Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nic nowego się nie dowiedziałem 😉 . O moich doświadczeniach z TL-800 oraz o całym procesie ich modyfikacji można przeczytać w moich wpisach w tym wątku.

Dobrze jednak, że taki materiał powstał, jest rzetelny. Gratulacje.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

22 minuty temu, pmcomp napisał:

. O moich doświadczeniach z TL-800 oraz o całym procesie ich modyfikacji można przeczytać w moich wpisach w tym wątku.

Myślę, że spokojnie można wyczytać więcej informacji z wątku 💪 Gratulacje! 🙂 

W dniu 3.08.2024 o 11:37, Pseudodrummer napisał:

Telefunken u Reduktora:

Czyli jednak złom sprzed 50 lat, niestety. Szczególnie te zwrotnice.

14 godzin temu, audionormik napisał:

Czyli jednak złom sprzed 50 lat, niestety. Szczególnie te zwrotnice.

Złom? Zwrotnice? Miales taka zwrotnice kiedys w reku? Wiesz jak jest wykonana?

Jak nie to … nie pisz bzdur. Plytka wykonana perfekcyjnie, stabilny montaz elementow, perfekcyjne prowadzenie masy i mocne mocowanie zwrotnicy do obudowy. Dzisiaj tak sie rzadko juz robi.

A ze trzeba bylo wymienic jakies elektrolity? To normalne. To normalne starzenie tych elementow. Wtedy nie robilo sie polipropylenow w takich pojemnosciach, zostawaly elektrolity.

W moich sztukach wymienione zostaly wszystkie kondensatory na PIO i polipropyleny oraz rezystory na grafitowe i … kolumny grają wspaniale. Przemyslana konstrukcja, dobry projekt, dobre przetworniki. Konstrukcja bezkompromisowa.

A dzwiek wynagradza wszystko.

PS. Reduktor wlozyl do nich ”pierwsze lepsze” kondensatory. Mozna ale moim zdaniem te kolumny zasluguja na lepsze elementy, ktorymi mozemy uksztaltowac ich brzmienie i barwe.

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

PS. Reduktor wlozyl do nich ”pierwsze lepsze” kondensatory. Mozna ale moim zdaniem te kolumny zasluguja na lepsze elementy, ktorymi mozemy uksztaltowac ich brzmienie i barwe.

Pomógłbyś mi kiedyś coś pogrzebać w tl 710?

Wełnę wymieniłeś u siebie czy zostawiłeś starą?

.

Działo sie u mnie w weekend. Zawitało "stare" z lat 70-ych i "nowe" z dzisiaj. Ot takie hiendowe pudełka na buty.

Stare:

6XSPKg.jpg

lRJC6M.jpg

WWb4id.jpg

Nowe:

zmlOiF.jpg

ZWr7Us.jpg

DtO6GI.jpg

Zxn0iH.jpg

MJTa99.jpg

Nadredaktor coś o nich też napisał, i ja rzadko ale tutaj się z nim całkowicie zgadzam.

Chartwell LS3/5a:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chartwell LS3/5:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

25 minut temu, pmcomp napisał:

Działo sie u mnie w weekend. Zawitało "stare" z lat 70-ych i "nowe" z dzisiaj. Ot takie hiendowe pudełka na buty.

@pmcomp Daj koniecznie znać, jak wpisały się te pudełeczka w Twoim systemie. Szczególnie interesuje mnie jak źródła analogowe brzmią na średnicy 🙂 

Pisałem kiedyś z Derekiem Hughes (syn Spencera, założyciela Spendor), który odpowiadał za "przygotowanie" nowych ls3/5a zgodnych ze specyfikacją BBC. Wersje Demo były tymi parami, które wykorzystywali do uzyskania licencji. Derek uczestniczył w budowie pierwszych par ls3/5a, to była najlepsza osoba do włączenia w projekt Graham Audio.

Z wiadomości od Niego:

"Jest to para prototypów demonstracyjnych. Pomimo tego, że są prototypami, będą zgodne ze specyfikacją BBC. W pewnym momencie zmieniliśmy dostawcę sterowników.

Zwrotnica wygląda trochę dziwnie, ale są zgodne ze specyfikacją, ale w obudowie z zaciskami w innym miejscu, stąd są okablowane, a nie przykręcone bezpośrednio do zacisków."

Zostawię to dla innych, gdyby ktoś się zastanawiał co to są te Demo 😉 

Edytowane przez Pawte

Pacuła twierdz, że do napędzania tych maluchów potrzeba trochę mocy. Lampa albo mocny tranzystor. Z tranzystorem nie sprawdzałem ale napedziłem je dwoma takimi maleństwami:

rviowngvbs7xxsmvq0m5.jpg

Heathkit UA-1 na lampach EL84, 2x12 W z genialnymi transformatorami wyjściowymi z oddzielnymi odczepami na 4, 8 i 16 ohm. Idealnie do LS3/5a, szczególnie Rogersów 15 ohm bo taką mam wersję. Chartwelle mają 11 ohm. W zupełności wystarczy ale ... nie odmówię sobie przyjemności napędzenia ich IDHOSami 2x50W w klasie A. Lampowymi oczywiście 😉 .

Barwa z obu par ... morduje 🙂 . Średnica rządzi. Aksamitna góra. Tak jak lubię. Bas zaczyna się wysoko, ok. 70Hz. Tak to zestrojono, że to nie przeszkadza. Ta kolumna nie udaje, że umie więcej. Ona umie ... grac muzykę. Tylko i ... aż. I to jak.

🙂

Czy one się od siebie róznią? I owszem.

Dźwięk z Rogersów mi osobiście bardziej się podoba. Jest ciut więcej góry ale ... Pacuła napisał że na płytce Chartwella jest przełącznik +/-0,5dB. Nie mam ochoty ich rozbierać. Gram jak jest ... po godzinie ucho sie przyzwyczaja i jest gut.

Co ciekawe obie pary wymagają ciut innego ustawienia. Rogersy muszą być bardziej skręcone do środka tak, że nie widzę powierzchni ich bocznych ścianej od strony wewnętrznej. Chartwelle ciut szerzej, mniej więcej w połowie pomiędzy ustawieniem Rogersów, a ustawieniem kolumn na wprost. Baaardzo ciekawe dlaczego 🙂 .

Ja z takim dźwiekiem mó©łbym żyć. Nawet bez tego dolnego basu. Tu liczy sie muzyka, muzyka, muzyka.

Aaaa ... nie napisałem, że odsłuch dzięki uprzejmości @Pawte, do którego obie pary należą.

Pozdro

14 minut temu, Pawte napisał:

@pmcomp Daj koniecznie znać, jak wpisały się te pudełeczka w Twoim systemie. Szczególnie interesuje mnie jak źródła analogowe brzmią na średnicy 🙂 

W weekend słuchałem tylko z cyfry. Na analog przyjdzie jeszcze pora.

51 minut temu, J4Z napisał:

Pomógłbyś mi kiedyś coś pogrzebać w tl 710?

Wełnę wymieniłeś u siebie czy zostawiłeś starą?

Masz do nich schemat?

Widzę, że potrzeba dwa kondy: 100uF i chyba 25uF.

453535279_1974103896352102_4092878982592

Ukryta Zawartość

IMG_0119.JPG.a3068da72ce9bb3def67fb17602

Do tego są jeszcze dwa rzędu kilku uF, z których jeden to 6,8uF.

Wełnę zostawiłem starą. Ona się nie starzeje, a jej gęstość na pewno dobrana do tego projektu. Po co psuć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

18 minut temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

Do tego są jeszcze dwa rzędu kilku uF, z których jeden to 6,8uF.

A drugi, wydaje mi się, że 4 uF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

25 minut temu, pmcomp napisał:

Pacuła napisał że na płytce Chartwella jest przełącznik +/-0,5dB. Nie mam ochoty ich rozbierać. Gram jak jest ... po godzinie ucho sie przyzwyczaja i jest gut.

Wersja Demo posiada inną zwrotkę. Nie ma tam przełącznika…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Pawte napisał:

Wersja Demo posiada inną zwrotkę. Nie ma tam przełącznika…

Ukryta Zawartość

Szkoda.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Masz do nich schemat?

Niestety, chwilę grzebałem w sieci, to znalazłem tylko płatne. Siądę jeszcze do tego. 

.

12 godzin temu, pmcomp napisał:

Stare:

Ukryta Zawartość

lRJC6M.jpg

WWb4id.jpg

Nowe:

zmlOiF.jpg

ZWr7Us.jpg

DtO6GI.jpg

Zxn0iH.jpg

MJTa99.jpg

Nadredaktor coś o nich też napisał, i ja rzadko ale tutaj się z nim całkowicie zgadzam.

Chartwell LS3/5a:

Ukryta Zawartość

Chartwell LS3/5:

Ukryta Zawartość

I jak te rogersy?
Robia do nich suba w miejsce podstawek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie potrzeba zadnego suba.

A gralem m.in.

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.737842b8c9f16651781919aca2742ef4.jpeg

Te kolumny tak zestrojono, ze „nie zauwaza sie” braku basu ponizej 70Hz. Takie jest moje zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, pmcomp napisał:

Nie potrzeba zadnego suba.

A gralem m.in.

Ukryta Zawartość

image.thumb.jpeg.737842b8c9f16651781919aca2742ef4.jpeg

Te kolumny tak zestrojono, ze „nie zauwaza sie” braku basu ponizej 70Hz. Takie jest moje zdanie.

No ale rozumiem, że Twoja ocena jest relatywna? Chyba z dobrymi głośnikami z dużymi membranami nie mogą konkurować? Wolałbyś zostawić sobie TL 800 po modyfikacji czy LS3/3a? O JBL 4343 nie pytam, bo rozumiem, że to nie ta liga i nie ma co porównywać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

No ale rozumiem, że Twoja ocena jest relatywna? Chyba z dobrymi głośnikami z dużymi membranami nie mogą konkurować? Wolałbyś zostawić sobie TL 800 po modyfikacji czy LS3/3a? O JBL 4343 nie pytam, bo rozumiem, że to nie ta liga i nie ma co porównywać.

To jest baaardzo dobre pytanie.

Zaraz zaczynam sesje odsłuchową i porównanie:

- LS3/5a

- Telefunken TL-800

- Grundig Box 1500a Pro

Będzie się działo 🙂 . Sam jestem ciekaw bo ... LS3/5a zrobiły na mnie, u mnie i w moim systemie, ogromne wrażenie. A mam przecież Rogers JR150.

Tu porównanie wielkościowe JR149 i JR150:

68eec91840fcbd854d5423b7bcc0

JR149 to cywilna wersja LS3/5a:

20161106_170127.jpg.4372dde4db63b887422e

1139813-f3d1ac9c-jr149-speakers-design-b

Ta sama szkoła brzmienia.

Edytowane przez pmcomp

Na pierwszy ohien poszly Chartwelle, a potem Grundigi. Na tych samych podstawkach: 

y1ofRd.jpg

I co?

Spodziewacie sie, ze oglosze zwyciezce w tym starciu?

Mowy nie ma 🙂 .

Dlaczego?

Bo to kompletnie inne kolumny i inna granie. I nawet nie chodzi o dół pasma

Edytowane przez pmcomp

Pamietacie, kiedys na przelomie wieków bardzo czesto mowilo sie w odniesieniu do kolumn o brytyjskiej i niemieckiej szkole grania. Chwalac tą pierwszą, a druga mieszając z błotem.

I tak jest wlasnie w przypadku porównania tych dwoch kolumn. przelączenie na Grundigi spowodowało, ze po pierwszych dzwiekach czulem sie jakby ktos zabral mi … muzykę. A konkretnie ta plastyczną, piekna, chwytająca za sercę średnicę. Wyparowała. Odczucie pogłebilo jeszcze jakbyprzykrycie kocykiem gory pasma. Do tego ten bas … pojawił się. Wiekszy i glębszy. To czego w Chartwellach nie byloi zostalo to skrzętnie zamaskowane tutaj wyszlo od razu. I spowodowalo, ze bas jakby zaczął dominować. Szok.

Ale … po kilku kolejnych nagraniach ucho zaczelo sie przyzwyczajac, a mózg zaczal sobie przypominać te dzwieki i ten sposob prezentacji muzyki. Iiiiii? Czaelo sie podobać 🙂 . W tym momencie opisuje jedynie aspekt dzwieku zwany barwą. Moim zdaniem wynika on z uzytych materialow na przetworniki, glownie na dolną srednice. Co ciekawe tam w obu konstrukcjach nie ma papieru, papier jest jedynie na basie w Grundigach. 

Jesli chcialbym okreslic te kolumny w tym aspekcie to … roznia sie niesamowicie. LS3/5a to muzykalne granie po cieplej i soczystej stronie mocy, Grundigi takze muzykalnie ale po chlodnej stronie mocy. Ktos moglby nawet napisac ze po suchej co nie jest prawdą. Po neutralnej jak najbardziej. Kompletnie inne sposoby prezentacji. Naajardziej slychać to na talerzach i brassach.

No dobrze, a co z innymi aspektami? Grundigi potrafia wiecej i sa bardziej dynamiczne ale … jak pisal Pacuła znowu Brytole skrzetnie to ukryli i monitory BBC tez potrafia poruszyć.

Jesli chodzimo bas napisalem, Grundig pokazuje wiecej, a BBC mniej ale to co pokazuje to tak jakby pokazywal to czego nie ma. Miszcz iluzji.

Najbardziej male mońitorki dostaly w tylek w aspekcie sceny. Niestety Grundig jest mistrzem w tym aspekcie i rzadko ktore kolumny ze sluchanych przeze mnie w moim systemie mu dorownują. W Chartwellach muzyka odbywa sie po,iedzy kolumnami. Czasami tylko cos wylezie na boki. W Grundigach gra cała „sciana za nimi”. Nie mylić z pejoratywnym pojeciem sciany dzwieku. Jesli chodzi o glebie to BBC sa dosc plytkie i z tylu sie dzieje duzo mniej niz z Grundigow. Ale to co pokazuja malitkie monitorki moze sie podobac. Pomimo „ciasnoty” wszystko na scenie jest ladnie poustawiane i poukladane.

PRAT chyba nawet lepszy w LS3/5a 🙂 … ich prostu chce sie sluchać. Cgraja z pasja i z namietnoscią, a Grundigi jakby mechanicznie i bez zaangazowania robia to co im sie każe. Zum Befehl.

Sa to zupelnie inne kolumny i inny sposob grania. Nie ma zwycięzcy. Mozna z ogromna przyjemnoscia sluchac i jednych i drugich, podobnie jak kochac i brunetki i blondynki 😉 .

Mała przerwa, ponownie Chartwelle a potem Telefunken TL-800.

Pozdro

PS. sorry za literowki, pisze na goraco z iPada.

Edytowane przez pmcomp

Przelaczylem ponownie na Chartwelle, pogralem z pol godziny i … w locie przelaczylem na Telefunkeny TL-800:

ndedRf.jpg

I … praktycznie po pierwszych dzwiekach juz wszystko wiem 🙂 . W koncu znam te kolumny i sam je modyfikowalem.

Poslucham troche i cos skrobne.

Edytowane przez pmcomp

No to tak.

W skrocie i uproszczeniu, bo nie chce mi sie wszystkiego jeszcze raz pisać … TL-800 łączą w sobie najlepsze cechy i LS3/5a i Grundigów, eliminujac calkowice ich słabosci.

Jak pisalem wczesniej TL-800 moga stawać bez zadnych kompleksów w szranki z najlepszymi kolumnami, nowymi do kilkudziesieciu tysiecy PLN, moze nawet do stu.

Z nich jest wszystko: barwa, muzykalnosć, szczegóły, PRAT, bas, dynamika, scena. Jedyna wada jaka znam to nie mozna nimi zbyt glosno zagrać. W moich 43 mkw jest dostatecznie glosno ale dyskoteke musze robic na JBL4343 😉 . Pamietajcie jednak, ze zwrotnice zostaly dosc mocno zmodyfikowane (kondensatory i rezystory i kosztowalo to mnie oprócz kasy sporo czasu i zabawy aby dojsc metoda prob i bledow do tego efektu). Oryginalne TL-800 graja bardziej vintageowo, mniej szczegolowo, z ciut gorszym basem, baaaardzo muzykalnie. Po modyfikacji dostaly sznytu i przeszly do innej ligi.

A wracajac do tematu z tych dwoch monitorow BBC wybralbym bez wahania Rogersy. Jednak cena kieruje zainteresowanie do Chartwelli. To sa znakomite kolumienki do malych pomieszczeń (zobaczcie w jak wielkim pomieszczeniu teraz sobie znakomicie radzily), np. do biura czy do sypialni. Zatanawiam sie wlasnie czy sobie ich nie sprawić 😉 . I sluchac, sluchac, sluchac, a nie w nich grzebać 🙂 .

Pozdro

4 godziny temu, jaszcze1 napisał:

Chyba teraz odpowiedzialem na Twoje pytanie. Zrob Saby na EV, a potem bierz sie za TL-800 😉 . @Pawte zrobil blad i swoje sprzedal, nie powtorz tego. Fakt ma teraz tez baaardzo fajne paczki na papierowym 15” i tubowych driverach.

Moze jeszcze dzisiaj odpale JBL4343 ?

Edytowane przez pmcomp

Moze to kogos zainteresuje. Brytyjska lińia transmisyjna na stadionie KEFa za … 2000 zl:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowa podobna do tej:

image.png.21710733b64cf100439ec04956ee39c0.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamietacie, kiedys na przelomie wieków bardzo czesto mowilo sie w odniesieniu do kolumn o brytyjskiej i niemieckiej szkole grania. Chwalac tą pierwszą, a druga mieszając z błotem.

I tak jest wlasnie w przypadku porównania tych dwoch kolumn. przelączenie na Grundigi spowodowało, ze po pierwszych dzwiekach czulem sie jakby ktos zabral mi … muzykę. A konkretnie ta plastyczną, piekna, chwytająca za sercę średnicę. Wyparowała. Odczucie pogłebilo jeszcze jakbyprzykrycie kocykiem gory pasma. Do tego ten bas … pojawił się. Wiekszy i glębszy. To czego w Chartwellach nie byloi zostalo to skrzętnie zamaskowane tutaj wyszlo od razu. I spowodowalo, ze bas jakby zaczął dominować. Szok.

Ale … po kilku kolejnych nagraniach ucho zaczelo sie przyzwyczajac, a mózg zaczal sobie przypominać te dzwieki i ten sposob prezentacji muzyki. Iiiiii? Czaelo sie podobać 🙂 . W tym momencie opisuje jedynie aspekt dzwieku zwany barwą. Moim zdaniem wynika on z uzytych materialow na przetworniki, glownie na dolną srednice. Co ciekawe tam w obu konstrukcjach nie ma papieru, papier jest jedynie na basie w Grundigach. 

Jesli chcialbym okreslic te kolumny w tym aspekcie to … roznia sie niesamowicie. LS3/5a to muzykalne granie po cieplej i soczystej stronie mocy, Grundigi takze muzykalnie ale po chlodnej stronie mocy. Ktos moglby nawet napisac ze po suchej co nie jest prawdą. Po neutralnej jak najbardziej. Kompletnie inne sposoby prezentacji. Naajardziej slychać to na talerzach i brassach.

No dobrze, a co z innymi aspektami? Grundigi potrafia wiecej i sa bardziej dynamiczne ale … jak pisal Pacuła znowu Brytole skrzetnie to ukryli i monitory BBC tez potrafia poruszyć.

Jesli chodzimo bas napisalem, Grundig pokazuje wiecej, a BBC mniej ale to co pokazuje to tak jakby pokazywal to czego nie ma. Miszcz iluzji.

Najbardziej male mońitorki dostaly w tylek w aspekcie sceny. Niestety Grundig jest mistrzem w tym aspekcie i rzadko ktore kolumny ze sluchanych przeze mnie w moim systemie mu dorownują. W Chartwellach muzyka odbywa sie po,iedzy kolumnami. Czasami tylko cos wylezie na boki. W Grundigach gra cała „sciana za nimi”. Nie mylić z pejoratywnym pojeciem sciany dzwieku. Jesli chodzi o glebie to BBC sa dosc plytkie i z tylu sie dzieje duzo mniej niz z Grundigow. Ale to co pokazuja malitkie monitorki moze sie podobac. Pomimo „ciasnoty” wszystko na scenie jest ladnie poustawiane i poukladane.

PRAT chyba nawet lepszy w LS3/5a 🙂 … ich prostu chce sie sluchać. Cgraja z pasja i z namietnoscią, a Grundigi jakby mechanicznie i bez zaangazowania robia to co im sie każe. Zum Befehl.

Sa to zupelnie inne kolumny i inny sposob grania. Nie ma zwycięzcy. Mozna z ogromna przyjemnoscia sluchac i jednych i drugich, podobnie jak kochac i brunetki i blondynki 😉 .

Mała przerwa, ponownie Chartwelle a potem Telefunken TL-800.

Pozdro

PS. sorry za literowki, pisze na goraco z iPada.

To dokładnie taka różnica jak pomiędzy amerykańskimi Acoustic Research, a niemieckimi Sabami. Przy przełączaniu kolumn samemu też trzeba się przełączyć - tylko trwa to kilka minut - w kierunku Saba - AR dłużej i trochę mniej czasu w kierunku AR-Saba. Kompletnie inna szkoła. Jedne wciągają i relaksują, drugie wciągają i absorbują uwagę. 

W Sabach na basie wróciłem do elektrolitów Plain - złożyłem 3x82um w miejsce 250um. Z Miflexami MKP na basie całe pasmo było bardzo spójne, z graniem jak petarda. Bardzo punktowym basem, który nie wychodził poza swoje ramy i precyzyjną średnicą (bo kondensator w filtrze dolnoprzepustowym sieje też na odbiór średnicy). Ja za punkt odniesienia biorę wokale, bo głosy ludzkie słyszę na codzień i  wiem jak chcę żeby grały. Instrumentów na żywo, na codzień nie słucham, więc strojenie wokali przychodzi mi łatwiej (a przynajmniej takie tłumaczenie sobie wykombinowałem ;). Z MKP na basie wokale są precyzyjne i raczej naturalne  ale jakby delikatnie za jasne dla mnie.  Po  Wymianie MKP  na Mundorf Ecap Plain (albo inne) bas się  robi trochę mniej  konturowy, jakby bardziej barwny, a wokale zaczynają  bardziej  czarować, dostają dociążenia basowego,  nie tracąc szczegółów. Jednak różnica pomiędzy AR a Sabami nadal pozostaje taka jak pisałem wyżej.

Przy AR, mniejszych Sabach i Jensenach zmiana elektrolitu na polipropylen daje takie same efekty - jak kto woli -rzecz gustu czy ma grać bardziej konturowo i dynamicznie absorbując uwagę czy bardziej czarować.

Edytowane przez jaszcze1

Moze to kogos zainteresuje. Brytyjska lińia transmisyjna na stadionie KEFa za … 2000 zl:

Znajdź TDL'e, nie muszą być Reference, wystarczy Studio 3. Tylko koniecznie w nietkniętym, oryginalnym stanie i pierwszej wersji.

39 minut temu, szpakowski napisał:

Znajdź TDL'e, nie muszą być Reference, wystarczy Studio 3. Tylko koniecznie w nietkniętym, oryginalnym stanie i pierwszej wersji.

Sluchalem TDL Reference. Bas super, reszta nie moja bajka.

Z pokazanych przeze mnie kolumn wiem jak graja wszystkie ich przetworniki. Dlatego przypuszczam, ze moze byc baaardzo fanie.

8 minut temu, Arkadix napisał:

Hmmm .... fajny wątek.  Ale czytając mam dysonans poznawczy - co ten "szrot" robi w zakładce High-End ?   🙂

pozdrawiam

Arkadix

Jesli pytasz mnie jako „wlasciciela” watku, odpowiadam: dla mnie hiend to najlepsza jakosc dzwieku, a nie najwyzsza cena. I wiekszosc opisywanych tu konstrukcji taka definicje spelnia.

Zawsze mozesz zapytac admina tego forum.

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, pmcomp napisał:

No to tak.

W skrocie i uproszczeniu, bo nie chce mi sie wszystkiego jeszcze raz pisać … TL-800 łączą w sobie najlepsze cechy i LS3/5a i Grundigów, eliminujac calkowice ich słabosci.

Jak pisalem wczesniej TL-800 moga stawać bez zadnych kompleksów w szranki z najlepszymi kolumnami, nowymi do kilkudziesieciu tysiecy PLN, moze nawet do stu.

Z nich jest wszystko: barwa, muzykalnosć, szczegóły, PRAT, bas, dynamika, scena. Jedyna wada jaka znam to nie mozna nimi zbyt glosno zagrać. W moich 43 mkw jest dostatecznie glosno ale dyskoteke musze robic na JBL4343 😉 . Pamietajcie jednak, ze zwrotnice zostaly dosc mocno zmodyfikowane (kondensatory i rezystory i kosztowalo to mnie oprócz kasy sporo czasu i zabawy aby dojsc metoda prob i bledow do tego efektu). Oryginalne TL-800 graja bardziej vintageowo, mniej szczegolowo, z ciut gorszym basem, baaaardzo muzykalnie. Po modyfikacji dostaly sznytu i przeszly do innej ligi.

A wracajac do tematu z tych dwoch monitorow BBC wybralbym bez wahania Rogersy. Jednak cena kieruje zainteresowanie do Chartwelli. To sa znakomite kolumienki do malych pomieszczeń (zobaczcie w jak wielkim pomieszczeniu teraz sobie znakomicie radzily), np. do biura czy do sypialni. Zatanawiam sie wlasnie czy sobie ich nie sprawić 😉 . I sluchac, sluchac, sluchac, a nie w nich grzebać 🙂 .

Moze jeszcze dzisiaj odpale JBL4343 ?

No i JBL pogonił je wszystkie 🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Działo sie u mnie w weekend...

Jestem pelen podziwu, ze przy tej ilosc pilotiw jeszcze mozesz sie polapac, ktory do czego sluzy. Ja bym od razu zapomnial, co jest co

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Jestem pelen podziwu, ze przy tej ilosc pilotiw jeszcze mozesz sie polapac, ktory do czego sluzy. Ja bym od razu zapomnial, co jest co

Ukryta Zawartość

IMG_5791.thumb.jpg.5c2a1f3b2d740449c295a5b49ebef0ff.jpg

Zrobi się z tego nieśmiertelny tekst. 😆 Nie Ty pierwszy podziwiasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi