Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wielu kolegów używających REW i Umik wklejało pomiary przed i po, ta ciekawostka (oczywiście przeczytałem) nic nie wnosi.

A dlaczego miałyby zniknąć?

Nie chodzi oczywiście o ekstremum typu 38dB, ale np przy 60dB bas może nadal być pełny, czyli szybki i miękki, a nie delikatny i subtelny.

Ty po prostu kompletnie nie wiesz o czym mówisz. Dla Ciebie są jakieś kreski, które coś tam obrazują, to coś wyobrażasz sobie jako potwora i z miną odkrywcy stwierdzasz, że potwór nie wyskoczył - no nie wyskoczył bo wyskoczyć nie miał.

A dlaczego tak sądzisz?

Ale nic nie stoi na przeszkodzie by za pomocą DSP zmniejszyć negatywny wpływ akustyki, czy dodać dla cichych odsłuchów filtr worowany na loudness, albo nawet skorygować sobie pasmo w miejscu odsłuchu do subiektywnie fajniejszego.

Poniekąd masz rację, bo przy monitorkach z pasmem zaczynającym się np od 40Hz, dołożenie suba aktywnego jest jedynym sensownym uzupełnieniem obiektywnie istniejących braków.

Jakiego DSP uzywasz?

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Jakiego DSP uzywasz?

Pomiar REW i pliki WAV w Daphile. Nie o moim systemie to dyskusja więc zapytam: dlaczego pytasz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomiar REW i pliki WAV w Daphile. Nie o moim systemie to dyskusja więc zapytam: dlaczego pytasz?

Pomiary tez robie w REW. Pytam bo szukam jakiegos DSP w przystepnej cenie.

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pomiar REW i pliki WAV w Daphile.

A jakiego mikrofonu kolega używał? 

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie o moim systemie to dyskusja więc zapytam: dlaczego pytasz?

Mowa jest ogónie o regulacjach a w tym także o DSP i pomiarach z nim związanych. Podziel się swoim doświadczeniem.

36 minut temu, BlueDot napisał:

Jesli zrodlem jest PC, to absolutnie genialnym i darmowym DSP jest program Eqalizer APO. Znakomicie wspolpracuje z REW (przejmuje wyniki pomiarow i korekcji obliczonej przez REW)

Do czego chcesz uzyc ten DSP?

Odnosnie powyzszego pytania o doswiadczenia z mikrofonami.

Odpowiedz jest prosta: UMIK-1

Czyli absolutnie sensowny, zgradny ze soba "pakiet" narzedzi dla zaangazowanego Audio-fanatyka, to

1. REW (za darmo)

2. EqualizerAPO (za darmo)

3. UMIK-1 (100€)

To najlepiej zainwestowane 100€ !!!

Edytowane przez xajas
35 minut temu, BlueDot napisał:

Nie do mnie z tym pytaniem 🙂

31 minut temu, Sznup napisał:

Podziel się swoim doświadczeniem.

OT

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

OT

Z tego co pisaleś miałeś do dyspozycji mikrofon do kalibracji kina domowego. Nie sądzę żebyś kupił numika lub coś podobnego. 

Więc czy twoje pomiary (jeżeli robiłeś je mikrofonem od kd) są prawidłowe?

19 minut temu, Sznup napisał:

...miałeś do dyspozycji mikrofon do kalibracji kina domowego ... czy twoje pomiary ... są prawidłowe?

Dobre pytnie: TAK... ale określenie dokładnosci pomiaru na postawie dokładności urządzenia pomiarowego to zbyt obszerne zagadnienie abym Ci tu wyjaśniał, podobnie z tłumaczeniem co, jak i dlaczego można zmierzyć pomimo braku kalibracji. Jak już pisałem to nie jest temat o moich pomiarach.

Edytowane przez szymon1977

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, ale określenie dokładnosci pomiaru na postawie dokładności urządzenia pomiarowego to zbyt obszerne zagadnienie abym Ci tu wyjaśniał, podobnie z tłumaczeniem co, jak i dlaczego można zmierzyć pomimo braku kalibracji.

Zakładam, że skoro wykonywałeś pomiary mikrofonem z kd i na ich podstawie dokonywałeś kalibracji DSP zrobiłeś to prawidłowo. Musiałeś przyjąć jakieś założenia i zastosować odpowiednią metodologię badawczą do zastosowanych w pomiarach narzędzi.

Forum to miejsce w którym dzielimy się wiedzą, podziel się jak zrobić to dobrze mikrofonem z kd, nie każdy ma ochotę kupować numika tylko do paru pomiarów. 

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak już pisałem to nie jest temat o moich pomiarach.

Jak już pisałem, to jest temat ogólny, więc rówież twoje pomiary wchodzą w jego zakres.

56 minut temu, Sznup napisał:

Z tego co pisaleś miałeś do dyspozycji mikrofon do kalibracji kina domowego. Nie sądzę żebyś kupił numika lub coś podobnego. 

Więc czy twoje pomiary (jeżeli robiłeś je mikrofonem od kd) są prawidłowe?

Ja wykonałem pomiary, wykorzystując zmodyfikowany mikrofon od telefonu stacjonarnego. Efekty identyczne jak przy użyciu mikrofonu od KD, czyli żadne. 

10 minut temu, sokolik napisał:

Ja wykonałem pomiary, wykorzystując zmodyfikowany mikrofon od telefonu stacjonarnego. Efekty identyczne jak przy użyciu mikrofonu od KD, czyli żadne. 

Pewnie się na tym nie znasz i z zazdrości wypisujesz takie bzdury.

Szymon ma poważne podejście do pomiarów. Na pewno dokładnie zgłębił temat i merytorycznie wykonał wszystkie działania.

21 minut temu, sokolik napisał:

Efekty identyczne jak przy użyciu mikrofonu od KD, czyli żadne. 

Powtórzę:

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

...określenie dokładnosci pomiaru na postawie dokładności urządzenia pomiarowego to zbyt obszerne zagadnienie abym Ci tu wyjaśniał, podobnie z tłumaczeniem co, jak i dlaczego można zmierzyć pomimo braku kalibracji.

-----

26 minut temu, Sznup napisał:

Zakładam, że skoro wykonywałeś pomiary mikrofonem z kd i na ich podstawie dokonywałeś kalibracji DSP zrobiłeś to prawidłowo. Musiałeś przyjąć jakieś założenia i zastosować odpowiednią metodologię badawczą do zastosowanych w pomiarach narzędzi.

Tak.

26 minut temu, Sznup napisał:

Forum to miejsce w którym dzielimy się wiedzą, podziel się jak zrobić to dobrze mikrofonem z kd...

Przede wszystkim co się da, a czego się nie da. Tylko nie w tym wątku, jest chyba na drugiej stronie wątek o DSP tam zapytaj.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim CO się da. Tylko nie w tym wątku, jest chyba na drugiej stronie wątek o DSP tam zapytaj.

Wymijająca odpowiedź. A co się da?

W wątku o DSP nikt nie robił pomiarów mikrofonem od kd. 

10 minut temu, Sznup napisał:

To trol etatowy, obstawiam, że on żadnego pomiaru nie zrobił.

2 minuty temu, Sznup napisał:

Wymijająca odpowiedź.

Chcesz rzeczowej to zapytaj we właściwym wątku. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Chcesz rzeczowej to zapytaj we właściwym wątku. 

Wątek jest dobry, osoba do której kieruję pytanie również. Tylko ty robiłeś w ten sposób pomiary.

29 minut temu, Sznup napisał:

Wymijająca odpowiedź. A co się da?

W wątku o DSP nikt nie robił pomiarów mikrofonem od kd. 

Bo on nie rozumie, że do wykonania prawidłowych pomiarów, analiz, badań, eksperymentów, trzeba posiadać odpowiednie, przeznaczone do tego celu przyrządy pomiarowe. 

4 minuty temu, sokolik napisał:

...do wykonania prawidłowych pomiarów, analiz, badań, eksperymentów, trzeba posiadać odpowiednie, przeznaczone do tego celu przyrządy pomiarowe. 

Powtórzę to, czego Ty nie rozumiesz:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...określenie dokładnosci pomiaru na postawie dokładności urządzenia pomiarowego to zbyt obszerne zagadnienie abym Ci tu wyjaśniał, podobnie z tłumaczeniem co, jak i dlaczego można zmierzyć pomimo braku kalibracji.

-----

28 minut temu, Sznup napisał:

Wątek jest dobry...

A z mojej strony to tu masz link i kończmy OT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

41 minut temu, Sznup napisał:

Szymon ma poważne podejście do pomiarów. Na pewno dokładnie zgłębił temat i merytorycznie wykonał wszystkie działania.

