Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powinno się robić wzmacniaczy z loudnessem, bo skoro biologia nie zrobiła w uszach loudnessu, to wydaje mi się, że to nie ma sensu. Gdyby biologia chciała, żeby był w uchu loudness, to by był. 

Bzdura, dokladnie na opak
Krzywe FM to biologiczny „loudnes“ optymalizujacy czulosc naszego sluchu na to, co bylo przez dziesiatki tysiecy lat najwazniejsze: zrozumienie mowy, rozpoznawanie i lokalizowanie waznych dla przezycia dzwiekow. Czyli 250-7.000Hz. Dlatego przy niskich poziomach takich dzwiekow obniza te pozostale skrajne pasma, by „nie zaklucaly“ tych waznych dla przezycia

Kolega Xajas się pofatygował i przygotował 4 filtry na każdą okazję i tylko ja je przetestowałem?! 

No nie....tak być nie może.

Weźcie się w garść ludzie i sprawdźcie sami na własne uszy jak to działa, albowiem DSP God patrzy 🤣

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Kolega Xajas się pofatygował i przygotował 4 filtry na każdą okazję i tylko ja je przetestowałem?! 

No nie....tak być nie może.

Weźcie się w garść ludzie i sprawdźcie sami na własne uszy jak to działa...

Nie testowałem bo wiem jak to działa. Gdy mi przy cichym słuchaniu basu brakuje to podbijam gałką... tylko, że teraz mi basu nie brakuje, bo mam system, który po cichu gra fajnie. Ale dla audiofilsko-płaskich systemów może to być zbawienie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, sokolik napisał:

Od szymona1977 się uczysz, czy na odwrót 😉

Krótko, zwięźle i na temat.

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

mam system, który po cichu gra fajnie

Jak to możliwe? „Poniżej 65dB nie schodzę bo muzyka ginie w szumach„ 

Zacytowałem, żebyś nie miał pretensji, że zmyśliłem. Chyba, że 65dB to dla Ciebie cicho 🤔

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Krótko, zwięźle i na temat.

No właśnie jest tak jak napisałeś, wszak wg Ciebie, bzdurą jest prawie każdy komentarz. No może z wyjątkiem xajasa komentarzy. Dobraliście się 😉

28 minut temu, sokolik napisał:

Jak to możliwe? „Poniżej 65dB nie schodzę bo muzyka ginie w szumach„ 

Zacytowałem, żebyś nie miał pretensji, że zmyśliłem. Chyba, że 65dB to dla Ciebie cicho

Tak, 65dB to już DLA MNIE cicho, da sie ciszej, ale poniżej już szum otoczenia zaczyna przeszkadzać, hifi traci sens i równie dobrze można grać ma BT speakerze z targu. A OBIEKTYWNIE 65dB to przy zakładanych podczas realizacji 75-80dB po prostu cicho, na tyle cicho by krzywe FM dostrzec w praktyce. Tym bardziej przy 90-100dB niektórych kolegów.

Edytowane przez szymon1977

To nie chodzi jak cicho tylko jak efektywnie działają głośniki na niskich poziomach SPL

Teoretycznie wysokosprawny głośnik 1,5Wata. powinien ogarniać temat 

Czym mocniejszy głośnik tym mniej detalu na niskich SPL i trzeba wtedy głośniej słuchać co by ten detal zaczął być artykuowany

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 minut temu, ASURA napisał:

To nie chodzi jak cicho tylko jak efektywnie działają głośniki na niskich poziomach SPL

Czym mocniejszy głośnik tym mniej detalu na niskich SPL i trzeba wtedy głośniej słuchać co by ten detal zaczął być artykuowany

Glosniki nie maja Watow 😉

21 minut temu, szymon1977 napisał:

A OBIEKTYWNIE 65dB to przy zakładanych podczas realizacji 75-80dB po prostu cicho

Dynamika nagrań (rozpiętość- najniższe-największe poziomy SPL) jest dla końcowego odbiorcy realizowana w zakrecie 45 góra 65 dB. Realizatorzy niejako kompresują oryginalne nagranie co by się w domu dało rade słuchać nie latając co chwilę do gałki wzmacniacza bo pianissimo jest za cicho a forte orkiestry za głośno

Za tym przy takim np. poziomie hałasu w domu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla nagrania o rozpiętości 65dB powinniśmy w peaku dobijać do 82dB a dla nagrania o rozpiętości 45dB do 62dB

Przypomnę tylko że ucho ludzkie wyłapuje dźwięki w szumie tła do 15 dB poniżej szumu (mowa ludzka)

Ukryta Zawartość

14 minut temu, ASURA napisał:

Nie przeczę, w sumie to zauważyłem takie coś, że na dużych kolumnach muzyka po cichu brzmi jak ze studni. Ale żaden głośnik nie doda od siebie basu tylko dlatego, że gra cicho.

2 minuty temu, ASURA napisał:

Dynamika nagrań (rozpiętość- najniższe-największe poziomy SPL) jest dla końcowego odbiorcy realizowana w zakrecie 45 góra 65 dB. Realizatorzy niejako kompresują oryginalne nagranie co by się w domu dało rade słuchać nie latając co chwilę do gałki wzmacniacza bo pianissimo jest za cicho a forte orkiestry za głośno

Ukryta Zawartość

Dla nagrania o rozpiętości 65dB powinniśmy w peaku dobijać do 82dB a dla nagrania o rozpiętości 45dB do 62dB

Przypomnę tylko że ucho ludzkie wyłapuje dźwięki w szumie tła do 15 dB poniżej szumu (mowa ludzka)

Teoria teorią, a w praktyce poniżej 65dB szum już MI przeszkadza w słuchaniu cichszych dźwięków.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xajas napisał:

Glosniki nie maja Watow 😉

Za to mają watę w środku niektóre (kolumny) 😉

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Teoria teorią, a w praktyce poniżej 65dB szum już MI przeszkadza w słuchaniu cichszych dźwięków

Może są to szumy uszne? Nie lekceważ tego! 

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale żaden głośnik nie doda od siebie basu tylko dlatego, że gra cicho.

Duże 12-15 calowe głośniki o małej mocy, sztywnych membranach i lekkich układach drgających nie mają z tym problemu. Jedynym ograniczeniem jest krzywa czułości ucha pokazana na badaniach Flethera Munsona

Obecnie się takich nie produkuje może poza dwoma firmami a i tak to dalej sporo za dużo do słuchania w domu...

11 minut temu, sokolik napisał:

Za to mają watę w środku niektóre (kolumny) 😉

Te bardziej do przytulenia mają wełnę 😉 

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie przeczę, w sumie to zauważyłem takie coś, że na dużych kolumnach muzyka po cichu brzmi jak ze studni. Ale żaden głośnik nie doda od siebie basu tylko dlatego, że gra cicho.

Teoria teorią, a w praktyce poniżej 65dB szum już MI przeszkadza w słuchaniu cichszych dźwięków.

Bo masz na wysokim poziomie poziom szumu tła jak widzę w Twoim przypadku....

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Ukryta Zawartość

Nie jestem fachowcem, ale wydaje mi sie ze cos tu namieszales.

Porownujesz pomiar pziomu halasu w domu z poziomami sygnalu zawartego na nosniku. To nie to samo!

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie przeczę, w sumie to zauważyłem takie coś, że na dużych kolumnach muzyka po cichu brzmi jak ze studni. 

2 godziny temu, ASURA napisał:

Zaraz, zaraz. Co to były za kolumny? Może te tanie skrzynie buczące Power Audio czy tak jakoś. W przeciwnym wypadku, jeśli to były dobre duże kolumny, to może być, że brzmieć jak ze studni będą. Kiedy wstawisz je do studni 🙂

Policzyłem swoją średnią głośność, co oznacza wartość rms w jakimś okresie czasu utworu nr1 Daft Punk - RAM, która wynosi -13dB.

Najniższa głośność to 60dB z zastrzeżeniem, że ma ona związek z poziomem szumów tła, więc w środku nocy można spokojnie słuchać, a w ciągu dnia dźwięki giną w tle i brzmienie nie jest naturalne. Po dalszym podgłaśnianiu w pewnym momencie pojawia się pełny dźwięk - najlepiej samemu zrobić taki eksperyment w dzień i w nocy.

Normalny poziom słuchania jest w okolicy 67dB patrząc po wskaźniku mocy, a po wskaźniku volume wychodzi 9-14 dB odpowiednio dla dnia i nocy(w ten sposób najniższa głośność może być parę dB wyżej). Chodzi o to, że w dzień nie słychać skrajów, bo giną w szumie, a w nocy można bardziej ściszyć i też jest dobrze. Szumy tła wpływają niekorzystnie na średnicę, która robi się mniej nasycona, mało soczysta z powodu właśnie maskowania niuansów i detali przez szumy tła. Z tego powodu podbicie skrajów pasma nic nie da bez podbicia środka pasma...

3 godziny temu, ASURA napisał:

Ten peak oznacza moc dostarczoną do kolumn? W ten sposób nie dobijemy do 1W mocy.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Normalny poziom słuchania jest w okolicy 67dB patrząc po wskaźniku mocy, a po wskaźniku volume wychodzi 9-14 dB odpowiednio dla dnia i nocy

Wyznaczanie poziomu glosnosci odsluchu w oparciu o wskaznik mocy albo po wskazniku volume jest bez sensu.

Patrz zaleznosc wymaganej mocy od skutecznosci zestawu glosnikowego (skutecznosc nizsza o 3dB to podwojenie mocy)

Patrz zaleznosc poziomu glosnosci od odstepu sluchacza od zestawu glosnikowego (podwojenie odstepu to -6dB)

Edytowane przez xajas

Zapomniałem dodać, że użyłem kalkulatora SPL. Mam więc moc na wyjściu, a SPL w miejscu odsłuchu liczy kalkulator...dokładność nie za wysoka, ale lepszego pomysłu nie mam.

Jak na zamówienie do naszego wątku test kolumn z ciekawą char.

Ukryta Zawartość

Wykres powyżej 1k opada, a potem idzie w górę zgodnie z char. ucha wg. F-M.

Ponadto w komentarzach do wykresów są uwagi, że płaska char. oznacza zbyt jasne brzmienie, a taka opadająca jest korzystna - to myślę, będzie cenna wskazówka dla konstruktorów kolumn z płaską charakterystyką.

Niżej są wykresy zniekształceń dla 86 i 96dB głośności. Podbicie niskich powoduje wzrost zniekształceń tak samo słuchanie głośno na zbyt małych głośnikach basowych, a przeważnie są małe. A jak ktoś ma duże woofery, to są mniejsze problemy, ale pewnie powstają jak to bywa w audio inne. Można zredukować zniekształcenia odcinając niskie i tak niesłyszalne i ew. dodać suba z większym głośnikiem.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Ukryta Zawartość

Zasadniczo to wszystkie małe i niedrogie kolumny, któte nie są w stanie głośno zagrać, cos w tym stylu na charakterystyce mają.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, że użyłem kalkulatora SPL. Mam więc moc na wyjściu, a SPL w miejscu odsłuchu liczy kalkulator...dokładność nie za wysoka, ale lepszego pomysłu nie mam.

Ukryta Zawartość

Ponadto w komentarzach do wykresów są uwagi, że płaska char. oznacza zbyt jasne brzmienie, a taka opadająca jest korzystna - to myślę, będzie cenna wskazówka dla konstruktorów kolumn z płaską charakterystyką.
Niżej są wykresy zniekształceń dla 86 i 96dB głośności. Podbicie niskich powoduje wzrost zniekształceń tak samo słuchanie głośno na zbyt małych głośnikach basowych, a przeważnie są małe. A jak ktoś ma duże woofery, to są mniejsze problemy, ale pewnie powstają jak to bywa w audio inne. Można zredukować zniekształcenia odcinając niskie i tak niesłyszalne i ew. dodać suba z większym głośnikiem.

Nadal nie kapujesz roznicy midzy tym co mierzy mikrofon a co slyszy ucho. Za skomplikowane
Ostatnie podejscie, na chlopski rozum

Jesli odtwarzasz muzyke przy poziomie SPL 85dB, zarowno mikrofon mierzy SPL jak i ucho odbiera glosnosc w ten sam sposob jedna pokrywajaca sie czarna linia

Jesli obnize poziom SPL o 15dB, to mikrofon w calym zakresie pasma mierzy o 15dB mniej (czerwona cienka linia) a ucho odbiera to w zakresie basu o wiele ciszej niz o 15dB i to samo w zakresie wyskich

A jesli obnize poziom SPL o nastepne 15dB, to mikrofon w calym zakresie pasma mierzy znowu o 15dB mniej (zielona cienka linia) a ucho odbiera to w zakresie basu o wiele wiele ciszej niz o 15dB i to samo w zakresie wyskich.

IMG_3367.thumb.png.ccc52f1cd6e74866618221e93cb05c07.png

Wiec ten nowy odbierany przebieg nie ma nic wspolnego z tym poprzednim wzorcowym przy 85dB. Jedyne co odbieramy to nadeta, uwypuklono srednice

A to wszystko ma G wspolnego z tym, czy ten wzorcowy przebieg byl liniowy czy nie

Jesli przebieg odbierany przy 85dB mial gorki i dolki, to przy 55dB tez bedzie mial gorki i dolki, tyle ze odpowiednio obnizone.

Te wszystkie odnosniki i ciagle powolywanie sie na liniowy przebieg charakterystyki zestawu glosnikowego jest bez sensu i dowodem absolutnego braku zrozumienia materii

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

W opisie powyzej zamienilem zielony z czerwonym

Sam dorysowałeś do wykresu z pomiarami jakieś swoje pomysły, więc dla mnie bez różnicy.

Wydaje mi się, że chcesz mi coś podpowiedzieć - czyżbyś radził podbić bas o 15dB? A potem jeszcze więcej? Gdyby nawet ktoś chciał skorzystać, to skończy mu się zakres.

Dla mnie najpierw jest ważne jest co słychać, a nie jakieś wykresy.

Z tego co słychać wynika dla mnie, że dobrze nastrojona kolumna zagra z dobrym balansem przy odpowiedniej głośności i będzie to poziom odpowiedni do długotrwałego odsłuchu.

Minimalna głośność zależy od tła i przy rozsądnej głośności można żyć bez korekcji.

Przy wysokich głośnościach może być konieczne obniżenie poziomu na skrajach pasma i da się we znaki akustyka, THD, ból głowy i uszu, więc nie warto.

Przecież na etapie wybierania modelu takie rzeczy można ustalić, a kto wybiera przy innej głośności, w innym systemie albo dostaje w prezencie pewnie będzie zainteresowany dostrojeniem.

Jak ktoś chce żeby jakaś firma wymyśliła taki auto dostrajacz, to mam dobrą wiadomość, bo coś w tym stylu dawno istnieje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na samej górze.

Ukryta Zawartość

Miałem kiedys marantza ampli i się bawiłem audyssey, ale to jest takie sobie i efekty były średnie. 

W porównaniu do zabawy krzywymi to zabawka 😋

9 minut temu, Ajothe napisał:

Miałem kiedys marantza ampli i się bawiłem audyssey, ale to jest takie sobie i efekty były średnie. 

W porównaniu do zabawy krzywymi to zabawka 😋

Za to klikasz i działa 🙂

-----

56 minut temu, J.Jerry napisał:

Minimalna głośność zależy od tła i przy rozsądnej głośności można żyć bez korekcji.

Można, zwłaszcza gdy do cichego słuchania kupi się system, który fajnie gra cicho. Wtedy loudness nie tylko jest zbędny ale wręcz szkodliwy, bo jak się okazuje głównie dublowałby podbicie, które już mają kolumny.

Fajnie, że mamy odmienne zdania. 

Krzywe FM zaprezentowane przez Xajasa jednak do mnie bardziej przemawiają jak kupowanie systemu do cichego słuchania, innego do średniego, a kolejnego do głośnego słuchania 🤣

9 minut temu, Ajothe napisał:

Fajnie, że mamy odmienne zdania. 

Krzywe FM zaprezentowane przez Xajasa jednak do mnie bardziej przemawiają jak kupowanie systemu do cichego słuchania, innego do średniego, a kolejnego do głośnego słuchania 🤣

Czyli w zasadniczych w kwestiach zdanie mamy takie samo. Warto jednak być świadomym, że jak system będzie raczej grał cicho, te lepiej sprawdzą się kolumny v-kowate od płaskich... choć w sumie to niczego nie trzeba być świadomym, bo wystarczy kierować się własnym słuchem zamiast gonić "baśnie o płaskiej charakterystyce i słuchaniu na zero", by później ratować się z opresji kablami.

Edytowane przez szymon1977

Ja sobie jednak muszę zrobić ustawienia conajmniej dwa na ciche słuchanie i na normalne. 

Moje kolumny nie mają charakterystyki V, mają podbity środek za to 🤣. Ale jak próbowałem ten środek wywłaszczać to się robiła kaszana i granie nudne co mi się nie podobało....zatem każdy ma swój cyrk 🙃

Najważniejsze by był fun i satysfakcja 😁. Ostatnio był znajomy, który ma system 5.1 i jak mu puściłem parę kawałków to się pytał gdzie suba schowałem, a jak wrocil do domu to pisał, że brakuje mu takiej przestrzeni jak u mnie.....w systemie 5.1...jednak dobre stereo to super sprawa. 

22 minuty temu, Ajothe napisał:

każdy ma swój cyrk 🙃

Najważniejsze by był fun i satysfakcja

Dokładnie tak!

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Moje kolumny nie mają charakterystyki V, mają podbity środek za to

Co to za kolumny?

Układów kalibracji było parę odmian. Najnowsze są dokładniejsze w obliczeniach, mają mocniejsze procesory i nawet jest opcja kalibracji do krzywej użytkownika.

Tymczasem mnie udało się dokładniej policzyć SPL i podam jako ciekawostkę, że najmniejszy poziom SPL jaki mogę ustawić w tej konfiguracji to 38,5 dB peak, a poziom do nadający się do słuchania jest na 60dB peak. Z tego wynika, że dolna granica musi wynikać z poziomu szumów tła, które będzie w okolicy 38 dB.

• Pokaż nowe odpowiedzi