Skocz do zawartości
IGNORED

iFi Zen Phono - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
28 minut temu, payong napisał:

@marcinus

Co to za gramofon? (nie jestem expertem i nie rozpoznaję po fragmentach zdjęć 🙂 )

Jeśli pytasz o ten, na którym wiszą wkładki, to Technics SL-M1

56 minut temu, bolo_senor napisał:

@Marcinus jak ifi zagrał z denonem ?

Z testowanych wkładek z samym iFi (bez SUT), to faktycznie DL103 zagrała najlepiej. Najgorzej się spasowała Rondo.

• Moderatorzy
45 minut temu, bolo_senor napisał:

a można bardziej wylewnie ?

jak szczegóły , jak wysokie 

Pytasz o "czarne tło"? 🙂  (mam szarą ścianę)

A tak serio, to z SUT , czy to Denonem, czy z Verto grało zdecydowanie lepiej. Z czego wynikałoby, że pre bardziej ustawione pod wkładki MM. Moja DL103, to frankensztajn z przeszczepionym eliptykiem, więc ogólnie szczegółów jest więcej niż w oryginale, a mimo wszystko z samym Fifi trochę ich brakowało.

miałem wrażenie , że poziom szczegółowości ifi będzie w sam raz dla denona. 

5 minut temu, Marcinus napisał:

Fifi

🤣

@Marcinus dzięki za recenzję! Z tego co słyszę na mieście nawet z bardziej standardowym DL103 Zen Phono sprawuje się fajnie. 

Witam, proszę następną osobę w kolejce o wysłanie wiadomości z danymi do wysyłki. 

W wolnym czasie napiszę recenzję odniosę się do Ifi IPhono 1, Mani i iskry.

A w skrócie, to w tej cenie, to raczej taki bezpieczny wybór. Gra raczej równo. W moim zestawie niczym ekstremalnie zjawiskowym się nie wyróżnił, ale co najważniejsze nie miał też czegoś skrajnie nie do zaakceptowania. Podkreślam, należy wziąć pod uwagę cenę sprzętu. Tak chyba powinien grać przyzwoity pre w tym budżecie. 

pozdr Olek

• Redaktorzy
43 minuty temu, topolo napisał:

Witam, proszę następną osobę w kolejce o wysłanie wiadomości z danymi do wysyłki.

@julius-6z szeregu wystąp! 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

ja niestety pasuję, nie mam obecnie żadnego gramofonu zmontowanego, a i mozliwosc odsłuchu słabą, bo macki mojego 2 latka sięgają błyskawicznie w kierunku ramienia...

5 godzin temu, topolo napisał:

W wolnym czasie napiszę recenzję odniosę się do Ifi IPhono 1, Mani i iskry.

A w skrócie, to w tej cenie, to raczej taki bezpieczny wybór. Gra raczej równo. W moim zestawie niczym ekstremalnie zjawiskowym się nie wyróżnił, ale co najważniejsze nie miał też czegoś skrajnie nie do zaakceptowania. Podkreślam, należy wziąć pod uwagę cenę sprzętu. Tak chyba powinien grać przyzwoity pre w tym budżecie. 

pozdr Olek

Dzięki za opinie! To dużo dla nas znaczy. Jaki element najbardziej Ci się podobał w Zen Phono?

Witam, proszę aby osoba której mam odesłać sprzęt napisała mi wiadomość np. Na emaila [email protected]

I mam prośbę do wszystkich których to dotyczy, proszę dbać o sprzęt, który dostaliście do testów. Mam wrażenie że o swoje chyba dbamy bardziej. Tzn. Jak dostałem, sprzęt to pudełko od zasilacza lekko rozerwane - chyba ktoś tak bardzo nie mógł się doczekać odsłuchów że lekko mu się rozerwało. Sam pre amp - jakiś taki lekko tłusty, musiałem go wyczyścić przed odsłuchem, bo mi nie pasowało, pre amp i zasilacz w pudełku nie były niczym owinięte choćby jakaś folia itp. Może się czepiam ale to jest sprzęt grający, nie młotek. 
Ok, teraz do rzeczy.

Test postanowiłem zrobić na wkładce Goldring e3, dlaczego? Po pierwsze, bo to bardzo udana wkładka. W swojej cenie ciężka do pobicia. Przy odpowiednim ustawieniu i reszcie, możne słuchać zapominając o jej cenie. Po drugie,  Pre amp raczej podstawowy, choć grał lepiej od wielu podstawowych które słyszałem, więc super zaawansowanej wkładki nie trzeba aplikować do tego kombo. Kto chce inwestować w lepsze pre, a kto we wkładkę to inna sprawa. 
 Odsłuch part 1

Pat Metheny - letter from Home utwór Have you Heard - płyta ogólnie, nagrana jasno.

zen zagrał ją ze skrzącą górą, talerze metalicznie dość ok. Ale brak wypełnienia na średnicy, które znam z tego utworu, informacje w środku troszeczkę zbite, stereo ok, ale przestrzeń w głąb sceny taka sobie. 

Brubeck - Take Five -( stare wydanie CBŚ pocisk)

talerze dość metaliczne, z lekką nutą zapiaszczenia, ale nie kujący w ucho. Bas średnio szybki, ale perkusja dość dokładna, dobre zróżnicowanie na basie. Środek lekko cofnięty, główny motyw w lini prostej z resztą, powinien być bardziej z przodu. 

Dead Can Dance - dionisus, płyta na której jest bogactwo dźwięków.

odniosłem wrażenie że gra, raczej skrajami pasma, środek bez dokładnej rozdzielczości, Ogólnie dość efekciarsko ale drugie, trzecie plany zlewają się ze sobą. Wokale lekko wycofane.

Bob Marley- This is love, z Kaya oryginał.

przyjemnie, dość dynamicznie i czysto. Muzykalnie nie wczuwam się w resztę.

New Order - blu monday - maxi 45 - bas test😀

Szybkość -średnia

informacje, różnicowanie - ok, dość dokładnie.

Phil Colins - in the air tonight

czysto, perkusja bez kartonowego uderzenie, dość mięsista, choć mogłaby być odrobinę szybsza. Wokal cofnięty. Scena w linii, trudno wejść w głąb.

Chris Isaak - wicked games maxi 45 

Wokal test

mógłby mieć więcej emocji, w linii scena płytka, ogólnie czysto. Lekkie podbicie skrajów pasma.

podsumowanie. 
To do czego musiałem się przyzwyczaić to to że w stosunku do innego pre ampu, poziom głośności na goldring, był sporo niższy. Ale to kwestia techniczna. 

pzytywy:

pre amp jest cichy, ma działający subsonic , i gra jak na swoją cenę bardzo ok i świetnie się prezentuje. Nie gubi podstawowych informacji. Pomimo lekkiego wycofania średnicy i akcentu na górę, nie było dyskomfortu słuchania ostro nagranych płyt. Pamiętam bezpłciowe, lub grające jak cd tanie pre mapy. Tutaj na szczęście tego nie ma. Gdyby ten pre amp znalazł się w systemie moich córek, które grają na Sl 1210 mk2 z nagaoką mp110,  jestem pewien że byłyby bardzo zadowolone, ciesząc się muzyką, a nie dzieliłyby włos na cztery.

Porównując z droższymi pre, u mnie w moim systemie zabrakło takich składowych jak:lepszego wypełnienia i precyzji na średnicy, przestrzeni w głąb sceny  i dynamiki. Wiem że dużo zależy od systemu. Jest to moje subiektywne odczucie. A może to jest po prostu to za co uczciwie musimy dopłacić. Cudów nie ma. Chcemy  lepiej musimy dopłacić.
mój system testowy:

jvc qla7 - tunning: plinta, okablowanie ramienia, gniazda rca

kabel gramofon - pre amp qued qunex 2

marantz Pm 7000n

Audio Academy Hyperion 4 v2

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

• Redaktorzy
3 godziny temu, topolo napisał:

Może się czepiam ale to jest sprzęt grający, nie młotek. 

Moje młotki nadal zadbane. Może przez to, że nie jeżdżą "na budowy". 😉

P.S. Dobry opis.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.11.2022 o 15:25, Servulus napisał:

Halllo, czy jeszcze ktoś testuje sprzęt? Czy mamy już zwycięzcę?

nikt nie testuje bo nie zasłużył , i nie ma zwycięzcy bo recenzje były za mało entuzjastyczne 😛

teraz będziemy testować młotki kangiego 😉

• Redaktorzy
29 minut temu, bolo_senor napisał:

O żeż Ty @bolo_senor!!!