Nie inaczej. Chciałbym posiadać choć cząstkę wiedzy jaką posiada ten jegomość. Kolega iro III dobitnie mu wyjaśnił na jakim poziomie jest jego wiedza i umiejętności 😉

W dniu 12.11.2022 o 15:12, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim to po co wiele kanałów w systemie, skoro na płycie nagrane dwa?

A to nie jest OT?

W dniu 12.11.2022 o 18:04, szymon1977 napisał:

Poloczysz je na palcach jednej ręki 🙂

I to. Na dodatek bzdura.

W dniu 13.11.2022 o 10:14, szymon1977 napisał:

Bzdurą jest twierdzenie, że nie ma systemów, które choć głośno grają super to po cichu wypadają blado, ani takich co choć dobrze brzmią po cichu to głośno nie dają rady. Można pójść dalej i postarać się zrozumieć dlaczego tak jest, i zamiast urojone niedoskonałości systemu łatać kablami, skompensować charakterystykę słuchu za pomocą DSP, loudness czy chociażby gałek bass/treble. A można będąc świadomym własnych subiektywnych preferencji, skompletować system, który bez korekcji zagra to co lubimy tak jak lubimy. Najgorsze co można zrobić, to zaprzeczaniem faktów kreować się na audiofila.

Co innego tylko dyletant mógłby stwierdzić.

I to tez nie jest OT?

Kolego zwroc uwage na to co sam robisz zanim zaczniesz zwracac uwage innym.

To sa przyklady tylko ze strony 17 tego watku.

A nie chce mowic ile razy popelniles OT w tym i innych tematach na tym forum.

47 minut temu, sokolik napisał:

Kolega iro III dobitnie mu wyjaśnił na jakim poziomie jest jego wiedza i umiejętności 😉

Takie wzajemne "udowadnianie" poprzez trzecie osoby, kto jest na jakim poziomie jest troche bez sensu

Skupmy sie na pokretelkach 🙂

@szymon1977 I nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ze ludzie czytaja Twoje wpisy tak jak Ty czytasz wpisy innych i nikt sie Ciebie czepia jak popelnisz OT a Ty to robisz pomimo tego ze nie masz do tego uprawnien.

5 minut temu, xajas napisał:

Ok, by skończyć tę dyskusję proszę o fachową ocenę pomiarów (zwłaszcza ich przydatności) wykonanych za pomocą mikrofonu do kalibracji kd oraz ustawień DSP na podstawie tych pomiarów wykonanych. 

2 minuty temu, xajas napisał:

Takie wzajemne "udowadnianie" poprzez trzecie osoby, kto jest na jakim poziomie jest troche bez sensu

Mysle ze podkrecanie pewnych czestotliwosci w celu wymuszenia gry przez glosnik pasma ktorego on nie jest w stanie przeniesc moze powodowac problemy ze znieksztalceniami.

Powiedzmy ze mamy glosniki ktore graja od 70Hz do 20kHz bo tak zaprojektowal je producent a taki @szymon1977 stwierdzi po pomiarach ze w jego pomieszczeniu brakuje 50Hz i zacznie krecic pokretlami tak zeby te 50Hz uzyskac mimo wszystko. To do jakiego wysilku zmusi on glosnik srednio/niskotonowy zeby uzyskac zamierzony efekt i jaki to bedzie mialo wplyw na zakres srednicy za ktory ten glosnik jest odpowiedzialny?

Pomijam wykonywanie pomiarow nieskalibrowanym sprzetem pomiarowym, bo to juz jest kompletna zenada.

A czemu @szymon1977 nie może sobie mierzyć czym chce i jak chce?

Jak to ma być pomiar pro, to weźcie sobie kogoś z najlepszych firm do zrobienia na gotowo. Ja myślałem, że robimy to pod ucho, a wszelkie narzędzia są wsparciem żeby mieć jakąś bazę danych z pomiarami dla ułatwienie strojenia. Tymczasem trzeba zrobić to jak pro...pytanie, czy pro tak właśnie by zrobił?

12 minut temu, BlueDot napisał:

Powiedzmy ze mamy glosniki ktore graja od 70Hz do 20kHz bo tak zaprojektowal je producent a taki @szymon1977 stwierdzi po pomiarach ze w jego pomieszczeniu brakuje 50Hz i zacznie krecic pokretlami tak zeby te 50Hz uzyskac mimo wszystko. To do jakiego wysilku zmusi on glosnik srednio/niskotonowy zeby uzyskac zamierzony efekt i jaki to bedzie mialo wplyw na zakres srednicy za ktory ten glosnik jest odpowiedzialny?

Już ten temat poruszałem - przypomnę, kto kupuje system, który brzmi kiepsko, a następnie poprawia go DSP?

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

A czemu @szymon1977 nie może sobie mierzyć czym chce i jak chce?

Jak to ma być pomiar pro, to weźcie sobie kogoś z najlepszych firm do zrobienia na gotowo. Ja myślałem, że robimy to pod ucho, a wszelkie narzędzia są wsparciem żeby mieć jakąś bazę danych z pomiarami dla ułatwienie strojenia. Tymczasem trzeba zrobić to jak pro...pytanie, czy pro tak właśnie by zrobił?

Temu ze @szymon1977 tak sie podniecil tym DSP ze teraz w watkach w ktorych ktos pyta co zrobic/wymienic zeby zagralo lepiej wyskakuje z DSP jak by inne metody nie mialy zadnego sensu.

Niech sobie mierzy i kreci czym chce, ale trzeba przyznac ze sa tez inne metody na poprawe brzmienia.

14 minut temu, BlueDot napisał:

Mysle ze podkrecanie pewnych czestotliwosci w celu wymuszenia gry przez glosnik pasma ktorego on nie jest w stanie przeniesc moze powodowac problemy ze znieksztalceniami.

Pomijam wykonywanie pomiarow nieskalibrowanym sprzetem pomiarowym, bo to juz jest kompletna zenada.

Primo

Aby rozwiazac ten problem, Szymon uzywa subwoofer

Secundo

Szymona system juz przy cichym graniu nie potrzebuje krecenia pokretlami, wiec przy glosniejszym tez nie.

Zamiast tych czepialskich upierdliwych uwag i tego TEORETYCZNEGO doszukiwania sie dziury w calym, najpierw zacznijcie PRAKTYCZNIE robic to samo co Szymon, to wiele powyzszych domniemanych problemow sie wyjasni   

Do dziela!!!

Edytowane przez xajas
1 minutę temu, xajas napisał:

Primo

Aby rozwiazac ten problem, Szymon uzywa subwoofer

Secundo

Szymona system juz przy cichym graniu nie potrzebuje krecenia pokretlami, wiec przy glosniejszym tez nie.

Wiec jak da glosniej to to system sam redukuje poziom niskich czestotliwosci czy dochodzi do przesteru?

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wielu kolegów używających REW i Umik wklejało pomiary przed i po, ta ciekawostka (oczywiście przeczytałem) nic nie wnosi.

A zdjęcie na początku?

Na resztę mogę powiedzieć, że jest to sprawdzone w praktyce, ja o tym opowiadam, może ci się opowieść nie podobać, ale tak jest.

Nie widzę zupełnie potrzeby udowadniania, że system bez regulacji daję radę, bo bardzo wiele systemów tak dział z dobrym skutkiem. Jedynie sens widzę w rozważaniu, dlaczego tak się dzieje i to może pomóc w ulepszaniu brzmienia w przyszłości.

Zrobić porządnie chcesz, to poszukaj dobrej firmy, a chcesz się uczyć, a nie zależy ci na szybkich efektach i w ogóle na efektach, to rób sam.

3 minuty temu, xajas napisał:

Zamiast tych czepialskich upierdliwych uwag i tego TEORETYCZNEGO doszukiwania sie dziury w calym, najpierw zacznijcie PRAKTYCZNIE sami robic to samo co Szymon, to wiele powyzszsch domniemanych problemow sie wyjasni   

Zadalem mu pytanie jakiego DSP uzywa to zrobil z tego tajemnice. U mnie zrodlem jest CD/SACD player wiec komputerowy DSP program odpada. 

Gdybym wiedzial jakie urzadzenie kupic (najlepiej takie zeby dalo sie go wlaczyc w moj tor audio bez zadnego przerabiania kabli) to pewnie bym sprawdzil jak to dziala i czy ma to sens.

No ale ciezko o taka informacje bo on nie bedzie robil OT, ale ze sial OT na poprzednich osiemnastu stronach nie ma juz znaczenia.

24 minuty temu, BlueDot napisał:

Powiedzmy ze mamy glosniki ktore graja od 70Hz do 20kHz bo tak zaprojektowal je producent a taki @szymon1977 stwierdzi po pomiarach ze w jego pomieszczeniu brakuje 50Hz i zacznie krecic pokretlami tak zeby te 50Hz uzyskac mimo wszystko

Nie przypisuj mi autorstwa głupot, które sam wymyślasz!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi