Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Moje ulubione są JBL/ML

20 minut temu, xajas napisał:

Czy ci domniemani przeciwnicy DSP kiedykolwiek slyszaly takie highendy z DSP. Przeciez wiekszosc przeciwnikow nawet nie wiedza jak DSP wyglada, a jedyne co potrafia, to przetykac kable, bo przekonfigurowanie DSP to juz za skomplikowane. Z kabelkami to nawet moja zona sobie poradzi, mimo ze nie odroznia przedwzmacniacza od koncowki mocy 😉

tak to wyglada z tymi opiniami o ustrojstwach typu DSP 😉

Napisałem już - nie dyskutuje, nie pomagam.

Jeździłeś Maluchem w kopnym śniegu na czas? Wiesz już o co mi kaman?

W kopnym sniegu tak, kazdy weekend (ale nie na czas)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tam gdzie ja maluchem wjechalem (Ustron, Wisla, Szczyrk) inne auta bez silnika z tylu musialy parkowac na dole

Ukryta Zawartość

30 minut temu, J.Jerry napisał:

A ty coś działasz z DSP?

Nie działam, bo tego nie potrzebuję. Myślałem o kupnie zestawu miniDSP UMIK-1 mikrofon pomiarowy USB z plikiem kalibracyjnym oraz miniDSP DDRC-24 USB DAC Digital Signal Processor z Dirac Live, lub coś innego. 
Może po świętach, kiedy Santa Claus okaże się hojny 🙂

Myślałem o kupnie zestawu miniDSP UMIK-1 mikrofon pomiarowy USB z plikiem kalibracyjnym oraz miniDSP DDRC-24 USB DAC Digital Signal Processor z Dirac Live

Dlaczego wybrales akurat ten model minidsp? Co jest twoim zrodlem i czy masz juz jakis DAC?
7 minut temu, xajas napisał:

A tam gdzie ja maluchem wjechalem (Ustron, Wisla, Szczyrk) inne auta bez silnika z tylu musialy parkowac na dole

Kiedyś pracowałem trochę jako siekierowy. Na tył założyłem opony, takie właśnie na kopny śnieg. Nie było miejsca, ani wzniesienia gdzie maluszek by się nie wdrapał 🙂

5 minut temu, xajas napisał:

Dlaczego wybrales akurat ten model minidsp? Co jest twoim zrodlem i czy masz juz jakis DAC?

Mam DAC. To była tylko przymiarka do dalszych kroków. Może gdyby nie zestaw który posiadam i jestem z niego zadowolony, mógłbym pomyśleć o czymś all In one.

24 minuty temu, sokolik napisał:

Myślałem o kupnie zestawu miniDSP UMIK-1 mikrofon pomiarowy USB z plikiem kalibracyjnym oraz miniDSP DDRC-24 USB DAC Digital Signal Processor z Dirac Live, lub coś innego. 

Ja bym spytał w paru firmach, co za tę forsę można zrobić z akustyką za pomocą ustrojów bez DSP.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Jakoś mało osób chwali się hiendem z DSP do korekcji...

Ale my nie jesteśmy w dziale hi-end i guzik mnie obchodzi kto, co i za ile jest w stanie zrobić. Tu ograniczeniami są czynniki zewnętrzne typu grubosć portfela czy wystrój salonu opracowany przez żonę.

-----

2 godziny temu, xajas napisał:

Czy ci domniemani przeciwnicy DSP kiedykolwiek slyszaly takie highendy z DSP.

Opinia grupki uprzedzonych ortodoksów, którzy po usłyszeniu różnicy z miną zwycięzcy palną coś w stylu "DSP brzmi cyfrowo" jest bez znaczenia. Ja używam DSP we własnym systemie i wystarczy, że korektę, którą obiektywnie uznać należy za poprawę jakości subiektywnie oceniam pozytywnie.

-----

1 godzinę temu, sokolik napisał:

Nie działam, bo tego nie potrzebuję.

Skąd wiesz, że nie potrzebujesz skoro nie używasz? Robiłeś choclć pomiar akustyki aby sprawdzić, czy jest coś, co mógłbyś za pomocą DSP poprawić?

1 godzinę temu, sokolik napisał:

...nie potrzebuję. Myślałem o kupnie...
Może po świętach...

To nie wymaga komentarza.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Ja bym spytał w paru firmach, co za tę forsę można zrobić z akustyką za pomocą ustrojów bez DSP.

Jakieś pół taniego projektu mniej więcej...

nagrywamy.com

2 godziny temu, sokolik napisał:

Kiedyś pracowałem trochę jako siekierowy. Na tył założyłem opony, takie właśnie na kopny śnieg. Nie było miejsca, ani wzniesienia gdzie maluszek by się nie wdrapał 🙂

Mam DAC. To była tylko przymiarka do dalszych kroków. Może gdyby nie zestaw który posiadam i jestem z niego zadowolony, mógłbym pomyśleć o czymś all In one.

Jesli juz masz DAC podlaczony do PC, to wystarczy zainstalowac darmowy EqualizerAPO i REW, kupic UMIK-1 i juz mozesz startowac bez czekania na hojnego Santa Claus 🙂,

Laczna inwestycja ok 100€ i conieco glowkowania 🙂

Niedawno zainstalowalem sobie EqualizerAPO i stwierdzilem ze to absolutnie GENIALNE narzedzie.

A to czego sie nauczysz z tym setupem 

- nie zastapi ci zaden "hardwarowy" DSP

- pomoze ci lepiej zrozumiec i wykorzystac/skonfigurowac funkcje "hardwarowego" DSP (jesli pozniej taki kupisz) 

- niemalze wszystko mozesz smialo przejac do "hardwarowego" DSP typu miniDSP albo innego, jesli bedziesz w dalszym ciagu chcial takowy kupic

Oczywiscie nie dostaniesz automatycznego mierzenia i korygowania typu DIRAC albo RoomPerfect, ale jak cos takiego robic jest juz tysac razy opisane, takze w sasiednim watku, wiec nie powinno byc problemu. Malo tego, ma to duze zalety, bo mozesz indywidualnie, zgodnie z wlasnymi wymaganiami i upodobaniami zaingerowac w proces korekcji DSP/DRC 

Edytowane przez xajas

Exactly...poza tym bez wykonania pomiaru trudno stwierdzić czego się potrzebuje na ucho....chyba że mody są olbrzymie. 

Zabawa przednia i można się sporo nauczyć. 

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Ostatnio odkrylem co mozna zrobic za pomoca DSP by poprawic system audio oparty o sluchawki i doznalem szoku i olsnienia. 

Czy myslisz ze firmy od akustyki mogly by mi tu pomoc?

Nie, nie jestem przeciwko "robienia z akustyka".  Wrecz przeciwnie, wsadzilem wiele pracy i kasy w "akustyke".  Ale ta tez ma ograniczone mozliwosci 

Edytowane przez xajas
26 minut temu, przemak napisał:

A za cenę REW+Umik bak paliwa, żeby do akustyka dojechać i wrócić.

-----

21 minut temu, Ajothe napisał:

bez wykonania pomiaru trudno stwierdzić czego się potrzebuje na ucho

Czy się potrzebuje można stwierdzić dopiero po wyłączeniu prawidłowo wykonanej korekty.

28 minut temu, przemak napisał:

Ja tego nie wymyśliłem. Pisałem o SoundEdit, super impreza, nikt stąd nie był a szkoda, polecam w przyszłym roku. "Ludzią" z Łodzi i okolic bardzo polecam. Kolega z forum miał speech o budżetowej adaptacji:

Ukryta Zawartość

I ponieważ to było w "naszej" "doktorsko-profesorskiej"

1125637908_doktorskasala.thumb.jpg.d7448205ca251e53a75afb2fa9c7e711.jpg

sali to poszłem (bo miałem blisko). I stąd te ceny "budżetowej" adaptacji - od samego "pyska konia" 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

6 godzin temu, xajas napisał:

Jesli juz masz DAC podlaczony do PC, to wystarczy zainstalowac darmowy EqualizerAPO i REW, kupic UMIK-1 i juz mozesz startowac bez czekania na hojnego Santa Claus 🙂,

Laczna inwestycja ok 100€ i conieco glowkowania 🙂

Niedawno zainstalowalem sobie EqualizerAPO i stwierdzilem ze to absolutnie GENIALNE narzedzie.

A to czego sie nauczysz z tym setupem 

- nie zastapi ci zaden "hardwarowy" DSP

- pomoze ci lepiej zrozumiec i wykorzystac/skonfigurowac funkcje "hardwarowego" DSP (jesli pozniej taki kupisz) 

- niemalze wszystko mozesz smialo przejac do "hardwarowego" DSP typu miniDSP albo innego, jesli bedziesz w dalszym ciagu chcial takowy kupic

Oczywiscie nie dostaniesz automatycznego mierzenia i korygowania typu DIRAC albo RoomPerfect, ale jak cos takiego robic jest juz tysac razy opisane, takze w sasiednim watku, wiec nie powinno byc problemu. Malo tego, ma to duze zalety, bo mozesz indywidualnie, zgodnie z wlasnymi wymaganiami i upodobaniami zaingerowac w proces korekcji DSP/DRC 

Zgadzam się. W którymś komentarzu napisałem, dlaczego nie korzystam już z regulatorów barwy brzmienia, EQ, loudness itp. Jeszcze dekadę, dwie temu, bardzo lubiłem/wolałem robić wiele rzeczy manualnie. W PS nie korzystałem z auto wyostrzania, kontrastów, tonów, kolorów itp. Dużo czasu spędzałem też z Photodex ProShow Producer. Ze zdjęć z weseliska (przeważnie), bo z innych imprez również, od znajomych, robiłem dość ciekawe prezentacje. Chyba ciekawe skoro ze zleceniami wyrobić się nie mogłem. Wcześniej poprawki samych zdjęć. Jeśli były surowe to w LR. Z video w Sony Vegas również lubiłem się grzebać, z dość zadowalającym efektem często. Do tej pory korzystam z monitora Pro ze sprzętową kalibracją, którego nie kalibruję od dawna. Teraz korzystam z MacBooka, więc gdybym dalej się tym zajmował, jakiegoś Finał Cut(asa) bym potrzebował. To nie przechwałki żadne, tylko odpowiedź dlaczego wolę prawie wszystko co możliwe robić teraz na automacie lub nie robić nic. W odniesieniu do tematu oczywiście 🙂. Nawet spaghetti, które tak uwielbiam robię z sosem z proszku knur. Nie takie jak dawniej, gdzie do przygotowania tej portowy, pół koszyka składników najpierw musiałem kupić 🙂

• Redaktorzy
38 minut temu, sokolik napisał:

[...]Nawet spaghetti, które tak uwielbiam robię z sosem z proszku knur.[...]

Ło LaBoga! 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, sokolik napisał:

...wolę prawie wszystko co możliwe robić teraz na automacie lub nie robić nic.

...

Nawet spaghetti, które tak uwielbiam robię z sosem z proszku knur. Nie takie jak dawniej, gdzie do przygotowania tej portowy, pół koszyka składników najpierw musiałem kupić 

By zrobić manulnie trochę czasu potrzeba, a żeby zrozumieć co, jak i dlaczego zrobić potrzeba czasu mnóstwo. Przy dobrze zrobionym automacie efekt wcale nie musi być lepszy. A swoją droga w REW korektę też da facto wylicza automat, my tylko podpowiadamy co i jak.

Za to satysfakcja z wiedzy i doświadczenia niezastąpiona, a koszt może wynieść 0zł.

@xajas. Jedno przyznać Ci muszę.

„I'm not telling you it's going to be easy - I'm telling you it's going to be worth it.”

― Art Williams” 

Lubię ten cytat. 

2 godziny temu, kangie napisał:

Ło LaBoga! 😉

Ukryta Zawartość

Powiem Ci kangie, że knur dość dobre robi swoje gotowce. Kiedyś w Niemcach robiłem z knura Nudel Schinken. W Polsce tylko Winiary robił ten proszek, a to już nie było to samo. W każdym razie smaczna zapiekanka. Lubię wszystko co z nudla. Pasta i dużo 🧀.

Ukryta Zawartość

Chyba juz wspominalem, ze kilka dni temu zainstalowalem sobie EqualizerAPO, i muste przyznac, ze z kazda minuta jestem bardziej zafascynowany mozliwosciami tego programu.

Proste przyklady.

Kilka dni temu szukalem mozliwosci wyznaczenia roznicy czulosci naszych uszu ale nie w %, tylko w dB.

Przy uzyciu APO max proste.
Startujemy dwa razy modul do regulacji glosnosci (osobno dla lewego i prawego ucha), krecimy odpowiednia galka i juz widzimy roznice

Ukryta Zawartość

Nastepny ciekawszy przyklad.

Kilka dni temu udostepnilem pliki filtrow obrazujacych dzialanie korekcji krzywych FM.

Zbednie! Odkrywalem „kolo na nowo“

Tutaj jest gotowa funkcja/modul, i to nawet sparametryzowana i z mozliwoscia kalibracji i dopasowania do wlasnych potrzeb i upodoban!

Tak ja mozna zaladowac

IMG_3402.thumb.jpg.00071f005307d99a7eb984df0225cab1.jpg
Jesli sluchamy przy przyjemnej glosnosci i nasz sprzet nie wymaga zadnej poprawy, to tak wyglada przebieg wymaganych korekcji (zadne, plaska linia)
IMG_3403.thumb.jpg.477fae118d9ced427201c6c4c1e2e1af.jpgJesli sciszymy poziom odslucho 10dB (u gory) to mozemy skompesowac to krzywymi FM donierajac na dole tskze 10dB.

Wtedy widzimy jak sie zmienila krzywa korekcji (podbicie basu i wysokich)

IMG_3404.thumb.jpg.75427fa63fc30dd7ee6f5574dc3ca8e0.jpg

Jesli podglosnimy o 10dB (u gory) i dopasujemy krzywe FM (na dole) o te 10dB, to od razu widzimy jak sie zmienil przebieg korekcji (obnizenie niskich i wysokich)

IMG_3405.thumb.jpg.6aabe1b0b8a8e42462562cbaf7ed2d12.jpg

A to wszystko mozna dopasowac do wlasnych preferencji

APO jest genialne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw trzeba wyznaczyć/obliczyć/zmierzyć głośność referencyjną np.40dB i dla niej ustawić loudness.

17 godzin temu, xajas napisał:

Myślę, że mógłbyś skorzystać z usług fachowców, ale możesz sam do wszystkiego dojść.

17 godzin temu, przemak napisał:

Poniżej 10k da radę zdziałać więcej niż elektroniką?

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale my nie jesteśmy w dziale hi-end i guzik mnie obchodzi kto, co i za ile jest w stanie zrobić. Tu ograniczeniami są czynniki zewnętrzne typu grubosć portfela czy wystrój salonu opracowany przez żonę.

Przecież to jest bardzo trudna dziedzina, trzeba się długo uczyć i potem praktyka. Tacy pro codziennie się tym zajmują, uczą się od lepszych, może nawet do odpowiedniej szkoły chodzili wcześniej.

Nawet, gdybyś chciał zrobić korekcje automatyczną wymagane jest staranne ustawienie głośników i kupić trzeba porządne, czyli nawet w ramach podstawowej wiedzy powinieneś wiedzieć, czy pomieszczenie się nadaje.

Przeczytaj sobie jakąś książkę od akustyki, to zobaczysz jakie to trudne.

45 minut temu, J.Jerry napisał:

Myślę, że mógłbyś skorzystać z usług fachowców, ale możesz sam do wszystkiego dojść.

Przy sluchawkach nawet najlepszy fachowiec od akustyki pomieszczenia nie pomoze 😉

Zaleta sluchawek jest to, ze dla nich problemy z akustyka pomieszczenia nie istnieja 🙂 

56 minut temu, J.Jerry napisał:

Poniżej 10k da radę zdziałać więcej niż elektroniką?

Zależy co jest problemem. Robiąc samemu to spora i raczej wystarczająca kwota, ale rozwiązania gotowe plus projekt i wykonanie to za 10k podstawowe bez fanaberii. Ceny firmowych pułapek i dyfuzorów są ogromne... 

59 minut temu, J.Jerry napisał:
18 godzin temu, xajas napisał:

Warto czytać, na co się odpowiada 😉

nagrywamy.com

18 minut temu, xajas napisał:

Przy sluchawkach nawet najlepszy fachowiec od akustyki pomieszczenia nie pomoze 😉

Zaleta sluchawek jest to, ze dla nich problemy z akustyka pomieszczenia nie istnieja 🙂 

Fachowiec mógłby pomóc w wyborze słuchawek na przykład...taki w sklepie ma doświadczenie, ale pewnie są lepsi.

No właśnie - odetchnąłeś w końcu od problemów z akustyką.

9 minut temu, przemak napisał:

Zależy co jest problemem. Robiąc samemu to spora i raczej wystarczająca kwota, ale rozwiązania gotowe plus projekt i wykonanie to za 10k podstawowe bez fanaberii. Ceny firmowych pułapek i dyfuzorów są ogromne... 

Może daj linka do tej taniej firmy.

Samemu można zrobić, jak jest projekt, z czego zrobić, gdzie kupić itp.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

Może daj linka do tej taniej firmy.

Standardowo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i inne. Projekt sądzę że 5k, zobacz, co możesz mieć za pozostałe 5k. Przy takim budżecie profesjonalne podejście (pomiary, projekt) ma niewielki sens. Nie moja działka zresztą, może da się taniej. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Cenę trzeba porównać z innymi i co jest w cenie.

Korzystałem z ich kalkulatora i nawet go polecałem.

A może porównacie pomiary z symulacją...u mnie trochę się różnią tzn. pomiar sumy kanałów wyszedł lepiej.

Kolor zielony jest dobry dla ustawienia i słuchania jak by co.

3 godziny temu, J.Jerry napisał:

Przeczytaj sobie jakąś książkę od akustyki, to zobaczysz jakie to trudne.

Wiem o tym i właśnie dlatego piszę to, co piszę, bo umiejetność zarobienia (szacunek) na hi-end, nie koniecznie musi iść w parze z wiedzą audio.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Cenę trzeba porównać z innymi i co jest w cenie.

Proszę bardzo: Equalizer APO 0zł, REW 0zł, znaleziony na strychu mikrofonik kalibracyjny od plastikowego KD 0zł... niech będzie, Umik 500zł. Bez wątpienia nawet moje małe stereo w profesjonalnej akustyce zagrałoby o niebo lepiej, ale skoro w dyskusji o DSP piszesz o profesjonalnej akustyce to: 500zł vs 10000zł - z powodów zewnętrznych profesjonalna akustyka w dziale hifi raczej nie jest alternatywą dla DSP (pomijam inne możliwości).

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez wątpienia nawet moje małe stereo w profesjonalnej akustyce zagrałoby o niebo lepiej, ale skoro w dyskusji o DSP piszesz o profesjonalnej akustyce

Jak ma być porządnie, to nie widzę innego wyjścia, a jak mamy się bawić i jednocześnie uczyć, to co innego.

Zobacz sobie ten kalkulator

Ukryta Zawartość

Wprowadzasz dane, wciskasz oblicz i masz wykres w tym ustawieniu.

Jak znajdziesz lepsze ustawienie, to przestawiasz głośniki i miejsce odsłuchu.

Ciekaw jestem jak to u innych zadziała...u mnie całkiem ładny wykres wyszedł i dobrze się słucha.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

500zł vs 10000zł - z powodów zewnętrznych profesjonalna akustyka w dziale hifi raczej nie jest alternatywą dla DSP (pomijam inne możliwości).

Nie wiem, czy do tego nie trzeba specjalnego pomieszczenia, wtedy te 10k jest dodatkowym kosztem do ceny pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi