Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.08.2023 o 16:12, pmcomp napisał:

Też powyżej opisałem 🙂 .

A słuchałeś jak grały?

Niestety nie, praktycznie nie do dostania w dobrym stanie. Kolumny vintage mi się przejadły, 3/4 jest zepsuta a po naprawie/serwisie mam już taką awersję do sprzętu że wole go od razu sprzedać. 😉
Teraz mam własnie fajne Pioneery i miały być tylko zawieszenia do wymiany a w bonusie mam pękniętą membranę, i co tu zrobić, para kolosów o szerokości prawie JBL-i 4343 stoi w salonie bez celu. Zamienników niet.

Edytowane przez Marek.S

To po co kupujesz popsute kolumny z uszkodzonymi driverami? Jest na rynku tyle w bardzo dobrym stanie, że jest w czym przebierać.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Coś takiego zobaczyłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pomyslalem że wrzucę u nas

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Tego typu wielodroznych Pioneerów i Sansui pokazuje się na naszych portalach sporo. Może ktoś zna tego typu kolumny i coś skrobnie?

Ja mam jedynie doświadczenie z trójdrożnymi kolumnami Pioneera z początku lat 90-ych, grało to bardzo tak sobie.

Pmiętajmy, że nie każdy vintage gra zjawiskowo.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

To po co kupujesz popsute kolumny z uszkodzonymi driverami? Jest na rynku tyle w bardzo dobrym stanie, że jest w czym przebierać.

Wszystko na sprzedaz idzie. Czasami pare tygodni poslucham a po przejechaniu 400km troche lipa jechac z pustymi rekami do domu.

W wiekszosci przypadkow niestety tak wyglada kupowanie w ciemno (doslownie), Za te pionki wyszlo mi ponizej 1000zl z maskownicami i skrzyniami w stanie 8/10, jedyny problem to te prawie ze unikatowe woofery.

Edytowane przez Marek.S
14 godzin temu, Marek.S napisał:

Niestety nie, praktycznie nie do dostania w dobrym stanie. Kolumny vintage mi się przejadły, 3/4 jest zepsuta a po naprawie/serwisie mam już taką awersję do sprzętu że wole go od razu sprzedać. 😉
Teraz mam własnie fajne Pioneery i miały być tylko zawieszenia do wymiany a w bonusie mam pękniętą membranę, i co tu zrobić, para kolosów o szerokości prawie JBL-i 4343 stoi w salonie bez celu. Zamienników niet.

Policzyłem, że kupiłem 30szt kolumn używanych, w wieku 60 do 3 lat. Żadna sztuka nie była uszkodzona i wszystkie grają bez zarzutu. Do większości nawet nie zaglądałem. Pomijam trzeszczące potencjometry w 6 szt, czy może kondensatory nie na 100%. Kondensatory sprawdzałem tylko w tych ostatnich, a w jednej parze Jensen, tylko z ciekawości, bez pomiarów wymieniłem na foliowe. 

Ale z pewnością kiedy ktoś ma duży przerób sprzętu i zajmuje się naprawami, to może być znudzony, zmęczony i mieć dość takiej zabawy, bo na niespodziankę zawsze można trafić.

Po prostu inny rynek, pewnie ze da sie dalej kupic sprzet 40-50 letni w stanie idealnym, po recapie itp ale ceny sa kosmiczne a odsprzedaz trwa miesiace lub nawet lata.

W dniu 27.08.2023 o 19:36, Marek.S napisał:

a po naprawie/serwisie mam już taką awersję do sprzętu że wole go od razu sprzedać. 😉

To po co kupujesz skoro od razu sprzedajesz?

Edytowane przez pmcomp

W dzisiejszym oczekiwaniu na kolejne fajne zabawki wpadło mi w ręce takie coś:

Edytowane przez pmcomp

Niektórzy już słuchają i gęba im sie cieszy:

fi1cHY.jpg

I na pokładzie, jak widać przez maskownicę na załączonym obrazku, wysokotonowy horn to nie jest Pioneer PT-6 tylko ElectroVoice T35.

Jedna para ma Pioneera więc @jaszcze1 będzie miał unikalną okazję porównać obie wersje kolumn. Zazdraszczam 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Kilka ciekawostek wrzucam.....Lowther Hegaman

Ukryta Zawartość

Telefunken 085a

telefunken.thumb.jpg.5373252d9d4ef516afe389f3115f899f.jpg

JVC PG-330

52142d8b-1b75-422c-8d94-f86bb6424512.thumb.jpg.2f3f906cce9504f61b7e090dd87afc4f.jpg

LCB-1B

2ffe26a4-c9fc-46f8-8660-73eda0d3c63b.thumb.jpg.d1927fd24fd4bba115f01089008bc6b5.jpg

JBL D-1002

0ccf998c-de96-4e81-a146-646494629fd2.thumb.jpg.d9949eb6d7b4d320ded3a70443dc13de.jpg

Kiedy Paul Klipsch promował głośnik Klpschorn, wybrał wzmacniacz Brook 12K1 specjalnie wykonany przez Brooka dla Paula Klipscha! 

