Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Wytrzasnij piankę Eva pod kondensator. Ja mam,  ale pod Wrocławiem.

Nie, dam kawałek gumy.

Muszę przewietrzyć mój system…

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Zakupiłem takie.

Takie metalowe półokrągłę od rur kabli czy podobnych są z takiej blachy, że słonia można powiesić.

Tu tez nie będzie optymalnie bo kondensator musi się oprzeć na tych dwóch kantach tego mocowania ale przypasowywałem, powinno dać radę. Na jeden dużu kondensator taki powiedzmy średnicy 30-40 mm i długości 80-120 mm takie dwa mocowania i trytytki powinny być OK. Kupiłęm też wkręty, dość płytkie 13mm albo 16 mm, które przykrywają tą dość dużą dzirę w tym uchwycie.

Uchwyty 100 szt za ok. 22,5 zł i 100 szt trytytek za 19,90 zł.

Pozdro

A gdzie są te plastikowe uchwyty? Też w Castoramie?

42 minuty temu, jaszcze1 napisał:

A gdzie są te plastikowe uchwyty? Też w Castoramie?

Ja kupowalem w Leroy Merlin.

On 6/6/2022 at 4:26 PM, pmcomp said:

Kinowa.

Raczej na pewno nie zagra w 10 mkw 🙂 . 

A mnie się dźwiekowo strasznie podoba Altec Valencia i ... nie drenuje kieszeni:

Były dwie albo nawet trzy wersje. Do tego do normalnych pomieszczeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

images?q=tbn:ANd9GcQs9o87sXDnG-P-C-BbGaR

Ta Piega przy nich to jakiś żart:

Altec-Valencia-846B-Review.jpg

valencia_pairangle.jpg

p1120827.jpg

amiz6q82uxexrsr0fnhe.jpg

1664176-altec-valencia-model-846a.jpg

Ukryta Zawartość

Baaardzo fajne granie. Jeszcze w zeszłym roku mozna było wyrwać w super stanie w Europie za jakieś 12 tysięcy PLN. Są aktualnie dwa ogłoszenia we Włoszech za ok. 3000 EUR. Jak to Włochy, trzeba uważać.

Och , teraz juz rozumiem co poniektore posty. Fabryczne Alteki sa bardzo fajne . Wymagaja jednak pewnych modyfikacji . Trzeba wymienic tuby , drivery , zwrotnice i obudowy i WTEDY to dopiero graja ze hej !

Za to Elektrowojsy graja od razu , bez zadnych modyfikacji z wyjatkiem moze starych kondow w dopracowanych zazwyczaj zwrotnicach . Podobnie Jenseny przeznaczone do wnetrz mieszkalnych. Zeby nie bylo to uwazam, ze JBL / Altec robil swietne komponenty ale gotowe kolumny na rynek amatorski (w odroznieniu od profesjonalnego) robili marne. 

Moze wersje Euro byly lepsze niz wersje dla Jankesow. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi sie Altec Valencia podobal bez modyfikacji.

Ale fakt … JBL4343 pokazaly co potrafą dopiero po modyfikcji zwrotnicy i … wymianie drivera sredniotonowego 2121 na 2123. Tzn. jest bardziej muzykalna srednica i mi sie tak bardziej podoba.

Wlasnie slucham Telefuńken TL-800 przed modyfikacja zwrotnicy z … analogu a dokladniej z vinyla. Daaawno nie sluchalem z vinyla.

Orkiestra The Kingtsbridge Strings … nie wiem czy to znajdziecie jakos szeroko na cyfrze. To muza z lat 50/60 ubieglego wieki. Jak ktos lubi smyki i tamte czasy to warto sie zainteresować. To taka orkiestra big band plus sekcja smyków.

Z analogu to jest przejebajka. Scena to miszczostwo świata.

Edytowane przez pmcomp

Robiles korekte zwrotnicy pod 2123? Jak nie, to kolo 1KHz bedzie bardzo mocne podbicie.

2121 opada w strone 1KHz i jest to kompensowane w zwrotnicy, 2123 zachowuje sie odwrotnie.

Edytowane przez Marek.S
9 minut temu, Marek.S napisał:

Robiles korekte zwrotnicy pod 2123? Jak nie, to kolo 1KHz bedzie bardzo mocne podbicie.

2121 opada w strone 1KHz i jest to kompensowane w zwrotnicy, 2123 zachowuje sie odwrotnie.

Mam zwrotnice aktywna wiec sam sobie „krece” 🙂 . U nie nie ma zadnego podbicia.

A teraz bawie sie na „dwa baty” 😉 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 minutes ago, pmcomp said:

Mi sie Altec Valencia podobal bez modyfikacji.

Ale fakt … JBL4343 pokazaly co potrafą dopiero po modyfikcji zwrotnicy i … wymianie drivera sredniotonowego 2121 na 2123. Tzn. jest bardziej muzykalna srednica i mi sie tak bardziej podoba.

Moje Valencje dopiero zagraly jak wymienilem tuby na Vitavoxy (podobne do altecow) z 288c a pietnastke  416 na 515 i zwrotnice od monitorow TAD. Nabralo to wszystko troche zycia . Bylem wtedy zaczytany w filozofii budowy systemu Shindo i sprawilem sobie tez Thorensa TD-124 ( wiekszego klunkra swiat nie widzial). Do dzis mam ubaw jak czytam te barwne opisy zachwyconych wlascicieli "odkrywajacych " ponownie zalety tych zlomow. Wlasciciele firm ktorzy tuninguja te maszyny tez maja ubaw, ale sie nie wychylaja publicznie bo po co psuc sobie rynek . Podobno  Garrard 301/401 ma merytorycznie jakis sens ale TD124 to tylko mebel konwersacyjny. Zeby nie bylo , to tez uwazam ze technika glosnikowa wlasciwie stoi w miejcu a stare przetworniki maja pewne ujmujace cechy brzmieniowe nieosiagalne dla wspolczesnych konstrukcji. Po prostu przepiekne brzmienie choc nie sa wolne od powaznych kompromisow co zaweza zastosowanie. Nie slyszlem lepszgo sredniego basu niz z ALTECA 803A (JAK 416  tylko ze sztywnym zawieszeniem ) maly JBL LT8 ma wspaniala srednice , tuby wysokotonowe EV t350 czy jensena RP-302 sa wysmienite itp..itd. Problemem jest zbudowanie z tych elementow harmonijnej calosci .

11 minut temu, limono napisał:

Moje Valencje dopiero zagraly jak wymienilem tuby na Vitavoxy (podobne do altecow) z 288c a pietnastke  416 na 515 i zwrotnice od monitorow TAD. Nabralo to wszystko troche zycia . Bylem wtedy zaczytany w filozofii budowy systemu Shindo i sprawilem sobie tez Thorensa TD-124 ( wiekszego klunkra swiat nie widzial).

Jak do mojego Garrarda jak na zdjeciu powyzej dodasz po prawej tyle co ma po lewej to wyjdzie wiekszy niż 124-ka. Ale ta plinta to moj pomysl na zycie i na dwa ramiona z wymiennymi armboardami idobrym dostepem do ramienia od spodu bez wyjmowania armboarda 🙂 

11 minut temu, limono napisał:

Zeby nie bylo , to tez uwazam ze technika glosnikowa wlasciwie stoi w miejcu a stare przetworniki maja pewne ujmujace cechy brzmieniowe nieosiagalne dla wspolczesnych konstrukcji. Po prostu przepiekne brzmienie choc nie sa wolne od powaznych kompromisow co zaweza zastosowanie.

O to to to to …

Bo kiedys liczyl sie dzwiek i jakosc reprodukcji muzyki, a dzisiaj liczy sie … KASA, KASA, KASA 🤨.

Edytowane przez pmcomp

06913a2544c6dc7607f2b82469dd949a.jpg
25697a96d9cb5d0888513f1a443a5c85.jpg
A u mnie takie cudenka były i do dziś żałuję że sprzedałem . Grało pięknie ale poziom akceptacji małżonki dla mebla był bliski zero . Dobrze że JBL L300 akceptuję bo byłaby całkiem lipa.
Te EV pieknie grały oj miały coś w sobie chyba m.in. dzięki tej tubie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W AR 3a kondensatory chyba nie do końca są połączone szeregowo. Rozkręciłem i zmierzyłem. Duże się trzymają ale ten 6uf ma 8uf.

Ukryta Zawartość

AR3a002.jpg

AR3a003.jpg

AR3a004.jpg

AR3a005.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień dobry,

Mam pytanie techniczne do bardziej zaawansowanych użytkowników. 

Chciałbym wymienić kable w swoich kolumnach Telefunken TL800, ponieważ kupiłem z krótkimi, nieoryginalnymi. Mam zakupione kable z epoki - wyglądają na grundigowskie lub właśnie telefunkenowskie.

Wprawdzie jestem laikiem ale w Grundigach 1660b sam wymieniłem, bez większego problemu.

Czy w TL800 jest to proste? Czy mogę narobić jakichś szkód nie będąch fachowcem? Nie zauważyłem na zdjęciach miejsca gdzie te kalbe łączą się ze zwrotnicą, więc nie wiem czy dostęp jest swobodny do tego miejsca.

Na tapetę weszły dzisiaj Grundig Box 1500a Professional. 

Cel: wymiana kondensatorów.

Voila:

Po zdjęciu plastikowego korektora fazy z głosnika niskotonowego:

1KRRvd.jpg

Głośnik niskotonowy od doopy strony:
OEp09W.jpg

Oryginalna zwrotnica:

zółty - terminal głośnikowy

niebieski - niskotonowy

zielony - średniotonowy

czerwony - wysokotonowy
FHsgF4.jpg

5mrKsI.jpg

Tak lubię bardziej niż przestrzennie, wymiana elementów to przyjemność:
aiU5oc.jpg

Wszystkie łącza jak w wojsku, nice and easy:
t9TVSO.jpg

Stare elektrolity w bardzo przyzwoitym stanie pijemności, do kosza bo elektrolity 🙂 :

ioDvb6.jpg

GxXj4A.jpg

HmxENc.jpg

7mQBIX.jpg

Juz po wymianie elektrolitów, przygotowane miejsce na sowiecki PIO K75-10, pomiędzy kondem a tymi podstawkami wyląduje jeszcze kawałek gumy:

HXacpa.jpg

Tak wyszło finalnie:
F4Veu5.jpg

QXmAQq.jpg

pFOlXa.jpg

Kłaki do dziury i skręcamy:

4lkGak.jpg

Dwie godziny roboty i finito. Druga pójdzie łatwiej bo modus operandi opracowany 😉 .

Zaraz druga i ... słuchanie co z tego wyszło 🙂 .

A na koniec przetworniki z bliska:

fakturowany papier:

Bnorka.jpg

Kopułki tekstylne na średnicy i górze:

gCDMo1.jpg

9qb0k0.jpg

Ma ktoś pomysła jak je oczyścić z kurzu?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, Horizon44 napisał:

Dzień dobry,

Mam pytanie techniczne do bardziej zaawansowanych użytkowników. 

Chciałbym wymienić kable w swoich kolumnach Telefunken TL800, ponieważ kupiłem z krótkimi, nieoryginalnymi. Mam zakupione kable z epoki - wyglądają na grundigowskie lub właśnie telefunkenowskie.

Wprawdzie jestem laikiem ale w Grundigach 1660b sam wymieniłem, bez większego problemu.

Czy w TL800 jest to proste? Czy mogę narobić jakichś szkód nie będąch fachowcem? Nie zauważyłem na zdjęciach miejsca gdzie te kalbe łączą się ze zwrotnicą, więc nie wiem czy dostęp jest swobodny do tego miejsca.

A jaki kabel kupiłeś? Ja bym wstawił duelunda 12kę. On wchodzi chyba w prawy górny róg zwrotnicy. Nie powinno być problemu.

2 minuty temu, jaszcze1 napisał:

A jaki kabel kupiłeś? Ja bym wstawił duelunda 12kę. On wchodzi chyba w prawy górny róg zwrotnicy. Nie powinno być problemu.

No właśnie do końca nie wiem jaki. Sprzedający pisał, że to oryginał z dawnych lat Grundiga lub Telefunkena. Oczywiście wtyczki DIN2 i wygląd rzeczywiście jak z lat 70-tych.

31 minut temu, pmcomp napisał:

Na tapetę weszły dzisiaj Grundig Box 1500a Professional. 

Cel: wymiana kondensatorów.

Voila:

Po zdjęciu plastikowego korektora fazy z głosnika niskotonowego:

Ukryta Zawartość

Głośnik niskotonowy od doopy strony:
OEp09W.jpg

Oryginalna zwrotnica:

zółty - terminal głośnikowy

niebieski - niskotonowy

zielony - średniotonowy

czerwony - wysokotonowy
FHsgF4.jpg

5mrKsI.jpg

Tak lubię bardziej niż przestrzennie, wymiana elementów to przyjemność:
aiU5oc.jpg

Wszystkie łącza jak w wojsku, nice and easy:
t9TVSO.jpg

Stare elektrolity w bardzo przyzwoitym stanie pijemności, do kosza bo elektrolity 🙂 :

ioDvb6.jpg

GxXj4A.jpg

HmxENc.jpg

7mQBIX.jpg

Juz po wymianie elektrolitów, przygotowane miejsce na sowiecki PIO K75-10, pomiędzy kondem a tymi podstawkami wyląduje jeszcze kawałek gumy:

HXacpa.jpg

Tak wyszło finalnie:
F4Veu5.jpg

QXmAQq.jpg

pFOlXa.jpg

Kłaki do dziury i skręcamy:

4lkGak.jpg

Dwie godziny roboty i finito. Druga pójdzie łatwiej bo modus operandi opracowany 😉 .

Zaraz druga i ... słuchanie co z tego wyszło 🙂 .

A na koniec przetworniki z bliska:

fakturowany papier:

Bnorka.jpg

Kopułki tekstylne na średnicy i górze:

gCDMo1.jpg

9qb0k0.jpg

Pozdro

Porównaj najpierw bezpośrednio z modem i bez moda na mono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minutes ago, pmcomp said:

Sprężone powietrze, takie "w spray'u" jakim czyści się soczewki aparatów fotograficznych. Albo strusim piórem bo ma świetne właściwości antystatyczne 🙂

Ciąg dalszy nastąpił. Erfahrung macht Meister jak mawiają w kraju pochodzenia tych głosników. Drugą sztukę zrobiłem w 45 minut 🙂 

1gpXGT.jpg

Dawno nie bawiłem sie tak dobrze wykonaną zwrotnicą. Jestem w szoku. Zwrotki w Jensenach są po prostu żałosne, taniutkie wykonanie. Jak to w USA. A Niemcy 50 lat temu robili porządnie. Każdy kondensator i rezystor leży na piankowej podkładce w celu redukcji wpływu drgań: 

PuSeXr.jpg

Jak teraz widać cała zwrotnica umieszczona jest na dwóch gumowych tłumikach, poniżej moje mocowania do kondensatora K75-10:

QIhjea.jpg

I druga sztuka gotowa 🙂 :

rFvEPp.jpg

Jeszcze trzeba zapakować funta kłaków 🙂 :

zKQqhR.jpg

Ostała się kupka, i tak jestem w szoku, wszystkie elektrolity po 50-u latach trzymały pojemność:

jZ3M4O.jpg

Ustawiamy i gramy:

w8YPIv.jpg

Już zamaskowane:

xhwRgq.jpg

Wczoraj wpadł do mnie na dłuższą sesję odsłuchową Bartek z RT-Project. Jak widać było co słuchać. Nawet zniosłem z góry Rogers JR150. JBLi nawet nie odpalilismy, innym razem. 

Grały cztery kolumny niemieckie: WIGO WB70, SABA IVa, Telefunken TL-800, Grundig Box 1500a  Professional i jedne brytyjskie: wspomniane Rogers JR150.

Się działo. Oczywiście taki tłok nie sprzyjał "ałdjofilskim" odsłuchom, to wszystkie skrzynie na siebie wpływają. Ale to miała być zabawa.

Co ciekawe w Sabach pojawił się bas ... ki diabeł, czy one musiały trochę pograć i trochę się rozruszać? Nie był to jeszcze ideał ale to ruch w dobrą stronę 🙂 . Najbardziej podobały się nam ... Telefunkeny i jest to zdecydowany zwycięzca tej zabawy. Ze dwa tygodnie temu Bartek miał okazję posłuchać na szybko u @jaszcze1, tera było na poważniej. Bartkowi jako drugie podobały się ... Rogersy. No cóż cywilna i powiększona wersja pudełka po butach czyli LS3/5 daje radę.

A teraz grają Grundigi i pograją przez pewien czas. Te wszystkie kondy muszą się wygrzać i rozruszać.

Pozdro

PS. pierwsze o co Bartek spytał po wejściu do salonu ... a co na to twoja żona ???

🙂 

Przyzwyczaiła się. Ten kto do mnie częściej przychodzi wie czego się spodziewać.

PS2. na rozchodniaka puściłem "coś z taśmy" ... Bartek może nie był w szoku, bo w szoku był na wejściu gdy leciał Monty Alexander z kasety z Nakamichi, ale zrobiło to na nim wrażenie. A już był po paru godzinach zaznamiajania się z systemem, pomieszczeniem i muzyką.

Kawałek, który męczyliśmy długo to takie przypomnienie z początku wieku z mojej audiofilskiej skłądanki: Chuck Loeb - FYI

PRAT niesamowity.

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Porównaj najpierw bezpośrednio z modem i bez moda na mono.

Na szybko ... bas sie poprawił. Tzn. jego kontrola.

Takie porównanie miałoby większy sens gdyby te nowe kondy miały okazję się wygrzać. Miałem burdel na warsztacie ... musiałem dokończyć dzieła 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Podejrzewam że te kopułki lepią się tak samo jak stare ScanSpeaki i Dynaudio po czasie? SS'y i Dynki udało mi się kiedyś ładnie doczyścić ściereczką nasączoną WD40. Alkoholem absolutnie nie, zrobią się białe.

Sprzedałem dzisiaj Pionki miłośnikowi marki, nie były złe ale czasami brzmiały...dziwnie, tak jakby wysokie rejestry zamiast ze sceny, uciekały do kolumny, głównie ta wstęga.

Edytowane przez Marek.S
W dniu 13.09.2023 o 23:51, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

25697a96d9cb5d0888513f1a443a5c85.jpg
A u mnie takie cudenka były i do dziś żałuję że sprzedałem . Grało pięknie ale poziom akceptacji małżonki dla mebla był bliski zero . Dobrze że JBL L300 akceptuję bo byłaby całkiem lipa.
Te EV pieknie grały oj miały coś w sobie chyba m.in. dzięki tej tubie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Popełniłem ten sam błąd. Do dziś żałuje że sprzedałem Sentry. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, pmcomp napisał:

Ciąg dalszy nastąpił. Erfahrung macht Meister jak mawiają w kraju pochodzenia tych głosników. Drugą sztukę zrobiłem w 45 minut 🙂 

Ukryta Zawartość

Dawno nie bawiłem sie tak dobrze wykonaną zwrotnicą. Jestem w szoku. Zwrotki w Jensenach są po prostu żałosne, taniutkie wykonanie. Jak to w USA. A Niemcy 50 lat temu robili porządnie. Każdy kondensator i rezystor leży na piankowej podkładce w celu redukcji wpływu drgań: 

PuSeXr.jpg

Jak teraz widać cała zwrotnica umieszczona jest na dwóch gumowych tłumikach, poniżej moje mocowania do kondensatora K75-10:

QIhjea.jpg

I druga sztuka gotowa 🙂 :

rFvEPp.jpg

Jeszcze trzeba zapakować funta kłaków 🙂 :

zKQqhR.jpg

Ostała się kupka, i tak jestem w szoku, wszystkie elektrolity po 50-u latach trzymały pojemność:

jZ3M4O.jpg

Ustawiamy i gramy:

w8YPIv.jpg

Już zamaskowane:

xhwRgq.jpg

Wczoraj wpadł do mnie na dłuższą sesję odsłuchową Bartek z RT-Project.  🙂  @jaszcze1

🙂 

😉 

A przywiózł swojego daca?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

p.s na Audio Markcie stoi para TADów TSM-2 z Polski. To kolega z forum?

Osobiście poluje na TSM-1...ale może nie warto?

Edytowane przez Marek.S
20 minut temu, jaszcze1 napisał:

A przywiózł swojego daca?

DACów ci u mnie dostatek 😉 .

Teraz grzebię w kornikowych kolumnach, zrodla mnie nie swedzą, szczegolnie analogowe 😉 .

Slucham i … największa robote zrobila wymiana kondensatora 47 uF. Poprawa na basie jest niesamowita. Moze jeszcze kiedys pobawie sie w eksperymenty z rezystorami bo moim zdaniem jeden trzeba ciut zmniejszyc i dodac ciut srednicy.

To co potrafi zrobić z basem obudowa zamknieta z dobrze dobranym papierem … to mistrzostwo swiata 🙂 .

Dobrze policzona linia transmisyjna w bardzo duzej obudowie np. 200 litrów … takze 😉 . Tylko takich kolumn jest malo.

Niestety slychać, ze tu nie ma pipeiru na srednicy. Za stety … ta miękka kopulka robi robotę ze sceną.. Najlepsza scena jaka slyszalem.

Edytowane przez pmcomp

Wiadomo co slucham do ustawienia kolumn … Rogera Watersa.

Ale … do sprawdzenia jak to na prawdę gra i jaka jest scena 3D sluzy … Madonna - Vogue z „Immaculate Collection”.

Te Grundigi robia … mistrzostwo swiata, tu Telefunkeny wypadaja gorzej.

Edytowane przez pmcomp

Immaculate Collection to ogólnie świetna płyta, zrealizowana na QSound.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Dlatego tak gra.

Tylko kto z mlodych adeptów audiofilizmu i hiendu tego slucha ???

ONI zazwyczaj sluchaja vocal plus kontrabas plus fortepian, czasem gitara 😉 . 8 sikaja po nogach. A ropotrafi odtworzyć „kazda kolumna” z takim glosniku z radia mojej babci:

Ukryta Zawartość

Dla niewyajemniczonych … to jest SABA 😉 

27 minut temu, Marek.S napisał:

Immaculate Collection to ogólnie świetna płyta, zrealizowana na QSound.

Ukryta Zawartość

Czytam, ze Amused to Death tez w Q-Sound 🙂 .

Slucham Yello - Point w „zwyklym stereo” i tu sie chlopaki postarali. A jeszcze starsze dziady niz ja 😉 .

Scena 3D jest zjawiskowa, posluchaj sobie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ciut starsze Yello - Toy tez jest swietnie zrobione. Mniam.

Ro zupelnie inne Yello niz to stare z zeszlego wieku. 

Maria Koterbska - Augustowskie noce … zbieram szczeke z podlogi. Jakaz to jest scena. Na tak starym nagraniu. Miszcze byli.

I jeszcze dwa polskie starocie:

Krzysztof Krawczyk - Parostatek

Ludmila Jakubczak - Gdy mi ciebie zabraknie.

Szok.

Nie jest to Q-Sound ale to zostalo nagrane 20-30 lat wczesniej i … po tej wschodniej stronie kurtyny.

A posluchajcie Santorki czy Kunickiej z vinyla 🙂 .

PS. ale mam dzisiaj rozpietosc stylową 😉 . Od Yello do Mieczyslawa Fogga.

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Jeszcze trzeba zapakować funta kłaków 

Ale dałeś jakieś wytłumienie "zamiast" ?

2 godziny temu, Stones_Fan napisał:

Popełniłem ten sam błąd. Do dziś żałuje że sprzedałem Sentry. 

I to była amerykańska wersja z pięknymi maskownicami. Jak czytam ten wątek to pomyśleć co by wymiana starych kondow zrobiła . Chodzi mi po głowie telefon do kupca . 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Madonna - Vogue z „Immaculate Collection”.

Ależ to gra . Zapomniane nagranie już wróciłem do niego i się dzieje 

Edytowane przez Marcin Wielgus
  • Pokaż nowe odpowiedzi