😉

• Redaktorzy
Godzinę temu, bolo_senor napisał:

nikt nie testuje bo nie zasłużył , i nie ma zwycięzcy bo recenzje były za mało entuzjastyczne 😛

No dobra, żeby nie było, że u kangiego tylko Hammers and Nails (Naims???), bo akurat z oferty iFi nic obecnie nie mam. 😉

Miałbym coś dla Was do testowania i coś naprawdę dobrego (w swojej kategorii cenowej i wagowej - niespełna 10kg żywej wagi).

Miałem przez kilka dni taki oto brytyjski sprzęcior. Niestety spakowałem i wczoraj wysłałem do Gdańska - mężowi mojej kuzynki. Nie miałem sumienia przetrzymywać tego DACa dłużej, bo wiem że długo czekał. Szczęściarz kupił za pół ceny, stan idealny, z maleńką ryską na krawędzi frontu (przytarta anoda, którą wystarczy poprawić flamastrem). Cały komplet kartonów, papierów, nawet mikrofibra nie rozpakowana.  Przekozackie granie!

Ukryta Zawartość

IMG_20221119_143452361~2.jpg

IMG_20221119_143646600~2.jpg

IMG_20221119_143919379~2.jpg

IMG_20221119_143957777~2.jpg

IMG_20221119_143938224~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, kangie napisał:

Miałbym coś dla Was do testowania i coś naprawdę dobrego (w swojej kategorii cenowej i wagowej - niespełna 10kg żywej wagi).

Miałem przez kilka dni taki oto brytyjski sprzęcior.

dobra , dobra - powiedz że nie mogłeś się oprzeć pokusie by nie przetestować młotków na tym naimie 😄

ja to bym nie wytrzymał , szacun 👍🏽

21 godzin temu, iFi Audio napisał:

Jutro wyniki konkursu :) Nie uciekłem z Zen Phono na Karaiby, nie martwcie się :) 

Gratuluję użytkownikowi @hudykot, widzę, że nabierasz wprawy! Twoje recenzja była najbardziej kompletna pod względem treściowym, a także dobrze napisana. Napisz na prv adres do wysyłki proszę.

Pozostałym kolegom dziękuję za udział i zapraszam do udziału w kolejnych tourach. mam nadzieję, że wszyscy się dobrze bawili.

Dziękuję za możliwość udziału i za wygraną. Koledzy, którzy słabo ocenili pre mają pewnie do tego podstawy. Posiadając sprzęty z wyższej półki, nikt nie lubi się cofać. Dla mnie ifi to krok do przodu względem ART DJ II. Tutaj progres jest znaczny. Docelowo i tak mam w planach pre ASR, ale to dopiero za rok, po skompletowaniu dukatów.

Pozdrawiam 

W dniu 25.11.2022 o 19:06, hudykot napisał:

Dziękuję za możliwość udziału i za wygraną. Koledzy, którzy słabo ocenili pre mają pewnie do tego podstawy. Posiadając sprzęty z wyższej półki, nikt nie lubi się cofać. Dla mnie ifi to krok do przodu względem ART DJ II. Tutaj progres jest znaczny. Docelowo i tak mam w planach pre ASR, ale to dopiero za rok, po skompletowaniu dukatów.

Pozdrawiam 

Wybór Twojej recenzji nie ma nic wspólnego z tym, że jest bardziej pozytywna od reszty. Jest ona najbardziej kompletna pod względem treściowym, oraz napisana lekkim piórem. To są elementy, które zadecydowały o nagrodzeniu jej pierwszym miejscem :)

W dniu 28.11.2022 o 14:04, iFi Audio napisał:

Gratuluję wygranej, niech dobrze służy. Miłego słuchania.😀

Edytowane przez topolo
  • 2 tygodnie później...

Od tygodnia gra iFi Zen i ciekawostka nasunęła się podczas odsłuchu.

Pre jest czułe na kabelki RCA. Na razie pozmieniałem tylko raz, ale nawet nie przeciwne bieguny. Czegoś się spodziewałem, ale nie zaprosin do kolejnych eksperymentów 😁😄

• Pokaż nowe odpowiedzi