Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Spróbowałem nowej płyty Avengersów i niestety mnie odrzucił pierwszy kawałek...jakieś to nieposkładane..

Dobrze, że o tym piszesz. Zaintrygowało mnie. Teraz to już nie mam wyjścia i dziś wieczorem pewnie odsłucham. Ten singiel promujący "Nobody" brzmiał bardzo dobrze. 

Dla mnie ich najnowszy album to porażka po całości... nie wiem co ich inspirowało ale dla mnie ten album to totalna klapa.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Godzinę temu, Tal napisał:

Dla mnie ich najnowszy album to porażka po całości... nie wiem co ich inspirowało ale dla mnie ten album to totalna klapa.

To może jednak sobie odpuszczę😉Dzięki za opinię @Tal

• Redaktorzy
W dniu 30.05.2023 o 09:13, kangie napisał:

REDRUM - VETO

Myślę, że ten album wydany w 2010 roku mogę zaliczyć do albumów wyjątkowych,  gatunków pokrewnych z ogólnie pojętym metalem. Nie będzie to typowa recenzja. Będzie to przywołanie wspomnień z okresu poznania zespołu i mojej fascynacji jego twórczością.

Historia zespołu sięga roku 2001 kiedy to w 7-tysiącznym miasteczku Zelów - w centralnej części Polski - kilku młodych zapaleńców, słuchających różnych gatunków muzycznych postanowiło zrobić coś wspólnie. Były nagrania demo, ale 9 lat trwało zanim wydali płytę w profesjonalnym studio w Łodzi. Poznałem ich w roku wydania płyty, a dokładnie 10 lipca 2010 na koncercie na Stadionie "Włókniarz Zelów". Były wtedy "Dni Zelowa", pan Burmistrz nie szczędził pieniędzy na imprezę i gośćmi numer 1, 2 i 3 byli: Masters (disco polo), Patrycja Markowska i formacja Blenders. Zupełnie nie wiedziałem, że ktoś będzie grał coś cięższego niż rock&roll, zatem gdy tylko po krótkiej przerwie weszło na scenę kilku na czarno ubranych gostków z wiosłami, mikrofonem i pałeczkami perkusyjnymi, wiedziałem, że coś na pewno będzie się działo. I zadziało się! Od pierwszego zagranego riffu, od pierwszego wystukanego rytmu poczułem, że trzeba posłuchać. I słuchałem. Pobiegłem po 6-letniego syna kuzynki mojej żony i razem słuchaliśmy co się tam wyprawia. A wyprawiało się naprawdę dużo. Słyszałem wpływ zespołów takich jak: Iron Maiden, Illusion, Faith No More, Sklipknot, Rage Against the Machine itp. Specyficzny wokal Kryształa, który idealnie wpasował się rolę lidera. Biegał po scenie niczym Bruce Dickinson z Iron Maiden, wyginał śmiało ciało, wskakiwał na kolumny tzw. "odsłuchy", zeskakiwał z nich. Jednym słowem tego dnia byłem przeszczęśliwy! Gdy skończyli koniecznie chciałem ich płytę. Zaczekałem aż pojawi się ich auto dostawcze i zatrzymałem kierowcę. Kupiłem płytę. Po koncercie skontaktowałem się z Kryształem, wymieniliśmy kilka maili, podczas następnego wyjazdu spotkałem się z chłopakami i poznaliśmy się odrobinę lepiej. Do dzisiaj utrzymuję kontakt, głównie z gitarzystą Ditherem, u którego w biurze ubezpieczeniowym kilka razy w roku piję kawkę.

Niestety jakoś w kolejnym roku grupa rozpadła się. Nie było szans na promowanie się w programach rozrywkowych telewizji, gdyż polityka zespołu zakazywała "dziadowskiej komercji". Moim zdaniem zrobili bardzo źle. Rozeszli się każdy w swoją stronę. Bardzo zdolny perkusista wrócił do nauczania języka angielskiego. Inni też zajęli się czym innym.

Album "VETO" to dobry polski tekst, świetna technicznie, połamana polirytmicznie i polimetrycznie perkusja, miażdżące gitarowe riffy i konkretne solówki gitarowe.

Zespół zagrał też na weselu swoich znajomych, podobnie jak to było w latach 80-tych poprzedniego stulecia w Polsce w przypadku Iron Maiden. Piękna pamiątka. Zarejestrowano ten występ i umieszczono na YT.

Powstał też profesjonalny teledysk, do którego obejrzenia i przede wszystkim wysłuchania muzyki serdecznie Was zapraszam.

Kangie

Trochę lokalnego patriotyzmu nie zaszkodzi. Korzystając z okazji pobytu w tym uroczym miasteczku, strzeliliśmy z Ditherem po dwie kawy w jego Biurze Ubezpieczeniowym.

Zachęcam do posłuchania płyty "VETO". 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230610_104019182~2.jpg

IMG_20230610_104034408~2.jpg

IMG_20230610_095546~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 9.06.2023 o 14:15, Tal napisał:

Dla mnie nie jest klapą. To ich najbardziej urozmaicona płyta. Cieszy mnie, że nie stoją w miejscu.

W dniu 9.06.2023 o 15:23, Wera666 napisał:

To może jednak sobie odpuszczę😉Dzięki za opinię @Tal

Nie możesz odpuszczać pod wpływem opinii kogoś innego. Twoja opinia się liczy, a żeby ją poznać - sama musisz posłuchać. 😉

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Dla mnie nie jest klapą. To ich najbardziej urozmaicona płyta. Cieszy mnie, że nie stoją w miejscu.

Też sobie pomyślałem, ha po takiej "zniechęcie", trzeba sprawdzić, bo może nie napierdlayą cały czas i coś ciekawego grają? 

Teraz napewno sprawdzę.😁

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Nie możesz odpuszczać pod wpływem opinii kogoś innego. Twoja opinia się liczy, a żeby ją poznać - sama musisz posłuchać. 😉

Masz rację @soundchaser. Spodobało mi się "We Love You" z tego albumu, już przy pierwszym odsłuchu. Intrygująco brzmi. Ciekawy styl mają, podoba mi się zmiana tempa i raz ciszej, raz głośniej/ostrzej w tym kawałku. Gitary też mają swoje miejsce tutaj z solówkami. @Tal, @Ajothe co sądzicie o tym kawałku?

10 godzin temu, kangie napisał:

Trochę lokalnego patriotyzmu nie zaszkodzi. Korzystając z okazji pobytu w tym uroczym miasteczku, strzeliliśmy z Ditherem po dwie kawy w jego Biurze Ubezpieczeniowym.

Zachęcam do posłuchania płyty "VETO". 

Ukryta Zawartość

IMG_20230610_095546~2.jpg

No proszę. Miło popatrzeć 🙂

Posłucham w drugiej kolejności😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wera666
  • Redaktorzy
8 godzin temu, Wera666 napisał:

Polecam. It's a masterpiece! Dawno nie słuchałam czegoś tak dobrego.

Rzeczywiście dobre! Dużo tam się dzieje. "More... More... More... More...". Z tego co słyszę bez sięgania po tekst - w miarę ambitne. Jakiś niepokój czuję.

Kapitalne riffy gitarowe, solówki takie jak trzeba. Wokalista umie śpiewać. Pachnie wokalem "Soundgarden", przynajmniej takie moje odczucia. Wielowątkowa kompozycja.

I końcówka świetna.

Zmieniam ikonkę na pucharek.

5 minut temu, kangie napisał:

Z tego co słyszę bez sięgania po tekst - w miarę ambitne. Jakiś niepokój czuję.

No, proszę.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230611-071711~2.png

Screenshot_20230611-071731~2.png

Nowe słówko dla mnie "deserved".

@Wera666 jak odkryłaś ten kawałek/zespół? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

P.S. Mike Patton - słychać ten styl śpiewania, głównie ten zaśpiew.

18 minut temu, kangie napisał:

Pachnie wokalem "Soundgarden", przynajmniej takie moje odczucia.

• Redaktorzy

Do tego świetny teledysk! Końcówka urocza i jakaś taka... Smutna?

W ogóle pytanko: czy zdarza Wam się komentować na YT pod filmikami? 😄

12 godzin temu, Wera666 napisał:

Polecam. It's a masterpiece! Dawno nie słuchałam czegoś tak dobrego.

W tym jednym utworze dzieje się więcej niż często na całej płycie niejednego metalowego bandu.

3 godziny temu, kangie napisał:

czy zdarza Wam się komentować na YT pod filmikami?

Ja nie komentuję.

15 godzin temu, Wera666 napisał:

Spodobało mi się "We Love You" z tego albumu, już przy pierwszym odsłuchu. Intrygująco brzmi. Ciekawy styl mają, podoba mi się zmiana tempa i raz ciszej, raz głośniej/ostrzej w tym kawałku. Gitary też mają swoje miejsce tutaj z solówkami. @Tal co sądzicie o tym kawałku?

Rozumiem że dobrze jest gdy zespół się rozwija jednak w tym wypadku i na tym konkretnym albumie ten zespół może i pokazał klasę i że potrafi zaskoczyć ale dla tradycjonalisty i konserwatywnego metala jak ja 😁 nowy album Avenged Sevenfold to jakieś pitu pitu a nie jazda do której A7X przynajmniej mnie przyzwyczaił.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Redaktorzy
30 minut temu, Tal napisał:

[...]nowy album Avenged Sevenfold to jakieś pitu pitu a nie jazda do której A7X przynajmniej mnie przyzwyczaił.

PITu, PITu?

Rozliczyłeś się ze "Skarbówką"? 😉

Kurczę, niezły tekst. Na razie słuchałem z "pchełek" dousznych i smartfona. Ciekawe jak zabrzmi po powrocie do domu na ciężkich "klockach".

Być może powinienem wrzucić to do progresji, a nie metalu, ale w sobotę gitarzysta Darek zaraził mnie tym:

POLYPHIA

Fajne granie. Chłopaki zainspirowani chyba wielkim gitarowym trio... wiadomo jakim? 😉

Edytowane przez soundchaser
  • Redaktorzy
14 minut temu, soundchaser napisał:

Fajne granie. Chłopaki zainspirowani chyba wielkim gitarowym trio... wiadomo jakim? 😉

Hmmm, gdzieś widziałem ich w towarzystwie Stevie Vaia, ale chodzi chyba o inne trio...

[...]wiadomo jakim?

Wiadomo! Chwilowa niedyspozycja. Oczywiście chodzi o to trio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kangie
Fot.

Mam dwie równie dobre odpowiedzi:

W wątku jazzowym - Al, Paco, John 

W rockowym - California Guitar Trio

• Redaktorzy

@iro III i to będzie strzał w dziesiątkę!

Iro III to jednak fachowiec. 😉

11 godzin temu, kangie napisał:

Rzeczywiście dobre! Dużo tam się dzieje. "More... More... More... More...". Z tego co słyszę bez sięgania po tekst - w miarę ambitne. Jakiś niepokój czuję.

Kapitalne riffy gitarowe, solówki takie jak trzeba. Wokalista umie śpiewać. Pachnie wokalem "Soundgarden", przynajmniej takie moje odczucia. Wielowątkowa kompozycja.

I końcówka świetna.

Zmieniam ikonkę na pucharek.

No, proszę.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230611-071711~2.png

Screenshot_20230611-071731~2.png

Nowe słówko dla mnie "deserved".

@Wera666 jak odkryłaś ten kawałek/zespół? 🙂

Mój Mistrz no.2 Wojciech Mann grał "Nobody" singiel promujący tę płytę w swojej audycji kilka miesięcy temu, potem tutaj na forum koledzy przypomnieli o tym zespole i tak czekałam na tę zapowiedź. Kawałek "We Love You" spodobał mi się po tym jak zdecydowałam się jednak odsłuchać album po rekomendacji @soundchaser  i @iro III 

P.S. Mike Patton - słychać ten styl śpiewania, głównie ten zaśpiew.

M. Shadows, wokalista Avenged Sevenfold, który nazwał się tak ponieważ uważał się za najbardziej mrocznego typa w zespole, ma piękną barwę głosu. Czy śpiewa, czy mówi, dobrze to brzmi.

7 godzin temu, soundchaser napisał:

W tym jednym utworze dzieje się więcej niż często na całej płycie niejednego metalowego bandu.

To jest bardzo trafne @soundchaser! Zgadzam się w 100%. Bardzo dziekuję, że mnie zachęciłeś do odsluchu. Ty to dopiero potrafisz wyłapywać dźwięki! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
8 minut temu, Wera666 napisał:

Mój Mistrz no.2 Wojciech Mann grał[...]

Czyżby Mistrz no. 1 to Marek Niedźwiecki?

**

W ogóle pytanko: czy zdarza Wam się komentować na YT pod filmikami? 😄

Nie komentuję, ale lubię poczytać. Czasami dużo to daje, jeśli chodzi o albumy do odsłuchu. 

• Redaktorzy
Teraz, Wera666 napisał:

Nie komentuję, ale lubię poczytać. Czasami dużo to daje, jeśli chodzi o albumy do odsłuchu. 

Coś tam skrobnąłem po angielsku. Ciekawe czy składnia poprawna. 😉

Teraz, kangie napisał:

Czyżby Mistrz no. 1 to Marek Niedźwiecki?

Dobrze wiesz kto jest Mistrzem no.1😆 Marek Niedźwiecki to nie mój typ, chociaż miły Pan z niego. Wojtka Manna uwielbiam🥰

4 godziny temu, kangie napisał:

POLYPHIA

Bardzo sympatyczne granie. W sam raz na słuchanie ze znajomymi. Zapamiętam ten zespół.

51 minut temu, Wera666 napisał:

Bardzo dziekuję, że mnie zachęciłeś do odsluchu. Ty to dopiero potrafisz wyłapywać dźwięki! 

Bardzo mi miło to słyszeć (czytać). Z Twoich ust to miód na moje serce. 😍
Ciekaw jestem czy spodoba Ci się Waiting for the Punchline grupy Extreme.
Ale nic na siłę...nie naciskam. Po prostu jak kiedyś odsłuchasz, to napisz swoją opinię.

• Pokaż nowe odpowiedzi