13197ec4-f1c5-42ee-96c2-31214103afdc.thumb.jpg.6e502b00141d7c56863b90272effcf5d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, Pietuisza napisał:

Telefunken 085a

Ukryta Zawartość

Od tego to sie ten wątek zaczął 😉 .

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

1000w

Są to 18-calowe przetworniki z tymi samymi koszami co 18-calowe głośniki Western Electric, ale z podwójną koncentryczną jednostką basową alinco i tubowymi głośnikami wysokotonowymi.
Powierzchnia membrany jest nieco większa niż w modelu Tannoy 15”, a tuby są to dwie centralnie zamontowane. Były to w ówczesnych czasach najdroższe przetworniki !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Pietuisza napisał:

Są to 18-calowe przetworniki z tymi samymi koszami co 18-calowe głośniki Western Electric, ale z podwójną koncentryczną jednostką basową alinco i tubowymi głośnikami wysokotonowymi.
Powierzchnia membrany jest nieco większa niż w modelu Tannoy 15”, a tuby są to dwie centralnie zamontowane. Były to w ówczesnych czasach najdroższe przetworniki !

A miałeś okazje słuchac jak to gra?

53 minuty temu, pmcomp napisał:

A miałeś okazje słuchac jak to gra?

Niestety nie ale info od kogoś, kto to słuchał: "Słyszałem ten głośnik kiedyś u znajomego... Pierwsze wrażenie jest takie, że tekstura i energia basów i średnich tonów są znacznie lepsze niż 15-calowy monitor Tannoy Silver. Istnieje poczucie spektaklu muzycznego, zwłaszcza głosy altowe i ich grubość są doskonałe!"

Edytowane przez Pietuisza

Mnie bardzo ciekawi Altec 604-8G vs 605. Ogólnie wygląda na to że 604 to lepszy głośnik ale dużo zależy od obudowy. Tannoye mnie nie ruszają, SRM12x były kiepskie.

Edytowane przez Marek.S
Mnie bardzo ciekawi Altec 604-8G vs 605. Ogólnie wygląda na to że 604 to lepszy głośnik ale dużo zależy od obudowy. Tannoye mnie nie ruszają, SRM12x były kiepskie.

da2028b6e1b11710b7feb2da6c5b1987.jpg
Mnie ruszyły HPD 15" choć JBL swoje potrafi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Godzinę temu, Marek.S napisał:

Wszystko zależy od zestawienia. Uwierz mi że Gold LSU 12/15 z lat 67-74r. w dobrym ale nie znaczy to, że w drogim - zestawieniu, zagrają o wiele lepiej niż Harbeth 30.1 i 40.1. Tannoy 3808, 3809 w odpowiedniej skrzynce, to mistrzostwo świata. Z Tannoy konkurować może jedynie Altec i Goodmans, czasem JBL. Należy pamiętać, że na 10-15 par Tannoy vintage jakie słuchałem, tylko 1-2 pary miała Ok zachowane przetworniki i zwrotnice. Stąd mogą wynikać opinie, że były kiepskie….

Jeśli Altec, to tylko model 19 z tweeterem: JBL 077, JBL 075 + modyfikacja zwrotnicy. Ale i tak wolę Tannoy z Alnico, bo nic nie pobije tej średnicy......

Edytowane przez Pietuisza
22 godziny temu, Pietuisza napisał:

Wszystko zależy od zestawienia. Uwierz mi że Gold LSU 12/15 z lat 67-74r. w dobrym ale nie znaczy to, że w drogim - zestawieniu, zagrają o wiele lepiej niż Harbeth 30.1 i 40.1. Tannoy 3808, 3809 w odpowiedniej skrzynce, to mistrzostwo świata. Z Tannoy konkurować może jedynie Altec i Goodmans, czasem JBL. Należy pamiętać, że na 10-15 par Tannoy vintage jakie słuchałem, tylko 1-2 pary miała Ok zachowane przetworniki i zwrotnice. Stąd mogą wynikać opinie, że były kiepskie….

