Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.11.2024 o 18:43, MaciejB71 napisał:

muszą niestety stać na szafce. przed wymianą mebli miałem zawsze podłogowe kolumny. niestety po wymianie mebli musiałem się dostosować i kupiłem wspomniane Indiana Line

Ok stoją na szafce ale skąd takie ograniczenie?

W dniu 15.11.2024 o 06:23, Piotr Sonido napisał:

Ok stoją na szafce ale skąd takie ograniczenie?

ze względu na wykorzystanie przestrzeni musiałem zrobić tak. być może uda się zorganizować miejsce na audio w innym miejscu ale to dalsze plany jak na razie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@MaciejB71 Które to Indiana Line - nie mogę znaleźć opisu? 

Chyba szukałeś dla nich wzmacniacza? Widziałem, że rekomendowali Ci same pełnowymiarowe. Nie lubisz konstrukcji mini/midi?

Nota 260X - był niedawno wątek z wyborem w poważniejszym kilka razy budżecie.

Co ciekawe po posłuchaniu kilku monitorów wygrał właśnie ten model 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak Jeśli grają tak jak wyglądają na papierze to mogą być całkiem przyjemne 🙂

Trzeba coś podłożyć pod te kolumny. Widziałem fajne podkładki z gąbki do monitorów studyjnych.

Ukryta Zawartość

Tylko ten bass-reflex w szafce będzie dudnić. Wetknąłbym w dziury skarpetki frotte 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
2 godziny temu, Gargan napisał:

@MaciejB71 Które to Indiana Line - nie mogę znaleźć opisu? 

Chyba szukałeś dla nich wzmacniacza? Widziałem, że rekomendowali Ci same pełnowymiarowe. Nie lubisz konstrukcji mini/midi?

nota 260 x

1 godzinę temu, Gargan napisał:

@audioburak Jeśli grają tak jak wyglądają na papierze to mogą być całkiem przyjemne 🙂

Trzeba coś podłożyć pod te kolumny. Widziałem fajne podkładki z gąbki do monitorów studyjnych.

Ukryta Zawartość

Tylko ten bass-reflex w szafce będzie dudnić. Wetknąłbym w dziury skarpetki frotte 😁

o muszę coś takiego ogarnąć. wiesz co ten bass reflex z tyłu nie przeszkadza. nie ma efektu sprzężenia. bas jest przyjemny ale to właśnie zależy od wzmaka. 

Ukryta Zawartość

Może te kolumny nie dają zbytnio bass-reflex'em? 

U mnie z Dynaudio Emit 20 lub Dali Rubicon 2 była tragedia. Tak dawały rurą, że blisko ściany nie dało się słuchać.

Jaki wzmacniacz ostatecznie do nich wybrałeś? Patrząc na twoje szafki pomyślałem o małych sprzętach typu Cyrus, Heed, NuPrime czy jakiś Exposure.

2 godziny temu, MaciejB71 napisał:

o muszę coś takiego ogarnąć. wiesz co ten bass reflex z tyłu nie przeszkadza. nie ma efektu sprzężenia. bas jest przyjemny ale to właśnie zależy od wzmaka. 

Trzeba było kupić coś w obudowie zamkniętej, albo z wylotem z przodu, np. Epos K1.

Nie wiem czy te Epos nie są zbyt zachowawcze. Jeśli naszemu koledze nie przeszkadza bass-reflex w szafce to widocznie lubi rozrywkowe granie. Epos K1 to raczej takie bardziej spokojne będą 🤔

5 godzin temu, audioburak napisał:

Nota 260X - był niedawno wątek z wyborem w poważniejszym kilka razy budżecie.

Co ciekawe po posłuchaniu kilku monitorów wygrał właśnie ten model 😉 

Rodzi się nowa forumowa legenda: nikt nie bardzo pamięta "kto", "gdzie" i "kiedy", ale wieść  niesie "że", więc brać w ciemno!

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, Gargan napisał:

Nie wiem czy te Epos nie są zbyt zachowawcze. Jeśli naszemu koledze nie przeszkadza bass-reflex w szafce to widocznie lubi rozrywkowe granie. Epos K1 to raczej takie bardziej spokojne będą 🤔

Ja wiem, że jak chce grania „cieplejszego”, to Eposy K1 tak właśnie grają i nie ma problemu z ustawieniem.

4 godziny temu, Gargan napisał:

Może te kolumny nie dają zbytnio bass-reflex'em? 

U mnie z Dynaudio Emit 20 lub Dali Rubicon 2 była tragedia. Tak dawały rurą, że blisko ściany nie dało się słuchać.

Jaki wzmacniacz ostatecznie do nich wybrałeś? Patrząc na twoje szafki pomyślałem o małych sprzętach typu Cyrus, Heed, NuPrime czy jakiś Exposure.

ja najpierw miałem Sony TA F-590 ES z innymi kolumnami a później kupiłem Indiany. następnie zmieniłem na wzmacniacz Cambridge Audio Azur 640A, który jest słaby według mnie. obecnie testuję NAD 302 i jest to dla mnie w tej cenie bardzo dobre połączenie. niestety nie wiem czy właściciel (teściu :D) sprzeda mi go bo sentymenty i te sprawy. dlatego szukam coś nowego co zagra z tymi kolumnami. mimo bliskości ściany bass reflex nie bije po uszach

@MaciejB71 NAD 302 ma tylko 2x 25W mocy, więc tak naprawdę nie chodzi Ci o moc, ale o określoną równowagę tonalną 🙂

Myślałeś kiedyś o wzmacniaczu lampowym?

18 minut temu, MaciejB71 napisał:

ja najpierw miałem Sony TA F-590 ES z innymi kolumnami a później kupiłem Indiany. następnie zmieniłem na wzmacniacz Cambridge Audio Azur 640A, który jest słaby według mnie. obecnie testuję NAD 302 i jest to dla mnie w tej cenie bardzo dobre połączenie. niestety nie wiem czy właściciel (teściu :D) sprzeda mi go bo sentymenty i te sprawy. dlatego szukam coś nowego co zagra z tymi kolumnami. mimo bliskości ściany bass reflex nie bije po uszach

Wychodzi na to, że dobry teść zrobił Cię w ciula. Wcisnął lipę CA, a lepszego Nada nie chce dać, bo niby sentyment. Widzi, że się napaliłeś, bo ten Nad gra u Ciebie z tymi głośnikami. Jakbyś mu dał więcej kasy, to sentymenty by były nieistotne… Moim zdaniem, trzeba było wziąć najpierw na sprawdzenie u siebie tego CA. Nie możesz mu go oddać?

Edytowane przez Berbeć
19 godzin temu, Berbeć napisał:

Wychodzi na to, że dobry teść zrobił Cię w ciula. Wcisnął lipę CA, a lepszego Nada nie chce dać, bo niby sentyment. Widzi, że się napaliłeś, bo ten Nad gra u Ciebie z tymi głośnikami. Jakbyś mu dał więcej kasy, to sentymenty by były nieistotne… Moim zdaniem, trzeba było wziąć najpierw na sprawdzenie u siebie tego CA. Nie możesz mu go oddać?

no może nie w ciula. po prostu się nie dogadaliśmy 😉 ja mu za sprzęt nie płaciłem. wszystkie wzmacniacze od niego dostawałem bo to zbieracz stary. dał mi też ostatnio gramofon Technics SL QX-300. ewentualnie może mi zaproponować NAD 3140. 

19 godzin temu, Gargan napisał:

@MaciejB71 NAD 302 ma tylko 2x 25W mocy, więc tak naprawdę nie chodzi Ci o moc, ale o określoną równowagę tonalną 🙂

Myślałeś kiedyś o wzmacniaczu lampowym?

jeszcze nie. trochę drogi sport. Teściu kupił jakiś czas temu Yaqin MC-84L. 

W dniu 16.11.2024 o 11:49, MaciejB71 napisał:

ze względu na wykorzystanie przestrzeni musiałem zrobić tak. być może uda się zorganizować miejsce na audio w innym miejscu ale to dalsze plany jak na razie

Ukryta Zawartość

Okej no rozumiem. 

Jakiej wysokości jest ta szafka na telewizor i jaki będzie rozstaw pomiędzy tymi kolumnami? 

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Okej no rozumiem. 

Jakiej wysokości jest ta szafka na telewizor i jaki będzie rozstaw pomiędzy tymi kolumnami? 

szafka 60 a szerokość telewizora 123 cm około. 

W dniu 20.11.2024 o 12:18, MaciejB71 napisał:

szafka 60 a szerokość telewizora 123 cm około. 

No to prawdę powiedziawszy biorąc pod uwagę odległość z jakiej będziesz słuchać to jest to nieco wąsko. 😕

W dniu 23.11.2024 o 10:50, Piotr Sonido napisał:

No to prawdę powiedziawszy biorąc pod uwagę odległość z jakiej będziesz słuchać to jest to nieco wąsko. 😕

ale ja już tak słucham przecież. ja to wszystko mam. odrysowałem tylko układ.

W dniu 25.11.2024 o 19:59, MaciejB71 napisał:

ale ja już tak słucham przecież. ja to wszystko mam. odrysowałem tylko układ.

Nie no ja wiem rozumiem. Co nie znaczy że jest optymalnie. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi