Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

w swojej kolekcji mam kolumny diy na daytonach ,gdzie wszystko kosztowało około tysiaka....głośniki nowe,obudowa wykonana samodzielnie🙂

W tym wątku w tej cenie było dużo poleceń właśnie tych Heco. Źle nie grają ale może przywykłem do czegoś innego.

Aha, bym zapomniał na razie słuchałem tego zestawu na muzyce baroku tam basu to aż tak nie ma za dużo jednak audio w aucie lepiej sobie daje radę...

Koniec narzekania, teraz dwa tygodnie słuchania...

Edytowane przez basic44
4 godziny temu, basic44 napisał:

Dzień dobry, SMSL A300 dotarł parę dni temu.

Pierwsze wrażenia: jasno, szczegółowo, szeroko. Włączony od razu tryb E2 czyli SDB. Kolumienki to podstawki Heco Aurora 300.

Na drugi rzut:

• Hmm, SDB poprawia dźwięk ale nawet tryb Super Bass czy basy ustawione na +9 nie dają za wiele w dolnym zakresie. Różnica jest ale żeby to powalało nie powiem. Przy głośności z zakresu 40-60 zaczyna to to mieć zniekształcenia (oczywiście razem z Heco) nie do zaakceptowania, całe szczęście słucham ciszej.
  • I drugie spostrzeżenie: bluetooth TRAGEDIA, to idzie po SBC o zgrozo! Podłączyłem popularny na Allecośtam odbiornik UGreen do line_1 i poszło po AptX. Gram z Tidala, Deezera...

Gra to w pracy, więc póki co nie słuchałem głośniej, niż zwyczaj pozwala, dłużej niż kilka chwil. W domu podłączyłem do podłogówek tam w ogóle nie daje rady. Jakby to rzec "nie wybrzmiewa". W porównaniu z opisywanym wcześniej Technicsem z korektorem jest szerzej, jaśniej (bez dobrego basu), jest szczegółowo na średnich głośnościach, ściszony gubi się w pomieszczeniu (może 16m2, prostokąt, wykładzina biurowa, meble na których stoi) czego Technics nie robi.

Po trzecie, dostanie szansę: na razie sobie pogra tydzień dwa, potem powrót żeby porównać do Technicsa i decyzja czy zostaje czy idzie w świat.

A po czwarte pytanie: pytanie: a może do tych Heco jakaś lampa? Coś z diy może, mam ochotę polutować po latach...?

To mnie trochę zmartwiłeś - miałem zamiar połączyć a300 z aurorami 300 ... ale może po wygrzaniu będzie lepiej 😉

12 minut temu, basic44 napisał:

W tym wątku w tej cenie było dużo poleceń właśnie tych Heco. Źle nie grają ale może przywykłem do czegoś innego.

Aha, bym zapomniał na razie słuchałem tego zestawu na muzyce baroku tam basu to aż tak nie ma za dużo jednak audio w aucie lepiej sobie daje radę...

Koniec narzekania, teraz dwa tygodnie słuchania...

No właśnie wszędzie te heco na początek polecają, a później stwierdzenie, że słabe! To polecajcie od razu 700.

30 minut temu, titilandus napisał:

To mnie trochę zmartwiłeś - miałem zamiar połączyć a300 z aurorami 300 ... ale może po wygrzaniu będzie lepiej

Zależy jakie masz oczekiwania 😉 Nie znajdziesz żadnego wzmacniacza w cenie do 4k, który zagra lepiej niż SMSL A300. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Zależy jakie masz oczekiwania 😉 Nie znajdziesz żadnego wzmacniacza w cenie do 4k, który zagra lepiej niż SMSL A300. 

Zainteresował mnie jeszcze sabaj a20a v2022 - jest na infineon MA5332M, czyli nowszym niż w smsl a300 . Mocy mu nie brakuje, ciekawe jak by wypadły w bezpośrednim starciu /?

sabaj a30a oczywiście pomijam w tym wątku ...

Te polecenia można w buty wsadzić. Przerobiłem trochę kolumn do 3tys oczywiście uzywek a co stoi u mnie w salonie od roku? Teufel Ultima 40 mk3. I powiem Wam że jak dla mnie graja świetnie. Z A300 do tej pory najlepiej. Z SDB słuchanie wieczorami to bajka. A głośniej słucham w direct. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Powiem tak, gdzieś na poczatku tego wątku proponowałem autorowi kolumny AE do odsłuchania, ale to jest sprawa drugorzędna. Każdy sam decyduje i być może wybór autora jest słuszny.

Ale ja nie o tym,

trochę mi głupio z tym, że wzmacniacz za 1000 Pln wymiata te inne wzmacniacze.

Wprawdzie nie mam jakiegoś hajendu, ale jakoś tak czuję sie dziwnie.

3 godziny temu, slyszecisze napisał:

trochę mi głupio z tym, że wzmacniacz za 1000 Pln wymiata te inne wzmacniacze.

Postęp technologiczny 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Raczej techniczny. Chociaż może i sposób wytwarzania też ma znaczenie.

"Technologia – metoda przygotowania i prowadzenia procesu wytworzenia lub przetwarzania jakiegoś dobra lub informacji. Technologia może oznaczać konkretny proces (np. technologia klejenia, technologia malowania)."

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 2.08.2022 o 10:51, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

na 10 metrów podłogówki? Serio?

U mnie grają w 12m2 Dynavoice DF-6 a to dosyć energiczne podłogówki i jest zacnie 😉 Wystarczy minimum wiedzy o akustyce i można cieszyć się dobrym dźwiękiem, xajas myślę też się zgodzi z moją opinią 🙂

6 godzin temu, Misio38 napisał:

Raczej techniczny. Chociaż może i sposób wytwarzania też ma znaczenie.

"Technologia – metoda przygotowania i prowadzenia procesu wytworzenia lub przetwarzania jakiegoś dobra lub informacji. Technologia może oznaczać konkretny proces (np. technologia klejenia, technologia malowania)."

"Technologia rozwija się błyskawicznie zmieniając życie każdego pokolenia nie do poznania. Wystarczą w zasadzie 2-3 lata, aby powstały nowe urządzenia podbijające rynek. Okres ostatnich 30 lat to prawdziwy przeskok technologiczny. Co zmieniło się zatem w tym zakresie na przestrzeni ostatnich lat?"

3 godziny temu, Piopio napisał:

"Technologia rozwija się błyskawicznie zmieniając życie każdego pokolenia nie do poznania. Wystarczą w zasadzie 2-3 lata, aby powstały nowe urządzenia podbijające rynek. Okres ostatnich 30 lat to prawdziwy przeskok technologiczny. Co zmieniło się zatem w tym zakresie na przestrzeni ostatnich lat?"

Nadal piszesz o technice. Technologia to sposób, metoda wytwarzania czegoś.

Choć zapewne i technologie też się zmieniają.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 3.11.2022 o 22:52, slyszecisze napisał:

Powiem tak, gdzieś na poczatku tego wątku proponowałem autorowi kolumny AE do odsłuchania, ale to jest sprawa drugorzędna. Każdy sam decyduje i być może wybór autora jest słuszny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ten opis jakbym czytał o moich Heco Aurora 300. I generalnie jest zbieżny z rzeczywistością. Może po prostu w tej cenie z takiej konstrukcji nie da się więcej osiągnąć. Szkoda...

Jak się słucha HA300 z A300 trochę głośniej jest lepiej. Słucham na połowie nastawy na A300 (30) ale na bluetooth na telefonie dopiero gdy dam powyżej 1/3 głośności zaczyna się lepsze granie. Zazwyczaj jednak w pracy nie mam takiego komfortu aby słuchać głośniej. Więc słuchanie cicho nie pomaga temu zestawowi. Zobaczymy, na razie się wygrzewa...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ zostałem trochę jakby wywołany do tablicy to, przypomnę, że tych AE100 słuchałem z Exposure 2010. Grało to razem bardzo zacnie i powiem, że więcej niż dobrze.

Wcześniej napisałem, żę troche dziwnie sie czuję ze świadomością, że zachwalany tu wzmacniacz za 1000 Pln wciąga nosem wzmacniacze do 4000 złotych.

Tego SMSLa nigdy nie słyszałem, ale wątpię, żeby w konfrontacji z takim Exposure wypadł lepiej.

Pewnie jestem skrzywiony dźwiekiem Exposure i w związku z tym mam problem. Bo trudno znaleźć po nim atrakcyjnie grający wzmacniacz w sensownych i rozsądnych pieniądzach.

Jeśli dodać do tego, że już na godzinie 9 potrafi trzepać nogawkami to jakoś tak ten SMSL do mnie nie przemawia.

No, ale może jednak sie mylę.

Bo exposure w swoich tańszych wzmacniaczach faktycznie miał swój dźwięk.

Podobnym produktem swego czasu był NAD. 

326 i 356 grały swoim dźwiękiem bardzo lubianym. Chęć zmiany niosła ze sobą sporo dołożenie finansów.

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry ponownie😀

Pan A300 leży w szafie. Zastąpił go staroć jakim jest Kenwood KA-7010. W końcu gra! Jest bas! Oczywiście jest scena, rozdzielczość ale to akurat A300 miał. Jest nieco cieplej i nieco ciemniej. Ale w końcu coś z tych Heco Aurora 300 zostało wyciśnięte. Jestem zadowolony w końcu z muzyki i odsłuchu (w miejscu pracy: wymagania nieco mniejsze niż w salonie). Obserwować Panie i Panowie Allecośtam, niedługo aukcja od 1 zł. Niech tu się A300 wykaże swoją wartością 🤣 Niestety za 799 pies z kulawą nogą go nie chce (od innego, chyba byłego, może z tego forum, wielbiciela taniej klasy D) 😀

A propos wcześniejszych postów w tym wątku, w porównaniu do Technics'a Kenwood ma scenę i dobrą separację kanałów. Technics też niedługo na aukcji...

Edytowane przez basic44
25 minut temu, basic44 napisał:

Dzień dobry ponownie😀

Pan A300 leży w szafie. Zastąpił go staroć jakim jest Kenwood KA-7010. W końcu gra! Jest bas! Oczywiście jest scena, rozdzielczość ale to akurat A300 miał. Jest nieco cieplej i nieco ciemniej. Ale w końcu coś z tych Heco Aurora 300 zostało wyciśnięte. Jestem zadowolony w końcu z muzyki i odsłuchu (w miejscu pracy: wymagania nieco mniejsze niż w salonie). Obserwować Panie i Panowie Allecośtam, niedługo aukcja od 1 zł. Niech tu się A300 wykaże swoją wartością 🤣 Niestety za 799 pies z kulawą nogą go nie chce (od innego, chyba byłego, może z tego forum, wielbiciela taniej klasy D) 😀

A propos wcześniejszych postów w tym wątku, w porównaniu do Technics'a Kenwood ma scenę i dobrą separację kanałów. Technics też niedługo na aukcji...

Miałem go brać do aurora 300 ...

Może i ja poszukam jakiegoś  Kenwooda lub innego Harman Kardon 😕

Nie schodzi Ci ponieważ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest za niecałe 760 zł (wysyłka z Francji). Przed BF sprzedawały się za około 900-1k pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez titilandus
29 minut temu, basic44 napisał:

Dzień dobry ponownie😀

Fajnie, że dopisujesz swoje nowe doświadczenia. Z pewnością będzie to pomocne i użyteczne dla innych poszukujących.

Forum jest po to żeby sie dzielić swoimi sukcesami ale również i rozczarowaniami jeśli takie są.

Pozdrawiam i oczywiście powodzenia życzę.

1 minutę temu, slyszecisze napisał:

Fajnie, że dopisujesz swoje nowe doświadczenia. Z pewnością będzie to pomocne i użyteczne dla innych poszukujących.

Forum jest po to żeby sie dzielić swoimi sukcesami ale również i rozczarowaniami jeśli takie są.

Pozdrawiam i oczywiście powodzenia życzę.

Trzeba wziąć pod uwagę, że HECO 300 na słabiutkie kolumny. Moim zdaniem to one zabiły potencjał A300. Taki SMSL DA-9 znakomicie zgrywa się z KEF LS50 i mogę go z czystym sumieniem polecić. Najlepiej jak będzie podłączony po XLR do DAC. Jego tryb SDB jest naprawdę ciekawy w przypadku kolumn podstawkowych. 

38 minutes ago, basic44 said:

Dzień dobry ponownie😀

Pan A300 leży w szafie. Zastąpił go staroć jakim jest Kenwood KA-7010. W końcu gra!

Dzięki za podzielenie się spostrzeżeniami. Jakiego DACa miałeś podłączonego do A300? Czy używałeś wbudowanego? 

Ja sam właśnie zamówiłem A300 do mojego drugiego systemu gdzie mam Dali Spektory 2 które obecnie obsługuje Topping MX5, więc będzie ciekawe porównanie. 

Dodam tylko że Topping sam w sobie grał dobrze ale jak podłączyłem zew. DACa to był duży przeskok, nawet już z iFi Zen DAC V2. 

Porównywałem wbudowany bt ale to idzie po kodeku sbc. Potem ugreen jakiś ten z aptx i było lepiej. Najlepiej grał z Fiio bta 30 pro. A wiem jak ten fiio gra na poważniejszym systemie więc miałem porównanie...

Z fiio po ldac...

11 godzin temu, titilandus napisał:

Nie schodzi Ci ponieważ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest za niecałe 760 zł (wysyłka z Francji). Przed BF sprzedawały się za około 900-1k pln.

Tego akurat nie ja sprzedaję. Mój pójdzie od złotówki po BF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
35 minut temu, basic44 napisał:

Porównywałem wbudowany bt ale to idzie po kodeku sbc. Potem ugreen jakiś ten z aptx i było lepiej.

Przecież bo BT to gra tragicznie ...

Ok, czyli próbowałeś tylko bezprzewodowo, to jest ważna informacja bo A300 ma na pokładzie jakiegoś najbardziej podstawowego DACa. Trzeba pamiętać że A300 to jest urządzenie bardziej nastawione aby działać coś jak końcówka mocy z zamiarem że podłączasz tam DAC/PreAmp. 

Zobaczymy jak wypadnie u mnie. 

@basic44 Podłącz normalnie tego A300 a nie grasz przez gówniany bt to zobaczysz na co go stać. Najlepiej przez zew. Daca. Chyba że kolumny go ograniczają. W obecnej cenie 800zl to wybitny wzmacniacz.

Przepraszam, ale Kenwood gra przez tego sama dac z bt w tej chwili co wcześniej A300. O wybitności to mogę mówić w kontekście kenwooda. A300 nie daje rady. Nie w tym zestawieniu z Heco. Dlatego idzie na sprzedaż. Aukcja od złotówki, nieważne ile stracę ale zobaczymy na ile go rynek wyceni. A wyceni go na poziomie 30-letniego vintage. I to będzie jego realna wartość. A300 to może i postęp ale przepraszam długa droga przed tego typu konstrukcjami. Może Sabaj A30a czy SMSL VmV A2 w klasie cenowo wyższej dałyby radę, ale przypomnę że to wątek o kolumnach do 1000 zł.

Cel wątku został osiągnięty: zakupiłem Heco Aurora 300 plus vintage'owy Kenwood KA-7010 plus źródło bt po ldac. To gra. A300 z szafy na aukcje w przyszłym tygodniu bo nie gra w tym zestawie. Takie życie. Dziękuję wszystkim za porady, była to fajna przygoda ale dla każdego pytającego co kupić przestroga płynąca z wielu wątków na tym i innych forach:

"nie kupuj bo ktoś poradził, kupuj po poradzie i odsłuchach osobistych inaczej będziesz zmieniał i wymieniał paczki i klocki, no chyba, że Cię stać 😉"

Jak dla mnie bomba mam swoją muzykę w gabinecie. Dziękuję wszystkim jeszcze raz!

36 minut temu, basic44 napisał:

A300 to może i postęp ale przepraszam długa droga przed tego typu konstrukcjami.

Totalna bzdura. Klasa D gra już wyśmienicie. Pewnie Kenwood jest mniej liniowy dlatego Ci się podoba. 

24 minuty temu, basic44 napisał:

Jeden chwali, drugi gani... Co robić 😉

Może Ci się nie podobać ale to nie uprawnia to pisania nieprawdy. 

34 minuty temu, Piopio napisał:

Może Ci się nie podobać ale to nie uprawnia to pisania nieprawdy. 

Ale kolega @basic44 do niczego Ciebie nie przekonuje, a opisuje swoje subiektywne odczucia 😜

26 minut temu, stach_s napisał:

Ale kolega @basic44 do niczego Ciebie nie przekonuje, a opisuje swoje subiektywne odczucia 😜

"A300 to może i postęp ale przepraszam długa droga przed tego typu konstrukcjami." 

To nie jest prawda.

• Pokaż nowe odpowiedzi