Jeśli Altec, to tylko model 19 z tweeterem: JBL 077, JBL 075 + modyfikacja zwrotnicy. Ale i tak wolę Tannoy z Alnico, bo nic nie pobije tej średnicy......

Napisze przewrotnie … srednica? To SABA IVa. Jutro cos wiecej. Ten stadion 150x220 gra tak ze kopara opada. Nooo … chyba ze ktos lubi podbarwiona srednice z brytyjskiej szkoly. Ja … czasem lubie 😉 .

Niestety Tannoy Gold … swoje kosztuje 🙂 . Dla „biedniejszych” zostaje Red.

Do tego odpowiednia obudowa … tylko to duze paczk sie robia.

Edytowane przez pmcomp

No to wczoraj się działo, słuchaliśmy:

LVL5Gz.jpg

jak widać SABA IVa w tej nowszej wersji z tubką od ElectroVoice.

Męczyłem się chyba z godzinę, żeby je ustawić. To moje pierwsze w historii kolumny, które musiałem nagiąć prosto na słuchacza. Poza tym żeby scena była poprawna musiałem ustawić je trochę niesymetrycznie, co widać na górnym zdjęciu. Ciut inne kąty i odległości. Nie pytajcie mnie dlaczego. Poza tym scena nie jest idealna, do sceny z Grudigów trochę brakuje. Mam na mysli szerokość i sposób prezentacji Amused to Death Rogera Watersa.

Porównanie ustawienia w stosunku do pozostałych kolumn widać na poniższym zdjęciu:

LIQQbJ.jpg

Jak widać te schowane po lewej WIGO graja na wprost. Telefunken TL-800, które teraz robią za standy też grają na wprost. JBL4343 graja prawie na wprost, ciut skręcone do środka. Podobnie jak Grundigi, stojące tu pokazowo na WIGO, poprzednio do odsłuchu stały na Telefunkenach. Widac jak mocno skręcona jest SABA.

Poniżej trochę mojej wczorajszej SMS-owej korespondencji, na żywo do innych audiofilów, oddających moje pierwsze wrażenia:

Hej. Moim zdaniem ty Saby to ... "twoje granie". Detaliczne, szczegolowe. Wspaniala srednica. Akustyczne granie. Mega wokale. Gitara, plumkanie, male sklady ... do tego sa stworzone. To nie sa kolumny do rocka czy metalu.  Wszystko budowane jest na podstawie srednicy, a nie na sekcji rytmicznej. Przyjedziesz posluchasz. Dla mnie debesciaki za male pieniadze to Tele TL-800 i Grundig 1500a Pro.

Taki Bob James i Fourplay gra zjawiskowo pomimo ze tam kontrabas i perkusja wiodą. Ale ... Saby tu daja rade, az jestem zdziwiony
Srednica rzadzi, a gora ... perlista, zakłuje kiedy potrzeba ale bardzo cywilizowana.
Meczylem sie ze 4 godziny zeby te potki jakos ustawic
Fatalne do ustawienia sceny. Nie osiagnalem idealu. Tutaj Grundig miszczem
Bas ... skapy (audiofilski) pomimo 12" ale ... w muzyce akustycznej akurat. Yello czy rock bedzie za malo
To sa bardzo wyrafinowane brzmieniowo kolumny za grosze. Az jestem zdziwiony ze takie produkowano pod koniec lat 60-ych.

Zdziwiony i zarazem nie. Wtedy popu nie bylo, rock dopiero raczkowal, ciagle popularna muza ala vocal Sinatry, Elli, Nat King Cola.  Do tego sa stworzone. Vocal !!!

Bonamasa na tym z tymi jego gitarami moze zagrac.
Najnowsze Yello i Point to moje ostatnie odkrycie ... ale nie na te kolumny, tu bas nie rzadzi. On w akustyce jest ile potrzeba ale gdy bas ma prowadzić to nie tedy droga.

Point jest swietna plyta, az niesamowite ze po tylu latach od Baby cos takiego nagrali
Nooo ... po tym co u ciebie dzis uslyszalem ... ze lubisz Yello ... ciemna strona Bartka 😳😂 ... jak mawial klasyk ... nie poznaje kolegi 😎😱.

U mnie gdzies na strychu stoi sub od Mirage. Obudowa zamknieta, dwa w bipolarza, schodzi do 20Hz. Moze w tym przypadku w tym szalenstwie metoda? Az wstyd proponowac do 12" papieru na basie cos takiego. Moim zdaniem ten bas w tej Sabie ma za mala obudowe i nie pokazuje swoich mozliwosci.

Jamusz mowi ze te Saba 830 na duzo mniejszym glosniku na gumie w duzo mniejszej obudowie ma wiecej basu. 

Jeszcze jedna uwaga. To nie sa kolumny do dyskoteki ... mniejszy volume i wiecej podstawy basowej. Slucham Fourplay. A dawno Fourplay nie sprawilo mi takiej przyjemnosci. Az strach. Kameleony

Te kolumny graja zajebiscie jak graja ... cicho. Skrec gale w lewo. Nagle basu jest wbród 😳😱😳
Po slugich bojach srednica na -1, gora na 0. Yello na nich nie zagra, dyskoteki nie zrobisz, akustyka wymiata
To nie są kolumny "dla gluchych" 😂

Mam taka koncowke Dynaco ... powinna sie nadać.
Srednica zleciala na -2

Ja do gory nie mam zadnych zatrzezen ... cyka jak powinna. Teraz slucham popu lat 80-ych,  baaaardzo specyficznie nagrywanego. Taka Alison Moyet ... bardzo fajny specyficzny vocal. Z regularnego CD sypie piaskiem a ... z remastera z remixami gdzie jest wersja live po prostu bajka ... wszystko na miejscu.
"Odjeto" specyfike recordingu z lat 80-ych i da sie sluchac
Kawalek: That Ole Devil Called Love

Slucham Sinatry z tasmy z 1963 roku. Co ta srednica wyprawia.

A próbując podsumować:

Mało basu, mało podstawy basowej. Ta kolumna gra przepiekną średnicą i na niej buduje przekaz, a nie na linii basu. Tu PRATu takiego nie ma jak np. w Telefunkenach czy Grundigach. Dlatego długo męczyłem się z potencjometrami zwrotnicy żeby dostosować resztę pasma do skąpego basu. trzeba byóo wszystkiego odjąć i uważać, żeby kolumny nie zgasić.

Średnica jak pisałem jest zjawiskowa. jeden stadion do całej średnicy to jest boskie rozwiązanie. To nie jest gęsta i słodka średnica jak w brytyjskich kolumnach. Jest do bólu prawdziwa ale po detalicznej stronie mocy. Bez podkolorowań. Góra dołącza ale też z detalicznym przekazem. Tubka ElectroVoice'a nie drze ryja, a papierowa wysokotonówka dodaje smaczków. Troche brakuje wypełnienia na wysokim basie i niskiej średnicy. Ale dźwięk nie jest zbyt suchy, że nie da się słuchać jak w niektórych kolumnach. Te kolumny są po prostu tak zestrojone. Dziwić może tak mała podstawa basowa z tak dużego (12") papierowego głosnika. Byc może jest to związane z tym, że ta wersja nie ma podziału na 150 Hz jak mówią materiały i specyfikacje z netu. Raz spotkałem się z opisem cięcia na 500 Hz i w tym przypadku jestem skłonny stwierdzić, że tak jest patrząc na elementy zwrotnicy. Na zdjęciach wersji z tuba Pioneera pokazywłem zwrotnicę gdzie Niemcy twierdzili, że tam jest czerwony kondensator o pojemności 250 uF co wskazywałoby na bardzo niską częstotliwość filtra.

U mnie zwrotnica wygląda ciut inaczej:

4juv0I.jpg

Ux7MKS.jpg

Mp3Oow.jpg

Oba czerwone elektrolity mają pojemność znamionową 50 uF, co sprawdziłem organoleptycznie. Pjjemnośc zmierzona to ok. 55uF i ok. 52uF. W tamtej zwrotnicy jeden kond w metalowej obudowie też ma 50 uF, a drugi czerwony nie został zeksplorowany ... Niemcy pisali o pojemności 250 uF. Aż nie chce mi sie wierzyć bo wygląda bardzo podobnie do moich. Ale gdyby tak było to wskazuje na inną częstotliwość podziału.

Anyway tam są na górze pasma dwa kondy po 2,3 uF, u mnie jeden 2,2 uF, drugi 3,3uF. Zapewne ze względu na inny głosnik tubowy. U mnie brak jest też dodatkowego rezystora ceramicznego.

Potki do ustawiania poziomu średnich i wysokich to odpowiednio 15 i 27 Ohm:

YxGNRa.jpg

YxGNRa.jpg

38JoAO.jpg

Chodzą równo i czysto.

Tak wyglądają same przetworniki:

12" bas:

BiwruQ.jpg

Stadion na średnicę inaczej zamknięty niż na zdjęciach z netu:

cIRB2S.jpg

Tubka EelectroVoice:

vlEKYU.jpg

Papierowy wysokotonowiec:

demDbL.jpg

Maskownica jest niezdejmowalna. Do kolumny można dostać się wyłącznie przez ściankę tylną, która przykręcona jest 14-om ... śrubami, a nie wkrętami do drewna, na uszczelkę. Jestem w szoku. Całość wypełniona kłakami waty szklanej:

4ZhgD5.jpg

LdzwEg.jpg

Baaardzo porządnie zrobione jak na koniec lat 60-ych.

Nie wiem ile ważą ale są dośc ciężkie, pewnie kilkanaście kg sztuka.

Maskownice i fornir w znakomitym stanie, ciut podrapany na górnej ściance.

Wracając do dźwięku.

To nie jest dźwięk dla każdego. Ja czuję się trochę rozczarowany bo ... spodziewałem się znakomitej średnicy i taka dostałem. Ale z 12" spodziewałem się basu na poziomie Telefunkena i Grundiga. I tu się zawiodłem. To nie są kolumny do łojenia. Tu nie zagra fajnie nic gdzie treść opiera się na basie. Tu zagra anielsko wszystko co opiera się na średnicy. Czyli wszelkiej maści wokale, od starodawnych do współczesnych. I damskie i męskie są zjawiskowe. Zagrają cudnie wszelkiej maści małe składy, plumkanie, muzyka akustyczna. Nawet z fajnym kontrabasem 🙂 . Zagra dobrze jazz, moje big bandy zagrały nadpodziw dobrze. Moim zdaniem słabe do klasycznego rocka, havymetalu. Musze spróbować orkiestry symfonicznej, wczoraj nie starzyło czasu.

Generalnie scena poprawna. Kolumny rozstawione dość szeroko znikają całkowicie w pomieszczeniu. Scena wszerz prawidłowa, wgłąb dobrze, potrafią grac pierwszymi planami. Dość skąpo wzwyż. Fazowe efekty przestrzenne gorsze niż u wspomnianych konkurenów. Ale lepsze niż W Monitor Audio MA4 Mk2, tych za cholerę nie mogłem ustawić na mojej łące 😉 .

To nie sa kolumny dla każdego. Jeśli ktoś od nich zacznie budowę systemu to elektronika musi być po cieplejszej stronie mocy. Jeśli dodaje je do systemu to wstawienie do jasnego może spowodować darcie ryja. Tu system musi też być po ciemnej stronie. 

Nie łoić i nie grac głośno, one lepiej grają na średnich i nawet na niskich poziomach głośności.

Podsumowując za zapłaconą cenę do opisanej powyżej muzyki ... bajka. Vintage'owe cacuszko, znakomicie wykonane. I ta średnica z jednego przetwornika !!!

🙂 .

EDIT:

hmmm, ten czerwony elektrolit wygląda identycznie jak u mnie ... moim zdaniem 50 uF:

ULhvgN.jpg

Niestety o zwrotnicy nic nie napisano: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

hmmm, sprawdziłem, jest możliwe zbudowanie filtra dolnoprzepustowego 1-ego rzędu na kondensatorze 50uF. Tylko cewka musiałaby mieć ... 22,5mH. 

Filtr_LC_schemat_1.png

Na temat Sab IVa na razie nie będę się wypowiadał, bo u mnie procesy odsłuchowe nie zachodzą tak szybko - nie mam niestety takiej pasji. Muszę się zebrać, mieć chwilę i wspomóc się kawką lub piwem (nie mylić z wyrobami piwopodobnymi typu żywiec czy tyskie - obrzydlistwo).

Natomiast Saba 830F ma bas mocny, moim zdaniem ale nie przesadzony - fajny.  I zwarty. Od razu mnie to uderzyło. Zmierzyłem spectroidem i pokazywał 38Hz przy poziomie głośności jak reszta pasma. Nie wiem czy taki pomiar jest miarodajny bo się nie znam. Ja tylko sobie słucham muzyki  - czasami.

Średnica jest bardzo naturalna, bezpośrednia, wyrazista i powiedziałbym, że jak w opisie @pmcomp przy IVa. Góra to samo. O scenie nic nie powiem bo nie mam akustyki.

Oczywiście to są znacznie mniejsze głośniki niż IVa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwrotnice z IVa z tubą Pioneera i ElectroVoice. 2 czerwone kondensatory - z ElectroVoice

Ukryta Zawartość

Saba IVaP0001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Ukryta Zawartość

Saba IVaP0001.jpg

ULhvgN.jpg

No to mamy wszystko jasne. Te dwie identyczne zwrotnice są do SABA IVa z hornem od Pioneera. Oto jej schemat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety w sieci brak schematu dla wersji z hornem od Electrovoice, będącej w moim posiadaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi