Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam dobrego źródła DAC lub CD-player

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.07.2022 o 19:49, Sznup napisał:

Cześć.

Szukam dobrego źródła. Rozglądam się za dacem lub odtwarzaczem cd z funkcją daca, najlepiej wejściem usb. Mogę przeznaczyć na ten cel 10tys na używany lub do 20tys za nowy (posiłkowałbym się ratami).

Oczekuję dźwięku zrównoważonego nie faworyzującego żadnego pasma. Jazgotniki i zamulacze mnie nie interesują. Obowiązkowo dobra scena stereo w głąb i w szerz oraz przyjemna naturalna barwa i nasycenie dźwięku.

Czy na rynku można w tej cenie znaleźć coś fajnego? Zaznaczam, że typowo chińskie firmy mnie nie interesują typu; LKS, Topping, Gustard czy Denafrips ...

Najczęściej gram z płyt CD ale w planach mam zamiar zmontować sobie również coś do grania z plików.

dCS.

ale budzet musisz miec wiekszy.

W dniu 29.07.2022 o 21:35, Sznup napisał:

Usb nie jest raczej utożsamiana z Mp3, można przecież podpiąć dobrej klasy transport pc.

Pod złącze typu A? No nie bardzo. Chyba że mówimy o klasycznym wejściu bezpośrednio na dac z tyłu typu B.

W dniu 29.07.2022 o 21:35, Sznup napisał:

jakim sprzętem słuchałeś Qutest?

Bawił on u mnie na stałe bardzo długo okres czasu. Więc testowałem go z wieloma konfiguracjami. I wzmacniaczami i kolumnami i źródłami. To jeden z moich ulubionych dac ów

Polecam wypożyczyc taki zestaw, tj grecki set Ideon :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Katalogowo jakieś 20k. 

Znakomicie to gra w swojej klasie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 godzin temu, tomek7776 napisał:

dCS.

Mogę nieco zwiększyć budżet. Jaki model dcs? Nie zależy mi na hiresach i innych dsd, zwykłe 96/24 wystarczy.

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Więc testowałem go z wieloma konfiguracjami.

Czy możesz podać jakąś jedną przykładową konfiguracje która wyjątkowo przypadła Ci do gustu? Wzmacniacz/kolumny , bez kabli.

zobacz sobie dostepne modele i zdecyduj na ile Cie stac.

dCS P8 mk II   (nie mk I)  zdeklsowal  drogie Accuphase....na moich oczach.i zostal w systemie mojego kolegi na stale.

8 godzin temu, Sznup napisał:

Czy możesz podać jakąś jedną przykładową konfiguracje która wyjątkowo przypadła Ci do gustu? Wzmacniacz/kolumny , bez kabli.

Roksana Caspian + monitor audio gold 300

Leema tucana II + pmc twenty 26

Piotr 

• 3 miesiące później...

Proszę Państwa trochę czasu upłynęło, Audioszoł za Nami, może jeszcze jakieś propozycje przychodzą Wam do głowy?

Wstępnie do odsłuchów wytypowałem Primare 35, Soulnote 710 oraz Marantza 12se. Przypuszczam, że to odmienne brzmieniowo konstrukcje ale przekonamy się która najlepiej wpisze się w system.

17 godzin temu, Sznup napisał:

Proszę Państwa trochę czasu upłynęło, Audioszoł za Nami, może jeszcze jakieś propozycje przychodzą Wam do głowy?

Po takim audio Show to powinno być mniej propozycji: p

6 godzin temu, Sznup napisał:

Wstępnie do odsłuchów wytypowałem Primare 35, Soulnote 710 oraz Marantza 12se. Przypuszczam, że to odmienne brzmieniowo konstrukcje ale przekonamy się która najlepiej wpisze się w system.

No i właśnie dobrze im bardziej różnorodny sprzęt tym więcej się dowiesz tylko czy będziesz miał możliwość odsłuchać to w tych samych warunkach?

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i właśnie dobrze im bardziej różnorodny sprzęt tym więcej się dowiesz tylko czy będziesz miał możliwość odsłuchać to w tych samych warunkach?

No właśnie z tym może być problem. Zwławscza, że chyba jednak celowałbym w sprzęt z drugiej ręki. 

21 godzin temu, Sznup napisał:

No właśnie z tym może być problem. Zwławscza, że chyba jednak celowałbym w sprzęt z drugiej ręki. 

No to wytypowałeś fajnym wzmacniaczem ale za wiele ci to nie powiem.

Akustyka bowiem wnosi więcej niż sam wzmacniacz.

No chyba że byłaby możliwość wypożyczenia tej elektroniki do domu.

Piotr 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No chyba że byłaby możliwość wypożyczenia tej elektroniki do domu.

Wolałbym nie robić czegoś takiego, że wypożyczę ze sklepu a kupię używany.

On 7/30/2022 at 8:33 PM, tomek7776 said:

dCS.

Oo tak 

Jakiś czas temu mogłem mieć pucciniego za 20kzl ale ktoś mnie uprzedził .swojego cdeka sprzedalem i już rok czasu bujam się bez cdek w systemie.dcs jest parę na ebay  ale to koszt od 25kzl wzwyż. Już sam nie wiem co robić,mając dac we wzmacniaczu iść  w sam transport np (cyrus cdt)czy kupić coś typu marantz nd8006 albo sam cdk typu marantz sa11s3.muzyki słucham jakoś coraz mniej i nie mam już cisnienia zebybwydawac ponad 20k na źródło.

W dniu 13.11.2022 o 14:33, Sznup napisał:

Wolałbym nie robić czegoś takiego, że wypożyczę ze sklepu a kupię używany.

Rozumiem.

Natomiast nie kupuj w ciemno 

To nie taki budżet gdzie się eksperymentuje. 

Piotr 

W dniu 17.07.2022 o 10:44, Sznup napisał:

Btw ... czy nie wydaje się pewną niedorzecznością wkładanie archaicznych i niezbyt stabilnie działających lamp w tak nowoczesne i super precyzyjnie działające urządzenie cyfrowe jakim jest przetwornik? 

lampy daj ą super zniekształceni ai oto w nich chodzi.

4 minuty temu, Szkice napisał:

lampy daj ą super zniekształceni ai oto w nich chodzi.

Ciekawa teoria ... zniekształcenia są super powiadasz? 

10 minut temu, szpakowski napisał:

Ciekawa teoria ... zniekształcenia są super powiadasz? 

na pewno lepszze niż brzmienie analiotyczne 😉

9 minut temu, Szkice napisał:

na pewno lepszze niż brzmienie analiotyczne 😉

Nie wiem co to jest brzmienie analiotyczne ... 😉

1 minutę temu, Szkice napisał:

wystarczy się domyślec

Wystarczy sprawdzić co się napisało przed zatwierdzeniem postu ... 

27 minut temu, Szkice napisał:

na pewno lepszze niż brzmienie analiotyczne

Brzmienie analityczne ... myślę, że mylisz analityczność z wyostrzeniami które są efektem zniekształceń. Tak więc zniekształcenia nie są super ...

5 minut temu, szpakowski napisał:

myślę, że mylisz analityczność z wyostrzeniami które są efektem zniekształceń

Wyostrzenia to nie jest sygnatura dźwięku lamp, wręcz przeciwnie. Ścinają górę pasma i powodują zaokrąglenie dźwięku, czyli ocieplenie.

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Wyostrzenia to nie jest sygnatura dźwięku lamp, wręcz przeciwnie. Ścinają górę pasma i powodują zaokrąglenie dźwięku, czyli ocieplenie.

Przeczytaj jeszcze raz powyższą wymianą zdań z kolegą szkice. 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Przeczytaj jeszcze raz powyższą wymianą zdań z kolegą szkice. 

dokłądnie może nie chodziło mi tyle o zniekształcenia tylko to "niedoskonałość" lamp co sprawia ze dźwięk jest przyjemniejszy

Warto posłuchać zabawek Łukasza Fikusa, szybko można zmienić zdanie niedowiarków na temat lamp.

5 minut temu, Szkice napisał:

dokłądnie może nie chodziło mi tyle o zniekształcenia tylko to "niedoskonałość" lamp co sprawia ze dźwięk jest przyjemniejszy

Źle to moim zdaniem ujołes, to nie "niedoskonalos " lamp,  ale najbliżej brzmienia wystepujacego w naturze , bo dzwiek występujący w naturze brzmi jak brzmi i nie jest analityczny ani pozbawiony zniekształceń i lampom do tego brzmienia najbliżej. 

Edytowane przez Mariusz03
3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Warto posłuchać zabawek Łukasza Fikusa, szybko można zmienić zdanie niedowiarków na temat lamp.

w takich cenach to ciężko, posłcuhać można ale nie kazego stać.

Ciekawą opcją jest Fezz też robią fajne lampy ponoć.

Zresztą nie kazemu muszą podejść lampy, ja nawet nie słcuhałem żadnego wzsmacnaicza lampwoego a wiem, ze się w nich zakoacham 🙂 

Narazie zgrywam mój wzmancaicz tranzystorowy z lampą na suficie

4 minuty temu, Szkice napisał:

Częściowo się z Tobą zgodzę, takie brzmienie lamp bywa przyjemne ... 

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

Źle to moim zdaniem ujołes, to nie "niedoskonalos " lamp,  ale najbliżej brzmienia wystepujacego w naturze , bo dzwiek występujący w naturze brzmi jak brzmi i nie jest analityczny ani pozbawiony zniekształceń i lampom do tego brzmienia najbliżej. 

na kanale youtube ReduktorSzumu  - fajnie opisał facet różnice miedzy tranzystorem a lampami 😉 Poelcam

Polećcie zatem jakiegoś daca, zamiast cmabridge audio 100 bo póki co jest za jasno i za zimno.

Na lampy i większe zmainy dopiero za rok albo i później

Gość

(Konto usunięte)

Skoro nie CD-S3000 od Yamahy, to może model bardziej dostępny CD-S2100 . Na pokładzie DAC oraz CDplayer i cena na bank, poniżej 10tyś . 

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, Szkice napisał:

Polećcie zatem jakiegoś daca, zamiast cmabridge audio 100 bo póki co jest za jasno i za zimno.

Abrahamsen V6.0

• Pokaż nowe odpowiedzi