Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie TL082 TL072 OPA2604 OPA2134

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to, że jak masz opampa np. w układzie nie odwracających , gain powiedzmy X10, wej plus do masy, to napięcie na wyjściu będzie max to co w datasheet razy 10...jak się mieści w normie, to...mieści się w normie. Można w ten sposób  odróżnić tl072 od 4580, bo bipolarne mają ten parametr znacznie lepszy. Ja jeszcze odróżniam szybkie opampy od wolnych po tym jak się wzbudzają.

Trzeba ten zasilacz porządnie przetestować przed użyciem docelowym. 

Teoretycznie to ten zasilacz od lat jest klepany, sprzedawany itd. To nie jest jakiś prototyp czy coś. Więc myślę , że został już wielokrotnie sprawdzony, nie tylko przez producenta ale przez setki użytkowników, by doszukiwać się w nim jakichś rażących rzeczy.

20 godzin temu, Wito76 napisał:

Na co ewentualnie wymienić OPA TL072 ?

Z opek niskoszumowych polecam te najlepsze do studera ad797BR lub OPA828 lub ADA4898-2. Oczywiście tylko orginał z pewnego źródła, nie będziesz żałował ani złotówki. 

Edytowane przez Mariusz03

Sprawdzany z tl072, a inne to jakby modyfikacja, to trzeba testować. W sumie załóż temat z Twoją wersją schematu, to może jacyś lepsi fachowcy się wypowiedzą nt sensu zmiany opampa na coś szybszego

797 to chyba singiel jest

Sprawdzany z tl072, a inne to jakby modyfikacja, to trzeba testować. W sumie załóż temat z Twoją wersją schematu, to może jacyś lepsi fachowcy się wypowiedzą nt sensu zmiany opampa na coś szybszego
Wkładałem 2604 i jakby nic się działo, działał prawidłowo na oko. Mam jeszcze Lm833, 1612 i 627. Ten ostatni w cedeku siedzi i tam zostaje.

dorzucam schemacik jakby kogoś interesował, podobno szumy są na poziomie pojedynczych uV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam taki wynalazek z alli, u mnie zasila dac'a, półprzewodniki zostały oryginalne, wymieniłem za to odrazu kondensatory i część rezystorów na militarnie/niemagnetyczne z tego co akurat wyszperałem w szufladzie, z ciekawości wkładałem 5532, 4562, i pewnie coś tam jeszcze, ale raczej było gorzej niż lepiej, raczej coś na fetach tam musi zostać.

Ukryta Zawartość

No właśnie nie do końca. Chińczyk, klon z Ali ma szumy trochę ponad 100uV czyli wysoko dosyć. Tak twierdzi Paweł z PD Creative.
Mam inny zasilacz na LT3042 i ten był na pomiarach u Pawła z PD Creative i zmierzył najniższe AC RMS 4uV, peak to peak 40uV. Co z tego jak "nie gra" mi . Jakoś tak sucho i technicznie się robi. Studer miał być lepszy w tym aspekcie. Dlatego jego wybór i próby upgrade.

42 minuty temu, woytl napisał:

dorzucam schemacik

Na schemacie jest oczywisty błąd!

Taki klasyczny starej daty.

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

bipolarne mają ten parametr znacznie lepszy.

Nie jest to normą.

Obecnie są FET`owe trimowane na etapie produkcji i CMOS`owe z przetwarzaniem o ekstremalnie dobrych parametrach stałoprądowych. 

Bipolarne zostają w tyle w tych zastosowaniach...

Edytowane przez Grzegorz7

Mam jeszcze ze dwa schematy tego układu znalezione w internetach, podejrzewam że schemat nie jest 100% zgodny z chińskim układem, bo do końca nie zgadzało się z tym co mam na płytce, ale do pogrzebania wystarczy. Napewno C301 100uF w zasilaniu opampa warto wymienić na coś normalnego, bo to może więcej zmienić niż żąglowanie opampami 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co ma zmienić zmiana C301?

Na schemacie jest ten sam błąd. 

Nauczcie się rozumieć schematy a potem dyskutujcie o parametrach OpAmp`ów...

2 godziny temu, Wito76 napisał:

797 to chyba singiel jest

Oczywiście, ale na stoliku dajesz dwa i masz podwójny.  U mnie w struder siedzi właśnie ten oczywiście orginal.

Wkładałem 2604 i jakby nic się działo, działał prawidłowo na oko. Mam jeszcze Lm833, 1612 i 627. Ten ostatni w cedeku siedzi i tam zostaje.

627 szkoda kasy sa bardzo drogie, to nie sygnał. 

Tam najlepszy jest ultra low noise. I oczywiście inne elementy pasywne. To mega czuły regulator na elementy pasywne.

A co ma zmienić zmiana C301?
Na schemacie jest ten sam błąd. 
Nauczcie się rozumieć schematy a potem dyskutujcie o parametrach OpAmp`ów...
Bez urazy, ale wiesz że to nie wygląda jak pomoc tylko... gwiazdorzenie? Jak widzisz błąd to pokaż palcem, zamiast wypuszczać takie baloniki.

Dzięki. Bardzo fajny filmik. Studer 900 wypada tutaj bardzo dobrze. W sumie jak cała reszta. To nie wiem już gdzie jest kruczek, że Pawłowi z PD Creative tak wysoko wyszły szumy.
9 godzin temu, Wito76 napisał:

To nie wiem już gdzie jest kruczek, że Pawłowi z PD Creative tak wysoko wyszły szumy.

Chesz mieć mega niskie szumy to poszukaj coś na regulatorach lt3045, ale to nie gra. Jednak na pewno Paweł z PD Creative będzie zachwycony pomiarami. 

Opublikowano (edytowane)

Ten stabilizator, to chyba do mikrofonu? Tak zgaduje kojarząc trzy rzeczy - firmę, Phantom i napięcia, ale szumy wtedy musi mieć niskie więc ok. Z drugiej strony ma zasilać układy cyfrowe, więc jakby inny charakter obciążenia. Ja bym po prostu zasilił ten układ transportu cyfrowego (komputer?) i podłączył do wyjścia zasilacza coś do pomiaru szumów. Może takie obciążenie powoduje wzrost szumu i dla porównania obciążenie rezystancją. 

A może ktoś doradzi dedykowane stabilizatory scalone do cyfry jako alternatywę?

Edytowane przez J.Jerry
2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Paweł z PD Creative będzie zachwycony pomiarami. 

Przyznam się , że zgłupiałem. Wklejałem to już w innym miejscu, ale niech będzie i tutaj - pomiary wg Pawła z PD Creative, producenta swoich zasilaczy:

AC RMS podany dla pasma od 1Hz do 100kHz.

Fabryczny zasilacz Node2i - 1800uV AC RMS
Silent Angel (2 x 5V) - 300uV AC RMS
Zasilacz impulsowy Meanwell GSM40B05-P1J - 270uV AC RMS
LPSU25, STRUDER900 z napięciem 5V i inne chińskie konstrukcje oparte o wzmacniacz operacyjny TL072 - średnio około 130 do 150uV AC RMS
Tomanek ULPS mini 5V - 130uV AC RMS
Nostromo 5V - około 115 do 125uV AC RMS
Tomanek ULPS KD502 5V -  70uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (standardowy klon chińczyk) - 34uV AC RMS
AMB Sigma11 5V (wykonana jako DIY na dobrym poziomie) - AC RMS 27uV

Należy też zaznaczyć że we wszystkich zasilaczach szumy wzrastały wraz z obciążeniem, jedynie Sigmy11 i KD502 sobie lepiej poradziły i wzrost szumów nie był wprost proporcjonalny do obciążenia. Dla porównania - w zasilaczu który opracowałem szumy wynoszą 8uV i są stałe do 2,5A obciążenia.

