Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, J.Jerry napisał:

Zobacz sobie ten kalkulator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wprowadzasz dane, wciskasz oblicz i masz wykres w tym ustawieniu.

Super, ale moje pomieszczenie jest mocno nieregularne. Na dodatek z powodu elementów stałych jak drzwi, okno i kominek, oraz wynikającego z nich ustawienia kanapy i TV, na prawą kolumnę mam jedno miejsce, a na lewą dwa, przy czym jedno z nich skutkuje kuriozalnie szeroka bazą i kolumną w rogu. Tzw "akustykę nieprofesjonalną" typu dywan, kwiatek, komoda wypchana poduchami czy ustawienie kanapy w na ucho znalezionym sweetspot oczywiście mam zrobioną. Masz lepszy pomysł niż DSP, które dzięki rozsądnemu podejściu kosztowało mnie 0zł?

53 minuty temu, J.Jerry napisał:

Jak ma być porządnie, to nie widzę innego wyjścia, a jak mamy się bawić i jednocześnie uczyć, to co innego.

Jesteś w totalnym błędzie. Miałbym zrezygnować z DSP bo profesjonalna akustyka będzie... sory, skoro jest nieosiagalna to nie będzie a byłaby lepsza?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Najlepsze są ustroje klepane i wsadzane na pałe 😁, wygląda audiofilsko 🙂

Mnie najbardziej bawi, gdy ktoś nad moimi "zabawami z DSP" próbuje unosić się swoją "adaptacją akustyczną pomieszczenia", a okazuje się, że rozłożył dywan, za kanapą powiesił obraz, a w rogu postawił kwiatek.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 8.11.2022 o 22:08, xajas napisał:

przygotowalem i zaladowalem do Google Drive 4 filtry WAV pasowne do krzywych FM dla nastepujacych poziomow glosnosci

- 65dB ciche sluchanie

@xajasCzy da się Twoje filtry otworzyć w REW? Nie wiem jak.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

@xajasCzy da się Twoje filtry otworzyć w REW? Nie wiem jak.

Da sie. Import Impulse Response

Na niebiesko proponowana przez Ciebie korekta dla 65dB (oczywiście zgodnie ze sztuką przycięta aby nie zmuszać kolumna do zagrania basu, którego nie są w stanie zagrać), na pomarańczowo charakterystyka w miejscu odsłuchu moich kolumn fajnie grających przy 65dB (tutaj bez suba i gąbek w otworach BR oraz przed korektą DSP).

Ukryta Zawartość

Ps.

Powyżej 10kHz koniec możliwości mojego mikrofoniku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Dobrze zrobione ale koncepcjonalnie nie calkiem poprawne (porownujesz przebieg pomiaru z przebiegiem koroekcji). To nie jest to samo.

A teraz tak samo zaladuj do tego jeszcze te pozostale filtry dla 50dB, 80dB i 95dB
Jak przyciales ten bas (co ma sens)?
Aby calosc sie z twoim podejsciem w pelni zgadzala, powinienes jeszcze obnizyc poziom obydwu przebiegow o 6dB, tak by referencyjne 1k bylo na 65dB, o ktorych ciagle piszesz

To co twoja pomaranczowa linia pokazuje, to jest to co mikrolon mierzy, a nie to co nasze uszy slysza!!!

Przeciez o tym jest mowa!!!!

To co slyszysz, to jest to, co dorysowalem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli chcesz dokladnie „zobaczyc“ co „slyszysz“ (nie mierzysz), to musisz od tego co zmierzyles (pomaranczowe) odjac korekcje (niebieskie) i dostaniesz to, o czym caly czas mowa: to co slyszymy (czerwone)

Zaladuj do REW moj filter, ustaw go na poziomie 0dB i odejmij go od twojego pomiaru. REW ma extra taka operacje/funkcje do tego. (Uwaga: znajdziesz je pod nazwami + - * / ale musisz uzyc /)

Przyklad (moj pomiar w kuchni)

Ukryta Zawartość

Pomaranczowe - to co mierzy mikrofon
Niebieskie - korekcja dla 65dB
Czerwone - to co slysze przy 65dB

IMG_3411.thumb.jpg.2b83851d3572f69b8cc89a171c23d976.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory za błędy, ale z 4minuty zaczynam pracę, a jeszcze muszę dojechać 🙂

-----

1 godzinę temu, xajas napisał:

Dobrze zrobione

Ukryta Zawartość

Dziękuję 🙂

...ale koncepcjonalnie nie calkiem poprawne (porownujesz przebieg pomiaru z przebiegiem koroekcji). To nie jest to samo.

Owszem, ale zakładając idealne audio w idealnej akustyce (niektórzy prawie mają), po Twojej korekcie mielibyśmy w miejscu odsłuchu dokładnie takie pasmo, jak krzywa Twojej korekty - zgadza się? W czym moim zdaniem jest rzecz: mój dołek w zakresie 150-400Hz to powiedzmy charakter kolumn (czyli delikatnie brzmiące gitary), natomiast zauważ, że na moje kolumny bez żadnej korekcji mają na basie większe podbicie, niż miałby idealny system w idealnej akustyce po Twojej korekcie. Dlatego uważam, że w przypadku większości małych kolumn budżetowych korekta typu loudness nie tylko jest zbędna, ale wręcz szkodliwa, bo dubluje nieprzypadkowe podbicie charakterystyki kolumn, które z samej natury głośno raczej nie zagrają.

Godzinę temu, xajas napisał:

To co twoja pomaranczowa linia pokazuje, to jest to co mikrolon mierzy, a nie to co nasze uszy slysza!!!

Dokładnie tak!!! A zauważ, że idealny system w idealnej akustyce po idealnej korekcie dałby w miejscu odsłuchu idealnie prostą krechę, no i mój bas dokładnie w tę krechę się wpasowuje.

powinienes jeszcze obnizyc poziom obydwu przebiegow o 6dB, tak by referencyjne 1k bylo na 65dB

Nie wiem jak, ale to szczegóły który w zasadzie nic nie wnosi a nie mam czasu się głowic jak to zrobić.

-----

Co myślę jest warte zauważenia: dla 65dB (a to już dość cicho jest) Twoja korekta basu przy 100HZ wynosi +3dB. Nie każdy ma EQ, loudness czy DSP, ale większość ma gałkę bass działającą właśnie na 100Hz. Co się okazuje jakiejś rewolucje nie są tutaj potrzebne - wprost przeciwnie, jeśli przy cichym odsłuchu bas staje się zbyt delikatny, to pozytywny efekt może przynieść przekręcenie gałki bass z 12:00 na 12:30-13:00

Ukryta Zawartość

Szymon, cieszy mnie ze pojales, jak poslugiwac sie Programem REW, ale niestety w dalszym ciagu blednie interpretujesz i porownojesz rozne wykresy (porownujesz )

Wykonaj powyzsze „cwiczenia“ w REW, ktore pokazalem powyzej z filtrem 65dB.
A potem powtorz to samo z filtrem 50dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xajas napisał:

blednie interpretujesz i porownojesz rozne wykresy (porownujesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji530.png emoji521.png)

Wyjaśniłem Ci nawet dlaczego, przeczytaj jeszcze raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ty przeczytaj jeszcze raz co pisze.

Zapomnij filtry, basrefleksy, wylacz wszystkie filtry i zostaw tylko pomaranczowy, czerwony i filetowy.

Ukryta Zawartość

I teraz ostatni raz na chlopski rozum (a potem sie poddaje, bo dalsze tlumaczenia nie maja sensu)

Brazowa linia, to jest to co MIERZY mikrofon (w tym przypadku niewazne)

Czerwona linia, to jest to co SLYSZALES w sklepie (przy 65dB) i co ci sie podobalo i sklonilo do zakupu.
I to jest tez to, co. SLYSZYSZ w domu jesli w dalszym ciagu sluchasz przy 65dB (wiec ci sie dalej podoba)

Ale jak sie odwazysz ruszyc pokretlo glosnosci i obnizyc poziom do 50dB, to to, co wtedy SLYSZYSZ jest linia fioletowa ze znacznym spadkiem basu w porownaniu do czerwonej.

To czy twoje glosniki maja fabryczna V-ke, czy maja basrefleks czy sa wielkie czy maly nic w tym nie zmieni.

A to, czy ta filetowa linia w dalszym ciagu ci sie „podoba“ musisz sam ocenic.

Mnie nie

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

To ty przeczytaj jeszcze raz co pisze.

Ale ja to doskonale rozumiem, postaraj sie jednak Ty zrozumieć, że porównałem jak w teorii Twoje EQ przy około zagra na idealnym systemie w idealnej akustyce, z tym jak w przy podobnej głosności w mojej koslawej akustyce gra moje lo-fi.

I teraz ostatni...

I całe szczęście, bo nie ma sensu abyś po raz setny tłumaczył mi coś, co ja doskonale rozumiem.

Szymon, te porownania sa bez sensu. Co to jest idealny system, idealna akustyka itd. Przeciez one nie maja zadnego wplywu na efekt FM (co ci wykazalem powyzej za pomoca czerwonej i fioletowej linii).

Pamietaj, na wszelkie twoje pytania odnosnie REW, DSP itd. jestem dalej otwarty i pomocny, ale dyskusje o „krzywych“ traktuje za zamknieta, bo nie widze szans na zrozumienie i porozumienie.

To czy twoje glosniki maja fabryczna V-ke, czy maja basrefleks czy sa wielkie czy maly nic w tym nie zmieni.

Poza tym, że chciałbym abyś dostrzegł ten fakt. Wynika z niego bardzo istotna rzecz, bo skoro mają V-kę zbliżoną do Twojego EQ dla 65dB, to przy 65dB żadnego loudness nie potrzebują. Potrzebują loudness przy 50dB (ale przy 50dB w muzykę zbytnio wbijają sie odgłosy życia rodzinnego), i przy 80dB antyloudness (ale 80dB to granica możliwości ich, a ponad tą sąsiadów), ale takie głosności osiagają bardzo sporadycznie (z prozaicznych powodów opisanych w poprzednich nawiasach).

13 minut temu, xajas napisał:

...dyskusje o „krzywych“ traktuje za zamknieta, bo nie widze szans na zrozumienie i porozumienie.

Wystarczy abyś chciał zrozumieć o czym ja piszę, a przestał skupiać sie na swoim. Może zauważysz, że ja Twojemu nie zaprzeczam - wprost przeciwnie, ja stosuję Twoje w pewnej dość typowej sytuacji.

Szymon, ja doceniam i szanuje twoje zaangazowanie, twoj wysilek i dobre intencje i dlatego mam tyle cierpliwosci, ale w niemieckim sa dwa bardzo dobre powiedzenia:

1. dobre intencje nie sa rownoznaczne z poprawna realizacja
2. dobrymi intencjami jest pieklo wybrukowane

Ja rozumiem co ty piszesz, ale sie z tym nie zgadzam.

Do tego tez mamy znakomite powiedzenie (gra slow)
Verstanden ist nicht gleich einverstanden.
Czyli, to ze cos zrozumialem nie znaczy, ze sie z tym zgadzam.
I na opak, to ze sie z czym nie zgadzam, nie znaczy, ze tego nie zrozumialem.
To nie jest to samo!

59 minut temu, xajas napisał:

W którym momencie się nie zgadzasz? Nie obraź się, ale po raz setny próbując mi wyjaśnić teorie tego, o czym ja piszę w praktyce, krok wstecz zamiast w przód robisz.

Pamietaj, na wszelkie twoje pytania odnosnie REW, DSP itd. jestem dalej otwarty i pomocny, ale dyskusje o „krzywych“ traktuje za zamknieta, bo nie widze szans na zrozumienie i porozumienie.
21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Masz lepszy pomysł niż DSP, które dzięki rozsądnemu podejściu kosztowało mnie 0zł?

Przy nieregularnym pokoju jedna kolumna może stać w innej akustyce niż druga, więc trzeba korygować niezależnie oba kanały, a co innymi dla każdego kanału odbiciami? I wreszcie miejsce słuchacza może być bez symetrii, więc tu tylko DSP z jakimiś dobrymi algorytmami...nie wiem, czy to da się poprawić. W zaleceniach ustawień głośników surround spotykałem symetryczne ustawienie.

Ja mam tylko jeden pomysł - znaleźć najbardziej regularną część pomieszczenia i tam ustawić się z głośnikami albo powiesić głośniki na ścianie...nie muszą stać z tv.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tzw "akustykę nieprofesjonalną" typu dywan, kwiatek, komoda wypchana poduchami czy ustawienie kanapy w na ucho znalezionym sweetspot oczywiście mam zrobioną.

To jest też adaptacja i połączona z funkcjonalnością...czyli masz najlepsze z możliwych miejsc na kolumny i słuchacza, meble i inne rzeczy poustawiane, więc pozostaje DSP  i oby pomogło.

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mnie najbardziej bawi, gdy ktoś nad moimi "zabawami z DSP" próbuje unosić się swoją "adaptacją akustyczną pomieszczenia", a okazuje się, że rozłożył dywan, za kanapą powiesił obraz, a w rogu postawił kwiatek.

No to sam się przekonaj, popytaj w paru firmach, co daję lepsze efekty.

W amplitunerach są coraz lepsze DSP, tak że przy najnowszym systemie poprzednie generacje wypadają wyraźnie gorzej, a przecież te systemy od początku miały spełniać swoje zadanie.

Generalnie rób sobie, co chcesz...

16 minut temu, J.Jerry napisał:

To jest też adaptacja...

Bez przesady, adaptacja akustyczna zaczyna się po takich akcjach.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

...pozostaje DSP  i oby pomogło.

Pomogło i to jak!

-----

3 godziny temu, xajas napisał:

Streszczę w jednym zdaniu a Ty odpowiedz:

Czy kolumny o v-kowatej charakterystyce i podbitym nieco basie, lepiej będą grać przy cichym słuchaniu od kolumn o charakterystyce płaskiej? TAK/NIE

32 minuty temu, J.Jerry napisał:

No to sam się przekonaj, popytaj w paru firmach, co daję lepsze efekty.

Jak już pisałem, ze względu na różnicę w cenie (10000 vs 500) adaptacja akustyczna nie jest alternatywą dla DSP.

To mniej więcej jak rozważać lepsze jest 20-to letnie Seicento czy nowa S-klasa. A biorąc pod uwagę, że nie jesteśmy w dziale hi-end odpowiedź jest banalnie prosta: lepsze jest 20-to letnie Seicento bo można nim zajechać, a na S-klasę co najwyżej popatrzeć.

Streszczę w jednym zdaniu a Ty odpowiedz:
Czy kolumny o v-kowatej charakterystyce i podbitym nieco basie, lepiej będą grać przy cichym słuchaniu od kolumn o charakterystyce płaskiej? TAK/NIE

TAK (dla mnie)
3 godziny temu, xajas napisał:

TAK (dla mnie)

Piszesz "dla mnie", tylko że to "TAK" to nie jest kwestią subiektywnej oceny, a fakt obiektywny wynikający ze zjawiska zobrazowanego krzywymi FM.

Ps.

Taki paradoks, że krzywe FM traktowane jako obiektywne zobrazowanie zauważanego przez większość zjawiska, powstały jajo uśrednienie subiektywnych opinii.

6 godzin temu, J.Jerry napisał:

...pozostaje DSP  i oby pomogło.

Słucham sobie coś teraz i powiem tak: po korekcie DSP charakter brzmienia raczej się nie zmienił, za to trudno znaleźć dźwięk, który lokalizowałbym tam gdzie stoi kolumna. Dzięki DSP zrozumiałem, co to są znikające kolumny.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Piszesz "dla mnie", tylko że to "TAK" to nie jest kwestią subiektywnej oceny, a fakt obiektywny wynikający ze zjawiska zobrazowanego krzywymi FM.

Bzdura. Jest subjektywne. Niektorzy nie lubia V-ki.

To ze ty i ja lubimy V-ki, nie znaczy ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja trzy lapy

Edytowane przez xajas
6 godzin temu, xajas napisał:

Bzdura.

Bzdura, że bzdura!

Jest subjektywne. Niektorzy nie lubia V-ki.

Lubienie jest subiektywne, ale że aby przy cichym odsłuchu nie zaburzyć głośności dźwięków o różnych częstotliwościach, potrzeba z wykresu ciśnienia akustycznego zrobić V-kę to fakt obiektywny. To właśnie sedno sprawy, że V-ka ciśnienia akustycznego oznacza płaski wykres głośności, i zasadniczo nie ma znaczenia zrobisz ją DSP czy dostaniesz gratis w charakterystyce kolumn.

To ze ty i ja lubimy V-ki, nie znaczy ze wszystkie koty na swiecie sa czarne i maja trzy lapy

A jednak magia nie istnieje i krzywe FM wyjaśniają, dlaczego monitorki Dynaudio lubią mocny wzmacniacz i dać czadu, a B&W brzmią "soczyście" nawet grając cicho.

Może by tak Panowie kontynuowali dysputę via PW?

Jak widać "wasz" poziom abstrakcji przebił już poziom zainteresowania OGÓLNEGO tym ciekawym  tematem.

• Pokaż nowe odpowiedzi