Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, xajas napisał:

Dobre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nie pomyslalem o tym. Ale trzeba by zaczac odsluch/porownania od razu zaczynajac od „gazu“.
Moze je jeszcze poprawie i sie zamelduje

I do tego drugi set "filtrów" bez korekcji tylko z obniżonym poziomem. Tak tylko piszę, bo to i tak nic nie da... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

I do tego drugi set "filtrów" bez korekcji tylko z obniżonym poziomem. Tak tylko piszę, bo to i tak nic nie da... 

Super pomysl.

Juz dalo
Nie robie tego, by uratowac swiat. Robie to, bo to dla mnie „Brainjogging“, znowu sie czegos nauczylem.
32 minuty temu, xajas napisał:

...przygotowalem i zaladowalem do Google Drive 4 filtry...

Super! Niestety kto jest świadom faktów to nie sprawdzi bo i po co, a kto ma odmienna teorię tym bardziej bo jeszcze wyjdzie, że jest w błędzie.

Przy okazji: sprawdziłeś już jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy krzywą FM użytą jako target curve a bezpośrednio jako EQ?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znalazlem cos ciekawego dla posiadaczy MAC. Uzytkownicy Windowsow mogli korygowac brzmienie programem EqualizerAPO, ktory niestety nie leci pod MAC OS. Ale cos podobnego, to ponizszy program eqMac Trzeba koniecznie obejrzec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak się ręcznie wprowadzi eq z REW to zadziała tak samo jak krzywą?

nie wiem ktora "krzywa" masz na mysli, i gdzie chcesz ja "wprowadzic" 

Nie, nie mozna bezposrednio uzyc jako parametric EQ.

Tutaj zaczyna sie ten „Brainjogging“, ktory wczesniej wspominalem.

Ale sprobuje „na chlopski rozum“

Wynik koncowy mojego Excelowskiego generatora filtrow sa dwa pliki tekstowe, ktore definiuja KRZYWE korekcji za pomoca prostych par danych (czestotliwos/SPL) dla kazdej czestotliwosci 20, 25, 32,….20.000Hz), czyli razem dla 31 pojedynczych czestotliwosci.

Ukryta Zawartość

I teraz mam rozne mozliwosc zaaplikowania tych filtrow.

Jedna mozliwoscia jest przekonwertowanie ich na pliki impulsowe WAV (stosunkowo proste przejecie 1:1), co zrobilem dla was z krzywymi FM i zaladowalem na Google Drive. Takie pliki WAV przerabia dowolny Convolver (JRiver, Roon, EqalizerAPO, bruteFIR,…)

IMG_3361.thumb.jpg.96fcf59855372ab747dfae95187f99f3.jpg

Inna mozliwosc (do ktorej ty zmierzasz) to przeliczenie tych par (czestotliwosc/SPL) na parametryczne EQ.

Nistety, w tym wypadku wymagane jest kilka dodatkowych krokow. Tutaj przyklad przy uzyciu REW

Import fitrow tekstowych do REW

IMG_3362.thumb.jpg.377ef7eca12e52e775add3ab84121491.jpg

IMG_3363.thumb.jpg.88af9c0043b33fd9763cf2260972ba8a.jpg

Obliczenie parametrow EQ w REW (przez inwersje wzgledem prostej plaskiej Home Curve)

REW obliczyl 8 EQ (peaking), z ktorych 3 mi sie nie podobaly, wiec je wywalilem i zastapilem jednym low shelf

IMG_3364.thumb.jpg.3582340b4378a2c89e15bd8805ed1f7a.jpg

Czyli w efekcie koncowym po konwersji ekwiwalentem tych 31 par (czestotliwosc/SPL) jest 5 parametrycznych EQ

IMG_3365.thumb.jpg.2b84ebf1e02e58b33a5459b65761670d.jpg

Wiele drog prowadzi do Rzymu, to byla jedna z wielu

Zabawa na calego, prawdziwy Brainjogging
Wlasnie zaladowalem sobie EqalizerAPO i Peace. Na pierwszy rzut oka, znakomite zabawki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wykład....w międzyczasie zorientowałem się, że sam to robię importując ustawienia z REW EQ do rePhase 😁

Jeśli chodzi o Twoje krzywe FM to jak myślisz?  mam je załadować na kanał lewy i prawy w convolution filter....nie widzę innej opcji w CamillaDsp, ale pewnie jestem za cienki bolek. 

Kazdy filtr WAV, ktory generowalem jest stereo i zawiera obydwa kanaly.

Jest oczywiste, ze potrzebujesz dane dla obydwu kanalow.
Mozna tez generowac Mono WAV osobne dla kazdego kanalu

Pamietaj, ze dotychczas generowalem tylko dla 44,1kHz,

Ale moze byc ze potrzebujesz osobne dla pozostalych sample rate

U mnie niestety chyba potrzebne są osobne pliki na dwa kanały:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co sie stanie jak wsadzisz dwa razy ten sam plik?

W przypadku krzywych FM obydwa kanaly sa identyczne

Obciales na dole Convolution file.
Czy tam jest jeszcze cos

Spróbuję dwa na raz, na dole jest tylko okno do uploadowania filtrów. 

Dodatkowo jest w huk opcji, ale tak to już trzeba umieć 🤣

Tymczasem załadowałem Twoje filtry i działają znakomicie! 😁

Tak przykładowo wygląda pierwsza strona (nie moje ustawienia) pełnych opcji:

devices-png.238629

Te krzywe FM działają bardzo dobrze, nie ma co na ten temat dywagować, chyba że ktoś faktycznie jest purystą i kocha liniowość 😁 

Edytowane przez Ajothe

Co ewentualnie jest interesujace z tych opcji to resampling na jedna optymalna czestotliwosc

Te krzywe FM działają bardzo dobrze, nie ma co na ten temat dywagować, chyba że ktoś faktycznie jest purystą i kocha liniowość  

Przeciez one sa wlasnie po to, by SLYSZEC LINIOWO

Ustawienie na ciche słuchanie na 50dB mi się podoba. Głośniejsze słuchanie wolę na swojej krzywej, która koryguje tylko bas. 

Z tą liniowością to nieporozumienie, bo miałem na myśli płaską krzywą 😋

Ostatniego filtra na 95dB nie sprawdzę, bo się boję 😂

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Z tą liniowością to nieporozumienie, bo miałem na myśli płaską krzywą 😋

No i te filtry oparte o krzywe FM, wyginając krzywą ciśnienia akustycznego, wypłaszczają krzywą glośności.

Edytowane przez szymon1977

To może inaczej.....miałem na myśli płaską linię house curve. Nie wiem czy to wystarczająco zrozumiałe, tak czy inaczej nevermind 😁

Zrozumiałe. Rzecz w tym, że ciśnienie akustyczne nie przekłada sie bezpośrednio na głośność. De facto krzywe FM pokazują, jakie trzeba wytworzyć ciśnienie akustyczne, żeby otrzymać zadaną głośność.

Płaski wykres ciśnienia akustycznego choć może swiadczyć o jakosci technicznej sprzętu, nie jest za bardzo porządaną cechą systemu, bo przy cichym odsłuchu oznacza spadek głośności basu.

Dlatego idealny system to aktywne kolumny ze świetnie zaimplementowanym czymś w rodzaju dynamic eq pracującym w czasie rzeczywistym z analizą realizacji nagrania 🤣  

Nie powinno się robić wzmacniaczy z loudnessem, bo skoro biologia nie zrobiła w uszach loudnessu, to wydaje mi się, że to nie ma sensu. Gdyby biologia chciała, żeby był w uchu loudness, to by był. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Wogle nie powinno się robić wzmacniaczy. 

W ogóle nie powinno się cicho słuchać muzyki, a najlepiej wcale nie słuchać muzyki. Wystarczy obserwować wykresy i wskazania mierników.

21 minut temu, sokolik napisał:

najlepiej wcale nie słuchać muzyki.

Gdyby biologia chciała, żeby była w uchu muzyka, to by była. 

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

A ona na przekór jest w głowie. 

46 minut temu, sokolik napisał:

Nie powinno się robić wzmacniaczy z loudnessem, bo skoro biologia nie zrobiła w uszach loudnessu, to wydaje mi się, że to nie ma sensu. Gdyby biologia chciała, żeby był w uchu loudness, to by był. 

Biologia chciała, że jak w puszczy zrobi się cicho, to zamiast delektować się jej głębią, żebyś usłyszał że zbliża się lew, który Cię zaraz wpierd.li.

-----

15 minut temu, przemak napisał:

De facto tak własnie natura chciała, bo dźwięki powstają w mózgu, a poza nim są tylko drgania cząsteczek powietrza. Gdyby natura chciała, to by nam tak wyśrubowała wzrok, że te drgania byśmy widzieli. Ale czy byłoby to tak fascynujące, jak postałe z tych drgań w mózgu dźwięki? Chyba nie. W ramach testu można sobie popatrzeć na głośnik w subwooferze: niby ciekawe, ale większa przyjemność te 30Hz słyszeć.

Edytowane przez szymon1977

53 minuty temu, szymon1977 napisał:

Biologia chciała, że jak w puszczy zrobi się cicho, to zamiast delektować się jej głębią, żebyś usłyszał że zbliża się lew, który Cię zaraz wpierd.li.

-----

Godzinę temu, przemak napisał:

Mieszkam w Białowieskiej. Tam nie ma lionów. 

23 minuty temu, sokolik napisał:

Mieszkam w Białowieskiej. Tam nie ma lionów. 

Lionów może nie ma ale na pewno coś jest co może upier ...

• Pokaż nowe odpowiedzi