Natomiast pomiary z filmiku zalinkowanego przez kolegę @woytl to wręcz skrajność. Studer osiąga tam kosmiczne 1uV czy nawet "ziro pojnt ejt" (od 16 minuty filmu mierzy się Studer). Co jest grane? Metodologia pomiaru? Czy może wyniki przedstawione przez Pawła śą takie, by w korzystnym świetle przedstawić własny zasilacz? Insynuacja taka oczywiście, ale wtf ?

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja bym po prostu zasilił ten układ transportu cyfrowego (komputer?)

W moim przypadku chodzi o zasilenie dwóch urządzeń. Raspberry Pi czyli tzw stronę brudną i Digione Signature (stronę czystą). Signature przyjmuje napięcie 5-10V natomiast RPi 5V. Obecnie Signature korzysta z akumulatorków LiPo i jest super, ale chciałbym je wygryźć bardzo dobrym zasilaczem. Póki co jeszcze taki mi się nie trafił. Studer aspiruje póki co lecz w wersji "fabrycznej" słyszę regres względem baterii, stąd rozmawiamy o upgrade.

Edytowane przez Wito76

Wartości typu 10mikroV dla 10V daje milion, czyli minus120db szumu. Z drugiej strony skok prądu o 100mA przy impedancji 10mOm odpowiadającej krótkiemu połączeniu to 1000mikroV równe wtedy minus80db...jak dla mnie nie najgorzej.

Niech zmierzą szumy w warunkach prawdziwego obciążenie dla porównania... będzie ciekawie.

W kwestii schematu...

Zastrzegam możliwość błędów w interpretacji.

Od lewej stabilizator, Uout określa dioda zenera i dzielnik nfb 10k i 6k8 - zasila opampa i Vref.

Tranzystor mocy jako regulacyjny z drugim jako ograniczenie prądu. 

Ten wyżej tranzystor podłączony do opampa podaje mniej lub więcej prądu i tak w sposób ciągły mamy stale napięcie...jednak sporo by opowiadać, ale do tej pory nic ciekawego się nie dzieje.

Ten opamp z lewej pracuje jako dc-servo i pozornie nie ma nfb, ale jest 220p równolegle do baaaaardzo dużej wartości r. Działanie serwa sprowadza się do porównania dwu napięć na wej plus i minus i przeciwnej reakcji dążącej do zrównoważenia różnicy pomiędzy Uout a Vref podawanego z prawego opampa. Napięcie Vref podejrzewam będzie 6V i do tego służy dzielnik nfb. Jest jeszcze rezystor 180 jako dodatnie sprzężenie w celu?..może to coś związane z pracą opampa w trybie komparatora w celu szybszego ustalenia Uout, ale jest ta przecież filtr RC w celu filtracji i spowalnia.

Tak że jak by zostawić same dc-servo z Vref, bez staną dla opampa, bez ograniczenia prądu, ale dodać prestabilizator zawierający takie ograniczenie to....no właśnie, czy DC serwo z natury jest szybkę, jaka będzie Zout? 

Niby na szybkość wpływa 220pf x 3300 daje poniżej mikrosekundy...to nawet bardzo szybko, czy nie?

Zapraszam do komentowania.

Pisałem o tym w innym wątku, ale tutaj też wspomnę. Ten zasilacz jest na 5V. I jest w tym wszystkim jakaś anomalia. Podłączam pod wyjście różne urządzenia i jest sztywno to ustawione 5V. Podłączam różne rezystory jako obciążenie, jest 5V.
Podłączam DigiOne Signature i wtedy na zaciskach wyjściowych zasilacza mierzę 10-11V. Czemu ten odbiornik jest tak specyficzny? Trafo daje realne 9,5V po stronie wtórnej. Daje 6A, więc nie jest wąskim gardłem. Signature bierze skromne 70mA więc też nie obciąża zasilacza. Podłączałem stary rozładowany telefon i ładował się i było 5V. A z Signature jest 11V. Jak?

Podłączyłem na szybko trafo 230V/12V (realnie dawało 14,5V po stronie wtórnej) i po podłączeniu Signature na zaciskach zasilacza było wreszcie 5V.. Taka podpowiedź.

Tak, to proste, układ modelowy WO z jakimś wzmocnieniem ustalonym rezystorami. 

Potem zwierasz wejście do masy. 

Dobrym woltomierzem (r. we. >10 M) mierzysz napięcie na drugim wejściu WO (na nóżkach). To jest napięcie niezrównoważenia. Na wyjściu WO mierzysz też napięcie, musi się równać temu pierwszemu x (pomnożone) wzmocnienie. 

23 godziny temu, Wito76 napisał:
W dniu 18.03.2025 o 14:07, terminus napisał:
pomiar. 

Poinstruujesz jak to zrobić? Nie bawiłem się tak jeszcze.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Pisałem o tym w innym wątku, ale tutaj też wspomnę. Ten zasilacz jest na 5V. I jest w tym wszystkim jakaś anomalia. Podłączam pod wyjście różne urządzenia i jest sztywno to ustawione 5V. Podłączam różne rezystory jako obciążenie, jest 5V.
Podłączam DigiOne Signature i wtedy na zaciskach wyjściowych zasilacza mierzę 10-11V. Czemu ten odbiornik jest tak specyficzny? Trafo daje realne 9,5V po stronie wtórnej. Daje 6A, więc nie jest wąskim gardłem. Signature bierze skromne 70mA więc też nie obciąża zasilacza. Podłączałem stary rozładowany telefon i ładował się i było 5V. A z Signature jest 11V. Jak?

Podłączyłem na szybko trafo 230V/12V (realnie dawało 14,5V po stronie wtórnej) i po podłączeniu Signature na zaciskach zasilacza było wreszcie 5V.. Taka podpowiedź.

Tyle zachodu żeby uzyskać 5V/70mA? Od razu bym zaproponował jakieś markowe ładowarki do wypróbowania np. Sony 5v 1,5A.

W tym zasilaczu masz zasilanie opampa 10V...nie każdy pracuje stabilnie wtedy... sprawdź datasheet . Stabilizator też potrzebuje zapas no i zakres pracy tego zasilacza to w oryginale 12 24 48V, czyli był zasilany jeszcze wyżej. Wystarczy sprawdzić jakieś urządzenie z tym psu i będzie pewność.

Wymyśliłem w między czasie ja mierzyć szumy zasilaczy, ale tylko rms.

Metoda prosta i prostacka nazywa się "przyrostowy pomiar szumów rms". W końcu sobie zmierzę szumy Lm317 w miarę dokładnie i może paru ładowarek.

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Na schemacie jest oczywisty błąd!

Taki klasyczny starej daty.

Nie jest to normą.

Obecnie są FET`owe trimowane na etapie produkcji i CMOS`owe z przetwarzaniem o ekstremalnie dobrych parametrach stałoprądowych. 

Bipolarne zostają w tyle w tych zastosowaniach...

Wytłumaczę się, że miałem na myśli te używane przeze mnie no i w sumie nie wiedziałem, że są takie dobre fety.

18 godzin temu, Wito76 napisał:

Bez urazy, ale wiesz że to nie wygląda jak pomoc tylko... gwiazdorzenie? Jak widzisz błąd to pokaż palcem, zamiast wypuszczać takie baloniki.

Poczytaj moje wątki...

To co jest klasyką na tym forum to jakieś wrzutki schematów. Potem zjawia się wielu ludzi, którzy rzekomo robili ten układ. Tymczasem jest tam oczywisty błąd.  Wpisy wprowadzające innych w błąd to fejki. Z tym się walczy. 

Błąd: R111 ma być włączony na bazę Q104 a nie Q103.

Druga rzecz to w jakim kontekście mowa tu o napięciu niezrównoważenia bo w kontekście zasilacza to jest ono zupełnie nieistotne.  

I teraz niektórzy się poobrażają... 

10 minut temu, J.Jerry napisał:

Wytłumaczę się, że miałem na myśli te używane przeze mnie no i w sumie nie wiedziałem, że są takie dobre fety.

To żaden zarzut. Tylko wskazania aby poszukiwać jeśli kogoś to interesuje. Co do zasady w klasyce wzmacniaczy operacyjnych rzeczywiście Bipolarne mają mniejsze niezrównoważenia i szumy od BiFetów...

Jeśli kogoś ponosi w kierunku ekstremalnych OpAmp`ów to możemy pogadać z przykładami. W audio nie mają one zastosowania. 

Nie no, bez jaj, że ładowarkę mi proponujesz . To ja jadę najczysciej jak się da czyli z akumulatorków a Ty mi takie disco polo proponujesz . To Signature wymaga czystego zasilania i rewanżuje się adekwatnie do jego jakości, w sumie Ameryki nie odkrywam. Mam inne zasilacze 5V ale wszystkim daleko do aku.
Mierzyłem niedawno tego opampa na nóżkach Vcc, jest tam 10,5V
A z ładowarek to audiofile lubią od ajfona, model A1400. Dobrze się mierzy i wg niektórych fajnie gra. Mam taką. Zasila mi takiego kundelka Wiim Mini, używanego do radyjek z neta.

5 godzin temu, J.Jerry napisał:

Jest jeszcze rezystor 180 jako dodatnie sprzężenie w celu?..może to coś związane z pracą opampa w trybie komparatora w celu szybszego ustalenia Uout, ale jest ta przecież filtr RC w celu filtracji i spowalnia.

Również nie rozumiem tego połączenia. Zapewne tylko w głowie konstruktora świta idea... 

Ładowarka to też zasilacz i musi być porządny patrząc na ceny smartfonów. Po za tym były sugestie, że bez szumów sucho, czy sterylnie...

Ale już poważniej pisząc, to ma to znaczenie na zasadzie sprzężeń z siecią poprzez pojemności i indukcję w zależności od budowy zasilacza, a Aku powoduje, że problem przestaje istnieć.

Chcesz stabilizator do Aku?...a pisałeś, że ten Signature na prawie 10v chodził.

Aku to 2x 18650 czyli okolice 8V po naładowaniu. Mam dwa koszyczki równolegle i starczy mi to na około miesiąc grania przy moim wolnym czasie.
Producent Signature mówi że zasilanie to szerokie widełki, 5-29V. Ale zalecane max 10V bo zwyczajnie mniej się grzeje wtedy. Z reguły ludzie używają zasilaczy 5V do Signature.

W takim razie graj tylko na Aku.

W środku pewnie jest stabilizator, ale jaki? Liniowy LDO pewnie, skoro się grzeje przy wyższym napięciu.

Pozostaje rozważyć na co ludziom te super zasilacze, ale trzeba by wpierw ustalić jak tam rozwiązano zasilanie.

Pewnie ktoś to już rozpracował 

Gram na aku bo jest najlepsze. Ale czasem dopada mnie taka idiotyczna myśl, że gdyby mnie zabrakło to sprzęt będzie grał dopóki baterie nie padną. Potem rodzina stwierdzi, że sprzęt się zepsuł. Oczywiście kwestia przeszkolenia. A zasilacz to zasilacz. Pstryk i działa. Oczywiście to takie głupie myślenie, bo wszystko może się wydarzyć i wystarczy nie zapłacić za Tidala i sprzęt też się "zepsuje". Oczywiście można tak filozofować do oporu, człowiek nie zabezpieczy wszystkiego. Nikt w domu nie wie jak działa kotłownia, fotowoltaika, różne smart gadżety i funkcje. Nieważne.
Tak czy siak, wciąż nie wiem czy wymieniać czy nie tego TL072, bo od niego zaczęła się ta cała dyskusja.

• Pokaż nowe odpowiedzi