższość sprzedawcy, co z jednej strony jest negatywne, to jednak z drugiej - sprzyja powyższemu obiektywizmowi.

Prawdopodobnie przy sprzedaży głośników w cenie zbliżonej do połowy samochodu reakcja byłaby nieco inna.

To moja ocena.

• 3 lata później...

Chciałbym jechać do Poznania kupić gramofon.

Znalazłem takie sklepy:

Hi-End Corner - Szewska

Top Hi-Fi - Garbary

Koris - Dąbrowskiego

Audiomedia - Głogowska

Acustic Salon - 28 Czerwca

Audioplaza - Krzyżowa

Audiostrefa - Głogowska

Czy wszystkie te sklepy nadal istnieją i czy reszta (oprócz tych 3 w dyskusji powyżej to sklepy z prawdziwego zdarzenia, czy też może jakieś "podróbki")?

A może po gramofon jechać po prostu na Szwajcarską? (To ma być budżetówka.)

Pomóżcie Poznaniacy!

gramofony widzialem tylko na szewskiej oraz w starym browarze av design (polwiejska). Przy czym ani na szewskiej ani w starym browarze wielkiego wyboru nie ma ( w starym browarze tylko denon). Byc moze cos maja/mieli w top hifi ale nawet jesli to jakies pojedyncze sztuki. Reszta sklepow jak przypuszczam oferuje na zamowienie.

Audiomedia nie istnieje, audioplaza to raczej sklep internetowy.

Sklepu na 28 czerwca nie znam.

sklepy bardziej audiofilskie KORIS i HIEND CORNER

sklepy mniej audiofilskie audiostrefa i audioplaza

wszystkie sklepy mam obcykane i moge smialo polecic ! na zadnym sie nie zawiodlem nigdy

zadzwoń do Hi-end Corner, spytaj co mają i umów się na odsłuch, mają Pro-Jecty i Avid na pewno, zabierz swoje płyty, nie będzie problemu, są pomocni ale też musisz, ze tak powiem, wiedzieć swoje, ja np. niepotrzebnie zostawiłem tam kilkaset zł we wkładkach, które mi nie pasowały

Aha, nieopodal na Szewskiej jest tez komis z winylami, co prawda Pan Komisarz ma odchylenie progresywno-dżezrokowe, ale czasem coś fajnego się chyci i z innych gatunków. Drogawo, ale niektóre płyty w cudnym stanie, warto otworzyć kiesę. Można odsłuchać, o ile płyta nie jest zapieczętowana. Te zapieczętowane są w stanie idealnym, nie warto ich rozdziewiczać... ;-)

JC

Jak chcesz budżetowy, nowy i solidny to takie coś >>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na tego trzeba zapolować w MM albo kupić wysyłkowo.

Jak chcesz mniej budżetowo ale z klasą to np takie coś >>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Resztę sobie odpuść raczej ...

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

łasic-> Avid to chyba nie moja półka cenowa... P-J to tylko Debut.

Natomiast co do "progressiv jazz-rock" to może zajrze, bo to powinny być moje klimaty:)

Znasz dokładny adres?

ahaja-> Coś mi się zdaje, że mamy "inne" definicje budżetówki:)

Ale wiem o co chodzi, bo już się naczytałem opinii, że do 2 tysięcy jedyny słuszny gramofon to używany gramofon.

everybody-> Narazie mam niezbyt dużo płyt i przede wszystkim słaby sprzęt grający (mikrowieża), żeby się bawić w gramofony za 6 tysięcy. Za taką kasę to chce kupić wzmak, cedek i kolumny i to maksymalnie za 6 tysięcy.

Ale żeby nie uciekać od wątku - a może są jakieś sklepy z używanym audio? Ponoć we Wrocławiu jest jakiś jeden i zastanawiam się czy od niego nie zacząć. Wolałbym jednak załatwić wszystko w Poz.

Szukam raczej gramofonów za +/- 1000zł. Najbardziej podoba mi się Thorens TD 158 i Technics SL-BD20. Problem w tym,że z tego co piszecie, na żywo ich nie zobacze, a to jest bardzo ważny warunek kupna. Musze sprawdzić czy nie mają za dużo plastiku:)

Chciałbym kupić gramofon i obejrzeć też inne elementy, bo nie wiem kiedy znowu będę w stolicy;)

Narazie plan wycieczki wygląda tak:

Hi-End Corner -> Komis Progressiv JAZZ-Rock:) -> Top Hi-Fi -> SB i ewentualnie Szwajcarska.

Dobrze by było znaleźć jakiś sklep z używanymi gramofonami.

• 4 tygodnie później...

Jestem winny relacje z Poznania.

Generalnie, jako, że jest prawie druga w nocy nie będe się rozpisywał i przejdę do konkretów.

Pojechałem po gramofon a kasę zostawiłem, jak się pewnie domyślacie, w komisie z płytami na Szewskiej:)

Interesowały mnie tylko gramofony, na zasadzie "co jest i za ile", czyli pokojów odsłuchowych nie zwiedziałem. Wybór gramofonów wszędzie taki sam, czyli prawie żaden:) Ale mimo to co nie co się dowiedziałem i zobaczyłem. Całościowo Hi&End Corner tradycyjnie wygrywa, podziwiam sprzedawce, że chciało mu się ze mną toczyć przyjacielskie rozmowy, ale je toczył. W Korisie i Denonie podobnie tylko Top Hi-Fi trochę mnie brali z góry, bo "Pan" sobie żartował cały czas i mówił w dziwnym stylu i nie wiem za bardzo czy taki po prostu jest czy sobie ze mnie jaja robi, ale ja lubię jaja więc dla mnie nie ma problemu. Wszędzie OK tylko gramoli mało. Mimo to wyjazd produktywny a to jest najważniejsze. Już prawie wracałem z gramofonem, więc jednak warto.

Praktycznie najgorzej wypadł Pan z komisu, chyba trochę za bardzo troszczy się o te swoje płyty, bo co dotknąłem musiałem kupować:) Oczywiście przesadzam, ale w krzywym zwierciadle tak to wygląda. Ale nakupiłem sobie płyt, więc i tak wracałem w dobrym humorze.

Ogólnie warto było, pozdrawiam Poznań i dobranoc:)

P.S. Byłem jeszcze na Szwajarskiej i tam też trzymają poziom.

P.S. Byłem jeszcze na Szwajcarskiej i tam też trzymają poziom.

Cieszę że choć jeden człowiek nie traktuje MM z góry.

Przez wpisy na tymże forum, w stylu : " o MM to już nawet nie wspomnę " narażacie ludzi pracującym na tamtejszym dziale hi-fi na wieczne kontakty z fanami " hi-endowego Technicsa na Altusach "... A jak trafi się konkretny, normalny i rzeczowy meloman, który opowie chwilę o swoich Proacach, Densenie lub Sphinxie to wielkie zaskoczenie że ja (pracownik) wiem o czym on do mnie mówi.

Trochę więcej otwartości - nie na każdym dziale marketowym puszcza się Van Buurena...

zwisu123

widzę, że jesteś ciut przeczulony:-) tylko dziwi mnie, czego posiadacz Densena szuka w MM, bo chyba nie nowego cedeka Denona:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A dlaczego nie? DCD 1500 jest niezły. A może szuka czegoś innego, może H/K 990? Albo Yamahy serii 1000 lub 2000. A może lampowego Magnata serii 800 dla syna? Może rewelacyjnego w swojej klasie Marantza CD 6002 do drugiego zestawu? A może potrzebuje zestawu kina domowego opartego o jakiś wyższy klocek H/K lub Denona, Blu-Raya tejże firmy i np. L-ki JBL. W "dzyszce" się nie zmieści...

A kolega jarex to rozumiem że ma oraz uogólniony co do MM... W M1 akurat nie mamy samej Elty i na pytania o CD-ka nie podpowiadamy aby kupić DVD-ka Philipsa bo przecież ma więcej funkcji...

Przeczulony nie jestem, ale cieszy mnie że zdarzają się osoby które zauważają wyższość działu HiFi w M1 niż np. w takim King Crossie. I nie chodzi tylko o asortyment.

• 1 rok później...

Wybaczcie, że odkopuję temat ale w sumie może nie ma sensu zakładać nowego.

Macie jakieś doświadczenie z poznańskimi sklepami, jeżeli chodzi o kompletne instalacje multimedialne, multiroom?

Póki co mam jedyną ofertę dostałem z www.audioplaza.pl, dość konkretną, zamierzam się pofatygować porozmawiać jeszcze na miejscu w Poznaniu. Wolałbym jednak zorientować się dokładniej, wysłałem jeszcze 3 zapytania i czekam na odpowiedzi. Czy ktoś jest w stanie zasugerować coś z własnego doświadczenia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.