Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, xajas napisał:

Do dziela!!!

Dlaczego jasno nie napiszesz, że Szymon odpierniczył fuszerkę? Dlaczego go bronisz? 

Bo Szymon nalezy co prawda do upierdliwych i majacych wlasne ograniczone "spojrzenie/zrozumienie" pewnych zagadnien ("wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja trzy lapy"), ale jest dociekliwy, odwazny i gotowy pewne rozwiazania samemu wyprobowac, i za to go cenie. 

Nie trawie gosci, ktorzy samemu jeszcze nigdy nic nie wyprobowali, ale z zasady wiedza, co inni robia zle, dlaczego to cos, co oni robia nie moze funkcjonowac i wiecznie sie do nich przypiendralaja

To jak dyskusja z slepymi o kolorach 😉   Takich gosci nie traktuje powaznie

W niemieckim jest takie powiedzenie

Tylko ten, kto nic nie robi, nie robi bledow

Edytowane przez xajas
Godzinę temu, Sznup napisał:

Dlaczego jasno nie napiszesz, że Szymon odpierniczył fuszerkę?

Bo nie ma ku temu podstaw. Wszak postąpiłem dokładnie wg jego porad, poczynając od oceny dokładności zastosowanego mikrofonu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo nie ma ku temu podstaw

To tak jakbyś pierwszy pomiar do zaplanowanoa konstrukcji jakiegoś urządzenia zrobił na oko a resztę liczył co do milimetra na podstawie tego pierwszego pomiaru. 

Wiem, że dyskusja z tobą nie ma sensu. Ty nigdy nie przyznasz się do błędu. Idziesz w zaparte, do bólu. 

To bledna interpretacja.

W rozpatrywanym temacie nie wazne sa warosci absolutne pomiarow przed i po zmianie (to co nazywasz robic na oko), tylko ich zmiana, czyli roznica miedzy pomiarem przed i po zmianie. A ta jest dokladna (jak to nazywasz) na milimetr.

Wyjezdzasz z teoretyczna krytyka/argumentami pozbawionymi relacji do praktyki, o ktorej wczesniej pisalem

Nie trawie gosci, ktorzy samemu jeszcze nigdy nic nie wyprobowali, ale z zasady wiedza, co inni robia zle, dlaczego to cos, co oni robia nie moze funkcjonowac i wiecznie sie do nich przypiendralaja
To jak dyskusja z slepymi o kolorach    Takich gosci nie traktuje powaznie

To tak jakbyś pierwszy pomiar do zaplanowanoa konstrukcji jakiegoś urządzenia zrobił na oko a resztę liczył co do milimetra na podstawie tego pierwszego pomiaru. 

Nawet tym z pozoru trafnym porównaniem podkreślasz brak zrozumienia tematu: mnie interesuje jakiej długości jest deska - mi wystarczy wiedzieć, że druga desja jest dłuższa od pierwszej o 3mm, więc jak drugą o te 3mm przytnę, to bedzie mieć taką samą długość jak pierwsza.

Temat dotyczy właściwie regulacji barwy we wzmacniaczach - takie pokrętełka bass/sopran.

Wcześniej napisałem, że w odpowiednim zakresie głośności można słuchać bez regulacji, a regulacje są do odzyskania spadku pasma, ale zapomniałem napisać, że są również użyteczne dla zwolenników ustawiania do char F-M.

Dołączam bazgroła, który wszystko powinien wyjaśnić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-szara linia, to płaskie pasmo, głośnik ma wtedy brzmienie jaskrawe-jasne

-czarna linia, to dobra charakterystyka z brzmieniem o dobrym balansie

-na czerwono char F-M częściowo pokrywa się z czarną linią, ale soprany są wyżej niż w char flat, a flat jest zbyt jasna, więc podniesienie góry nie będzie dobre dla brzmienia

-na zielono char regulacji bass/sopran, która może zaczynać się poza średnicą dokładnie tam, gdzie F-M i korygować na ucho, kiedy głośność jest poza zakresem optymalnym

Tak więc zdawało by się prymitywne regulatory mogą konkurować z procesorami.

Ukryta Zawartość

Życzę powodzenia.

Za późno, akcja już zakończyła się sukcesem.

-----

O! W poprzednim wpisie zjadłem "nie", powinno być:

...mnie NIE interesuje jakiej długości jest deska - mi wystarczy wiedzieć, że druga deska jest dłuższa od pierwszej o 3mm, więc jak drugą o te 3mm przytnę, to będzie mieć taką samą długość jak pierwsza.

Temat dotyczy właściwie regulacji barwy we wzmacniaczach - takie pokrętełka bass/sopran…..

O o o, podoba mi sie.
Patrzac na powyzsze „bazgroly“ zmieniam zdanie, bo odnosze wrazenie ze jest szansa na porozumienie.

„Bazgroly“ i twoja interpretacja zawiera dwa zasadnicze bledy
1. Opisuje sytuacje dla jednej okreslonej glosnosci.
2. Opisuje twoja specyficzna preferencje, czy przebieg „glosnika“ pokrywa sie z „neutralnym“ brzmieniem odbieranym przy 80dB ( to nie jest ani ta szara linia ani ta czerwona FM)
Zalozmy ze to co co sie podoba i co nazwales „glosnik“ (czarna gruba linia) odpowiada poziomowi odsluchu SPL 70dB. Ale jesli obnizysz poziom do 60dB, to co slyszysz odpowiada tej cienkiej dorysowanej czarnej linii. Czyli brakuje ci wysokich. Aby znowu ci sie podobalo tak samo jak przy 70dB, musisz podbic wysokie o wartosc zazaczona powyzej cienka zielona linia.

Ukryta Zawartość

A czy robisz to za pomoca dwoch pokretelek bass/treble, czy za pomoca pokretelka loudnes/contour, czy za pomoca DSP, nie odgrywa roli. Zasada jest ta sama

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

Aby rozwiazac ten problem, Szymon uzywa subwoofer...

...a w REW przed obliczeniem filtrów przycina się Target Curve tak, żeby nie wyciągała z kolumn basu tam gdzie kończą się ich możliwości.

4 godziny temu, xajas napisał:

Takie wzajemne "udowadnianie" poprzez trzecie osoby, kto jest na jakim poziomie jest troche bez sensu

Skupmy sie na pokretelkach 🙂

Nie jest bez sensu, kiedy powołuję się na opinię osób, którzy wiedzą, a nie udają że wiedzą, a kiedy nie wiedzą to omijają temat, zamiast pisać „bzdury”. Grzegorz7 podobnie jak Ty i wielu innych posiadają dość zaawansowaną wiedzę o elektryce i elektronice. Ten gość nie rozumie nawet podstaw elektroniki. Zależności pomiędzy napięciem, natężeniem, oporem i mocą. Nie przeszkadza mu to jednak zaprzeczać komuś, od kogo uczyć się powinien. Że od Ciebie dostał jakieś namaszczenie Twoja wola. Tobie „bzdury” nie napisze. To go wpędza w jeszcze większą pychę i arogancję, a to że stara się coś osiągnąć nie usprawiedliwia do negowania wszystkiego co mu tam się w tej głowie uroi.

Godzinę temu, xajas napisał:

Patrzac na powyzsze „bazgroly“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmieniam zdanie, bo odnosze wrazenie ze jest szansa na porozumienie.

Skoro tak, to zobacz ten link

Ukryta Zawartość

W miejscu odsłuchu Estimated in Room Response jest ta moja czarna linia i to jest najlepsza opcja.

A ty chcesz tam więcej wysokich? - weź sobie zrób taką korekcje dla bliskiego pola, to usłyszysz o co chodzi.

Co do zarzutów, to zgadza się - słucham i pewnie dużo osób słucha i wybiera system przy ulubionej głośności i do ulubionej głośności. W zakresie kilkunastu dB tolerancja ucha jest wystarczająca. Przykładowo u mnie taki ulubiony zakres wynosi poniżej 10dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, J.Jerry napisał:

Już ten temat poruszałem - przypomnę, kto kupuje system, który brzmi kiepsko, a następnie poprawia go DSP?

Nie poprawia. Skup się kiedy czytasz jego komentarze 😉. Próbuje wyciągnąć maks ze swojego zestawu. To tak jakby wyciągnąć z malucha kilka koni więcej, kręcąc śrubką regulacji składu mieszanki 🙂

4 godziny temu, xajas napisał:

Nie trawie gosci, ktorzy samemu jeszcze nigdy nic nie wyprobowali, ale z zasady wiedza, co inni robia zle, dlaczego to cos, co oni robia nie moze funkcjonowac 

Z ust mi to wyjąłeś 🙂

Skoro tak, to zobacz ten link

Ukryta Zawartość

W miejscu odsłuchu Estimated in Room Response jest ta moja czarna linia i to jest najlepsza opcja.
A ty chcesz tam więcej wysokich? - weź sobie zrób taką korekcje dla bliskiego pola, to usłyszysz o co chodzi.
Co do zarzutów, to zgadza się - słucham i pewnie dużo osób słucha i wybiera system przy ulubionej głośności i do ulubionej głośności. W zakresie kilkunastu dB tolerancja ucha jest wystarczająca. Przykładowo u mnie taki ulubiony zakres wynosi poniżej 10dB.

Przytoczony przyklad wogole nie pasuje do kontekstu

1.. Estimated a measured to nie to samo

2. nikt nie poleca takiej prostego do konca przebiegu. Przerabialismy to juz 1000 razy
Zalecany jest spadek wysokich. Ja tez tam nie mam wiecej wysokich

IMG_0619.thumb.jpg.edcdd9ebbd7682e8ce44ae90272880fc.jpg

3. Pokazany pomiar to 85dB. Daleki od dyskutowanych 70dB albo 60dB

4. co ma korekcja z bliskim polem. Ci ktorzy uzywaja glosnikow w bliskim polu (w studiu) nie sluchaja przy 60dB

5. co to jest twoj „ulubiony zakres“? Zakres czego?

Czyli jednak ciagle jeszcze nie pojales, szkoda.

Itd.

Nie porownuj z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, sokolik napisał:

Próbuje wyciągnąć maks ze swojego zestawu.

W sumie wyciąganie maxa jest dobre, można się wiele nauczyć i w przyszłości lepiej wybierać sprzęt, ale ja miałem na myśli podejście do budowy systemu.

A ty coś działasz z DSP?

• Redaktorzy
8 minut temu, sokolik napisał:

To tak jakby wyciągnąć z malucha kilka koni więcej, kręcąc śrubką regulacji składu mieszanki 🙂

Taki Jerzy Dyszy - dziennikarz gazet "Motor", "Auto Technika Motoryzacyjna" oraz kierowca rajdowy wyciskał z małych Fiatów ostatnie soki. A jak wiadomo, prowadziły się ciężko, ze względu na tylny napęd i masę skupioną w tylnej części.

Ukryta Zawartość

Swoją drogą na technicznych OS-ach takim przygotowanym FSM 126p, Fiatem Cinquecento, Skodą Favorit, czy Ladą Samarą śmiało można objechać jegomościa w drogim SUVie.

Oczywiście co innego ściganie się po długiej prostej. Tutaj zasobny portfel wygrywa. 😉

P.S. Tego linku do YT nie potrafię skasować. Wkleił się przez przypadek.

P.P.S. A z synem Św.P. Jana Kaczmarka - z Jackiem - chodziłem do jednej klasy. 😉

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

45 minut temu, sokolik napisał:

...nie rozumie nawet podstaw elektroniki. Zależności pomiędzy napięciem, natężeniem, oporem i mocą.

Do zrozumienia co, jak i dlaczego można zrobić za pomocą DSP używając mikrofonik kalibracyjny z plastikowego KD nie trzeba tego wiedzieć. Ja jestem użytkownikiem a nie konstruktorem, nie zagłębiam się w zbędne dla mnie szczegóły.

-----

30 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do zarzutów, to zgadza się - słucham i pewnie dużo osób słucha i wybiera system przy ulubionej głośności i do ulubionej głośności. W zakresie kilkunastu dB tolerancja ucha jest wystarczająca.

Nic dodać - nic ująć. Jak się skompletuje fajnie grający zestaw, to trochę ciszej czy trochę głośniej nadal będzie grać fajnie.

Taki Jerzy Dyszy - dziennikarz gazet "Motor", "Auto Technika Motoryzacyjna" oraz kierowca rajdowy wyciskał z małych Fiatów ostatnie soki. A jak wiadomo, prowadziły się ciężko, ze względu na tylny napęd i masę skupioną w tylnej części.

Porsche tez ma tylny napęd i masę skupioną w tylnej części.
Jechales juz takim? Jak ciezko sie go prowadzi?

PS.
Takiego podrasowanego Malucha tez mialem
14 minut temu, J.Jerry napisał:

W sumie wyciąganie maxa jest dobre, można się wiele nauczyć i w przyszłości lepiej wybierać sprzęt, ale ja miałem na myśli podejście do budowy systemu.

Uważasz, że w lepszym systemie nie da się nic poprawić za pomocą DSP? Bo ja myślę, że coś się da, z pewnoscią mniej, ale jednak coś. Zwłaszcza, że większośc DSP używa do korekty wad akustyki pomieszczenia, a nie ulepszania samego systemu.

19 minut temu, xajas napisał:

Czyli jednak ciagle jeszcze nie pojales, szkoda.

Przecież to ja chciałem pomóc, nie pojąłeś, szkoda.

Nie.

OK, no to nie wierz w te ciezko sie jezdzi
Przecież to ja chciałem pomóc, nie pojąłeś, szkoda.

Wszystko dobrze, kiedys zadziala
  • Redaktorzy
2 minuty temu, xajas napisał:

OK, no to nie wierz w te ciezko sie jezdzi

Ukryta Zawartość

Ja nie muszę wierzyć. Ja wiem.

Jeździłeś Maluchem w kopnym śniegu na czas? Wiesz już o co mi kaman?

Jazda po asfaltach Porsche to nie wszystko. 😉

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Uważasz, że w lepszym systemie nie da się nic poprawić za pomocą DSP? Bo ja myślę, że coś się da, z pewnoscią mniej, ale jednak coś. Zwłaszcza, że większośc DSP używa do korekty wad akustyki pomieszczenia, a nie ulepszania samego systemu.

Jakoś mało osób chwali się hiendem z DSP do korekcji...raczej firmy im robią akustykę, a resztę akcesoria jak kable.

Jak by to działało efektywnie, to na wystawie typu AVS pełno by było korektorów akustyki.

2 minuty temu, kangie napisał:

Ja nie muszę wierzyć. Ja wiem.

Jeździłeś Maluchem w kopnym śniegu na czas? Wiesz już o co mi kaman?

Jazda po asfaltach Porsche to nie wszystko. 😉

Mnie kiedyś maluchem zawróciło na skrzyżowaniu w miescie jak była gołoleć 😁

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Jakoś mało osób chwali się hiendem z DSP do korekcji...raczej firmy im robią akustykę, a resztę akcesoria jak kable.

Jak by to działało efektywnie, to na wystawie typu AVS pełno by było korektorów akustyki.

Były takie kolumny aktywne z wbudowanym dsp, a ściany były gołe i robiły furorę 🙂

9 minut temu, Ajothe napisał:

Były takie kolumny aktywne z wbudowanym dsp, a ściany były gołe i robiły furorę 🙂

Kiedyś...

21 minut temu, J.Jerry napisał:

Czy ci domniemani przeciwnicy DSP kiedykolwiek slyszaly takie highendy z DSP. Przeciez wiekszosc przeciwnikow nawet nie wie, jak DSP wyglada, a jedyne co potrafia, to przetykac kable, bo przekonfigurowanie DSP to juz za skomplikowane. Z kabelkami to nawet moja zona sobie poradzi, mimo ze nie odroznia przedwzmacniacza od koncowki mocy 😉

Jesli na wytlumaczenie tego jak dziala cos takiego jak regulacja barwy tonu potrzebujemy w miedzyczasie #570 odpowiedzi, to wyobraz sobie, ile by ich trzeba bylo, by takiemu zapartemu highendowemu Koowalskiemu wytlumaczyc jak dziala DSP!

Tak to wyglada z tymi opiniami o ustrojstwach typu DSP 😉

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi